Минималистичен начин на живот

• 559 135
  • 12 091
  •   2
Отговори
# 5 280
  • София
150х4 колко прави?
А 200х4?
А 250х4?
Сега сметките някак излязоха ли?
Не четеш Галче, не четеш. Тя писа 600лв. за 4 души само за вечеря. Я сега смети още поне 2 хранения на ден, да не говорим за някой плод за изпомеждудругото през деня, колко излиза на човек Memo

# 5 281
  • София
Турете го 30 на ден и не се карайте.

# 5 282
Чета много внимателно. 600 лв за вечеря за 4 човека, които се каза, че ядат много, говореше се за салати. Аз писах, че не ям неколкостепенни менюта, защото се нахранвам с първото, и също направих разбивка на месата и салатите. А ти конкретно, Афродита, така и не ми отговори какво слагаш в половин кило шопска, което да излиза 3 лв, в магазина цените не пасват.
Хайде и аз да разбия пилето с картофи. Взимам месо от бут, обезкостено, 5.30лв за 650 г. Това ми е за 3 готвения, става под 2 лв. Кило картофи в манджата го смятам 1.50. Значи продукти 3.50. Ток 50 стотинки. Олиото, солта, пиперите, копъра чесъна 50 ст. Дотук 4.50. Това са 2 порции, 2.25 лв на порция. С 2.25лв за вечеря по 30 дни колко харча?

# 5 283
За мен е неуместно обсъждането на нечии хранителни навици и разходите му  за храна. Хората имат различни вкусове, различни непоносимости и т.н.
Лично на мен се сетете през къде ми е, че нечия баба цял живот е яла само салата от намачкан лук, ако обичам нещо друго. Давам за пример салатите, понеже мога да живея само на салати - но да има разнообразие, да има качество на продуктите. Същото е и с плодовете - преди сто години може да са карали цяла година на ябълки, но при положение, че сега детето ми обича авокадо, манго или банан и ги има в търговската мрежа, разбира се, че ще яде.

# 5 284
  • София
Избягвам такъв тип сметки, но днес ме амбицирахте да смятам колко ще ни струва храната на ден. След готвенето за днес и утре, което смятам да се случи следобед, ще докладвам. Ще се опитам да е по-минимилистично.

Емма, аз съм съгласна, че не може да сравняваме вкусове. Аз, например, ям всичко, без манго, от което ми се гади. Едната дъщеря не яде свинско, другата не обича пиле, третата не понася на вкус сготвен морков и прясно мляко, малкият не харесва сладки неща. И това само в едно семейство.

# 5 285
Всеки си знае бюджета....тук място за спорове няма, а когато в семейството има трима мъже е страшно, за три месеца студентката бешепри нас, готвех денонощно, а е момиче, съответно и непрекъснато пазарувахме...аз относно яденето съм минимална, не търся екзотични храни, но малката и ММ непрекъснато...кетчупи, барбекю сосове, хавайски сосове с парченца ананас, скъпи ядки, сушита...не ям, просто дори и да са хубава марка като на Хейнц за мен не са здравословни. Колбаси, газирано, сокове, пакетирани десерти също. Но държа на уж здравословни неща, каймата се мели от чисто месо, пилето е фермерско, яйцата домашни...! Пиле фермерско под 8 лв кг няма, та едно пиле бая ми струва...! Манговци, личита, ананаси, също не ям, но те искат. Така, че всеки си знае семейстовот и изискванията му...Зехтин се изяжда примерно 10 л на година, купувам по 2 тенекии от Гърция, излиза ми към 8-9 лв. литъра...и го ползвам основно за салати, готвя с оли!
Тенджерите и тиганите и аз съм се зарекла да ги прочиствам, така и така готвя в инстант пот и слоукукър керамичен, та не са ми нужни много...вчера занесох на свеки една купа, голяма е и няма да ми върши работа, бяхме я спечелили от някаква промоция...имам две стъклени, които ми стигат за салата. Тавите отдавна съм ги свела до 2, но тигани имам 4 - за палачинки, каменен, иноксов и оребрен. Ще се разделя май с оребрения, така и така барбекю правим само на вилата....тамън днес смятах да преподреждам този шкаф...

