Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЗОНАТА и ние - 15 Тема

 • 27 462
 • 179
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 884

Д-р. Бари Сиърс - "ЗОНАТА"

Животът в Зоната е нещо повече от хранене. Това е равновесие между хормоналните реакции, които настъпват при всяко наше хранене. Съвършено равновесие-нито прекалено високо,нито прекалено ниско.
1.Ще мислим по-добре,тъй като в Зоната поддържаме стабилни нивата на кръвната си захар.
2.Ще се движим по-добре,защото престоят в Зоната увеличава притока на кислород до мускулните ни клетки.
3.Ще изглеждаме по-добре, тъй като в Зоната изгаряме излишни телесни мазнини по възможно най-бързия начин.
4.Никога няма да огладняваме между храненията,тъй като животът в Зоната означава, че мозъкът ни се захранва постоянно с основното си гориво-кръвната захар
5.Най-голямото преимущество от правилното следване на Зоната е достигането на състояние на свръхздраве
Ефектът от храненето в Зоната много наподобява този на мощните лекарства, с единствената разлика, че те имат много,и вредни странични ефекти, докато при Зоната страничният ефект е само един,и това е загубата на излишни мазнини. Зоната е създадена с една единствена цел-да се постигне максимален здравословен ефект, докато загубата на тегло е от второстепенно значение,но е неизбежно. Въпреки това, всеки с удоволствие може да се възползва от този така желан „страничен ефект”. Когато влезете в Зоната,ще трябва да се лишите и от чувството на глад. Започнете ли да огладнявате,означава,че излизате от Зоната, което не е за препоръчване. Ако смятате, че няма лесен начин за отслабване - помислете отново, защото това, че сте попаднали в тази тема не е случайно, и може би силното ви желание да се чувствате комфортно в тялото си ви е довело  точно на правилното място.


Тази тема е за всички, които се храним така, че след всяко ядене попадаме в Зоната.
А също и за тези, които желаят да се хранят пълноценно, балансирано и хармонично и искат да бъдат в ”Зоната” на физическия и психически комфорт.
Чрез подходящо хранене лесно можем да поддържаме хормоналния си баланс, смята световноизвестният бостънски биохимик - д-р Бари Сиърс. Въз основа на откритието за хормоните айказаноиди отличено с Нобелова награда, авторът разработва ясна и лесна за осъществяване система за хранене, наречена "Зоната"
За да разберете какво всъщност представлява Зоната, е необходимо:
- smile3529  да прочетете поне една "зонова"  книга
-  да следвате простите напътствия и препоръки в нея и да им позволите отсега нататък да работят за Вас. Ще останете безкрайно доволни, че сте го направили   Two Hearts  
 

КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИМ, АКО СЕ НАУЧИМ ДА СЕ ХРАНИМ В ЗОНАТА?
Ще избегнем евентуално бъдещо заболяване, защото тъканните хормони, контролиращи всички основни жизнени функции, са в постоянен баланс. Рязко ще намалее вероятността да развием рискови заболявания с генетичен произход като затлъстяване, сърдечносъдови болести, рак, диабет, депресия, алкохолизъм и др.

"ЗОНАТА Е СЪСТОЯНИЕ НА СУПЕРЗДРАВЕ" - д-р Георги Лулчев

КОИ СА КНИГИТЕ?
Това са "Зоната", "Овладяване на Зоната" , "Ние и Зоната" и "Соева Зона"

може да четете онлайн, или да изтеглите   ОТ ТУК , а също  И ОТ ТУК

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

1. Определете дневните протеиновите нужди на тялото ви /чрез тях се изчислява и  количеството блокове, които трябва да консумирате ежедневно/:
     - по книгите ;
         - или се консултирайте  с някой от темата.
Ако не Ви се правят всички тези изчисления, можете да използвате онлайн калкулатора в сайта на Зоната, или да изтеглите калкулатора от блога на Зоната
Никога не консумирайте повече протеини от необходимото и никога не консумирайте по-малко. /Когато се консумират прекалено много протеини можете да получите кетозис, който в крайна сметка води до напълняване. В обратния случай - протеиновото недохранване води до отслабена имунна система, загуба на мускулна маса и косопад. Т.е. ежедневно и при всяко хранене трябва да се приемат протеини в количество, което поддържа биохимично равновесие и физическия комфорт на организма. /
Каквито и да са протеиновите Ви нужди, никога не консумирайте по-малко от 8 протеинови блока, ако сте възрастен човек!
2. При всяко хранене спазвайте пропорциите 1:1:1 за протеини, мазнини въглехидрати
За улеснение на пресмятанията, докторът въвел мерната единица "блок", така че:
1 протеинов блок = 7 гр. протеини
1 въглехидратен блок = 9 гр. въглехидрати
1 блок мазнини = 1,5 гр. мазнини
!!! Съотношението между протеиновите, въглехидратните и мазните блокове трябва да бъде винаги 1:1:1.

Лесно можете да пресметнете всяка храна на колко блока се равнява - погледнете етикета й и разделете съответно на 7/ако е протеин/, на 9 /ако е въглехидрат/ или на 1,5 /ако е мазнина/.
3. Разпределете дневното количество храна равномерно през деня, на три основни, но необилни, и две леки хранения - общо 5 хранения дневно
4. Интервалът между две хранения да не надхвърля 5 часа. (Най-добрият момент за ядене е тогава, когато все още не сте гладни.)
5. Избирайте бедни на мазнини протеини.
6. Избирайте благоприятни въглехидрати - богати на целулоза зеленчуци и плодове с умерен и нисък гликемичен лоудинг ( Stop  nono без фрешове - премахната е контролиращата бариера (целулозата)от въглехидратите)
7. Избирайте мононенаситени мазнини.
8. Винаги изпивайте поне 200-250 мл вода  тридесетина минути преди всяко хранене - основно или леко.
9. Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
10. Ако сте нарушили диетата, поради пътуване или парти, не се тревожете, а се опитайте при следващото хранене да влезете в посочения ритъм.
11. Отнасяйте се към храната като към лекарство - дозирайте я правилно
.  

ТРЯБВА ЛИ МИ СПЕЦИАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ЗА ДА ПРАКТИКУВАМ ЗОНАТА?
Блоковете с основните хранителни съставки са дадени в грамове и в практични мерки /чаши, лъжички, брой/ - публикувани са по-долу  

През 2006г. д-р Сиърс, свършвайки лекцията си на живо, дава на слушателите си солидна част от оборудването за диетата – ДЛАНТА НА РЪКАТА. Може да се използва по всяко време и навсякъде Simple Smile Simple Smile  /Вижте също и видеото с д-р Папазова по-горе/
           
Протеини: с размера и дебелината на дланта си
Благоприятните  въглехидрати /зеленчуци, плодове/ -  с размера на цялата ръка.
Въглехидратите, ако са неблагоприятни,/скорбяла, зърнени храни, плодови сокове/ - в същия обем като протеините
Мазнини: с размера на  възглавничката на дланта при палеца.


"Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на четири протеинови блока. То е приблизително равно на едни пилешки гърди или 115 г пуешко месо.Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати.
Ако консумирате благоприятни въглехидрати тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините. Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт - повечето десерти са почти само от въглехидрати - просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това.
Ако протеиновият ви източник е беден на мазнини - а той би трябвало да е такъв - тогава можете да си набавите останалите мазнини, като подправите с някакво растително олио салатата си, с малко майонеза или като изядете няколко маслини."  - "Зоната"

Ако, все пак, искате да сте по-прецизни и не ви се прави голяма инвестиция, може да обиколите някои търговски вериги /"ТСМ", "Карфур", "Кауфланд"/ и, със сигурност, ще намерите подходяща везна на цена от порядъка на 15-25 лв.
  Полезни линкове  за любителите на точните изчисления:
Помагало за Зоната от_Echo_     Химичен състав на храните     Гликемичен лоудинг в храните   Балансатор   COOKING BOOK на български
 
Ако искате да отслабвате, трябва да разчитате на продуктите, оцветени в зелено   . Ако искате просто да задържате теглото - може да хапвате и от жълтите , и от червените /по-рядко/, но трябва да спазвате грамажите. Това условие е задължително! И винаги - ред протеини + ред въглехидрати + ред мазнини!
1. ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ - 1ПБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 ГР. ПРОТЕИНИ НА БЛОК/
 Sign Exclamation Протеиновите блокове са в несготвена порция
"Предлагам на вниманието Ви една тънкост - винаги яжте първо протеиновата си порция. Протеините стимулират глюкагона, който от своя страна ще накара черният дроб да пусне складираните въглехидрати. По този начин мозъкът ще бъде задоволен и ще улесни контролирането на обема на въгл. порция. Нещо повече, глюкагонът потиска отделянето на инсулин и по този начин превръща протеините в най-мощното оръжие за контрол на нивото на инсулина" - "Ние и зоната"  
2. ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛОКОВЕ - 1ВБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 ГР. ВЪГЛЕХИДРАТИ НА БЛОК/    
Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно, при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
3. МАЗНИНИ - 1МБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1,5 ГР. МАЗНИНИ НА БЛОК/  
 Защо 1 блок мазнини е само 1,5 г.?
Всеки блок ниско маслени протеини съдържат приблизително 1,5 г. " скрити" мазнини. Следователно, като прибавим още 1 блок мазнини( определен като 1,5г. мазнини) на всеки протеинов блок ние всъщност изяждаме  3г. или два блока мазнини( един вътре в протеините и един- извън тях) на всеки протеинов блок. Ако използвате обезмаслени протеинови източници, като протеини на прах например, тогава би трябвало да добавите по два блока мазнини на всеки блок протеин, за да се достигне същото съотношение. Съответно ако консумирате мазни протеинови източници, не би трябвало да прибавяте никакви мазнини към съответното хранене. Запомнете: желателно е винаги, когато добавяте към храната си мазнини, те да бъдат предимно мононенаситени - "Овладяване на Зоната"

