Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 март 2018, 09:29 ч.

Проблем с храненето на 5г дете

 • 14 960
 • 111
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 4 613

много некомпетентен коментар при положение, че жената е описала малко по-напред какво е направила до сега...
Аз съвет не мога да дам, но едно нещо ми направи впечатление. Когато моето дете започна да посещава логопед още на първия час ме питаха дали предпочита да яде само меки и кашообразни храни. Не попитах за връзката понеже при моето дете отпадна, яде и твърди храни.
Винаги логопеди са твърдели, че има връзка между говора и дъвченето, но при нас проблем с говора няма, което чак ме учудва. Проговори на 2,3г и оттогава не млъква, и е едно от малкото деца в групата на които им се разбира ясно какво говорят по тържествата. Има само едно съскане, но това е заради голяма дупка между зъбите, което пък според зъболекаря ни, е много добре.

# 46
 • Мнения: 1 961
И моето няма проблем с говора, но не може да казва Ш..тоест може, което е добре, но му е по-лесно да казва З.
Много хора си имат особености, например аз не мога да пипам изкуствените материи, едно време имаше такива спортни екипи от една материя, ужасна ми беше. А една позната не можела да понася миризмата на списания, даже не можела да стои в една стая с някой който разглежда списание, толкова интензивно го усещала.
Вероятно случая с храната е нещо подобно...Има си някакъв проблем със сигурност..

# 47
 • София
 • Мнения: 38 386
Това с ш-то не е "особеност", а си е за работа, но вие вече си ходите, ако правилно препрочетох предишния си пост. Замяната на звукове си е проблем с говора, но и може да се пренесе после и при писането, защото свикват да си го "чуват" З вместо Ш и така си го пишат при диктовките. И обикновено не е само Ш и З, а са и другите звукове. Това са важни неща, а ние си мислим, че щом не боли, значи няма нищо.

В много от случаите има връзка между консистенцията на предпочитаните храни и говора, защото всички тези мускули трябва да работят и да се координират. Затова децата още от бебешка възраст, когато му дойде времето, трябва да ядат прословутата коричка хляб, бисквита. Дъвченето  на по-твърди храни е важно, не е измислено от бабите, за да тормозят младите майки.

Последна редакция: нд, 01 апр 2018, 10:49 от Andariel

# 48
 • Мнения: 1 961
Под особености имах предвид двата примера, които дадох за материята и списанията, а не за говора.
Да моето дете и Ч не може да изговаря, може, но не го прави. От две седмици забелязвам обаче, че се старае на моменти и успява. Изместихме темата, но определено ще има проблем в у-ще ако не го коригираме скоро. Иначе от момента на захранването проблем с храната не е имал, не е предпочитал само меки храни, но ето, появи се проблем с говора

# 49
 • София
 • Мнения: 38 386
Така и предполагах. Нямате много време и колежката, с която работите ви ги е казала тези неща.

# 50
 • Мнения: 1 961
Интересно е, че аз не забелязвах проблем с говора...след като ми обърна внимание педиатъра се заслушах така да се каже и даже ме дразнеше после. Хубавото е, че може да ги произнася звуковете, не знам обаче защо не го прави.
Съвсем оспамих темата, извинявам се.

# 51
 • София
 • Мнения: 38 386
Няма как наизуст да кажа, но ако приемем, че все пак ги произнася, то те не са автоматизирани в речта. Затова се правят упражнения, но се правят и други задачи, които са свързани с езика. При вас въпросът е с повече от един звук, затова и се работи и по езиковата част, детето се ограмотява в процеса на работа, то е задължително. Поне ще тръгнете на училище четящи и с повече езикови знания, отколкото връстниците му. Децата, които са посещавали логопед преди училище винаги си личат, ако е работено добре, защото боравят с езика много по-лесно от съучениците си, имат тренинг. Simple Smile

# 52
 • Немция
 • Мнения: 1 774
При голямото ми дете, което също е с проблемно хранене открай време също няма връзка между говорене и дъвчене. Говори си много добре от 1 годинка насам. При него проблемите идват от свръхчувствителност в много отношения, не само във връзка с храната- работим над тази чувствителност, правим терапия. При него до 5-тата година имаше алергия към млечни(АБКМ) и това допълнително ни натовари.
С малкия ми син е друго- той проговори по-трудно, все още не му е съвсем гладка речта(а е на 5), но с дъвченето е "пушка", отделно се храни в пъти по-добре от батко си. Така че зависи много от детето, няма универсални формули.