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 10:15 от mimi.7299

# 5 286
  • MI
1,200 кг кайма по рецепта е за 10на човека за рагу болонезе, не за 4. И наистина излиза мнооого сос, трудно ще го изяде четиричленно семейство наведнъж. Не е заяждане, просто понякога примерите които се дават ме изумяват. Хубаво пилето, ама друг ден може и боб да ядете. Аз да сметна като ядем риба колко излиза и да умножа по 30, ще е хубава сума. Само че после има ден с бобови, има различни видове паста, има безмесни ястия и т.н. Трудно ще се направят такива сметки, ако не седне цял месец да записва човек.

# 5 287
  • София
Чета много внимателно. 600 лв за вечеря за 4 човека, които се каза, че ядат много, говореше се за салати. Аз писах, че не ям неколкостепенни менюта, защото се нахранвам с първото, и също направих разбивка на месата и салатите. А ти конкретно, Афродита, така и не ми отговори какво слагаш в половин кило шопска, което да излиза 3 лв, в магазина цените не пасват.
Хайде и аз да разбия пилето с картофи. Взимам месо от бут, обезкостено, 5.30лв за 650 г. Това ми е за 3 готвения, става под 2 лв. Кило картофи в манджата го смятам 1.50. Значи продукти 3.50. Ток 50 стотинки. Олиото, солта, пиперите, копъра чесъна 50 ст. Дотук 4.50. Това са 2 порции, 2.25 лв на порция. С 2.25лв за вечеря по 30 дни колко харча?
Странно, какво е това пиле за 8лв. килото и то обезкостено? Аз например ако го готвя ще е със сметана или със сирена и кашкавал, които вдигат цената, картофите отделно печени и те искат сиренце или кашкавалче, а защо не и двете. Не че не може само пиле с катофи, но дори и заедно пак бих сложила сирене и кашкавал. Както и да е. Около 2 лв. излиза салатата домат, краставица, лук, сирене на човек без да слагам олио/зехтин и сол като цена. Салатата: кило домати около 4лв. в момента, краставици около 4лв./кг., сирене около 2,5лв. за толкова продукти, лука е под лев за връзка, колко излиза за тези краставици и домати не знам, слагам го 50ст., до тук към 11лв. за 2кг. салата. Ако сложа и репичка или друго и цената скача още. Смятай си я на колкото искаш порции.

# 5 288
Точно така четири души е един от които-  аз- с хранително разстройство. Затова не съм точния пример понеже ям по веднъж на ден и то картофи ориз овесени ядки елда. Нещо като притурка съм. Но и така няма как да стане за30 на ден дори с четвърти като мен.
Ами същите тези две големи деца закусват. ( попара не правя , извинявам се ако звуча снобски ). На закуска като сложиш елда, овесени ядки към тях добро сирене, ако е сандвич нещо качествено от месата , кашкавал, яйца. Отново нарязан домат , маслини на промоция. На обяд готвено - боб, леща, гювеч, патладжан, тиквички . Но към него пак готвено месо защото ако няма,  пуберта след два часа е заврял глава в хладилника ...

А на Галинор мнението се разминава,защото тя не е семейство , а индивид ... И затова е много далеч от общата извадка . ние имаме доста семейни приятели. С деца големи като нашите. И виждам че аз даже не съм много видяла. Семейства с по два пубера момчета  ядат по два и половина кг месо на ядене. Ако ли не , си го дояждат на филии с майонеза.  Когато започнеш да отговаряш и за други , за които многостепенното ядене е ежедневие, вече не става с половин салатка.
Да довърша че си позволяваме екзотика, правим си пици, лазаня, фалафели и пр. Там няма как да стане20 лв.
Но дадох горния пример за да се види че дори при строго премерена вечеря няма как на човек на месец за храна по принцип да е 200 лв.освен ако не пести от храна .