от addi999-Аделина Куруиванова-един от авторите на бг варианта -"НИЕ И ЗОНАТА "
 ДА ПРЕПОРЪЧАМ СПАЗВАНЕТО НА ЛУННАТА ДИЕТА С АЙРЯН ,мин. вода и чай - 24 ЧАСА - СТРАХОТНО ПРЕЧИСТВАНЕ И СЕ СВАЛЯТ ДО 2кг,аз го правя вече 5 години.  успех  Peace Още нещо за лунната - без прием на кисело мляко- айран не се издържа, пада кръвната захар, вие се свят и не е комфортно -пийте до 2-3 литра айран /може до 5 -6 кофички ниско маслено 2% кисело мляко - съобразно блоковете, които трябва да се консумират за деня/

•  Трябва да положите усилия поне основните и важни принципи на ЗОНАТА  да са ясни- а това е правилното комбиниране на всяка ваша хапка - никога не трябва да е само въглехидрат /това е най-опасната за сега грешка ,която обърква деня ,качвайки ви кръвната захар още с началото на деня /Дори сутрешното кафе или чай ,/ако не сте се отказали от подслаждането им /не трябва да се приемат ,без преди това да сте хапнали лъжичка извара ,варено яйчице или някое парченце шунка .
А СЕГА ПЪРВИЯ МИ СЪВЕТ КЪМ ВАС  ЗА ПО ЛЕСНО СПРАВЯНЕ С ОТСЛАБВАНЕТО -ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ 3-ТЕ Б-ТА КАТО НАЙ ВРЕДНИ НЕ САМО ЗА ОТСЛАБВАНЕТО НО И ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАС И ВАШИТЕ ДЕЦА ,А ТЕ СА -БЯЛОТО РАФИНИРАНО БРАШНО,БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР И БЯЛАТА ТВЪРДА МАЗНИНА /СЛАНИНИ И ЛОЙ /Аз замених захарта и сладкото с подсладител или мед  ,но само временно ,докато се отказах от сладкия вкус на кафето,/ Подсладителят  е не по- малко опасен ако се прекалява /минах на пълно зърнести брашна и напълно изключих бялата мазнина от менюто  си /свинското замених с пуешко ,пилешко,/


ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕТЕ ЛИ В ЗОНАТА ,С 1 ХРАНЕНЕ ИЗВЪН НЕЯ НЕ СЕ ИЗЛИЗА ,НИТО СЕ НАПЪЛНЯВА ,НИТО ВИ УБИВА -СПОКО,СТИГА ДА СИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СЛЕДВАЩОТО ЩЕ СИ Е ЗОНОВО Всеки организъм си е индивидуален ,няколко грама разлика не е фатална в блоковете. ,аз лично прибавям мааалко повече въглехидрати към дневното си меню. Стриктно по зоната на 7гр.

•Вечерите -перфектно балансирани ,за си легнете в зоната ,вечерното хранене /съвсем лекичко -чаша айран или плодова салата с извара ,или чаша прясно мляко/,Бари Сиърз обяснява ,че така се отделя хормона на растежа нощем ,който ни помага нощем да се обновяваме .А още по- важно е започването на деня -ако го започнете грешно - примерно чаша подсладено кафе само - ще ви обърка деня  приема на въглехидрат на гладно. И ПОМНЕТЕ,ЧЕ СЕ ОТСЛАБВА КОГАТО ГОРИТЕ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПРИЕМАТЕ, ТАКА ЧЕ АКО ВИ ДОЙДЕ ДА ХАПНЕТЕ НЯКОЛКО БЛОКА В ПОВЕЧЕ - ПРОСТО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ  НЯКОЛКО ЧАСА СЕДМИЧНО  НАТОВАРВАНЕ - като не забравяйте, че  добра тренировка и най - лесната е носенето на собственото ни тегло -ХОДЕТЕ ПЕША ВИНАГИ ,КОГАТО ИМАТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ,КАЧВАЙТЕ СТЪЛБИ ВИНАГИ ПЕША . КАКТО КАЗАХМЕ МНОГО ПЪТИ - ЗОНАТА Е НАЧИН НА ЖИВОТ - НЕ ДИЕТА   .

Моля всички, които публикуват рецепти за хранене в Зоната, да ги оцветяват в зелено!
Това, с което почти всеки "новобранец" в Зоната се сблъсква в началото, са многобройните, и постоянно изникващи въпроси Simple Smile и за целта просто трябва да кликнете върху ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ  

И най накрая, ако мислите, че ЗОНАТА трябва да  бъде вашият начин на живот, можете да започнете с най-пълния и актуален СПИСЪК С ХРАНИТЕЛНИ БЛОКОВЕ, като преди това трябва да изчислите количеството  блокове протеин, които ви се полагат според вашите физически данни. И най-лесният и мързелив начин е да използвате онлайн КАЛКУЛАТОРА (за мъже и жени)в сайта на Зоната, или да си изтеглите КАЛКУЛАТОРА от блога за Зоната (за жени).

Ако всичко това ви хареса, и вече сте в Зоната, но все още мислите, че не сте достигнали пълния й потенциал, остава да разберете  само едно последно нещо-какво казва Бари Сиърс години след издаването на първата си книга "Зоната"
"Хората често ме питат какво бих променил,ако трябваше да пиша отново първата ми книга"Зоната". Единственото нещо, което  бих направил по различно, е усилено да наблегна на критичната нужда от високи дози ултра пречистено фармацевтичен клас РИБЕНО МАСЛО. С годините стигнах до заключението, че това може би е чудотворното лекарство на двадесет и първи век.Според мен, това радикално ще промени практиката на медицината"
Д-р. Бари Сиърс - "Omega RX Zone"
Това е последната стъпка, която ще ви отнесе в  светът на Здравето, и същевременно ще ви отведе далеч от развитието на болести и хронични заболявания!


В САЙТА НА ЗОНАТА можете да намерите много помощна и подробна информация за всичко свързано със Зоната, както и преводи на интервюта, статии от Бари Сиърс и кратки извадки от непреведените му книги. При евентуални затруднения,  получаваме информация директно от личните ни инструктори в "Zone labs" с основател д-р Бари Сиърс, на които изцяло се доверяваме.

В БЛОГА НА ЗОНАТА също има  полезна информация- живот в Зоната, Зоната в действие, полезни линкове, както и събрани и изпитани рецепти от съфорумки, и други странични източници.

Няколко полезни линка:
www.vzonata.com
www.bg-zonata.com
www.drsears.com
www.zonediet.com
www.kakvodaqm.bg

Предишни теми: I   II   1   2   3   4  5  6  7  8  9 10 11 12 13 14

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 119
Здравейте,не вярвам да няма зонуващи в бг мама...или всички са по фейсбук групите.Захванах се с Зоната от няколко дни и ще ми бъде приятно да си споделяме опит,рецепти и много свалени килограми.Аз започвам от незавидните 115 кг.Този път вярвам,че ще се получат нещата.

# 2
 • Мнения: 87
Здравейте,приемам рибено масло от една седмица,но получавам рефлукс,киселини и оригване.При някой друг има ли подобни оплаквания и как се справяте?

# 3
 • София
 • Мнения: 720
Здравейте,приемам рибено масло от една седмица,но получавам рефлукс,киселини и оригване.При някой друг има ли подобни оплаквания и как се справяте?

Ако рибеното масло е качествено няма оригвания и рефлукс.
Например това:https://www.iherb.com/pr/Madre-Labs-Omega-800-Pharmaceutical-Gra … in-Softgels/65844

# 4
 • Мнения: 87
Здравейте,приемам рибено масло от една седмица,но получавам рефлукс,киселини и оригване.При някой друг има ли подобни оплаквания и как се справяте?

Ако рибеното масло е качествено няма оригвания и рефлукс.
Например това:https://www.iherb.com/pr/Madre-Labs-Omega-800-Pharmaceutical-Gra … in-Softgels/65844
Точно това приемам.

# 5
 • София
 • Мнения: 720
IVA2, съжалявам, че се получава така. У дома това масло го пият сина ми, ММ и свекър ми. Никой не се е е оплакал досега. За последните пратки от това масло обаче в един друг форум имаше мнения за променено качество на това масло (не разбрах обаче точно каква е разликата). Имам една резервна кутия, получена наскоро, но още не съм я отворила и не мога да дам мнение дали има някаква промяна. Това масло го редуваме с :https://www.iherb.com/pr/Sports-Research-Omega-3-Fish-Oil-Triple … 80-Softgels/72037 (в половината случаи минава на митница) и с това :https://www.iherb.com/pr/Zenwise-Health-Triple-Strength-Omega-3- … 20-Softgels/79367 (все още не е минавало на митница).
Аз пия течно (не мога да пия капсулите - големи са ми):https://www.iherb.com/pr/Carlson-Labs-Kid-s-Norwegian-The-Very-F … fl-oz-200-ml/8768 -има лек мирис на риба като се пие, но след това няма оригвания.
Поздрави и хубав ден!

Последна редакция: пт, 23 мар 2018, 14:49 от svet_cvet

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 119
Аз използвам също това на Sports Research и нямам проблем с него.Интересното е ,че не отиде на митница въпреки цената.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 977
Аз ползвам друго рибено масло. Донесоха ми го от Щатите. Пуснах снимка в темата във ФБ и казаха, че е добро.Но и аз имам същите симптоми. Започнах да го пия на обяд, за да не лежа след това.
В момента пия други витамини, които са с Омега 3 и съм го спряла. От тях нямам никакви киселини Sad
Не знам и аз какво да правя?! Усещането е все едно не ти понася рибеното масло, но пък искаш да го пиеш. Sad(

# 8
 • Мнения: 1 230
Ехо,има ли някой в Зоната?
Аз я започнах от днес,пробно на око засега.Калкулаторът ми пресметна 10 блока.Искам да сваля10 килограма.
Започвам и да карам кростренажора/с 10 мин. за днес/ +домашни упражнения и ходене.

# 9
 • Мнения: 105
Ехо,има ли някой в Зоната?
Аз я започнах от днес,пробно на око засега.Калкулаторът ми пресметна 10 блока.Искам да сваля10 килограма.
Започвам и да карам кростренажора/с 10 мин. за днес/ +домашни упражнения и ходене.