Относно проблемното хранене мога само да съчувствам. Минали сме през трудни ситуации и само се надявам горещо през пубертета проблемът да изчезне или поне да намалее.
Едно време(преди да имаме собствени деца) ни идваше приятелско семейство на гости с техния син на 7-8-9 години, у нас нищо не хапваше, само краставица гризваше понякога и това беше. Много се чудех, мислех си, че родителите са го докарали до този хал, ама на- и ние сега сме в подобно положение. Mr. Green Това момче вече е младеж и откъм храненето нещата се нормализираха.

# 53
 • Мнения: 1 245
Gool,


Децата също имат хратителни разстойства като булимията и анорексията, но с други обстоятелства.

Познавам бая случаи на деца хранени със сонда през стомаха ( дупка в стомаха и през нея се вкарва храна, която не минава през устата и т.н).
Когато махнат сондата, децата отказват да се хранят сами и родителите се чудят как да им дадат нещо въобще.

Първото правило е никакви неполезни храни: пържени картофи, шоколади т.н.

Разбирам че трябват желкзни нерви, но е за доброто на детето, така че си заслужава.

Ако не се пречупе да яде нормална храна до 4 дена и най- вече ако майката не издържи, най- добре да направят лечението в болница.

За съжаление лечението е едно- глад! Виждала съм деца на системи, но не им дават храна, която не е "правилната" много дни наред. И като казвам че не им дават нищо друго е НИЩО. Само вода.

Накрая по инстинкт за самосъхранение ще прояде...

( В случая с децата със сондите, пъпро им дават специялно шейкове, после пасирана храна, но случая е друг)

Посъветвай се с лекар да ти каже как точно да стане лечението, но не се предавай, не я храни само с пастет и шоколад.

Каза че и треперят ръцете за едно киндер яйце. Използвай това. Кажи и че ако не изяде 3 лъжици от храната която е здравословна ще дадеш яйцето и на друго дете. Направи го. Дай го на друго дете церемонно, поздрави другото дете за подаръка.
Ще има много ревове и тръшкания, но трябва да се пречупи.

За лекар можеш да питаш по клиниките за лечение на анорексия и булимия. Кажи че детето е малко, за да те насочат към правилният специялист.

Успех

# 54
 • Мнения: 4 672
Как така ще пречупваш дете с глад?
Може гладна да стоя, но има храни, които стомахът ми просто не приема. А съм голям човек.
Знам какво е гладуващо, но отказващо всякаква храна дете. Знам какво е детето ти да отключи режим на самоунищожение - пълен отказ от храна и непрекъснато боледуване. Три месеца се борих да изкарам тригодишното си дете от това състояние. Много грешки допуснах, защото нямаше кой да помогне. Педиатърката и личната просто предписваха поредния антибиотик, и в детско лежахме, и там не се сетиха какво става... В онзи момент бях съгласна дететно ми да яде каквото и да е, но да не умре от глад. Но дори в препълнен магазин, тя не посягаше към никаква храна. След три месеца борба прояде две-три храни. Трябваше да минат месеци преди да опита салата, преди да посегне към нещо в магазина - чушки и да каже "купи". Сготвихме и яде. А след това поиска боб, картофи ... и така постепенно се захрани разнообразно.
Детето на авторката яде. Да, не е разнообразно и здравословно, но яде, а не умира от глад. И е здраво.
Предлагайте да опитва, но не настоявайте. Може би психолог би разбрал защо детето не проявява интерес към друга храна.

