Минималистичен начин на живот

• 488 971
  • 11 070
  •   1
Отговори
# 10 830
  • Между гори и планини
Ами при нас има лятото. Добре , че имаме кладенец и той ни спасява, но пак не пилеем вода.
Къпането става бързо - мокриш се, спираш водата, сапун, плакнеш и излизаш.
Купих по- голяма пералня, която събира 9 кг. Пускам я винаги пълна и на по- кратка програма.
Докато мием чинии , зъби - водата не тече от крана.
Ние не пием чешмяна вода, защото сме с каптаж на село.
За поливане на зеленчуковата градина, тази година смятам да купим колектори по 1 кубик за всяка леха да си има. Поливам и допълвам от кладенеца. По малко е по- лесно отколкото по кубик на ден.
Когато купувахме къщата много хора ни казаха, че е голямо богатство кладенеца, тогава не обърнах внимание, до лятото когато водата спря и спешно го съединихме с къщата. Около нас бият много сонди, много дълбоко и не успяват да открият нищо.

# 10 831
И аз се боря с един, който докато си мие зъбите и се бръсне, водата си тече, при това топлата от бойлера. Побеснявам като го видя.
Иначе не виждам голяма драма с безводието, малко пресоляват манджата медиите, за да отклоняват вниманието от по-сериозни проблеми. Имаше горещо и сухо лято, сега зимата и пролетта ще се наваксва с водата. Какво толкова е станало. Чак хората не могат да спят от притеснения.

# 10 832
Въобще не пресоляват медиите проблема с водата, даже малко внимание му обръщат, не е нормално толкова много градове и села да са на режим на водата и да се губи между 50 и 80 процента от водата по водопроводната мрежа, а това го плаща крайния потребител - калкулира се в цената на водата.

Vanne, щом ти е толкова безгрижно, вземи извади едни милиони, че да не ги плащаме ние тез загуби и си самоналожи режим на водата в духа на темата, например не се къпи, а се забърсвай с мокри кърпички да речем - още предложения мога да ти дам да не ползваш вода.

# 10 833
По какъв начин водата зимата и пролетта ще "навакса" това, че цяло лято си стоял на сухо с часове и не си могъл да си водиш нормалния живот?

# 10 834
  • София
Мокри кърпички за заместване на къпането е още по-далеч от минимализма от тубите в килера.

# 10 835
  • Mediterraneo
Не смятам, че проблем няма, като не е у вас, може и да ти се струва нищо. В Шумен са постоянно без вода, ад е. Как се гледат деца и възрастни на легло, как се живее всеки ден без вода, дни наред. Но определено не е е за тук разискването на водния проблем.

# 10 836
Мокри кърпички за заместване на къпането е още по-далеч от минимализма от тубите в килера.
Grinning  не е моя идеята, от една много еко холандка съм го чула като препоръка за пестене на вода, не се къпеш всеки ден, а се забърсваш с мокра кърпичка„

# 10 837
Общото между темата за водата и тази за минимализма е, че има ситуации, в които минимално необходимите ти вещи за живот са значително повече от тези на някой друг. Примерно не всяко населено място е София или Пловдив. И въпреки че е нормално хората там да не проумяват какъв е проблема на хората от населените места с режим на водата, някак не е редно с ехидна усмивчица да иронизират наличието на туби с питейна вода в килера. Особено на хора, които един ден ще имат сериозен проблем с това да обяснят на детето си, че нормално е чешмяната вода да е безцветна, а не кафява. Нищо, че е 21ви век. 21ви е само там, където градските булеварди са по 5 ленти в посока, а не като тукашните междуградски  "магистрали" с размер на еднопосочна софийска уличка.

Така че, да, ще продължавам да си нарушавам дзена и минимализма с по някоя туба вода.

# 10 838
Като ми наложат режим на водата, тогава ще го мисля. Сега не смятам да се притеснявам за нероден Иванчо. Живяла съм на режими в младостта си, гледала съм бебе при режим на тока, така че знам какво е режим. Даже бебето си съм го гледала без автоматична пералня, сушилня, памперси и прочие съвременни екстри.

# 10 839
  • София
На морето и на вилата понякога имаме проблеми, както писах. Вземаме мерки, защото ми го налагат обстоятелствата и не виждам връзка с принципите на минимализма, които следвам.
Водата е необходима за човешкия живот. Тя не е вещ, която можем да ползваме или не.
Вкъщи нямаме режим и не го мисля.
По тази логика би следвало да се презапаси с какво ли не за всякакви извънредни ситуации, което е в пълен разрез с убежденията ми и с антиконсуматорското ми мислене.
Човек се нагажда към обстоятелствата.

# 10 840
  • София
Помня смътно режима на водата в София и помня също, че когато махнаха Янчулев, режимът спря отведнъж.

# 10 841
Разбрах. Това което за мнозинството не е проблем значи не трябва да се дискутира. Спирам.

# 10 842
  • София
Темата е за минимализъм. За конкретния проблем е добре да се дискутира във всичките му аспекти, а не в този контекст, с който има съвсем бегла допирна точка. Важен и значим е, но не е обвързан с минимализма и не засяга само минималистите.

# 10 843
  • София
напоследък много се говори за хора който дори и да имат възможности избират да живеят само с най-необходимото и се разделят с ненужните си вещи.вие как сте трупате ли ненужни вещи.аз се опитвам напоследък да не трупам излишни вещи -така ми е по-лесно при почистване се губи по-малко време, а и лесно може да откриеш това което ти трябва.А и другия плюс е че ти остават повече пари.

Вече не трупам излишни вещи - старая се редовно да преглеждам това, което имам и да разчиствам. Имам любими неща, които си пазя и с които не мога да се разделя.

Понякога ми се случва и да раздавам запазени такива вещи, които към този момент, считам че не ми трябват. И го правя с голямо желание, защото знам, че на някого ще му влязат в употреба.

Винаги се замислям преди да направя покупка за дадено нещо, дали наистина имам нужда от него. Обичам да разчиствам у дома и го правя периодично.

Това трудно го спазвам с обувките - само тях обичам да притежавам, но пак не е някаква безкрайна мания. Имала съм такива, които обувам няколко пъти и после съм подарявала.

# 10 844
  • София
Разчиствам редовно. След като лятото от почти празен апартамент изхвърлихме над 30 чувала с боклук си дадох сметка с колко ненужни неща сме затрупани. Замислих се ако трябва да изпразним нашия, какво ли количество ще трябва да се изхвърли? От тогава съм в процес на постоянно разчистване на стари вещи, прибрани с цел - "ако потрябва някога".
Едновременно с това старая да не купувам нещо ново, ако нямам истинска нужда. Трудно е, но не е невъзможно.
До чист минимализъм не съм сигурна, че ще стигна някога, но няма нужда и да сме затрупани с вещи, които никога няма да пипнем.

Общи условия

Активация на акаунт