И аз я почнах от днес, но имам чувството, че нещо не ми върви карам го на яйца, ябълки и 3 бадема. Дано има ефект след раждането съм като балон не знам вървя или се търкалям. Имам да свалям мноого кг. В деня на раждането бях точно 100кг 😖. Сега съм 86, ужасно ми липсва предишното телосложение. Ако има отслабнали в зоната ще ви помоля за малко стимул ☹

# 10
 • Мнения: 1 230
Сутринта кантара ме зарадва с почти 1 килограм в минус! Знам,че е само вода,но все пак радостно ми стана.Днес втори успешен ден отчитам дано и утре имам минус!
Магла,не се отказвай! Зоната е страхотен режим и се сваля доста с него.В нета има примери за хора свалили по 30 и повече килограми.
Отивам да си хапна закуската преди лягане и ще лягам,че днес имах много работа и съм сташно изморена.

# 11
 • Мнения: 105
И при мен беше 1- явно съм влезнала в зоната, цял месец не можех да мръдна бях заковала на 86 някак стимула ми дойде дано и утре има резултати ☺🤗

Последна редакция: чт, 19 апр 2018, 00:03 от magla89

# 12
 • Мнения: 1 230
За съжаление днес кантара показа точно колкото и вчера,но продължавам по план.Днес бях доста стриктна и претеглих храната,която поех.До тук 9ПВМ,остана ми 1 блок за закуската преди лягане. Правих упражнения и карах 10 мин.кростренажора. Днес си инсталирах на телефона едно приложение за напомняне на пиене на вода,че много малко пия.Дотук съм изспила към 2 литра.Доволна съм.Дано утре има минус.

# 13
 • Мнения: 105
Изглежада, че сме само двечките, но и това си е взаимна подкрепа. При мен кантара беше мръднал само -200гр.😒 очаквах малко повече. Ще стискам палци утре кантара да е по благосклонен към нас 🤩. Преди 9 години спазвах 90 дневната диета. В първите 4 дни всеки ден вървях на долу с по 1кг.Общо за 3 месеца без водните дни -23кг. Но сега не мога да я спазвам, страхувам се,че при плодовите дни ще ми намали кърмата, а без тях няма да има ефект. Сега се сетих, че вчера вечерта забравих да изпия прясното мляко 1 час преди лягане, може би това си е оказало влияние🤔

# 14
 • Мнения: 93
повечето сме в групата във фейса тук почти никой не пише

# 15
 • Пазарджик, България
 • Мнения: 45
Здравейте!
Много ми се иска и аз да влезна в Зоната и чета усилено старите ви теми. Имам много чуденки, но основната ми за момента е как стои въпроса с домашното кисело и прясно мляко. Гледам, че повечето хора използват нискомаслени продукти, но в къщи държа да се яде домашно мляко. Как се изчислява то?
Благодаря предварително за отговорите! И се извинявам, ако някъде по-назад има отговор, просто не съм стигнала още до него:smile:Relaxed

# 16
 • Мнения: 1 230
Днес кантара отчете - 700 гр.Спазвам стриктно блоковете,тренирах и се движих доста.Чувствам се бодра и енергична,явно я уцелвам Зоната.Утре ще сикупя и рибено масло.
Магла ти по колко блока ядеш сега като кърмиш?
Суши,домашното кисело мляко съдържа и протеини и въглехидрати и мазнини.Сега колко са мазнините зависи от самото животно.Можеш да го консумираш като самостоятелно хранене,като съобразяваш количеството с общия брой блокове,които трябва да приемаш.За 1 блок БВМ са около 200 гр. мляко.

# 17
 • Мнения: 105
2-4-1-4-1 такъв е реда на блоковите ми и двата междинни блока винаги са ми прясно мляко защото не чувствам глад. Днес кантара показа само 100 гр на долу😔 или нещо не правя както трябва или просто не действа при мен 😒

# 18
 • Мнения: 105
повечето сме в групата във фейса тук почти никой не пише


Може ли да ни дадете линк към групата? Благодаря предварително 🤗

# 19
 • Мнения: 1 230
Магла,напиши Зоната в търсачката на фейсбук и ще ти излязат няколко групи към който можеш да се присъединиш.
Лично на мен тук ми е по-приятно.
Не се притеснявай,ако спазваш точно правилата ще свалиш килограмите.Просто сега още ти бошуват хормоните,но с времето ще се получи.По -важно е да си кърмиш детенцето.
Аз днес съм - 300гр.След малко ще си хапна 1БПВМ и отивам на разходка.После ще карам кростренажора и ще правя упражнения.

# 20
 • Мнения: 105
Наистина може да е от хормоните, вчера четох с колко кг са отслабнали бг мамите след раждането 😳и направо изпаднах в депресия, за два месеца всички кг изчезват и т.н от самосебе си. А аз трети месец и още се търкалям😔. Иначе днес и аз мръднах с 300 на долу☺.Важното е, че поне свалям, иначе се бях закотвила и не мърдах.Happy имам голям стимул от теб дори да не съм свалила днес знам, че щом ти сваляш значи моя ден сигурно е утре 🤗радвам се, че има тук някой с който мога да споделям. Ти мериш ли или караш на око?Няма да мога да споделям в Фейсбук и да задавам въпроси ако е публично, имам много истински приятели, но и много неприятели и не ми се иска да ставам тема за разговор и подигравки.Мислех, че има затворена група.

# 21
 • Мнения: 151
Хайде и аз да споделя, от седмица в зоната се мъча отново. Все почвам и спирам. Искам да ви питам, дали би имало ефект с по-малко блокове?  Ако ям сутрин после цял ден съм озверяла за храна. Първото ми ядене е към 10:30 и се чувствам добре. Има затворена група, към сайта kakvodaqm, но е платена. Аз съм в нея и ... Все почвам и спирам. Редовно следя резултатите на момичетата там, наистина са перфектни. Истината е в постоянството.

# 22
 • Мнения: 105
А на око ли сиправиш порциите или на везничка, защото аз карам на око и си мисля, че затова много бавно свалям.

# 23
 • Мнения: 1 230
Днес съм +200гр.Confused,но важното е че като цало съм - 1 600 гр.надолу.
Магла,гледам да тегля когато мога храната,но днес на обяд ще съм на гости и ще карам на око.

# 24
 • Мнения: 294
Има ли ресторант,или човек ,да предлага зонова храна срещу заплащане.Бях срещал за София навремето,но ме интересува за Пловдив ?

# 25
 • Мнения: 105
Аз бях с -300 сутринта.Оххх аз днес се изкуших ☹😫😖😡😢 не можах да издържа сутринта изядох една филия пържена с яйца майка ми е тук и ги направила за закуска на мъжът ми и на обяд ядоха сладолед и пак ме изкошиха и сегааа ми е многоо гузно, много съм ядосана на себеси.

# 26
 • Chicago/Varna
 • Мнения: 73
За съжаление днес кантара показа точно колкото и вчера,но продължавам по план.Днес бях доста стриктна и претеглих храната,която поех.До тук 9ПВМ,остана ми 1 блок за закуската преди лягане. Правих упражнения и карах 10 мин.кростренажора. Днес си инсталирах на телефона едно приложение за напомняне на пиене на вода,че много малко пия.Дотук съм изспила към 2 литра.Доволна съм.Дано утре има минус.
Ако си на 10 блока и както чета, че тренираш, няма да имаш особени резултати. Увеличи си блоковете смело, на 11,  ако трябва и на 12.  Тогава ще потръгнат нещата. В Зоната трябва да се яде здраво Wink

# 27
 • Мнения: 387
Здравейте,
притичвам от тема в тема аз, но вече се надявам да съм намерила моята Simple Smile)
Имам много за сваляне (15 кг) и на 10 ще съм много щастлива и най-вече, ако Зоната наистина ми помогне да оправя хранителните си навици

Май не сме много, пожелавам успех на всички ви!

# 28
 • Мнения: 105
Добре дошла, да малко сме, но пък достатъчно за да се подкрепяме. ☺ В кой ден си дано да имаш скоро резултати с които да зарадваш и нас ☺

# 29
 • Мнения: 2
Здравейте! АЗ съм Ники и от две седмици съм в Зоната. Меря стриктно грамажите, спортувам, но за сега без ефект върху теглото. Не съм се очаяла, защото най-малкото се храня и не качвам. Години наред гладувах и качвах, развалих си стомаха и отключих ред други проблеми със здравето. Сега съм обнадеждена... от доста години имам книгата Зоната и ние, прехвърлях я, пак я оставах, но сега явно и е дошло времето и съм много запалена!
Мисля, че съм объркала малко мерките за протеиновите блокове, и навярно за това нямам резултат на кантара след две седмици Зона. Моля за малко помощ...
Изтеглих различните таблици с хранителните блокове, но има разнопосочно инфо колко грама е готово изпечено или сварено месо, напр. пилешко - на едни места пише 25гр. за 1ПБ, на други 42гр..... а аз до сега на основно хранене от 3блока приемах 90 гр. готово изпечено...което май е грешка!
Пилешка (печено, варено) - ......гр. ? 1 ПБ
Телешко (печено, варено) - ..... гр. ? 1 ПБ
Свинско ( печено, варено) - ..... гр. ? 1 ПБ
Риба ( печена, варена) - ..... гр. ? 1 ПБ

Преди два дни купих пилешко филе без кост и реших да го оразмеря на порции от по три блока преди да го сготвя, за да ми е по лесно после да си приготвям храната. И така след като го задуших под капак, меря и ....65- 70 гр. в сготвено състояние!?
За това реших че съм бъркала предните дни като мерех по 90 гр. готово месо...
Стана дълго, извинете!
Благодаря ви предварително и успех на всички!!!

# 30
 • Plovdiv, Bulgaria
 • Мнения: 1 488
Здравейте, искам да попитам - някой с инсулинова резистентност да спазва режима?

