Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 март 2018, 11:58 ч.

Разходите като процент от приходите

 • 15 455
 • 67
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 5 168
Единствената сметка, която си правя, е усещането ми дали придобивката си струва цената.
И например кола, която ще струва 50 до 100% от годишния семеен бюджет, няма абсолютно никакъв шанс да си купя. Последната ни кола струваше колкото семейния бюджет за един месец. Ако трябва да събирам с месеци за кола, просто няма да си купя кола.

# 16
 • Варна
 • Мнения: 848
Ако трябва да спестиш сума колкото месечния бюджет на семейството, то това пестене отнема поне 2 - 3 месеца. И то ако си свиеш харчовете на половина.  Аз за моята кола събирах пари една година, като сумата беше равна на 5 мои заплати. (сама съм)

# 17
 • Секс, спорт, политика, религия - не коментирам...
 • Мнения: 151
Преди няколко години прочетох една статия как всеки лесно да си сметне какво може да си позволи в зависимост от доходите.

Много интересна тема. Всичко е въпрос на финансова дисциплина.
Моите деца още от малки знаеха за принципа на 10% и ВИНАГИ са си имали пари.
Започнахме от малките към големите суми: седмичен бюджет за училище - 5 лв. за 5 дни.
10% от 5 лв. - 50 ст. => в касичката още в понеделник и по 90 ст. всеки ден за харчене. Принципът беше - плащай първо на себе си. После и с по-големите суми на същи принцип и така касичката се пълнеше.
На края на годината касичката се изпразваше и детето купуваше това, което искаше - със свои пари.
И така се научиха, че разходите са 90% от приходите и принципа - плащай първо на себе си.
В тази връзка има една прекрасна книга на Джордж Клейсън - Най-богатият човек във Вавилон.
Книгата можете да си изтеглите от тук: https://goo.gl/y6WncN
Приятно четене Simple Smile

# 18
 • София
 • Мнения: 2 661
Нашите преподаватели в Стопански Факултет на СУ, преди години, ни съветваха че плащанията по кредитите не бива да са повече от 5-10 % от доходите на месец Grinning
Много яко, ама едва ли така човек може да купи нещо свестно освен с години спестяване  Flushed
Иначе за статистиката, когато купихме последното жилище 2013-2014 ста година цялата ипотека съставляваше към 30 тина наши заплати ( калкулитани общи доходи на мен и мъжа ми) включвам и пари за обзавеждане и т.н.
Сега остатъка съставява около 20тина наши общи заплати.   Не сме изплатили много , с дълъг срок, абе зор нямаме  явно Stuck Out Tongue Winking Eye
Иначе общо за раходите, гледам каквото имам да похарча.... длъжна се чувствам някак... ама с две деца няма как  ...

# 19
 • Мнения: 9 052
всичко пресмятаме. не си рискуваме свободното време и да се натоварваме заради финансови проблеми. гледаме да не се натоварваме сами себе си излишно и да не се изхвърляме.

# 20
 • Мнения: 9 052
Нашите преподаватели в Стопански Факултет на СУ, преди години, ни съветваха че плащанията по кредитите не бива да са повече от 5-10 % от доходите на месец Grinning
Много яко, ама едва ли така човек може да купи нещо свестно освен с години спестяване  Flushed
...
В такъв случай сядаш да се пазариш с банката за по-дълго време фиксиран нисък лихвен % и възможно максимална еднократна вноска на година, където да буташ колкото си спестил , но без санкции.
По този начин можеш да неутрализираш високите вноски, които изнервят.
Но си трябва голям пазарлък. Доста от банките поддават на пазарлък, но се иска слонско спокойствие. 
Също е добре да се избягват скъпи и излишни застраховки. Много застраховки се препокриват или са платени по задължение някъде другаде и ако се разгледат пакетите накрая може да се премахнат някои опции, които само точат

# 21
 • Мнения: 6 355
Хм, интересно, пресметнах сега, когато взехме ипотеката е била 36 месеца на тогавашните заплати, вноската - около 1/4 от месечния бюджет. Сега бюджетът ни е двоен, вноската е някъде 1/7 . Изчислих, че би трябвало да можем да я изплатим за 15 месеца, ако всичките ни пари отиваха там. Ха. Това няма как да стане, разбира се Grinning Но ни се иска за 2 години да я изплатим.
Иначе подобни сметки не си правя, но ние не купуваме кой знае какви големи неща. (примерно кола нямаме и нямаме желание да имаме).

