Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЗОНАТА и ние - 15 Тема

  • 30 733
  • 243
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 461
Здравейте, реших от днес да се пробвам. Извадих си таблицата, но пак не съм сигурна дали съм успяла да комбинирам правилно храните. Направо преядох.
Решила съм да карам по схемата закуска - 3 блока, обяд - 3 блока, следобедна - 1 блок, вечеря - 3 блока, късна - 1 блок.
Закуска - 300 гр. кисело мляко "Домлян" 2%, 9 гр. чия, 200 гр. ябълка+140 гр. ягоди.
За обяд съм решила 150 гр. скумрия на скара, салата от домат, краставица, чушка и нахут до 3 блока В и 6 бр. кашу или 9 бадема.
Следобедната мисля да е 1 яйце или 35 гр. шунка (имам на "Добротица" от бут, как ви се струва?), 100 гр. ябълка или 140 гр. ягоди и 3 бадема.
Вечерята не съм я измислила още, както и късната вечеря.

Какво мислите? Моля за съвети?

# 166
  • в сърцето на едно ангелче
  • Мнения: 2 912
Аз съм нова,но...закуската не ми се струва ок.Кис.мляко е балансиран продукт и 200гр.е 1БПВ(М),за мазнините не съм сигурна,аз не добавям.т.е.киселото мляко 2% /200гр/си е едно балансирано хранене.При обезмасленото добавям мазнини.И пак казвам,че не съм сигурна за мазнините.

# 167
  • Мнения: 461
Благодаря за коментара! Гледам по таблицата на д-ра. Четох, четох но явно не съм много наясно с киселото мляко. Утре минавам на обезмаслена извара на Добротица.
Редактирам се да попитам какво цедено кисело мляко ползвате?

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 12:37 от Brandywine18

# 168
  • в сърцето на едно ангелче
  • Мнения: 2 912
Аз купувам олимпус 2%.Тук почти никой не пише.Има група във фейса.Много са отзивчиви там.

# 169
  • Chicago/Varna
  • Мнения: 73
Аз не съм много запозната,но това което направих аз е :Бях се допитала до Катина по колко блока тр да правя и тя каза ,че 10-11 са Ок.Водя се по нейната таблица,а веднъж въведох данните си в другия сайт за зоната и ми излезе 11 блока.Така ,че са мен мисля ,че трябва да се въртя 10-11 на ден.
А ти казваш ,че данните в двете таблици се различават ли?
Ложе ли линк ,че ми стана интересно?

На всички излиза 11 блока, като си въведат данните 😁
Ето я таблицата
https://www.vzonata.com/Tablica.htm
Калкулатора в сайта www.vzonata.com  е стопиран да пада до 11 блока, според изискванията на Бари Сиърс. Дори да вкарате детски размери и килограми, калкулатора ще ви покаже  минимум 11 блока за средностатистическата жена. Блоковете ще се променят, когато промените физическата активност. Ако изчислявате по книгата му, написана от време оно, най-вероятно на повечето от вас ще ви излезе, че трябва да консумирате по 9 блока на ден....С времето Сиърс прави доста промени, водени от изследвания и резултати със стотици пациенти, които налагат различни, нови  грамажи и различен брой на консумирани блокове.

Същото се случва и с таблицата в сайта... Обновява се редовно (понеже прочетох коментари, че не бил обновяван от незнам си кога) и върви с крак с промените, които прави Сиърс

# 170
  • на последния етаж
  • Мнения: 7 089
Аз се интересувам от меренето "на око" и по-специално при традиционните готвени ястия, например мусака, супа топчета, телешко варено, пълнени чушки. Как да преценя колко блока е една порция примерно?

# 171
  • Мнения: 1
Здравейте Лита,традиционните български ястия трябва да се сготвят по рецепта съобразена със зоната.Съответно ще знаете общото количество на блоковете в ястието и ще си го делите на порции.

# 172
  • Мнения: 24
Аз се интересувам от меренето "на око" и по-специално при традиционните готвени ястия, например мусака, супа топчета, телешко варено, пълнени чушки. Как да преценя колко блока е една порция примерно?
Здравейте. От години съм в Зоната. "На око" методът е следният: протеин, колкото големината на дланта, въглехидрати от рода на ориз и картофи. Зеленчуци обилно, колкото две разперени ръце. Зеления хапвайте на воля. Мазнини, колкото палеца. За предпочитане са ядки, зехтин, тахани, авокадото е суперполезно!   Все пак, ако сте нова, препоръчвам стриктно мерене с кнатарче в началото и ще си свикнете и сами ще усещате нещата.
Успех!

# 173
  • Мнения: 11 509
За готвените ястия има много рецепти в книгите за Зоната на доктор Папазова.

# 174
  • Мнения: 1 575
Има много рецепти и в интернет и във фейсбук групите.

# 175
  • Мнения: 230
Да подбутна малко темата…
Може ли да ми кажете лютеницата колко е за блок?

# 176
  • в сърцето на едно ангелче
  • Мнения: 2 912
Ако е купешка,изчисляваш по етикет,като въглехидрат,а ако е домашна- трудна работа.На домашната и се мерят продуктите преди да се направи и се изчислява според тях.

# 177
  • Мнения: 1 213
Може ли да обясните, как се правят  изчисленията по етикет?

# 178
  • в сърцето на едно ангелче
  • Мнения: 2 912
Аз не съм експерт,но...Лютеницата е въглехидрат.Търсиш на етикета количество въглехидрати за 100гр.След това 900 делиш на количеството въглехидрати за 100гр.и получаваш колко гр.лютеница е 1БВ.
Да речем на бурканчето пише 30гр.въглехидрати за 100гр продукт.
900/30=30гр.лютеница е 1БВ
Това за въглехидратите.
Белтъчините ( протеините) са 700 делено на протеините в 100гр.продукт и полученото е 1бп.
Надявам се да съм го обяснила разбираемо.

# 179
  • Мнения: 3 391
Да подбутна малко темата…
Може ли да ми кажете лютеницата колко е за блок?
На мен домашната с нормално количество мазнина ми излиза 130 гр за блок въглехидрат и 0,5 мазнина - правя я от пипер, домати, патладжан и лук

Общи условия

Активация на акаунт