# 31
 • Мнения: 151
Здравейте, искам да попитам - някой с инсулинова резистентност да спазва режима?
Аз, но от две седмици. Не съм критерий

# 32
 • Мнения: 93
Здравейте! АЗ съм Ники и от две седмици съм в Зоната. Меря стриктно грамажите, спортувам, но за сега без ефект върху теглото. Не съм се очаяла, защото най-малкото се храня и не качвам. Години наред гладувах и качвах, развалих си стомаха и отключих ред други проблеми със здравето. Сега съм обнадеждена... от доста години имам книгата Зоната и ние, прехвърлях я, пак я оставах, но сега явно и е дошло времето и съм много запалена!
Мисля, че съм объркала малко мерките за протеиновите блокове, и навярно за това нямам резултат на кантара след две седмици Зона. Моля за малко помощ...
Изтеглих различните таблици с хранителните блокове, но има разнопосочно инфо колко грама е готово изпечено или сварено месо, напр. пилешко - на едни места пише 25гр. за 1ПБ, на други 42гр..... а аз до сега на основно хранене от 3блока приемах 90 гр. готово изпечено...което май е грешка!
Пилешка (печено, варено) - 25гр.  1 ПБ
Телешко (печено, варено) - 25 гр.  1 ПБ
Свинско ( печено, варено) - 25 гр.  1 ПБ
Риба ( печена, варена) - 35 гр.  1 ПБ

Преди два дни купих пилешко филе без кост и реших да го оразмеря на порции от по три блока преди да го сготвя, за да ми е по лесно после да си приготвям храната. И така след като го задуших под капак, меря и ....65- 70 гр. в сготвено състояние!?
За това реших че съм бъркала предните дни като мерех по 90 гр. готово месо...
Стана дълго, извинете!
Благодаря ви предварително и успех на всички!!!
Пилешка (печено, варено) - 25гр.  1 ПБ
Телешко (печено, варено) - 25 гр.  1 ПБ
Свинско ( печено, варено) - 25 гр.  1 ПБ
Риба ( печена, варена) - 35 гр.  1 ПБ

# 33
 • Мнения: 2
Благодаря!!!

# 34
 • София
 • Мнения: 766
Здравейте,

Записвам се да ви следя. Сега поприключвам с един режим, който ми е ок, а и имам
много малко за сваляне. Зоната ми допадна много от това, което чета за нея, а именно
хормоналния баланс /аз съм с Хашимото/ - а и искам да имам свободата да си хапвам, без да качвам.
На първо време смятам да почета за блоковете и ще готвя за половинката, хем да се храни здравословно,
хем защото има да смъква повечко...
Аз не смятам да меря, а да се водя от принципа "на око". И понеже чета, че се впрягате от това,
че не сваляте - ами въпросът е да нагодите блоковете, свалянето ще си дойде само - може да
веднага, може след известно време, въпросът е да си хапвате с удоволствие в Зоната YumWink

Успех!!!

# 35
 • Мнения: 39
Здравейте, от два дни чета за зоната и много ми допада този начин на хранене. Имам доста за сваляне, но и от здравословна гледна точка искам да мина на този режим. Все още ми е малко объркан , но явно трябва повече четене. Имам няколко въпроса. Гледам че някой ядат хляб Вита....той на кои и на колко блока се равнява? И лунуването с айрян чист или със сол го правите ? Благодаря предварително за отговорите.
Ще попрочета още и утре вечер мисля да напазарувам и почвам от понеделник сутрин.

# 36
 • Мнения: 93
Витата е 27-29 гр за ВБ зависи от кой вита. За зоната няма значение айрана дали е сол или не, стига да не се прекалява, защото солта задържа течностите.

# 37
 • Мнения: 379
А може ли,3 или 4 хранения на ден?Ядене преди лягане-имам киселини и болки в стомаха.

п.п Изглежда ми труден режим,дано да се справя.

# 38
 • София
 • Мнения: 766
А може ли,3 или 4 хранения на ден?Ядене преди лягане-имам киселини и болки в стомаха.
п.п Изглежда ми труден режим,дано да се справя.

Не, че съм специалист - изобщо не, но нека да кажа едно - по прочетеното
като цяло от Зоната мога да кажа, че спокойно можеш да си напаснеш според
своето тяло въпросните хранения. Напълно възможно е, дори да елиминираш
въпросните киселини и болки, точно защото ти се предлага едно балансирано хранене
с полезни мазнини и без някаква рестрикция - помисли само, всички тези бързи храни,
които се консумират навън са пълни с Е-та, и други прекрасности, които най-малкото дразнят
стомаха...Режимът не е труден, просто се пренастройваш на вълна - редовно хапване,
имаш дори метод "на око" как да си комбинираш храните, ако частта с меренето, както при мен
ти е тегава, освен това в предходните теми и интернет имаш много изпитани рецепти по Зоната.
Аз поне така смятам да правя - наготово - правя си хапване по рецептура и воалла!
Успех!

# 39
 • Мнения: 814
Привет момичета,и аз сам в зоната.Имам един въпрос.Кое рибено масло да си взема, Вие какво купувате ?

# 40
 • Мнения: 2 534
Търся темата с рецепти изчислени по Зоната. Не успявам да я открия. Моля за линк.
Благодаря.

# 41
 • Варна
 • Мнения: 1 884
vzonata.com, kakvodaqm.bg

# 42
 • София
 • Мнения: 140
Здравейте всички,
преди години открих този режим и го спазвах доста време и мога да кажа, че е чудесен начин както
за регулиране на тегло, така и за здравословно хранене за цял живот.
Това лято положението с храненето излезе извън контрол, то не бяха сладоледи, пържени калмари и
какво ли още не. Проблема не са килограмите, а вечно подутия корем, проблемно ходене до тоалетна...
И така ще се опитам да Ви давам отчет за менюто ми, не претендирам за точност, стремя се към 9 блока,
приемам забележки:
ЗАКУСКА - 2 блока:
80 гр. банан, 100 гр. извара и 2 ореха

ОБЯД - 3 блока:
42 гр. сьомга, 30 гр. моцарела, салата (ще импровизирам на работа, предполагам някаква зелена=2 БВ)
50 гр. извара с 40 гр. банан; 3 ореха 

СЛ.ЗАК.-1блок:
40 гр. банан, 50 гр. извара и 1 орех

ВЕЧЕРЯ-3 БЛОКА:
Омлет от 2 яйца с 28 пушена сьомга, салата около 2 БВ,
3 ореха, 80 гр. грозде

# 43
 • Мнения: 93
Здравейте всички,
преди години открих този режим и го спазвах доста време и мога да кажа, че е чудесен начин както
за регулиране на тегло, така и за здравословно хранене за цял живот.
Това лято положението с храненето излезе извън контрол, то не бяха сладоледи, пържени калмари и
какво ли още не. Проблема не са килограмите, а вечно подутия корем, проблемно ходене до тоалетна...
И така ще се опитам да Ви давам отчет за менюто ми, не претендирам за точност, стремя се към 9 блока,
приемам забележки:
ЗАКУСКА - 2 блока:
80 гр. банан, 100 гр. извара и 2 ореха

ОБЯД - 3 блока:
42 гр. сьомга, 30 гр. моцарела, салата (ще импровизирам на работа, предполагам някаква зелена=2 БВ)
50 гр. извара с 40 гр. банан; 3 ореха 

СЛ.ЗАК.-1блок:
40 гр. банан, 50 гр. извара и 1 орех

ВЕЧЕРЯ-3 БЛОКА:
Омлет от 2 яйца с 28 пушена сьомга, салата около 2 БВ,
3 ореха, 80 гр. грозде


блоковете ти са малко трябва поне 11 за жена и 14 за мъж да приемаш това е минимума,  със зоната се отслабва с ядене не с гладуване, успех

# 44
 • София
 • Мнения: 4 297
Ако искате, ама много искате да си хапнете черен шоколад с въглехидрати 54г и мазнини 35 ги белтъчини 9,3 г , как ще го изчислите? Като хранителните стойности са за 100 г.

# 45
 • Мнения: 93
Ако искате, ама много искате да си хапнете черен шоколад с въглехидрати 54г и мазнини 35 ги белтъчини 9,3 г , как ще го изчислите? Като хранителните стойности са за 100 г.
Брои се за мазнина и е 4 гр. за 1БМ

# 46
 • Plovdiv, Bulgaria
 • Мнения: 1 488
Здравейте, искам да попитам някой с инсулинова резистентност и постигнати хубави резултати със зоната има ли?

# 47
 • Мнения: 140
Здравейте има ли някой,който в момента се храни по ЗОНАТА? 🤗

# 48
 • Мнения: 93
Здравейте, искам да попитам някой с инсулинова резистентност и постигнати хубави резултати със зоната има ли?
да

# 49
 • Мнения: 288
     Аз съм с инсулинова резистентност и от днес реших да съм на Зоната. Хома индексът последно ми беше 3.15. С диета и големи зелени салати успях да смъкна инсулина от 12 на 5, но глюкозата ми е над 6. Висока съм 158, 59 килограма.
     Познавам много добре принципите на Зоната. Изключително стриктно съм я спазвала само 3 седмици, през които на всяко хранене включвах и плод, което за себе си отчитам за грешка. Отслабнах малко и често огладнявах. Изобщо не използвах зърнени и бобови. Сега от време на време смятам да ги включвам. Максимално ще избягвам източниците на арахидонова киселина/ жълтъци, червено месо и дреболии/, макар че ужасно ги обичам и прекалявах с тях. Ще следя често какво се случва с глюкозата сутрин на гладно в лаборатория с кръв от пръста.

# 50
 • Мнения: 175
Здравейте. От известно време се опитвам да се храня според Зоната и да отслабна, но качих 3 кг. Мисля, че е защото не я спазвам съвсем стриктно. С Хашимото съм и от 15 години съм все на различни диети и режими. Разчитам на Зоната, да спра да се въртя в омагьосания кръг на диетите и йо-йо ефекта и да започна едно балансирано хранене, след като се примирих с 10 кг. наднормено тегло и се опитвам да сваля малко. Успех и на вас. Тук ми е по-лесно да споделям, от колкото във фейсбук.

# 51
 • София, България
 • Мнения: 620
Здравейте, аз и моят приятел започваме да се храним според Зоната и имам един въпрос. Ако човек иска да отслабне и си е изчислил, че трябва 14 блока дневно да приема, то ако иска да отслабва трябва да намали блоковете ли?

