Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2018, 16:26 ч.

приемате ли чужди вещи

 • 13 349
 • 73
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 574
Значи тезу въглени от църквата са с такива билки ли

# 46
 • Мнения: 5 830
Изпитвам вродено отвращение към подарени дрехи, съдове, храна и изобщо всичко. Понякога,много рядко съм приемала от неудобство и след това заминават в коша. На пръсти се броят хората в които мога да пия кафе, приготвено от тях, а за храната ... само в майка ми.

Мразя подобни "дарове".Това е и моето мнение. Не взимам и не давам съответно.

По другия въпрос за отрицателната енергия: не вярвах изобщо, убеден атеист. Но ми се случиха неща лично, които надминаха дори най-големите фантазии, които съм си представяла, че може да има, така че...вярвам, че предметите попиват енергията на притежателя си.

ПП Наскоро фейсбук приятел ме включи в някаква група за подаряване. И видях, че хората си подаряват носени дрехи, ползвани вещи. Взимат от напълно непознати, плащат само доставката с Еконт. Бях шокирана, че приемат толкова естествено такова нещо, на другия ден се изключих от групата.

# 47
 • Плевен
 • Мнения: 116
На мен едно бивше гадже ми подари пуловер на починалия си дядо,но бях млад и не разбирах нищо.Не може да си представите какъв ужас изживях-от любов,мисля си сега че беше умишлена любовна магия.Тя е от Пловдив а аз от Плевен и тя се интересуваше от тези науки тогава,вещица.Нощем съм ставал и съм спял на гарата докато дойде влака за Пловдив защото имах нужда да я видя и не издържах.Не можех дори и да спя без тя да е до мен или да я видя.

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 21:33 от Калоян Пламенов

# 48
 • Мнения: 5 190
По другия въпрос за отрицателната енергия: не вярвах изобщо, убеден атеист. Но ми се случиха неща лично, които надминаха дори най-големите фантазии, които съм си представяла, че може да има, така че...вярвам, че предметите попиват енергията на притежателя си.
Не си била атеист, а просто човек, със склонност съм суеверия. Било е въпрос на много малко време да се случи нещо, за което да потърсиш фантастично обяснение.

# 49
 • Плевен
 • Мнения: 116
Хубаво е да има и някой който да ни провокира.Юна значи ще отречеш и гравитационното и електромагнитното поле,то не е ли енергия? Също така и съществува и био поле което е измислено от китайците преди няколко хиляди години и го наричат Ци енергия.Руснаците още през 70те години по разработки на учени от КГБ са измислили Аура камера която измерва биополето на човек Кирлианова камера и доказва съществуването му.Ами замисли се защо и в религията ни има молитви за разваляне на магии щом не съществуват,или и това са митове?Ти направо отричаш съществуването на Аурата което вече е върхъ.

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 22:32 от Калоян Пламенов

# 50
 • Мнения: 5 190
Да, митове са. Всички тези неща не съществуват. Няма магии, аура, енергия на мислите, която влияе на странично лице. Има самовнушения и фантазии.
Много си усложнявате живота напълно излишно.

# 51
 • Плевен
 • Мнения: 116
И аз се отказвам да споря с теб и да те убеждавам.

# 52
 • Мнения: 538
Не отричаш? Много странен начин да го покажеш това имаш. След всички научни изследвания за влиянията над водата и разстенията причинини от четене на тестове или пускането на музика явно все още имаш дълбоки съмнения в истинността на нещата. Ако ти опиша нещата с които съм се сблъсквал през различни периоди сигурно директно ще ме пратиш не към 112, ами направо към лудницата Grinning. И някой никак не са приятни, нито са пожелавани от мен - просто са се случили. Да си заравям след това главата в пясъка е най-малкото неуместно, но пък за друг човек съвсем лесно и реално е да ги възприеме като фантазии и измишльотини. Дано не ти се наложи да почнеш истински да вярваш и знаеш за подобни неща, след неприятни случки и истории. Че съдбата понякога има много странно чувство за хумор към хората ...

# 53
 • Мнения: 5 190
Не отричам научните доказателства. Тези, които посочваш, са псевдонаучни. Претендират да са научни, но реално не са. Щом ги приемаш за научни, значи има още много да изчетеш, докато разбереш какво е научно доказателство и колко тези неща не отговарят на определението.

Не отричам, че в живота на човек могат да се случат много неща, и хубави и лоши. Казвам, че ако намираш паранормално обяснение за случилото се, то е защото такова търсиш и с лекота му вярваш, но не е нужно реаното обяснение да е такова. То и не е.

# 54
 • Мнения: 538
Мда, сигурно не ги отричаш, също както и е много лесно да обявиш неудобните доказателства за псевдонаучни Wink. Щом реално не са според теб, как тогава ще обясниш как сериозни компании отделят средства за подобни проекти и то в продължение на няколко години. Все пак ако нямат доказателства за ефектите отдавна биха спрели да ги финансират най-малкото.

В живота на човек може всичко да се случи, и определено не е задължително всичко да се свързва с паранормалното, което съвсем не значи че няма неща, които са именно в тази сфера. И особено когато си правиш експерименти с някой неща и заклинания и накрая виждаш ефекта от реализацията им на физическо ниво, поне участниците в ритуалите са наясно че е имало паранормална намеса или активност, които са довели до съответния резултат. И да ти кажа още нещо интересно Simple Smile. Ползвал съм обикновен парфюм, зареден със заклинание за привличане и съм виждал ефектите в/у околните. Само че ако го подложиш на научно изследване няма да откриеш нищо по-различно от парфюм. Но ако вземеш същия незареден парфюм и се опиташ да постигнеш поне подобен ефект, то резултатите са меко казано съмнителни. Говоря за съвсем нормален парфюм без никакви феромони и други подобни в него. Щото сигурно ако го приложа към подобен род феромонни парфюми сигурно се сещаш сама какъв ще е ефекта - Атомно-сексуален взрив Wink. При това другите ще ми се нахвърлят, дори без да имат ясната представа защо го правят. И хубавото на този метод е нетрайността му - след изчезването на миризмата от заредения парфюм и ефектите доста бързо се стопяват и изчезват Simple Smile.

