Частни училища - информативна тема 20

• 73 980
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
Поне от това, което съм проучвал няма такова животно, то и няма смисъл от него. Това което търсите го предлага всяко училище с ПУК, при това безплатно. Ако желаете полудневно, няма как частните да предложат нещо повече, като храна, транспорт, език, занимания, респективно няма логика да имат клиенти за подобна услуга.

# 241
Дали има тук някой, който живее в централна част на София и все още се чуди какви са частните училища-алтернативи на държавните такива с лесно достъпна локация, предлагащи качествена предучилищна подготовка, при това полудневна, и по възможност не съдържаща 10-15 часа седмично английски/немски/китайски ез., а и не на космически цени?
Какви са вариантите сега за записване в такова училище? Има ли такова изобщо? И твърде късно ли е вече за 2018-2019 уч.година?

А какъв е смисъла да има такова чуилище. Всяко ДУ върши същата работа. Покрива изискванията. Качествена подготовка без допълнителни занимания в безумната ни система няма как да се случи Simple Smile

# 242
Поне от това, което съм проучвал няма такова животно, то и няма смисъл от него. Това което търсите го предлага всяко училище с ПУК, при това безплатно. Ако желаете полудневно, няма как частните да предложат нещо повече, като храна, транспорт, език, занимания, респективно няма логика да имат клиенти за подобна услуга.
Дали има тук някой, който живее в централна част на София и все още се чуди какви са частните училища-алтернативи на държавните такива с лесно достъпна локация, предлагащи качествена предучилищна подготовка, при това полудневна, и по възможност не съдържаща 10-15 часа седмично английски/немски/китайски ез., а и не на космически цени?
Какви са вариантите сега за записване в такова училище? Има ли такова изобщо? И твърде късно ли е вече за 2018-2019 уч.година?

А какъв е смисъла да има такова чуилище. Всяко ДУ върши същата работа. Покрива изискванията. Качествена подготовка без допълнителни занимания в безумната ни система няма как да се случи Simple Smile
Благодаря, че писахте, въпреки че това, което казвате не ми харесва Simple Smile
Всъщност, не, не го предлага нито едно държавно училище с ПУК. Защо ли?Не може да удовлетвори нито едно поне от основни изисквания, като сигурност, чистота, отношение, осигурен транспорт за децата, които не живеят до него, все пак, липса на агресия сред учениците и от учителите, недопускане на наркодилъри и външни лица изобщо на територията на училището, не-принадлежност на учениците към малцинствата у нас, които последните години станаха явно мнозинство всъщност, обстановка, която не напомня депресиращ затвор...и т.н.
Що се касае до транспорта - разбира се, че е добре да го предложат, както и изучаването на чужд език /но като чужд, все пак, не като роден, докато родния изучават като чужд, със съответния хорариум и отношение/. А и не само английският е чужд език. Руският също е такъв, например, при това с доста по-добро въздействие върху човешкия мозък от деструктивното такова на англ.Допълнителни занимания защо да няма, при добро разпределение на времето, половин ден е повече от достатъчен за всичко. Хубаво е, обаче, да са смислени и да формират достойни хора и българи, а не безмозъчни машини, изпълняващи безумни заповеди отвън, без собствено мислене, без пол, без достойнство, без морал и човещина в себе си, непознаващи рода и родината си.
Значи в и около централната част на столицата няма ни едно частно училище, което да предлага полудневно обучение? Получава се абсурден парадокс - живееш в центъра на столицата и затова трябва да осигуриш транспорт на малкото си дете до покрайнините на града, за да стига всеки ден до и да се прибира от предучилище. Що за идиотия?!

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 08:53 от Берегиня

# 243
  • София
А това ЧУ от какво ще печели, ако няма нищо друго, освен "голо учене ", и то половин ден? Тази база не може да стои празна, а всички извънкласни занимания, транспорти и т.н. носят пари. Затова няма да намериш частно полудневно без нищо. Защото навремето и на мен ми ракламираха частните, и за част от секундата се замислихме много за частно, но аз също исках половин ден обикновено учене, а извънкласните аз да си ги натъкмя както е по интерените на детето и да не е капсулирано в една среда, също и занималня не исках. Обаче нЕма и в един момент ми стана ясно защо.