# 52
 • Мнения: 288
   До колкото знам, би трябвало да отслабва на изчислените блокове. На практика обаче 14 блока ми се виждат много. Например по  книгата аз изчислявам, че ми трябват 8 блока. Новото обаче е, че жените не трябвало да падат под 11 блока. Да, обаче аз на 11 блока направо си качвам. Така че пробвайте на изчислените, ако не сваляте, малко намалете.

# 53
 • София
 • Мнения: 422
Циана, не мога да се съглася с теб.
Не бива да се слиза под изчислените блокове и/или под 11 блока на ден за жена. В противен случай тялото влиза в "икономичен" режим, метаболизмът се забавя и се започва с трупане на кг от нищото.
Ако увеличите физическата си активност, блоковете дори трябва да се вдигнат.
Ако една жена качва кг при 11 блока дневно, трябва да преразгледа менюто си- храните да са предимно от зелената зона, като задължително да се поема достатъчно вода. Плодовете да не са повече от 3 блока на ден, дори и "зелените". Когато теглото се нормализира, може да си позволявате и от "оранжеви" и "червени" храни (с мярка, разбира се).

# 54
 • Мнения: 288
           Права си, Шапокляк, не трябва да се пада под изчислените, наистина не е добра идея. 14 блока и като калории всъщност не е никак много. При мен нещо не вървят нещата, не съм отслабнала. Не съм и надебеляла, от време на време задържам вода и се плаша, после се успокоявам. Вече се убедих, че какъвто и да е режимът, плодовете и млечните за мен не са добра идея, дори и в блокове да ги смятям Simple Smile Ама лято- все мушвам и по нещо такова.

# 55
 • Мнения: 175
Здравейте! 14 блока калкулатора изчислява за мъжете, мисля. Моите излизат 11. Аз обаче имам чуденка за блоковете при спорт. При три пъти в седмицата фитнес трябва ли да се увеличат блоковете. Обикновено тренировката ми приключва в 19,30 часа и съм по-гладна от деня, в който не тренирам. И например онзи ден готвя телешко варено. В деня на тренировката. Тегля в сурово състояние 3 БП, тегля в сготвено, ами то излезна да вечерям с едно малко парченце месо от 50 грама. И го гледам и се чудя, какво да го правя. Наведнъж ли да го хапна или .... Ха-ха. А бях много гладна.

# 56
 • Мнения: 288
     Според мен 3 пъти седмично фитнес не е кой- знае какво натоварване, за да се увеличават блоковете за постоянно, ако целиш отслабване. Разбира се, винаги когато си гладна, можеш да ги увеличиш, но резултатите ще позакъснеят.
     50 грама месо за едно хранене е нормално за жена, също и 75 грама риба. По мое мнение това е златният стандарт при отслабване. За да не се пълнее пък според мен месото не трябва да бъде повече от 100 грама. Разбира се има хора които могат да си позволят по- големи количества, ако не са имали трайни проблеми с напълняването. Според една диета, с която със сигурност отслабвам, е точно така- 50 грама месо, 75 грама риба, без почти всички плодове и всички млечни. Ако не спазвам това, тъпча на едно място.

# 57
 • Мнения: 175
Циана, целя ослабване, но не на всяка цена и не много. Бих се съгласила и само с 5 кг. Имайки предвид, че съм свалила 30 вече, но в продължение на дълги, дълги години. Не съм първа младост, задоволявам се с 70 кг. и се опитвам да се харесвам и обичам такава. За мен това е най-важното вече. И при мен млечните не са ок, заради Хашимото, но си е разнообразие и много ги обичам, та си хапвам. Много време не бях спортувала нищо. Може би година, две се отдадох на мързела. За мен няма по-велика сила от него. Smiley  Та реших да се върна към фитнеса и от скоро тренирам. Пусто, много огладнявам след тренировка. Ще се опитам да си спазвам блоковете. Може би ще направя вариант сутрин 2 блока, а на вечеря 4 в деня на тренировката.

# 58
 • София
 • Мнения: 422
Циана, казваш че не си отслабнала- вероятно си отскоро на режима. Дай си време- храни се по правилата, движи се, пий вода, позволи на тялото си да се адаптира и няма начин да не стане. Няма човек около мен, при когото този режим да не е проработил  Peace
Дет, според мен 11 блока дневно са малко за спортуваща жена- 11 са за мързеливки като мен, които фитнес са виждали само на снимка Grinning Преизчисли блоковете в калкулатора според физическата активност. А за себе си съм решила да слушам тялото си- ако се чувствам гладна в някои от дните, просто добавям 1-2 блока, но да са балансирани по правилата.  И пак да кажа: обърни внимание на храните, които ядеш. След оранжеви и особено след червени храни много по-бързо се огладнява. Телешкото варено предполагам е било с картофи- ако целилиш сваляне на кг, трябва напълно да ги изключиш от менюто, поне в началото. Хубаво е менюто ти да е предимно от зелените храни- обемни и с нисък гликемичен индекс.

# 59
 • София, България
 • Мнения: 620
Благодаря за отговорите. За 14 блока ставаше въпрос за приятеля ми и то като пример ги дадох. Той иска да сваля повечко кг, аз искам малко 2-3 и след това просто да си ги задържа и да водя здравословен живот.
 Все още си обогатяваме информацията и пробваме неща, от другата седмица ще започваме окончателно.

# 60
 • Мнения: 288
Циана, казваш че не си отслабнала- вероятно си отскоро на режима. Дай си време- храни се по правилата, движи се, пий вода, позволи на тялото си да се адаптира и няма начин да не стане. Няма човек около мен, при когото този режим да не е проработил  Peace
Да, отскоро и не съм съвсем стриктна. Искам да сваля последните 4-5 кг , а и аз не съм в първа младост. Убедена съм, че Зоната е най- доброто хранене, така че дори да не отслабвам с нея, ще имам други здравословни ползи.

# 61
 • Мнения: 175
Циана, казваш че не си отслабнала- вероятно си отскоро на режима. Дай си време- храни се по правилата, движи се, пий вода, позволи на тялото си да се адаптира и няма начин да не стане. Няма човек около мен, при когото този режим да не е проработил  Peace
Дет, според мен 11 блока дневно са малко за спортуваща жена- 11 са за мързеливки като мен, които фитнес са виждали само на снимка Grinning Преизчисли блоковете в калкулатора според физическата активност. А за себе си съм решила да слушам тялото си- ако се чувствам гладна в някои от дните, просто добавям 1-2 блока, но да са балансирани по правилата.  И пак да кажа: обърни внимание на храните, които ядеш. След оранжеви и особено след червени храни много по-бързо се огладнява. Телешкото варено предполагам е било с картофи- ако целилиш сваляне на кг, трябва напълно да ги изключиш от менюто, поне в началото. Хубаво е менюто ти да е предимно от зелените храни- обемни и с нисък гликемичен индекс.
Шаполяк, на калкулатора пак ми ги дава 11 блока. Виж, за червената и оранджевата зона не съм се замисляла. Ще се постарая да приемам зелена зона. Може би там е разковничето за ослабването. А относно телешкото, без картофи го ям. Само бульона приемам. В случая изравнявам въглехидратите със салата и плод. Не се лишавам от плодове, поне гледам сезонните в момента да приемам, защото сега ги има и са качествени на пазара. 

# 62
 • софия
 • Мнения: 2 130
Здравейте. Много искам да започна Зоната, но много ми е сложно и объркано. Ще се радвам, ако някой ми обясни с прости думички. Калкулаторът ми изчисли 11 блока. Имам да свалям около 5 килограма.

# 63
 • София
 • Мнения: 422
Съвсем накратко: при всяко едно хранене отношението между протеини, въглехидрати и мазнини трябва да е 1:1:1. Ако според калкулатора имаш 11 блока за ден, можеш да и разпределиш така:
закуска- 3 блока ПВМ, обяд- 3 блока ПВМ, следобедна закуска- 1 блок ПВМ, вечеря- 3 блока ПВМ
късна закуска- 1 блок ПВМ (общо 11).
Как сглобявам хранене от 3 блока: първо избирам протеина- трябват ми 3 блока П. Решавам горе-долу какво ми се яде, поглеждам в таблицата колко грама от него правят един блок; умножавам по 3 и протеините са ми готови. Правя същото с въглехидратите, после с мазнините; сглобявам и това е.

Килограмите ти за сваляне не са много, така че изобщо не очаквай бързи резултати  Peace Зоната може да пренастрои метаболизма ти, да смъкне 20-на кг от теглото ти и да те направи по-здрава и енергична, но като цяло не е диета за бързо сваляне на кг.

# 64
 • софия
 • Мнения: 2 130
Благодаря!

# 65
 • Мнения: 169
Здравейте,
Чудя се дали да започна диетата.
Някой може ли да сподели приблизително от колко до колко килограма могат да се свалят за месец, ако стриктно се спазва диетата?

# 66
 • София
 • Мнения: 422
   ladichar86, много е индивидуално- зависи от това колко килограма имаш да сваляш, дали спортуваш, дали пиеш достатъчно вода... а и от собственото ти тяло зависи (някои в началото свалят само см, а на кг си остават същите). За мен това категорично е режим на хранене, който няма как да не ти коригира теглото- при някои става по-бързо, при други- по-бавно, но винаги става  Peace
   По спомен аз свалих 6-7 кг още първия месец, после няколко месеца задържане; после пак свалих, пак задържане и така до момента- 18 кг надолу за година и половина.
 

# 67
 • Мнения: 15
Здравейте от доста време се чудя какъв режим да започна, така че най после да се отслабне, но не с лишения, а с храна, която обичам и все пак да мога да го съчетавам с това, че се храня основно навън. Не ми е удобно разнасянето на кутии с храна. Зачетох се в този режим, явно има много успели да свалят чрез него излишните си килограми. От прочетеното мисля,че разбрах как се съчетават храните и по колко следва да се яде като количество, но всяко хранене си е разнообразно и явно трябва да се разполага с няколко продукта едновремено. Имам за сваляне 15 кг., който натрупах през годините, но с толкова хапчета за отслабване и глупави диети, единствения резултат е нарушен метаболизъм и упоритостта на организма ми да си складира всичко.