# 55
 • Мнения: 1 245
МамаРу,

Ми ако искаш ще ти дам повече информация, но е така. 
Както казах правят го в болница лекари, ако не стане за 3-4 дена вкъщи.

В случая детето яде, но не каквото трябва, факта че не иска да яде друго е от страх-мания, наречи го както искаш, и това се лекува с психолог и глад.

Виждала съм в болница как става процеса и при по-малките деца не е толклва сложно.

# 56
 • Мнения: 4 672
В него момент сигурно и в болница щях да я вкарам, защото сядаше на масата, поглеждаше храната и извръщаше глава. И пред пълен хладилник, и в пълен магазин не поглеждаше храна. Не се е налагало да я държа гладна, за да я пречупя, защото тя нищо не ядеше - нито полезно, нито вредно. Само на улицата, ако видеше нещо на земята го лапваше илие някой ако яде си просеше. Налагаше се насила да й слагам по някой залък в устата. Що рев съм изревала, що нерви съм потрошила, аз си знам. Аз и съседите. А лекарства приемаше охотно. И в детско лежахме заради пневмония, но и там само питаха "яде ли?" или "защо не яде?" и толкова. Вливаха й физиологичен разтвор един-два дена и това беше. От четири години вече се храни. И то правилно. Месо яде по малко, но хапва. От яденето - всичко без гъби и зеле. Плодове и зеленчуци си иска ежедневно. Преди ваканцията започнаха да ги водят в студентския стол - първия ден си взела леща, на втория - салата и плод, на третия "голямо кюфте" (подозирам че е било шницел).

# 57
 • София
 • Мнения: 38 386
Ужас! Като чуя за подобни пречупвания с глад и как докторите го правели, се сещам за електрошоковата "терапия" и колко "за благото на пациента" са я правили. Не може дете или възрастен да се държат гладни, чудно как не са ги осъдили още, защото това е мъчение. Голяма работа, че било на системи и организмът е "нахранен", това е психически тормоз, че и физически.

# 58
 • Мнения: 1 245
МамаРу,
Има много типове хранителни разстойства,включително при децата. Има деца които ядат само един единствен продукт, има които ядат донапрен или хартия...
Ужасно е че в БГ лекарите им е все тая.

Андариел,
може да ти звучи ужасно, но ако едно дете яде само хляб, на пример, липсата на витамини, калции и белтъчини, могат да са причина за смърт.

Ако се върна на случая с децата хранени през сонда, няма друга решение. И да е гладно детето 5-6 дена докато отстъпи да прояде е по-добре от това да се храни през тръба, която е забита в стомаха му.

Децата са много инати, но адаптативни. Един път ако отстъпят, нещата лесно се решават.

Гоол,
Пробвала ли си ла даваш от детските шейкове за хранителна добавка. Те са с пълен комплекс витамини и минерали.
Мен лично ми се струва най-притеснително, че на детето му липват много нужни съставки.

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 09:14 от Eli..........

# 59
 • София
 • Мнения: 38 386
Хубаво, да има сонда, това е належащо, за да не стане необратимо гладуването, но защо трябва да стои без никаква храна, докато не прояде точно това, което казват възрастните? Тук вече няколко пъти се спомена за СИД, което си е сериозен проблем, макар да изглежда инатене. Наистина понякога има проблем в обработката на сензорната информация, най-често е свръхчувствителност, то е като да те хвърлят гола насред мравуняк или да ти блесне силна светлина в очите. Има и случаи на притъпена чувствителност, това също се отразява по странни начини. На мен тая работа с пречупването с глад ми прилича като да изгориш дюшека заради бълхата. Аз самата и като човек, и професионално съм се убедила, че децата не проявяват "инат", а възрастните го приемат лично и си мислят, че децата нарочно се инатят, за да вземат надмощие над възрастния, все едно са на война. Е, не става така! Когато на човек физически нещо не му е добре, той естествено гледа да го отбягва.

Общи условия

Активация на акаунт