Минималистичен начин на живот

• 558 629
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 12 060
  • София
Да, има много причини, всякакви.
Трупането масово у българина е за черни дни. Аз затова отърваването от разни неща го правя вече с прибирането им, запечатване и така нататък.
Сега, дядо ми едно време си пазеше маркуча от стара прахосмукачка, който надали ще пасне на новата. Това е излишно, но здрави дрехи, защото не ги нося към момента, казах вече, че съм ги сложила в едни кутии и вдигнала нависоко под списък. Не заемат чаак толкова място. С консерви също се запасявам.

# 12 061
Аз точно това искам да намеря, баланс, не аскетизъм с два панталона, не и купища дрешки и дрешчици за по 5 лв. Последното никога не съм го правила и това ме е спасило да не се затрупам!

# 12 062
Н&М спряха програмата за рециклиране сега в края на септември, уж временно за сега.

Сутринта оставих няколко чифта обувки до контейнера и едно яке, до утре сутрин някой ще ги вземе

# 12 063
  • В заешката дупка
“Баланс” е относително понятие. Моят баланс може да не е твоят баланс.  Нечий баланс може да клони повече към минимализъм, друг - не съвсем. Аз избягвам да съдя чуждите избори. Освен ако не става дума за някакви сериозни психически разстройства (и в двете посоки), с което вредят на себе си и/или околните, хората са свободни да избират доколко и дали да трупат, купуват и подменят вещи. Темата обаче е за минимализма. Концепция, замислена в противовес на днешното консуматорско* общество.  Би трябвало “баланса”, за който говорим, да се вписва в такава рамка.

* Бях чела преди време определение за консуматорството, което много ми допадна:  “купувам - следователно съществувам”.

# 12 064
Баланс, да за мене си. Да не ми пречат лично на мен натрупаните вещи. Примерно в кухнята имам точно такива уреди, които ползвам аз. Мога да си докупя гофретници, тостери, уредче за варене на яйца, уред за палачинки и пр.и пр. т.е. ще се наложи да вадя, прибирам, тъпча по шкафове...сега ми е свободно и точно толкова ненатъпкано, че да не дразни мен. Ако някоя друга влезе в моята кухня  може да й се стори претъпкано! Голямото ми изхвърляне е при обувките...пречат ми, дразнят ме толкоз кутии и продължавам.

# 12 065
Абе незнам. За мен баланс е равновесие. И ако в определен период от живота е натежавало в една посока - работа, финаси, трупане, след това идва момент, когато се компенсира в друга. Въпроса е да не се лашкаш така цял живот.
 Съгласна съм, че е малко встани от темата де.

# 12 066
Абе незнам. За мен баланс е равновесие. И ако в определен период от живота е натежавало в една посока - работа, финаси, трупане, след това идва момент, когато се компенсира в друга. Въпроса е да не се лашкаш така цял живот.
...
Въпроса е да не навредиш на никого.

# 12 067
Както и да не вредиш на себе си. Когато човека живее сам, понякога по-трудно идва преценката дали си вреди. Според мен ако имаш семейство като цяло си по-отговорен към себе си, защото има хора, които зависят  от теб и си им важен.
Като това пак е встрани от темата знам.

# 12 068
Човек винаги е пред избор, дори пред няколко наведнъж.  Избирайки нещо прави компромис с друго със съзнанието или дори без да съзнава че после може да му се е искало друго. И пак няма да може със сигурност да прецени кой негов избор би бил най-правилен. Много се говори за среден вариант, дзен, минимализъм, съзвучие с природата ... но човек се сблъсква с реалността .

# 12 069
Пак встрани от темата - но Стивън Кинг в едната си книга пише: "Забавлявай се. По-късно е отколкото си мислиш".
Та това важи за живота като цяло - по-късно е отколкото си даваме сметка.

# 12 070
  • В заешката дупка
Много пъти се е обсъждало в темата, че за някои хора, за мен включително, минимализмът не е самоцел, а удобство и улеснение. Многото вещи - дрехи, предмети и т.н. мен ме натоварват. Грижата за всички тези неща са допълнително време и усилия, които предпочитам да отделям за друго. Други  хора пък ги радва да имат по-голямо разнообразие от дрехи, чанти, обувки, бижута, парфюми, украси за всеки сезон и джундурийки у дома. Различни сме - това е.

# 12 071
И аз съм от тези, които ги натоварват излишните вещи и мразя да слугувам на вещи. Това, например, ми е есенната украса нa камината Grinning
Скрит текст:

И почти навсякъде съм така по повърхностите, само с кухненския плот в основния дом се боря често (снимката е на село, там и плота ми е супер минималистичен). Просто буквално не мога да фукнционирам, ако около мен има много вещи.

# 12 072
Наскоро четох за проекта на кметицата на Париж - за зелен град с ограничение на достъпите за коли. Улиците да са на хората, а не на автомобилите. Имало е и недоволство и неудобство в началото, но към днешна дата резултата е по-чиста въздух, по-спокойни хора, но-забавено и опростено ежедневие. Когато обществото около теб упорито прави нещо добро, колкото и да си скептичен - то ти се отразява.
За мен голяма стъпка напред ще е да се откажат хранитените конгломерати да произвеждат разфасовки в пластмасови опаковки, т.е. да се откажат от печалбата с идеята да покрият на всяка цена по-големи пазари в името на по-свежа храна в близост до производителя. Защото обратния процес - да спре консуатора да купува е доста по-сложен, веднъж вече като е разгезен да го прави.

# 12 073
Точно поради разглезване е трудно връщането назад. Не зная дали някой помни как руска салата се продаваше в хартия, гланцирана от едната страна. А боклука изхвърляхме с кофи, които си прибирахме после. Сега едва ли някой би се върнал доброволно към тази практика, която иначе спестява пластмаси и найлонови торбички и чували.
Има контейнери за разделно събиране, но при нас е отдалечен и само синът ми ходи, негова задача е разделният боклук. Но някои баби от блока, които едва кретст, едва ли ще отидат. Имаме къща на село, пред всеки двор има индивидуална кофа за боклук. Но няма контейнери за разделно събиране и колкото да ми е неприятно, хвърлям, в общия, добре че не произвеждаме много боклук от този вид. Всякаква хартия събираме за подпалки на камината, течности в стъклени шишета купуваме рядко, но някои (от алкохол) използваме за моите домашни ликьори, други, красиви ползвам за вазички. За останала храна си купих стъклени кутии, така не ползвам еднократни те. Пластмасови големи бутилки ползваме за да налее вода в купичка та на звяра или да поливаме цветята. И така, там почти няма какво да изхвърлям разделно, но в редки случаи, когато се налага, се дразня.
(Знам, че минимализмът не е точно това, но така или иначе стана въпрос)

Да попитам нещо за коледните украси - купувате ли всяка година нови неща и изхвърлят ли стари? На мен винаги ми се иска нещо новичко, но гледам да се въздържам от разточителство.

# 12 074
Добавяме към украсите, ако това се пита Simple Smile Обичаме да украсяваме, предварително планираме кое как да бъде, в такива дни у нас е голяма забава.

Общи условия

Активация на акаунт