# 68
 • Мнения: 175
Здравейте от доста време се чудя какъв режим да започна, така че най после да се отслабне, но не с лишения, а с храна, която обичам и все пак да мога да го съчетавам с това, че се храня основно навън. Не ми е удобно разнасянето на кутии с храна. Зачетох се в този режим, явно има много успели да свалят чрез него излишните си килограми. От прочетеното мисля,че разбрах как се съчетават храните и по колко следва да се яде като количество, но всяко хранене си е разнообразно и явно трябва да се разполага с няколко продукта едновремено. Имам за сваляне 15 кг., който натрупах през годините, но с толкова хапчета за отслабване и глупави диети, единствения резултат е нарушен метаболизъм и упоритостта на организма ми да си складира всичко.
Добре дошла! Желателно е да си готвиш и носиш храна в кутии, но когато нямаш възможност можеш на око да преценяш. Има достатъчно информация в нета, как да се ориентираш за грамажите на продуктите. Лошото е, че храната навън има много добавки и много мазнина. И трябва да се храниш все със сухо. Докато от вкъщи винаги може да си направиш нещо по-различно. За закуската пък, никога не мога да намеря балансиран вариант от вън. Трябва винаги да е подготвена предварително. Успех!

# 69
 • Мнения: 4 447
Здравейте,
ако някой е чел книгата на д-р Мария Папазова може ли да ми каже там има ли по-подробна таблица с продукти, които са по-популярни в бг?
Иначе и аз се присъединявам към спазващите режима, ама като гледам всички сте заслабнали вече и никой не пише Simple Smile Дано е така.

# 70
 • Мнения: 710
Каква книга е написала Папазова?

# 71
 • Мнения: 4 447
Имам предвид тази книга - https://www.book.store.bg/p14975/nie-i-zonata-d-r-maria-papazova … -kuruivanova.html
Пише, че е адаптирана за българския пазар и българския джоб, но някой има ли лични впечатления.
Иначе на Бари Сиърс съм я дръпнала от сайта на зоната.
Табличката ми се вижда доста ограничена. Не е от много претенции, просто в началото като всеки новак гледам да съм стриктна.
Нямам проблем да определя една храна колко грама за 1 блок и какъв вид е (П/М/В) но за цвета действам по интуиция.
Това ми е питането, дали тази книга има повече включени продукти в таблицата си.

# 72
 • София
 • Мнения: 4 297
Ето ви книгата http://www.soniablad.nhely.hu/?p=177 вижте каквото ви трябва

# 73
 • Мнения: 4 447
Благодаря, dioni.
еще пробвам, че нещо ми иска регистрации, въвеждане на карта и т.н

# 74
 • София
 • Мнения: 4 297
Скролни надолу има опция ПДФ или ЕПЪБ

# 75
 • Мнения: 382
Здравейте.
Мисля след НГ да започвам този начин на хранене. Тежа вече 90 кг, висока съм 174 см.
Проблемът ми е на психологическа основа явно, защото когато съм ядосана или разстроена, ям. Преди няколко месеца ми казаха, че детенцето ми (2г. и 3м.) е с аутизъм и от тогава не мога да спра да ям.
Надявам се сега да успея. Пробвала съм през годините какви ли не диети - Дюкан, 90 ДД, режимът на Узунов, глад по Лидия Ковачева. Отслабвах и пак напълнявах. Няма да се впускам в подробности.
Имам и ИР.
Ще се радвам да ми помагате и подкрепяте, защото със сигурност ще имам въпроси.
Първият е: Защо 1БП пише, че е 7г, а в таблицата грамажите достигат 50, че и повече? И за въглехидратите - уж 9г за 1БВ, пък грамажите са доста по-големи в таблицата.

# 76
 • София
 • Мнения: 422
Здравей, Galina 198.
На конкретния въпрос: протеините в 1 блок са 7г в чист вид- както е протеина на прах. Във всички останали храни освен протеин, се съдържат и малки количества вещества от другите групи (мазнини и въглехидрати)+ вода, затова и общото тегло е по-голямо. Аналогично е за блоковете въглехидрати и мазнини.
Относно другото: вероятно при повечето от нас проблемът е психологически- ядем когато сме ядосани, депресирани, тъжни... но ето, има начин да се справиш с теглото си. Няма да се чувстваш гладна със сигурност, дори понякога ще ти е трудно да изядеш всичко, което си планувала за деня.
Съжалявам за диагнозата, поставена на детенцето ти, но съм сигурна, че може да се направи много и да се преодоляват препятствията едно по едно.
Пожелавам ти успех и в двете посоки! Ще се справиш Hug

# 77
 • Мнения: 382
Шапокляк, много благодаря Hug
Дано този път успея!

# 78
 • Там, където е вечна пролет!
 • Мнения: 5 535
Здравейте, момичета Simple Smile
Готвя за човек който е "зонев" и да попитам за чесъна, колко грама стар и колко грама зелен е един блок ?

# 79
 • Мнения: 24
Здравейте, момичета Simple Smile
Готвя за човек който е "зонев" и да попитам за чесъна, колко грама стар и колко грама зелен е един блок ?

Аз го смятам 100гр. за 1 блок.

# 80
 • Мнения: 24
Ехо.Има ли зонуващи?

# 81
 • Мнения: 56
Аз зонувам от 01.09. Засега се чувствам много добре. Единственият ми проблем е, че последните 2 дни поради много натоварено ежедневие спирам на 9 блока (вместо 11). Надявам се от утре да съм обратно по правилата. Резултатът ми за 6 дни беше -1,5 кг. Успех:smile:Yum

# 82
 • Мнения: 24
Аз зонувам от 01.09. Засега се чувствам много добре. Единственият ми проблем е, че последните 2 дни поради много натоварено ежедневие спирам на 9 блока (вместо 11). Надявам се от утре да съм обратно по правилата. Резултатът ми за 6 дни беше -1,5 кг. Успех:smile:Yum
Аз също напоследък не мога да достигна 11-те си блока. Работата ми налага едно или две хранения през деня.  Въпреки че е имало дни,, в които съм оставала с 5-6 блока, пак съм спортувала и енергията ми е била на макс. Балансът наистина е разковничето.Зоната е уникален метод на хранене и ще се радвам темата да се възроди и тук да се подкрепяме и да си коментираме.

# 83
 • Мнения: 146
Никъде не прочетох , по колко вода трябва да се пие? Освен по 250 ми вода преди хранене. Пропуснала ли съм часта с водата ?

п.п  От каква възраст е желателно да се спазва режима ,т.е децата колко трябва да са големи. При тях за балансирано и здравословно хранене.

# 84
 • Мнения: 24
Здравейте.
Мисля след НГ да започвам този начин на хранене. Тежа вече 90 кг, висока съм 174 см.
Проблемът ми е на психологическа основа явно, защото когато съм ядосана или разстроена, ям. Преди няколко месеца ми казаха, че детенцето ми (2г. и 3м.) е с аутизъм и от тогава не мога да спра да ям.
Надявам се сега да успея. Пробвала съм през годините какви ли не диети - Дюкан, 90 ДД, режимът на Узунов, глад по Лидия Ковачева. Отслабвах и пак напълнявах. Няма да се впускам в подробности.
Имам и ИР.
Ще се радвам да ми помагате и подкрепяте, защото със сигурност ще имам въпроси.
Първият е: Защо 1БП пише, че е 7г, а в таблицата грамажите достигат 50, че и повече? И за въглехидратите - уж 9г за 1БВ, пък грамажите са доста по-големи в таблицата.
Здравей! Добре дошла сред зонуващите.
Това са две различни неща, които питаш. В таблицата на всеки ред са грамажите за 1 блок съответно протеин, въглехидрат и мазнини. Това е важното за теб. Първо трябва да изчислиш блоковете протеини, които да приемаш за ден. По принцип 10-11 блока дневно е добре, не е хубаво да се пада под тях. Добро разпределение е например 2 блока на закуска, 3 на обяд, 2 следобяд, 3 за вечеря и 1 блок преди сън. Всяко хранене трябва да включва и от трите макронутриента. Ако искаш направи си няколко примерни менюта и сподели тук, за да те насочим. Успех!

# 85
 • Мнения: 159
Здравейте!
От известно време чета и се настройвам за Зоната.
Но при мен проблема е малко така,че колкото повече чета,повече с е обърквам.Може ли съвет кой източник да подхвана ,за да ми се разясни всичко?Някоя книга ли ?
Понеже по мнения,форуми и фейсбук групи получавам супер информация ,но не ми е ясно с тези блокове как се разпределят в грамажи и приеми.

# 86
# 87
 • Мнения: 114
Аз следя във фейсбук страницата на Катина- яж всичко и отслабвай с мен Катина . Може и отделно и сайта й www.kakvodaqm.bg- има много рецепти и всичко е обяснено,аз правя доста от рецептите и съм доволна. Има месечни групи,в които за 50,00 лв. получаваш седмично меню, по грамажи и блокове всичко изчислено. Наистина в този момент парите за всички е трудно в тази криза,но аз се включих в януарската й група , иначе сама винаги излизам от Зоната. Разгледайте сайта й, доста е полезно има много рецепти

# 88
 • Мнения: 1 995
Катина има доста рецепти/ менюта, които само гравитират около Зоната.

Ако някой наистина желае да разбере как действа тази система и каква е идеята зад нея, мястото, от което да черпи инфо, е посоченият по- долу линк.

# 89
 • Мнения: 114
Катина има доста рецепти/ менюта, които само гравитират около Зоната.
Може и така да е. Но на мен ми допада и се чувствам добре, всеки има право на избор. Мисля, че тя е посочила източник и основните неща в Зоната,гледала съм два пъти заедно с Бари Сиърс и нейното участие. Всеки организъм е различен, когато знаеш как да разпределяш храната-П,В и М може лесно да намериш своя баланс
Ако някой наистина желае да разбере как действа тази система и каква е идеята зад нея, мястото, от което да черпи инфо, е посоченият по- долу линк.