# 244
Доста ДУ-та имат обновена материална база, която и се подържа чиста (това, докато дечицата ни не и видят сметката).
Повечето ДУ в центъра нямат присъствие на малцинства (по една или друга причина). Което не ги прави по-добри, тъй като агресията идва с децата, а не вирее в училище. Няма училище на 100% без агресия, независимо дали държавно или частно.
И да ви осигурят транспорт по обед, ще има ли кой да посрещне детето в къщи?
Ако да, какъв е проблемът да си вземе детето? Ако не, за каква сигурност става дума?
Не са тези проблемите, които решават дали частно или държавно училище да се избере...
Андариел, в повечето случаи допълнителните занимания не само не носят печалба на училището, но и му създават проблеми. Но без тях не може да се привлекат ученици.

# 245
  • София
Това не е вярно. Допълнителните занимания са мощен източник на пари. И хич не създават проблем. И важи и за частните, и за държавните. Същото е със зелени, бели и прочие училища и екскурзии. Няма нещо, което да влезе в образователна институция и да не прави пари за нея.

# 246
Пишеш наизуст. Как държавно училище печели от организацията на бяло училище? При това "мощно"?
В частните училища нещата седят по подобен начин. Само организацията е по-добра. А проблеми около организацията - бол. Само транспорта на децата или осигуряване​то на 24 часов звероукротител ако вземем... А има и много други.

# 247
  • София
Ти сериозно ли?

# 248
Ама защо решихте, че само полудневно трябва да предлага съответното училище? Спокойно може да предлага избор - който иска целодневно, който предпочита полудневно. Не е като да няма такива училища, и то не едно и две, проблемът е, че са почти, да не кажа напълно извън столицата.

# 249
  • София
Ама защо решихте, че само полудневно трябва да предлага съответното училище? Спокойно може да предлага избор - който иска целодневно, който предпочита полудневно. Не е като да няма такива училища, и то не едно и две, проблемът е, че са почти, да не кажа напълно извън столицата.
Кои са такива?

# 250
Въпреки явния опит за разравяне на кошера от новорегистрираната потребител/ка... ще и пожелая успех в търсенето на руско училище, което няма да влияе деструктивно на мозъка на детето и. Доказано от магаданските учени. И ще я попитам и аз кои са тези не едно и две училища, които предлагат:

Спокойно може да предлага избор - който иска целодневно, който предпочита полудневно. Не е като да няма такива училища, и то не едно и две, проблемът е, че са почти, да не кажа напълно извън столицата.

Ежко, всякакви бембени училища и допълнителни занимания в държавни и общински училища са мощен източник на средства. Сега в чий джоб постъпват тези средства е отделен въпрос.

За увеличението на СС. Още миналата година се запитах защо доказало се училище като СС е толкова по-евтино от едно училище като ПБ(в което например при отсъствие на класен ръководител с дни се замества от... секретарката и в което вече трета година проблем на конкретен клас е защо децата не си пишат домашните и защо учителите не могат да ги организират в петък да си взимат необходимите помагала за да си свършат домашната работа Simple Smile ). Ако погледнете таблицата в момента цената им е еднаква за периода до 4 клас(а ако се добавят разходите за униформа и учебници по  английски и едно допълнително занимание, ПБ отново ще стане по-скъпо с едни 300-400 евро). Естествено, че на клиентите няма да им се хареса това рязко учвеличение в цената. Съвсем нормално е. Вероятно е било по-добре всяка година и на части за да не е толкова рязко. Но има и друг момент. Увеличиха заплатите на учителите в държавния сектор. Едно подобно училище за да иска да остане в класацията ще направи всичко възможно да задържи качествения си персонал. Училища като ПБ се рекламират със сградите си. Т.е. ще трябват и инвестиции в тази насока. Но си мисля, че таргета не само на СС е цената на АК.