# 55
 • Мнения: 5 190
Само че ако го подложиш на научно изследване няма да откриеш нищо по-различно от парфюм.
Да го подложиш на научно изследване не значи само да определиш химическия му състав. На научно изледване може да се подложи и ефекта, който твърдиш, че има.
И знаеш ли как се прави това? На две групи хора се слага парфюм с еднаква миризма, но на едната група се слага такъв с магия, а на другата група - без. И на двете групи се казва, че им е сложен парфюм с магия, а тези, които го слагат, също не знаят кой е истинският. Това се нарича double blind test. После се следи за резултатите. Всеки човек казва дали и каква промяна е усетил и се изчислява дали при групата с истинския магически парфюм резултатът е по-голям отколкото при тези, които само са си мислели, че техният е такъв.
Целта на това изследване е да изолира всички други възможни причини, които могат да съдадат усещането, че магията е сработила. Защото в действителност човешкият мозък е склонен да търси съвпадения и да открива връзки между тях, без да е нужно да има такива. Методът с двойно сляп тест помага да се отсеят привидните резултати.


Няма паранормално явление, което да е издържало успешно този тест. Това означава, че наблюдаваните или въобразените ефекти се дължат на нещо друго.

Колкото до сериозните компании, които отделят средства... Мога да дам пример със Стив Джобс. Невероятно успешен човек, който се разболява и решава да се лекува с алтернативна медицина. И умира млад.
Не просто е отделил средства на една шарлатания, а им е доверил живота си. И го е загубил.
Всеки човек може да се заблуди, всеки може да вярва, дори да е много умен и да е собственик на топ N1 компания в целия свят.
Това, че той се е подлъгал не е доказателство, че нещото работи. Само ефектът от свършената работа може да бъде такова доказателство. А ефектът може да се докаже, когато се наблюдава в достатъчно голям брой случаи в условия, които елиминират други фактори. Иначе две неща могат да се случат едно след друго, но това не значи, че едното е предизвикало другото, макар човешкият мозък да е настроен да мисли точно така.

# 56
 • Мнения: 5 190
Едно време индианците са изпълнявали танц за дъжд. И той винаги е сработвал, защото са го изпълнявали докато завали, колкото и време да отнеме това. Факт е, че и без танц е щяло да завали, но те не са го разбирали.
Ацтеките пък са вярвали, че всеки ден трябва да принасят жертва на бога-слънце, иначе на другия ден слънцето няма да изгрее. То не че няма да изгрее, ама те са си мислели, че така го карат да изгрява.
Всеки може да се заблуди за причинно-следствените връзки. Но да бъдетете на това ниво в 21-ви век, когато толкова хора са направили много, за да имате достъп до информация, е тъжно.

# 57
 • Мнения: 111
Юна, даваш крайни и силно избирателни примери. Дори не разбирам защо продължаваш да спориш, след като се видя, че нито нашето мнение ще се промени, нито твоето. Продължавам да недоумявам също така какво изобщо правиш в раздел, който явно ти е неприятен - аз, например, когато видя нещо, което ми е чуждо и още повече - отблъскващо, просто не се занимавам с него, правя си нещата, които ме интересуват и радват вместо това.
Не ме разбирай погрешно, всеки е свободен да бъде където си иска, а ти не ми пречиш. Аз просто не разбирам този модел на поведение, а го наблюдавам из темите в целия подфорум. Непонятно ми е.
Ако аз съм видяла нееднократно и достатъчно ясно, че конкретно нещо съществува, независимо какво е то, който и да дойде да ми развива теориите си, няма да размисля. Затова и самата аз нямам интерес да убеждавам никого в нищо, камо ли заклет скептик.

# 58
 • Мнения: 5 190
Не ми е нито неприятно, нито отблъсквaщо. Вече обясних кaк попaднaх в темaтa и първонaчaлно изобщо не обърнaх внимaние в кой рaздел е, по името не си личеше.
След товa отговaрям, зaщото ми излизa в известия и зaщото след кaто прочетa новото нaписaно, ми идвa нa ум отговор. Зa съжaление не съм нaмерилa нaчин дa се отпишa и дa не получaвaм известия зa нов отговор в темa, в която съм писaлa. В стaрaтa версия нa форумa можеше, но тук не виждaм тaкaвa опция.

Но aко човек си е убеден във вярвaниятa, не виждaм кaкво толковa неприятно може дa имa в друг, който ги постaвя под въпрос. Едвa ли срещaте зa пръв път тaкъв човек.

# 59
 • Мнения: 111
Това с опцията за отписване от теми, в които вече сме писали и аз не го виждам, явно го няма, а и на мен ми се пълнят известията. В тези случаи просто маркирам ненужните като прочетени и те изчезват. Може да е по-практично ако можем да се отпишем, но поне има някакво решение.

На мен не ми е неприятно, аз даже вече го казах, само ми е непонятно, защото не е нещо, с което аз лично бих се занимавала.

Общи условия

Активация на акаунт