# 90
 • Мнения: 159
Благодаря за бързите реакции.А какво се различава нейния подход?
Аз четох точно в нейната страница.
Може ли да ми кажете например ако ще тр да приема 3 блока з а обяд -това са например въглехидрат по 3+ протейн по 3 + мазнина по 3?

# 91
 • Мнения: 114
Благодаря за бързите реакции.А какво се различава нейния подход?
Аз четох точно в нейната страница.
Може ли да ми кажете например ако ще тр да приема 3 блока з а обяд -това са например въглехидрат по 3+ протейн по 3 + мазнина по 3?
според мен нейният подход ,е че не толкова стрикна в грамажите. Но все пак разгледайте всички сайтове и линкове, които са дадени в началото на тази тема. Това, което сте дали за пример- обяд 3Б ВПМ-  по нейните рецепти и това, което аз съм разбрала- 3 Б П - пилешко месо 84 гр. направено в уред с горещ въздух,1 ч.л. зехтин върху салата айсберг шепа-3 Б М, за въглехидрати-1 филийка вита,40 гр.леща от консерва без сол и печен пипер-140 гр. -3 Б В. Това беше моят обяд,ако съм сгрешила да ме поправи. Аз съм в Зоната от около половин година

# 92
 • Мнения: 2 432
Точно в този сайт си има и много удобна таблица, в която пише коя храна какво количество е за блок. Аз по нея се водя. От началото на януари съм в Зоната, като не съм стриктно в зелената част. Но целта ми е отслабване и пак виждам ефект - до момента съм свалила около 4кг. Още 1 кг съм си наумила общо взето, но понеже не е затормозяваща диета и се яде кажи-речи от всичко,може би ще опитам да продължа повечко време.

# 93
 • Мнения: 159
Точно в този сайт си има и много удобна таблица, в която пише коя храна какво количество е за блок. Аз по нея се водя. От началото на януари съм в Зоната, като не съм стриктно в зелената част. Но целта ми е отслабване и пак виждам ефект - до момента съм свалила около 4кг. Още 1 кг съм си наумила общо взето, но понеже не е затормозяваща диета и се яде кажи-речи от всичко,може би ще опитам да продължа повечко време.
Точно толкова искам да сваля и аз.Така наречените карантинно-зимни кг 😌
По колко хранения правите на ден вие?И колко блока изпълнявате?На мен ми се вижда супер често това ядене.И грамажите не са много малки.
Особенно това късно ядене сега преди лягаме ми е супер странно.Чудя се как да го изпълня .Моля за съвет.Първи ден ми е и за сега мисля ,че добре се справям,но определено изпитвам затруднения.

# 94
 • Мнения: 2 432
11блока ми по схема 3-3-1-3-1. И на мен ми се виждаха големи порциите в началото, защото се хвърлях на разни салати я със зеле, я с краставици. После взех да смятам с дроби за по-лесно 😁 Вместо 1 блок зеле примерно, слагам 1/4 блок и си добавям нещо не толкова обемно.

# 95
 • Мнения: 159
А проблем ли е ,ако изпълнявам 10,а не 11 блока?
И ти все още мериш на везна или си преминала на око?
Вечерното ми е на мен проблем.Чета ,че консумацията на кисело мляко била уместна и лесна вечер,понеже има и от трите групи.
Добавям към поста въпроса за кафето и бадемова напитка(заместител на прясното мляко),как седи въпроса?Кафето към кое се води?

Последна редакция: чт, 28 яну 2021, 08:16 от Gloria_18

# 96
 • Мнения: 2 432
Някъде бях чела,че за жена не трябва да се пада под 11 блока. Иначе аз съм ги смятала с калкулатора от сайта.
Кафе и чай,ако са чисти, не се броят. Вече ако се добавя мед или мляко,трябва да се смята. Аз кафето го пия директно след закуската и си заделям половин блок  въглехидрат, понеже слагам малко мед. Бадемовата напитка не мога да я коментирам. По принцип ако е от магазина, има етикет,по който може да се сметне(но аз не съм се впуснала още да смятам по етикети).
Иначе не тегля стриктно някои зеленпуци, но протеините винаги.

# 97
 • Мнения: 159
Ще вдигна значи с един блок следобедното за да компенсирам сутрешното 2блок.
За кафето и аз го пия с мед,така ще процедирам ,за бадемовото ще спада сигурно към ядките.
Леле много ми е трудно с това често ядене.А вие спазвате ли часови режим?Или горе-долу?
Никъде не видях супи?Хапват ли се?И как се броят там?

# 98
 • Мнения: 2 573
Когато се хранех по Зоната бях на 9 или 10 блока. Просто 11 блока ми идваха много. Вечерното хранене преди лягане, лично аз не го ядох. Ако вечеряш примерно към 20-21 часа и лягаш в 22-23 часа, спокойно може и без него.
Снимай етикета на бадемовото мляко и ще ти кажа колко може да приемаш от него 🙂

# 99
 • Мнения: 159
И аз така -10са ми Ок за сега.
Благодаря за помощта .

# 100
 • Мнения: 2 573
И аз така -10са ми Ок за сега.
Благодаря за помощта .


По принцип бадемовото мляко в Зоната е мазнина. Но като гледам таблицата на това мляко, въглехидрата е най-много. 900÷2,4=375. Значи 1БВ е 375 г.
Нещо етикета не е верен тук 🤔
Според мен ако си слагаш от него в кафето и слагаш по мъничко, не го брой.
А като ти свърши потърси такова с 0 въглехидрата и ще го сметнем и него.

# 101
 • Мнения: 2 432
По въпроса със супите, най-лесно е с крем-супи. Там си теглиш суровите продукти преди да ги сложиш да се варят, после като е готово и пасираш, теглиш цялото количество и делиш. С другите по може да има разминавания, понеже не се знае с черпака колко точно ще загребеш картоф, колко друго.. Другият вариант е да си готвиш супа за 1 хранене. Аз понеже гледам да се улеснявам, като готвя, готвя поне за 2-3 пъти да имам.
Голямо улеснение ми е и през уикенда да изпека мъфини или друго печиво, за да си вземам през седмицата на работа 😉

# 102
 • Мнения: 2 573
По въпроса със супите, най-лесно е с крем-супи. Там си теглиш суровите продукти преди да ги сложиш да се варят, после като е готово и пасираш, теглиш цялото количество и делиш. С другите по може да има разминавания, понеже не се знае с черпака колко точно ще загребеш картоф, колко друго.. Другият вариант е да си готвиш супа за 1 хранене. Аз понеже гледам да се улеснявам, като готвя, готвя поне за 2-3 пъти да имам.
Голямо улеснение ми е и през уикенда да изпека мъфини или друго печиво, за да си вземам през седмицата на работа 😉

Мда, много по-лесно е ако се организира човек и си сготви за няколко дена напред. Така поне е сигурно, че няма да излезе от Зоната, защото няма нищо подходящо за ядене 🙂

# 103
 • Мнения: 159
По въпроса със супите, най-лесно е с крем-супи. Там си теглиш суровите продукти преди да ги сложиш да се варят, после като е готово и пасираш, теглиш цялото количество и делиш. С другите по може да има разминавания, понеже не се знае с черпака колко точно ще загребеш картоф, колко друго.. Другият вариант е да си готвиш супа за 1 хранене. Аз понеже гледам да се улеснявам, като готвя, готвя поне за 2-3 пъти да имам.
Голямо улеснение ми е и през уикенда да изпека мъфини или друго печиво, за да си вземам през седмицата на работа 😉
Какви мъфини правиш?
Аз преди години правех на децата мъфини с овесени ядки и ябълки...бяха страхотни ,но не помня рецептата.Ще трябва да се разровя.

# 104
 • Мнения: 2 432
От гореспоменатия сайт си намерих рецепта за солени мъфини с пълнозърнесто брашно. Не помня как бяха кръстени в сайта,но на мен му допаднаха и си правя редовно. И с трици съм пробвала разни печила, но нещо ме боли стомах от тях, не се спогаждаме. Нахутените печива пък са ми твърде странни на вкус 😊

# 105
 • София
 • Мнения: 422
Никъде не видях супи?Хапват ли се?И как се броят там?
Аз често правя супи (доматена с босилек, зеленчукова, спаначена с ечемик), обикновено по 4 порции наведнъж. Веднага щом сваля от котлона, разпределям в 4 бурканчета, обръщам с капачките надолу да се вакуумират и на сутринта прибирам в хладилник. Могат да издържат много дълго така, и до два месеца даже. Супите изчислявам така, че във всяка порция да има по 1 блок въглехидрати и 3 блока мазнини, като добавям 3 блока протеин (сварено месо, сирене, скир) и 2 блока въглехидрат от нахутеното ми хлебче при самото хранене .  По същия начин "консервирам" сос за къри и сос болонезе.
По другия въпрос, който е зададен по-горе: не е желателно да се пада под 11 блока дневно за жена, защото тялото преминава в икономичен режим на работа, метаболизмът се забавя и отслабването става много трудно. Ако храната за 11 блока ви се вижда твърде голяма като обем, намалете обемните зеленчуци за сметка на бобови, нахутен хляб, плодове (но с последните не прекалявайте).
Успех!

# 106
 • Мнения: 2 432
И аз да задам един въпрос. Приемате ли Омега 3?

# 107
 • Мнения: 2 573
И аз да задам един въпрос. Приемате ли Омега 3?
Аз не. По групите във Фейсбук чета, че момичетата приемат.


Редактирам се защото не ми дава да пусна нов пост.

