Частни училища - информативна тема 20

• 73 967
  • 747
  •   1
Отговори
# 285
Логика няма в твойто мнение, защото "малките" деца на Русалката са абитуриентки, а твоето много отдавна е завършило, така че избора си на начално училище сте правили преди много години, повече от 10, в съвсем различни реалности и условия. Никак не са сравними даже, тъй като за този период нещата в държавното образование са се влошили драстично. Но като в случая трудно ти се удава четенето с разбиране, аз пък няма да водя такава дискусия, защото ми е досадно. Казал съм го съвсем ясно, който разбрал, разбрал.

Добре де, ако и тя, и аз сме правили избори, нерелевантни в момента за малките деца, как така смяташ, че тя (цитирам те) "има изключително обширна и полезна информация и поглед върху образованието и аз много съм научил и продължавам да уча от нея", а моето мнение го обявяваш за несъстоятелно? Не ме засяга изобщо, твоя си работа, парите и детето са си твои, просто те имам за логично мислещ и ми е странна тази логика. По нея и Русалка като мен също би трябвало да е outdated и да не вземаш предвид мнението  й. А ти твърдиш, че продължаваш да учиш от нея, а моето мнение е остаряло и от мен не може да учиш. Каква е разликата между мен и нея, като явно с нея сме в много подобна позиция? Не се заяждам, наистина ми е странна тази логика и затова питам.

Иначе и на Ежко децата отдавна са минали началния период, но това не му пречи и на него да се изказва като последна инстанция Wink

Освен другото, приемът в 1 клас в ДУ вече е по райони, което в голяма степен обезсмисля разсъжденията ни по темата Wink Дори и да има добри начални ДУ, те са достъпни само за хора, живеещи  в определени квартали. Така че за хората с деца в предучилищна възраст остава да избират между много пари за хубав квартал или много пари за ЧУ.

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 14:53 от Анонимен

# 286
Днес научих, че Златарски започват тази година с прием за 5 клас. Най-вероятно с IB програма. Доста интересно с оглед, че 5-7 клас куца в доста училища.
http://bg.zlatarskischool.org/%d0%9f%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc-%d0 … 0%bb%d0%b0%d1%81/

# 287
Каква е разликата между мен и нея, като явно с нея сме в много подобна позиция? Не се заяждам, наистина ми е странна тази логика и затова питам.

Ми логиката е съвсем очевидна - тя се интересува и е наясно с нещата в образованието, което си личи от всичките й мнения. А от твоите мнения такова нещо не личи. Освен това тя никъде не се е изказала категорично против частното образование, нито някъде е казала, че следва да се предпочете държавното. А твоите изказвания са в този дух. Русалката се намесва, ако някой се изкаже, или й се стори, че някой е казал, че само неговото училище става и никое дете от ДУ не може и да се доближи до това, и тогава се намесва, но като цяло никога не съм видял да се е изказала против ЧУ или да е казала, че те не си струват.  Освен това тя коментира предимно гимназиалния етап, за където впечатленията й са актуални, а никой не отрича, че в гимназиалния етап все още държавните гимназии имат предимство, ако не броим АК. По въпросите на началното образование тя почти не се изказва. Пък на теб всичко ти е ясно за началното образование в момента, макар че си имала допир с него вероятно преди 20 години. Толкова е очевидно.

# 288
Мецане, мисля, че си останал с погрешно впечатление за моето мнение - аз винаги съм казвала, че ЧУ си има предимства при определени условия и в определена възраст. И дори го потвърждавам с опита си - ние сме били в ЧУ няколко години. Против съм обобщенията на килограм как от ДУ нищо не става, от страна на човек, който е в нашия (с Руслака) времеви диапазон и възраст на децата. И с него съм спорила, при това за ЧУ след 7 клас, което е тотално различно от ЧУ след 1 клас. В тези спорове с Русалка сме били на почти идентични позиции, което е нормално предвид сходния ни опит.

Другото, което съм коментирала и продължавам да го мисля, е, че е добре родителите да осмислят дали им е по силите таксата за ЧУ в началния етап, а не да твърдят, че са бедни и слабо-платени, а да плащат хиляди евро такса.

# 289

Имах предвид ПУК/1 клас, т.е. 5-6 годишни деца. За 7 клас критериите за кандидастване са доста по-обективни и е безмислено да се сравняват.

Няма никаква разлика между принципите за състезание на входа, независимо дали говорим за 1 клас или за 7 клас. След като се провежда изпит като единствен критерии за прием и като измерител за ниво, знания и подходящост за съответното училище, не е нормално да има прием на втори деца с 60 точки за сметка на неприети първи с 85. Разликата е огромна. 60 точки от 100 напрактика е 2-3-ка. Wink
Това по принцип. Без да влагам каквато и да било конкретика. И да, случва се навсякъде, във всички училища. А в някои училища има и конкретни деца, които не се явяват и на тест дори(не става въпрос за СС, а за друго елитно).

# 290
  • София - Рим и обратно
Напълно разбирам вземането на братя и сестри с облекчени критерии за начално образование. Нормално е в ранния етап да се подбират по-скоро семействата и се предполага, че двете деца от едно и също семейство имат сходно ниво на възпитание и обща култура.