Интересно дали си променят таргета? Може би вече не се  целят към средна класа с повече деца. Или пък и ние като едни истински аристократи -ще образоваме първородния син, втория  отива в армията, третия  в църквата....Smile

И да попитам как се връзва Алфа Финанс, Експат и Националния съвет на БСП с репликата, че училището е с таргет средна класа? Хайде да не се лъжем. Във всички по-известните училища поне 30-40 % от клиентите са като горепосочените. И това, че сестриче се приема с резултат 60 точки при минимум на последния нормално приет 80 точки съвсем не противоречи на горното. Когато вземахме решение дали ЧУ или ДУ, го взехме с ясното съзнание и нагласа, че цената до края на обучението няма да остане фиксирана. Въпросът е дали цената ще отговаря на качеството на услугата.

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 10:02 от Анонимен

# 251
  • София
Едно добро училище няма да бъде полудневно, а ще разпредели часовете в рамките на деня и ще има повече междучасия. Такава е практиката в много страни и това работи далеч по-добре за концентрацията на децата, особено в начален курс. Наблъскването на 6 учебни часа до обяд  или следобед е практика, заради обучението на смени, т.е. заради ограничения сграден фонд.

А в центъра като частни училища май има само Артис и гимназията на Увекинд. Дали в първото е възможно детето да стои само половин ден не мога да кажа, но се обадете и питайте. До НДК се намира. Знам, че са доста гъвкави във всяко отношение, но не мога да кажа нищо от първа ръка.

# 252
  • София
не зная доколко работи добре това разтягане на учебния процес през целия ден. Честно, за мен това изглежда като мъчение - едно безкрайно учене. Доста по-удачно е да има време за редовни часове и време за писане на домашни и извънкласни занимания, така децата си знаят, че има граница. Иначе е като в ДГ - там имат сутрин и следобед часове, а всъщност най-работоспособни са децата сутрин, а следобед вече са изморени, дори нищо да не правят. На мен това не ми допада в подобни организации на учебния процес - все си в матрицата, няма мърдане от нея и училището става продължение на детската градина. Това е като да си на поточна линия. Изглежда удобно, но няма опции за разнообразие.

# 253
На питането за ЧУ в центъра, много е трудно да има такова заради ограничените сгради и терени, които евентуално да се ползват. ДУ си имат терени, сгради и база, а ЧУ търсят да наемат или да купят (почват с наети и после купуват, като се позамогнат), но предлагане на подходящи сгради за училища, които имат много специфични архитектурни изисквания, в центъра няма. Затова и са изнесени из поляните около София ( с уговорката, че тези поляни бясно се застрояват с жилищни сгради). За полудневното няма особен смисъл, смисъл да плащаш за ЧУ има, ако не ставаш развозвач по извънкласни занимания. Естествено, че ЧУ печелят от извънкласните занимания, но това си е част от сделката.
За езиците и тяхното влияние върду мозъка останах без думи. Ще попитам питащата как би оценила състоянието на мозъка на дете, което знае добре и английски, и руски? Може ли благотворното влияние на руския да неутрализира пораженията, нанесени от английския? Laughing

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 10:19 от Анонимен

# 254
  • София
не зная доколко работи добре това разтягане на учебния процес през целия ден. Честно, за мен това изглежда като мъчение - едно безкрайно учене. Доста по-удачно е да има време за редовни часове и време за писане на домашни и извънкласни занимания, така децата си знаят, че има граница. Иначе е като в ДГ - там имат сутрин и следобед часове, а всъщност най-работоспособни са децата сутрин, а следобед вече са изморени, дори нищо да не правят. На мен това не ми допада в подобни организации на учебния процес - все си в матрицата, няма мърдане от нея и училището става продължение на детската градина. Това е като да си на поточна линия. Изглежда удобно, но няма опции за разнообразие.
Знаеш, че не съм педагог и също не мога наистина да знам, но там където го прилагат се потрисат като разберат за 6 учебни часа в рамките на времето до обяд. А и не говорим за цял ден от 12 часа, а от 7 астрономически часа. Започват в 8.30 и приключват в 15.30. Редуват и писане, граматика, математика и спорт, изкуства и прочее. Това е в доста държави, подозирам, че  е на база някакви изследвания, а не просто така, защото са решили или защото не може иначе, както е при нас.

Но то е само един фактор, за да го изолираме и да твърдим, че той влияе най-съществено. А и всяка система има плюсове, и минуси като цяло и за отделните деца да не говорим. Разни типове хора, разни неща им действат по-положително.

Общи условия

Активация на акаунт