Идея за закуска 1БПВМ
цедено мляко + брашно от рожков + чия и няколко малинки за разкош, които не броя 🙂

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 12:02 от •sealover•

# 108
 • Мнения: 419
Здравейте,
Започнах Зоната тази седмица и минах през всякакви състояния. Бях благодарна, че не съм гладна, бях изплашена че ще кача кг от тези количества, четох, смятах. Сега съм в чудене защо в различните сайтове според калкулатора трябва да ям различен брой блокове. По този повод съм тук сега. Сайта на Катина е най-поддържан, така да се каже. Другите не са актуализирани от 2018г, а в статии пише, че самият Бари С. е актуализирал калкулациите си след последните си проучвания. Направих си калкулация на неговия сайт, оказа се че трябва да се храня с 11 блока. Сега пък идва проблема с храните. Ако гледам таблици излиза едно, когато включа балансатора даден в линк в шапката, се оказва че изобщо не са верни таблиците. Бата мата. И сега дойде ред да питам вас. Къде, по дяволите да смятам блоковете?

# 109
 • Мнения: 2 573
Здравейте,
Започнах Зоната тази седмица и минах през всякакви състояния. Бях благодарна, че не съм гладна, бях изплашена че ще кача кг от тези количества, четох, смятах. Сега съм в чудене защо в различните сайтове според калкулатора трябва да ям различен брой блокове. По този повод съм тук сега. Сайта на Катина е най-поддържан, така да се каже. Другите не са актуализирани от 2018г, а в статии пише, че самият Бари С. е актуализирал калкулациите си след последните си проучвания. Направих си калкулация на неговия сайт, оказа се че трябва да се храня с 11 блока. Сега пък идва проблема с храните. Ако гледам таблици излиза едно, когато включа балансатора даден в линк в шапката, се оказва че изобщо не са верни таблиците. Бата мата. И сега дойде ред да питам вас. Къде, по дяволите да смятам блоковете?

Аз лично блоковете не съм ги смятала. Храня се или с 9, или с 10, според зависи колко се нахранвам и от колко храна имам нужда.

# 110
 • Мнения: 159
Аз не съм много запозната,но това което направих аз е :Бях се допитала до Катина по колко блока тр да правя и тя каза ,че 10-11 са Ок.Водя се по нейната таблица,а веднъж въведох данните си в другия сайт за зоната и ми излезе 11 блока.Така ,че са мен мисля ,че трябва да се въртя 10-11 на ден.
А ти казваш ,че данните в двете таблици се различават ли?
Ложе ли линк ,че ми стана интересно?

# 111
 • Мнения: 2 573
Аз не съм много запозната,но това което направих аз е :Бях се допитала до Катина по колко блока тр да правя и тя каза ,че 10-11 са Ок.Водя се по нейната таблица,а веднъж въведох данните си в другия сайт за зоната и ми излезе 11 блока.Така ,че са мен мисля ,че трябва да се въртя 10-11 на ден.
А ти казваш ,че данните в двете таблици се различават ли?
Ложе ли линк ,че ми стана интересно?

На всички излиза 11 блока, като си въведат данните 😁
Ето я таблицата
https://www.vzonata.com/Tablica.htm

# 112
 • Мнения: 2 432
Аз лично точно по тази таблица се водя. Мисля,че я актуализират, защото преди няколко години майка ми беше в зоната и помня, че маслините бяха 3бр отбелязани, а сега виждам 2бр.

# 113
 • Мнения: 24
Аз лично точно по тази таблица се водя. Мисля,че я актуализират, защото преди няколко години майка ми беше в зоната и помня, че маслините бяха 3бр отбелязани, а сега виждам 2бр.
Има някои промени. Кашуто по същия начин-от 3бр на 2 бр за мазнинен блок е промемен. В официалния сайт на Бари Сиърс ги обновяват моментално.Yum

# 114
 • Мнения: 2 432
Ее как пък не го увеличиха малко 😁
 Мен ме зарадва кантарът преди 2-3 дни и показа желаното тегло. Обаче 2 дни зонирам на око и малко пак отидох нагоре.

# 115
 • Мнения: 24
Ее как пък не го увеличиха малко 😁
 Мен ме зарадва кантарът преди 2-3 дни и показа желаното тегло. Обаче 2 дни зонирам на око и малко пак отидох нагоре.
Спокойно. Има и такива моменти. Ще навлезеш в режимност. Плюс това има фактори като водна задръжка, които също не са за пренебрегване. Успех и ще си даваме кураж тук! Sparkling Heart

# 116
 • Мнения: 535
Здравейте, решила съм да влизам в зоната и много се зарадвах на калкулатора в сайта. Само че нещо ми е странно, че получавам 11 блока, а майка ми, не много различна от мен, преди години си е изчислявала сама 7 блока. Пробвах даже да “разбутвам” цифри и все по толкова ми се получава. Да не би да има грешка някаква? Гледам, че и по-горе е коментирано. Висока съм 170, тежа 63 кг. Ханш 105, корем 84. Други дами с подобни мерки? По колко блока получавате?

# 117
 • Мнения: 11 381
По-скоро майка ти е объркала сметките преди години.

# 118
 • Мнения: 535
Възможно е, мерси за отговора. Там бяха дадени и във футове, трябвало е и да ги обръща и т.н. При теб колко блока се получава? Мерси за бързия отговор Simple Smile

# 119
 • Мнения: 2 432
Бях чела,че минимумът за жена е 11 блока. И аз съм на толкова. Не помня мерки на ханш,корем, но височината ми е 168 и килограмите бяха 65,като започнах. За месец свалих около 4 кг(не казвам 5, защото единият варира според храненията и приемът на вода). И понеже целта ми е сваляне на килограми,а не регулиране на хормони, не съм следяла да съм в зелената зона. Даже ежедневно си ям от червените продукти. Понякога и блоковете са ми леко отгоре, като днес например.

# 120
 • Мнения: 535
Благодаря за отговорите! И аз се разрових и прочетох в групата във ФБ, че д-р Бари препоръчва минимум 11 блока за жени. Затова и калкулатора показва по толкова. Определено в момента ям много повече от 11 блока, айде, от пълнолуние започвам да влизам и аз в зоната Simple Smile целта ми е да си стигна килограмите от преди бременността, 57 кг.

# 121
 • Мнения: 2 432
Аз обаче нещи си рязбутах стомаха с тази Зона. От известно време ме мъчат киселини. Освен като бременна в последните месеци, не съм имала проблеми. Сега не мога да разбера от какво се получи...

# 122
 • Мнения: 2 573
Аз обаче нещи си рязбутах стомаха с тази Зона. От известно време ме мъчат киселини. Освен като бременна в последните месеци, не съм имала проблеми. Сега не мога да разбера от какво се получи...

Да не би да е от овесени ядки или овесени трици, ако консумираш въобще де 🤔

# 123
 • Мнения: 2 432
Още първите дни ги спрях триците, но нямам подобрение.🙄

# 124
 • Мнения: 2 573
Още първите дни ги спрях триците, но нямам подобрение.🙄

За друго не се сещам тогава. Може би, трябва да се понаблюдавате кои храни хапвате по-често и така предполагам ще разберете от кои храни са киселините..

# 125
 • Мнения: 2 432
Днес реших да изляза от Зоната и да мина на варени картофи, ориз, обезсолено сирене. Идеята ми е да се успикои стомаха и после постепенно да включвам храните отново. Имам чувството, че и постоянното ядене на тези големи порции допълнително ми дразни.
Иначе пък си постигнах целта откъм килограми, но се чувствах добре откъм енергия, нямах аперит за сладко и ми се искаше да продължа с хранене в Зоната.

# 126
 • Варна
 • Мнения: 31 323
Големи порции ли... Вие да не пробвате въглехидрати да ядете само откъм зеленчук? Тогава наистина става много обемно. За мен лично порциите даже са малки.

# 127
 • Мнения: 2 432
Не, даже винаги включвам или червен боб, или нахут. И винаги имам подготвени мъфини, за да не ям огромни салати. Но все пак 11 блока за деня си беше доста ядене. Аз лично глад не съм усетила и затова ми и харесваше.

# 128
 • Варна
 • Мнения: 31 323
Искрено завиждам Simple Smile

# 129
 • Мнения: 3 391
Моля ви за съвет - грамажите които се дават в таблиците за месо, за сурово или сготвено състояние са? И колко грама са, че на едно място чета 25, на друго 35, на трето 42 на 1ПБ

# 130
 • София
 • Мнения: 422
Стойностите са различни за различните меса. В таблицата всички меса и риби са в сурово състояние. Пилешки гърди са 28 г сурови, рибата е 42 г сурова, телешкото е 42 г сурово ... Вече с опита е установено,  че след сготвянето тези 28 г пиле тежат 25 г,  42-та г риба са 38 г и т.н.

# 131
 • Мнения: 3 391
Стойностите са различни за различните меса. В таблицата всички меса и риби са в сурово състояние. Пилешки гърди са 28 г сурови, рибата е 42 г сурова, телешкото е 42 г сурово ... Вече с опита е установено,  че след сготвянето тези 28 г пиле тежат 25 г,  42-та г риба са 38 г и т.н.
Благодаря ти много!

# 132
 • Мнения: 13 010
Здравейте. От скоро спазвам Зоната, но ми е много трудно с мерките. Месата са ясни, там е точен грамаж. Обаче примерно 1 чаша броколи или 2 карфиол е ужасна мярка. Свикнала съм да меря с везна, а не с чаши. Като го сметна с калкулатор за калории и процентно разпределение, карфиолът около 180 грама е 9 гр въглехидрат, тоест 1 блок, а броколито - около 140. Вие как се справяте с това? Има ли някъде таблица с грамажи? Аз имам книгата, но и там някои неща са в чаши, не грамове.

# 133
 • Варна
 • Мнения: 31 323
Аз чат пат съм на зоната, но имам на телефона си страницата на Катина за рецепти и идеи. Там я обяснено на око как да мериш. Чак толкова до грамове да смятам за мен е прекалено. Не се втелявам твърде.

# 134
 • Мнения: 13 010
Катина я следя, но според мен някои рецепти излизат от Зоната.

# 135
 • Варна
 • Мнения: 31 323
Възможно е. Но понеже аз не съм много стриктна, не ме притеснява. И да излизат, с колко излизат? Едва ли е нещо фрапиращо? Сега гледам, че в таблицата в нета почти всичко е в грамажи. Тук там има нещо само в чаши, но повечето дори и там в съседната графа пак са в грамажи.

# 136
 • Мнения: 1 995