Частни училища - информативна тема 20

• 74 032
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Привет,
Търся информация за ААУ в Панчарево. Дали има някой с дете там, да ми даде лично впечатление? Или поне ако сте чували, защото няма почти никаква информация за него.
Привет! В сайта на Данибон имаше статия за това училище и за нейн стипендиант,  но беше преди няколко години, дано все пак намериш полезна информация там.

# 136
Не, няма. Ние също не сме вярващи и в началото и аз имах известни притеснения. Имат един час седмично Христианска етика, но така е и в други училища. От началото на тази година в този час се обсъждат отношенията между децата, задават им се някакви интересни и актуални за тях казуси, ако има конфликти се разрешават. Не знам дали е така и в другите класове вече или само при по- големите. Предишните години на детето ми му е било интересно в този час, т.к. им разказваха основни моменти от библията, които трябва да се знаят за обща култура. По тържества понякога се чуват песни на религиозна тематика, малките правят картини, пана и от сорта за Коледа, Великден, но категорично няма  опити да се влияе на децата в тази насока, нито има деленее на децата или помежду им. Първата година дъщеря ми ме е питала ние защо нямаме църква, какво се прави там и т.н. (явно  чуто от децата), но от години не е ставало въпрос за това и децата ги вълнуват съвсем други неща.
Последните години ме радват, че са позатегнали дисциплината, обръща се внимание дори и на малките конфликти, а мнението на родителите се взема под внимание и има ответна реакция. Училището не е така лъскаво като повечето ЧУ, не обещават велики резултати, но се работи наистина за децата.

Благодаря за информацията Simple Smile

# 137
  • София
Привет,
Търся информация за ААУ в Панчарево. Дали има някой с дете там, да ми даде лично впечатление? Или поне ако сте чували, защото няма почти никаква информация за него.
Познавам деца на различна възраст там.  Имат хубава база, развлекателни инициативи, клубове, но като цяло не учат особено много. Наскоро познати се върнаха от Щатите и децата им бяха там, но скоропостижно след един срок си заминаха обратно с ужаса на очакването да разберат колко точно са изостанали децата им за половин година тук. А в Щатите не живеят на лошо място, но не са и в място с култови училища, та тук нивото е доста ниско. Като цяло гледат децата на дипломатите да се чувстват добре за времето на мандата им, а българчетата да знаят добре английски и нищо повече. На деца прехвърлили се от там в АК им е трудно да изкласят после.
Вероятно зависи и от детето, но 5-6 деца познавам, макар да не е голяма извадка, не е и едно дете, за да кажем, че то нещо не се учи много. Просто изискванията им не са високи.

# 138
Имам позната, чието дете беше в ААУ. Премести го, защото смяташе, че не учат достатъчно сериозно. Реших, че дамата просто е много амбициозна, но от мнението на Бояна съдя, че явно училището не залага на по-задълбочените знания.

# 139
В Шилер детето в ПГ има два часа немски сутрин всеки ден и около час и половина немска музика следобед, което също допринася за ученето на езика. Започна септември напълно начинаещ без нито една дума актив....сега е доста напреднал /прави изречения и знае купища думи, повечето от тях трудни за мен/. Говоря немски долу горе и мога да преценя. Обучението по немски конкретно там е на много високо ниво. Правят тържество на немски, което е доста подробно с много музика и текст, празнуват и фашинг. Искам да мога да сравня нивото на немския за тази възраст с частните Увекинд и Веда /май имаше и още едно/, но нямам тази база.

# 140
  • Sofia
Моля, ако има родител на дете, което е 2-ри клас в Св. София да си признае (може и на лично съобщение).
Предварително благодаря!

# 141
  • София
Мария75, не, не е основано от религиозни секти Simple Smile Доколкото знам от група учители, които са искали най-вече за децата си едно по-добро училище. И в момента има доста деца на учители, които преподават в училището. Допълнителни разходи почти няма. Като се замисля, последните две години съм давала по-малко, отколкото в ДУ на другата ми дъщеря. Недостатък за мен е, че няма транспорт (преди имаше, но явно няма интерес). Няма лафка, което е чудесно, децата могат да си носят храна от в къщи или да поръчват кетъринг (готвено). Има две по-големи междучасия, така че има време и да се нахранят спокойно и да излязат навън. ако те интересува нещо по-конкретно, питай.

