Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 фев. 2018, 22:20 ч.

Гестационен диабет - тема 2

  • 25 445
  • 153
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 202
Аз родих нормално, но бебето ми беше малко.
Диагнозата ГД ми поставиха категорично. По принцип съм с И Р, но това не се отрази на бебето. В подобни случаи се очаква едро бебе, което след раждането да е с ниска кръвна захар. ..

# 151
  • Мнения: 36
Момичета, искам да ви попитам някой може ли да ми даде съвет как да сваля сутрешните показания на кръвната захар...последно ям в 18ч салата като гледам да е почти без въглехидрати ,а в 19ч една шепа слънчоглед.Но сутрин ми е  около 95..искам да я сваля ...през деня не е проблем..Чудех се дали сутрин още като стана да не правя упражнения и тогава да я меря?какво мислите...

# 152
  • Мнения: 369
Kalidasa,

прочети цялата тема. Ето обяснения (от страница 6-7 на темата) за кръвната захар сутрин.

Ще напиша, за който се интересува, защо особено при гестационен диабет е необходимо да се мери захарта веднага след събуждане, така както на мен ми обясниха с прости думички в една от най-добрите болници в Америка. От една страна, тогава е най-точният резултат "след покой" - след часове без храна, без напитки, без резки движения. От друга страна, има няколко процеса в човешкото тяло, които са причина кръвната захар рязко да се покачва през нощта. При хора с диабет това е много опасно и е хубаво да се знае и да се вземат мерки, дори когато по принцип диабетът е добре контролиран през останалото време от денонощието. Единият процес е т.н. "Феномен на Зората" - обикновено между 3 и 8 сутрин. Тялото използва захарта за енергия и затова, в ранните утрешни часове, започва да дърпа от запасите от глюкоза, за да имаш енергия да се събудиш и да се размърдаш с новия ден. При здрави хора това не е проблем, обаче при диабетиците няма много контрол и стойностите могат да изхвърчат до небесата. Вторият процес е т.н. "Ефект на Сомоджи". В първата половина на нощта, когато си в покой, кръвната захар започва да пада, дори при диабетиците. Ако пада бързо, тялото превключва на режим, в който започват да се отделят хормони, които карат черния дроб да започне да отделя глюкоза също толкова бързо, за да компенсира за потенциално опасно-ниски нива на захарта. Както в предния случай, при диабета няма контрол над това отделяне и става лоша работата. И така.
Etereia,

благодаря за обясненията.
Искам само да добавя, че "Феномен на Зората", който си описала,  не е общовалиден за всички. Има доста случаи, при които, колкото по-късно след ставане и на гладно се измерва кръвната захар, толкова стойностите са по-ниски.
Това е малко индивидуално и всеки може чрез измерване да проследи, как реагира тялото му и респективно да действа адекватно.

За "Ефект на Сомоджи" добавям само, че черния дроб не преценва, кога е произвел достатъчно глюкоза, за да избегне хипогликемията от през нощта (инсулинова резистентност), и престава чак след закуска.

Чудех се дали сутрин още като стана да не правя упражнения и тогава да я меря?
Колкото до това предложение моето мнение е, че така само ще лъжеш себе си. Високите нива на кръвна захар си остават, отразяват се и на теб и на бебето, просто ти си затваряш очите за тях, ако не ги мериш веднага след ставане!

Консултирай се с ендокринолог. Бременна със сигурност ще получиш бързо час за преглед. Той най-добре ще те посъветва, какво трябва да правиш, за конкретно твоя случай!

# 153
  • Мнения: 831
Здравейте, да се запиша и аз с тази диагноза. Бременна съм в 32 седмица, на 43 г. близо, с баща диабетик. При първата бременност някъде в тези седмици ме провериха, имаха съмнение за ГД, но се отхвърли. През втората бременност нямам спомен да ми е правено някакво изследване. Децата ми са родени в 39 седмица по нормален път, 3250 и 3600. Сега с тази бременност обременяване с глюкоза правих в 27 седмица и стойностите бяха в норма - 4,77; 8,97; 7,72. Първата стойност на гладно обаче винаги ми е била над 5 - 5.2, 5.4, 5.6, даже на първите изследвания като се регистрирах за ЖК е била 5.25. Бебето ми върви с до седмица-две по-напред по различните показатели и ендокриноложката се усъмни и пусна гликиран хемоглобин - 6,4, завишен. Направих отново обременяване /но в друга лаб. и с периферна кръв на първия и втория час, а не венозна като първия път/ и стойностите бяха вече завишени - 5.4; 9.3; 9.2. Гликирания хемоглобин във втората лаб. излезе в норма - 5.5. Минах на диета.  Правих си трикратно замерване вчера на всяко хранене /общо 9 пъти/ и всички стойности бяха в норма, до 5,2 на гладно, между 5 и 6 на 60 мин. и на 120-та мин. също, само последното вечерта имах 6,8.
Много въпроси ми се въртят в главата, но първо да попитам може ли да се роди нормално с ГД, при липса на противопоказания? Ако приемем, че ще го контролирам добре и няма да стигна до инсулин. Другото ми притеснение е, че вероятно този ГД е бил замаскиран и няколко седмици не съм разбрала, може ли да е повлиял на бебето, освен по-бързото му нарастване и по какъв начин?
Имате повече опит в тази тема и ще съм благодарна да го споделите с мен.

Общи условия

Активация на акаунт