Нели, като са яли боб на обяд няма как да го ядат вечерта. Като изпържа каймата иси ьзамине фирата  и се изпари водата на доматите остава 300 гр на човек. 1200 гр както казваш като разделиш на10 както твърдиш  епо 120 грама кайма на човек преди (!) обработката  , може в заведенията да се сервират порциите с 100 гр сос но не и у нас. 300 гр готов продукт е нормална порция за еднократно хранене, и към него вече спагетите. Може спагетите да са само омазани със сос като в заведенията , но това вече е икономия.  Ако ще правя сос за два дена купувам повече кайма. Както казах, че ако не им стигне си дояждат с друго, а аз го смятам за правилно. И казах че това което описвам Не Е бедност. А планирано разумно неразхитително изхранване. Балансирано. За отговор на това както горе се спрягаше , че сме харчили повече защото не сме хранили разумно и ня промоция. Не знам как ще оцелеем с пакер ориз на месец и бутилка зехтин на година колкото и промоципнално да съм ги закупила.  Ние сме живяли на хляб с маргарин и кетчуп с мъжа ми в 90 те години на миналия век та мога да направя разликата. Това е друга песен. Не говоря за нея в момента.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 10:31 от _re_ge

# 5 289
И аз се изумих на 1,200 кайма за сос. Ние не сме от най минималистите и  не съм си правила точно сметка колко харча за храна. Но знам че  2000 Евро на месец са разходите на тримата плюс бебето,което още е на кърма. Като тук включвам сметките по къщата и по моята кола. На мажа ми е служебна. Иначе интериора в къщи би могло да се каже че, е минимал,нямам нищо излишно не като мебели не вещи. Може би прекалявам с дрехи и обувки.

# 5 290
Скрит текст:
Че тя и сметаната е едва 3 лв и хич не съм убедена, че ще се получи вкусно, ако я изсипя цялата в кило картофи, само и само да е разнообразно.
Пробвайте с екселска таблица да смятате и в края на юни теглете чертата.
Също се поинтересувайте за засищащи храни. Това, че някой не може да се нахрани без месо, не е защото месото е хипер засищащо и е задължително да се слагат 2 кила от него на ядене.

Имам две тави различен размер - за готвене и за печене на хартия, две тенджери различен размер - за супа и за яхния, две касероли за сосове.
Мога да си наготвя за себе си и за гости.

# 5 291
  • София
Аз имам останали тави и тенджери от свеки. Изхвърлих някои, но не всички. Купих си една тенджера от Икеа и всъщност ползвам само нея за готвене.

# 5 292
Аз имам останали тави и тенджери от свеки. Изхвърлих някои, но не всички. Купих си една тенджера от Икеа и всъщност ползвам само нея за готвене.
Доволна ли си от качеството и аз ги загледах, доста кипри на външен вид...и ето пак ме засърбяха ръцете, а нямам нужда!
Галинор, има и други "засищащи" храни,но тийновете растат, трябва да ядат много белтъчини - месо, риба, яйца, сирене и свежи зеленчуци, момчетата трупат мускули и т.н. Тя и пицата е засищаша, хамбургерите също, но това не са храни за млади хора, те имт нужда от градивни елементи за организма, каквито са белтъчините...., така че права е Ре-ге, стреми се да храни момчетата здравословно, а не само с Вх, от които се качвата кила! Защото ако не се нахранят после си дояждат с "боклуци", което не е здравословно!

# 5 293
О, аз за тийнове не споря изобщо. Говоря за възрастни хора, които не се наяждали и все им било малко.
Дайте наистина да спрем с тези сметчици за храна, за мен е абсурдно да се отделя толкова време да се спори какво количество храна се сервира на масата, тъй или иначе после организмът го изхвърля.

# 5 294
  • София
Да, доволна съм. Печката ми е с керамичен плот и нещо старите тенджери не се загряваха добре. Тази загрява и има кухи дръжки, които остават хладни.

Общи условия

Активация на акаунт