Основано е от ФОНДАЦИЯ "АЛТЕРНАТИВА АЛФА И ОМЕГА", чието седалище е в офиса на Българска Божия Църква бул. Петко Каравелов 1А, т.е. срещу дома ми Simple Smile. Миналата година детенцето ми посещаваше лагера в училището с гостуващите американци заради английския език, съпругът ми е по-широко скроен от мен и смело го пусна въпреки събраната от мен предварителна информация. В този период не бях в България и нямам преки впечатления,  по думите на съпруга ми атмосферата е цивилизована, имат дечица с инвалидни колички, деца с ромски произход и към всички тях има много уважително отношение. Като за едно от дечицата с ромски произход  до ден днешен разказва много хубави неща. Възпитават се християнски ценности.
Логопедът с която работим, е била в продължение на много години консултант и преводач на въпросните американци (които също са от евангелско училище)  беше много "изненадана" от факта, че има дете с голям процент изгубено зрение, с което не се работи професионално, а в часовете за работа с ресурсен учител й се дава да чете Библия с лупа, което не знам как да коментирам. Аз съм с ортодоксално образование и имам много резерви към най-широко казано евангелската общност, това е и причината да не проявявам интерес към училището. Хората сме различни Simple Smile

# 142
Изпуснах няколко теми и влизам да да понаваксам Simple Smile

Малко информация за "Артис" - наели са нова сграда, която е разположена на друго място - в кв."Младост", като идеята е след 5ти клас да са в тази сграда. Настоящите подготвителен до 4ти остават в "Иван Вазов", с идеята да стартират от догодинас подготвителен и първи клас както в едната, така и в другата сграда, т.е. да има избор на локация. Тепърва ще видим на практика как ще справят с лавирането между двете сгради, но информацията може да е полезна за някой, за коготно в "Младост" е по-удобно.
Има и повишаване на таксата - за следваща година е обявена вече 4200 евро. 
Твърди се, че извистно повишение ще има навсякъде и че е заради обещанията за повишаване на заплатите в държавните училища, което автоматично следва да доведе до увеличаване на заплатите и в частните. 

Относно "П.Р.Славейков" - при нас дойде сега във втори клас едно детенце от там. Майката каза, че са били доволни и го е преместила по логистични причини. Знам, че е по английски е доста по-назад спрямо останалите обаче и има да навасква, нямам идея как е положението извън английския.

# 143
  • София
Гледах и аз билбордове на Артис в Младост за нова сграда, но не разбрах къде точно - знае ли се вече?

# 144
  • в страната на чудесата
Изглежда е сградата на Британика? Имат ли двор?

# 145
  • София
Т.е. децата до 4 клас са в Иван Вазов, а после се местят в Младост? Това ми изглежда доста сложно за родителите, които са в района на Иван Вазов - не е малко пътя.
А таксите регулярно се вдигат всяка година с малко навсякъде - при нас, в Прогресивно, ще е 7 450 лева таксата (храната е отделно, но тя е по желание).

# 146
  • Софето
Здравейте, в “Св. София” приемат ли деца в 4-5 клас? Търся ново у-ще за децата.

# 147
  • София
Здравейте, в “Св. София” приемат ли деца в 4-5 клас? Търся ново у-ще за децата.
Ако има свободни места - приемат след изпити по български, математика, английски и събеседване с психолог.

Изглежда е сградата на Британика? Имат ли двор?
За сградата, която е на Ляпчев ли става въпрос? Тя няма двор

# 148
Изпита на Света София , беше вчера - на 14.04 по бълг.език и математика .Предполагам , че които минат първата цедка ще ходят на английски и психолог , не са ни давали такава информация.
Някой има ли инфо какво представлява събеседването с психолога- моят син е доста притеснителен сред непознати възрастни и не обича да говори с тях , с децата няма проблеми , бързо сприятелява.

# 149
Била някъде до Шел и Макдоналдс и близо до метро, не познавам Младост и не се ориентирам веднага, имало двор, макар и не кой знае какъв и нещо си наблизо /забравих - нали не ме касае веднага/

Общи условия

Активация на акаунт