# 22
 • София
 • Мнения: 1 403
Вие сте отличници. Simple Smile
Сега се замислих при нас как стоят нещата. Апартамента, в който живеем в момента купихме през 2007 за 50000Е и направихме основен ремонт + обзавеждане за още 15000Е. Тогава не си спомням какви са ни били доходите, но знам, че 2009 взимахме общо около 2600лв. Така че явно и ние сме влизали в правилото за 60 месеца, без да знаем.

Последна редакция: чт, 19 апр 2018, 15:40 от bubbata

# 23
 • Мнения: 8
Според мен човек не трябва да се води от тези проценти. Вероятно това е теория, измислена от някой финансист навремето. Може да има логика в нея в някои сфери или случаи, но не би трябвало да се използва за всичко според мен. 1 - во: финансистите не винаги са точни с техните теории и предсказания, мисля, че няма смисъл да давам примери за това. 2 - ро: Всеки сам си има свои предпочитания за какво да си даде парите. Например, ако си запален рибар е възможно да имаш въдици, които са по-скъпи от колата ти, защото тя не ти е приоритет и ти е все тая какво си мисля хората като си караш бричката и т.н.  За мен като цяло всеки сам си прави сметка за нещата, които купува колко пари да са му от месечния или годишния доход. Аз не бих си купил кола за 25000лв., дори и да съм се лишавал да ги събера парите, ако работя за около 1000лв на месец, понеже рано или късно кола с такава сума се нуждае и от висока поддръжка.

# 24
 • София
 • Мнения: 2 979
Ако всеки можеше да си прави сметката нямаше да има 3 милиарда бързи кредити.

# 25
 • Мнения: 29 442
Ако всеки можеше да си прави сметката нямаше да има 3 милиарда бързи кредити.

Основно от мургавите братя.
Те сметки не правят.

# 26
 • Мнения: 1 726
Ами, мургавите, всякакви вземат бързи кредити. Основно хора, които вече са силно задлъжнели и друг не им дава заем. В статистиката на бързите кредити са и стоките на изплащане.

# 27
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 323
Със семейният бюджет се оправям Аз, че мъжът ми е с широки пръсти.
Основен принцип ми е, да харчим 1/3 от това което имаме. Другото се спестява. Спестявате и всяка монета по 1 и 2 лв за година и отиваме с тях на почивка. Пестим и с номера на седмицата. С тези пари купуваме нещо за дома или колата. Нямаме кредити. Когато живеехме под наем го плащахме за годината на веднъж.
Най-скъпата част от облеклото са ни обувките, после бельото. Другото е втора употреба.
Храна купуваме 1 месечно. Само хляб и мляко седмично.
Според мен съм пестелива, според майка ми харча доста 😀
Колата и къщата са с пълни застраховки.

# 28
 • Мнения: 9 052
Топъл дъжд  според мен си е ок. Ние имаме малко по разли4ен модел поне с храната , но и ние обръ=аме внимание на всяка монета. А какъв е номера на седмицата . Това не го знам

# 29
 • София
 • Мнения: 1 403
Точно и аз щях да попитам за номера на седмицата. Grinning
Топъл дъжд , 2/3 спестяване не е ли твърде много? newsm78 Имате ли някаква конкретна цел (примерно за жилище) или просто си ги спестявате?

Общи условия

Активация на акаунт