# 291
Ти сериозно ли? Когато имаш изпит и един изкарва 60 точки, а друг 85 приемаш първият защото предполагаш, че е по-умен и възпитан заради семейството му? На базата на какво се предполага не е ясно и въпреки очевидните резултати, доказващи обратното. А и реални примери могат да бъдат дадени в противовес на това твърдение.
Критерият е съвсем нормален и разбираем, когато няма състезание на входа. В крайна сметка никой никого не задължава да си запише децата точно в това училище, което приема с изпит. Да си ги запише в училище, приемащо по социален критерии.
А иначе на мен ми е пределно ясно защо ЧУ предпочитат да приемат семейства. Но е някак нечестно да обявяваш, че се приема по резултат от изпит. А то всъщност да не е точно така. Wink Честно е ако се каже: Тази година приемаме 100 деца, от които 30 са само братя и сестри на наши ученици. Останалите 70 са по резултати от изпит.

# 292
Това с братята и сестрите нещо съм го пропуснала в повечето ЧУ ли го има? В ПБ не е така и си държат тест.

# 293
Това с братята и сестрите нещо съм го пропуснала в повечето ЧУ ли го има? В ПБ не е така и си държат тест.

Че те навсякъде държат тест. Важното е с какви резултати влизат. А пък в ПБ важи най-вече. Там даже и без тест влизат някои конкретни.

# 294
Цитирам Блис:

"А иначе на мен ми е пределно ясно защо ЧУ предпочитат да приемат семейства. Но е някак нечестно да обявяваш, че се приема по резултат от изпит. А то всъщност да не е точно така. Wink Честно е ако се каже: Тази година приемаме 100 деца, от които 30 са само братя и сестри на наши ученици. Останалите 70 са по резултати от изпит."

Така направиха Шилер. Няма да ти казвам какъв вой настана и какви цитати на конвенцията за правата на човека и защита от дискриминации се извадиха.
Винаги ще има недоволни. Като при всеки конкурс. Но понеже като при всичко останало повсеместно лявата ръка не знае какво прави дясната , няма последователност и цари безхаберие и посредственост, както дойде. Не навсякъде, но на много места. независимо частно или държавно.
И между това - корупция в държавните и лобизъм в частните - знаете принципа - аз на мене ти на тебе. А откажи на еди кой си, нали утре той няма да ти пусне....И гориш.
Красота.

# 295
Аз принципно не приемам за нормално, когато имаш претенции да правиш честен подбор чрез изпит, да намесваш подобни критерии, които нямат абсолютно нищо общо с личните качества и знания. А Шилер е далеч от добрия пример за прозрачност. Особено като знаем, че сдружението е от родители, които имат интерес предимството за следващи деца да се спазва стриктно. Зора е да набуташ първото дете.
Но да обявиш условията на приема предварително е далеч по-честно, отколкото под сурдинка да се знае, че има изпит, но някои имат предимства независимо от резултатите от изпита. И после същите тези да обясняват, че децата са ги приели без грам подготовка. Wink Ами напълно естествено е, че ще ги приемат.

# 296
  • София
Ей, хора, не ме замесвайте Simple Smile И за протокола само - децата ми са 11, не 12 клас.
Аз само оспорих твърдението на Ежко, че от разните бели, зелени  и прочие училища училището няма ползи...  Има и още как. Както и дразнещите му констатации какви са родителите, избрали ДУ за децата си -  или безпарични,  или егоистични и стиснати, или нехаещи за образованието на децата си. Аз лично никога не съм си позволила да окачествявам по някакъв начин човек, направил избор, различен от моя. И просто това очаквам и от отсрещната страна. Но ще си остана с очакването, що се отнася до него. То си е до човек, не до това какво училище е избрал за детето си.

По другия въпрос - на мнението на Блисс съм. Да, родителите  така са облегчени, децата им са на едно място, но навън е останало по-заслужило и можещо дете. Да си сложат квота за братя и сестри и после да обявят една бройка, която да се попълва на  база справяне. Така хората ще са наясно и няма да се чувстват излъгани. И няма никакво  значение дали става дума за СС, друго частно или Шилер.

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 17:55 от пенсионирана русалка

# 297
Ей, хора, не ме замесвайте Simple Smile И за протокола само - децата ми са 11, не 12 клас.

Никсе, изкуших се да се обадя, но реших че сама ще си кажеш...

# 298
Дъщеря ми преди няколко дни заяви, че ако СС имаха гимназия, е щяла да остане там до 12 клас. Синът ми също много си харесва класа и училището и не знам дали ще го местим.

# 299
Кой и къде ви е обещал, че отборът ще се извършва според ВАШИТЕ разбирания за честност и че ще е прозрачен? А да не би приемът в Айви лигата да е различен?
Да има изпит. Който помага на училището да си подбере. Резултата от него не е единствения критерий. Е и? Не решавате ВИЕ. Не е вече социализъм. Свиквайте.

Що се отнася до белите училища. Някой да ми обясни КАК СМГ формира печалба от тази си дейност конкретно. Или как едно частно училище формира печалба от това, че води желаещите деца на плуване, като иска да си платят допълнително само картите за басейна.
И да - някои ЧУ имат собствен басейн. Не съм сигурен колко тази конкретна дейност излиза на печалба при тях.

Общи условия

Активация на акаунт