Юлски мами 2018- Тема 4

• 56 401
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
Няма нужда да се налива акъл на никой! Всеки си има глава на раменете и се е доверил на даден доктор. Аз лично не се доверявам на на кой да е или на неща написани в интернет. Бях преди години на една лекция на една неизвестна девойка и повече не бих посетила подобен сорт мероприятия. Незнам от къде черпят инфо за тези беседи и лекции ,и кой ги контролира , защото някои от нещата са безумни. Сульо и пульо изнасят лекции- е не благодаря. Ще се доверя на инстинктите си които са в пъти по - силни когато жената стане майка. Не се предоверявайте момичета !
Най- големият риск при естествено раждане след секцио това са срастванията и невъзможноста да се предвиди вътрешно разкъсване и масивен кръвоизлив( множество нови кръвоносни съдове се образуват за изхранване на плода) . Затова и малко са лекарите поемащи риска за естествено след секцио. Колкото до това което някой спомена за плюсове на естественото, това че бебето минава през родовият канал- отдавна е доказано поскоро минуси и риск от заразяване с патогени( в днешно време - носители на херпес, гъбички, и различни видове стрептококи и стафилококи, а при някои и е- коли).Още много мога да пиша , за “ползите “ от естествено. Единственото истинско е бързото възстановяване на мамата! Секциото е щадящо бебето и травмиращо родилката.Все пак доверете се на специалиста, моето мнение е не надтоявайте нито за едното нито за другото, а си намерети доктор на който можете да вярвате и ви вдъхва сигурност и спокойствие!

Съжалявам, ако прозвучи грубо, но защо ходиш на лекции, които се изнасят от "сульо и пульо". Аз ходя на такива, които се изнасят от доказани специалисти в България, които работят както в най-добрите държавни, така и в най-добрите частни клиники, съответно няма никаква база за сравнение. Това, че не си попадала на смислена лекция е много жалко, наистина. Но нека не заблуждаваме момичетата, които не са ходили, че всичко е "ала-бала", защото изобщо не е така. Относно инфекциите, които могат да се прехвърлят на бебето, не случайно се правят всички тези изследвания преди раждането. Ако родилката има някакви проблеми, в повечето случаи са елементарно лечими, така че не виждам къде е притеснението. Правиш си изследването и толкоз.
"Секциото е щадящо бебето и травмиращо родилката." - отново се извинявам, защото знам, че ще те засегна, но от тук си личи, че явно не си събрала информацията, за която говоря. Бях го писала в предната тема, сега ще го повторя и няма да досаждам повече с това:
Раждането е двустранен процес. Когато бебето излиза по нормален път, то е вече готово за излизане. Тоест..природата много добре си знае работата, нека не я подценяваме. За бебето по-травмиращо е принудителното изваждане от корема, защото то не е готово за това. За травмирането на майката - и в двата случая все ще е травмирана, там спор няма.

# 226
Ще помоля следващия път на консултация лекарката да ме види. Тя май няма 4д апарат, но все пак дано може да огледа.

# 227
Ще помоля следващия път на консултация лекарката да ме види. Тя май няма 4д апарат, но все пак дано може да огледа.

Би трябвало и на обикновен ехограф да се вижда. Дано всичко е наред.

# 228
  • Варна
На лекция ходих преди повече от 8 години( с първа бременност) и девойката беше без медицинско образование, а разискваше медицински теми. Занимавам се с различни медицински дейности през годините, като включително съм работила за много кратък период при акушер гинеколог . Имам нужните познания дотолкова да си намеря даден специалист във всяка ниша на медицината във Варна. Попадам на лекции които се водят от мои познати - акушерки и доктори. За съм за обща култура на бременната да посетят такива места. НО попадам на информация и за лекции изнасяни от самозвани хора! Те са опасни! Затова съветвам да се подбира . Няма да навляза в обяснителен режим за другите теми! Не натрапвам мнение , а споделям информацията която аз безплатно през годините съм получила от докторите.
Слънчев ден на всички.. така завиждам на почиващите Cry аз се друсам в ужасният трафик в града

# 229
  • Варна
Eвропа, подкрепям те напълно за лекциите във Варна !
Аз също все още не съм посетила такива, именно защото виждам от кого се водят !
На мен като медицинско лице ми е много странно как хора без нужното образование говорят по някаквв теми, които просто са прочели. Същото ми е и за тези с медицинско образование , без практика говорещи и те на някви "компетентни" теми.
Няма да отида на лекция от акушерка дето не е стъпвала в болница, а само ходи и прави някви курсове колко е хубаво да родите естествено и после на гърдата ви веднага да засуче.... алоооо в нашите болници това не се случва !!!
Или да слушам 30 минути реклама на Нук или пък за стволови клетки ?!
Та така де... това е във Варна !
Гледах онзи ден в клиниката на П.Цветкова е имало курсове платени събота и неделя по теми, които вълнуват родителите. Ще се обадя другия месец да видя дали още организират и предпочитам да си платя и да слушам и да ми демонстрират примерно къпане на бебето тн.

# 230
Miss_V идеята да си платиш, но да научиш нещо полезно е страхотна, но дали ще намериш такива? Аз ходих (в София) на едно-единствено у-ще за бременни, на което имаше и огромна доза реклама, но лекциите се водеха от акушерка в болницата на Мазнейкова и консултант по кърмене (най-нормалната, която съм срещала/слушала в живота си). Честно казано останах доволна, макар да са от МОЛ-ските. Но не бих повторила, няма много време за въпроси и на всичкото отгоре са все през седмицата, пък някои още работим. Следващият месец ще отида на лекция за раждането, но вече в болницат, в която по всяка вероятност ще раждам. Смятам, че така най-лесно ще придобия представа как е там.

Моя приятелка отиде на платено училище за родители. Ми, освен, че дадоха някаква баснословна сума с мъжа и за двата дни и ги бяха облъчили като за световно, накрая заключи, че явно са платили за "подаръците", с които са си ги изпратили втория ден. Никак не беше доволна, точно защото са били водени от самозвани девойки, които не са могли да отговарят на въпроси, извън слайда, който прожектират.
А консултантката по кърмене ги убеждвала, че най-здравословно е да кърмиш детето най-малко до 4 годинка ... "Психоложката" обяснила как най-важното нещо на света е бебето и нищо не трябва да смущава грижите на мамата към бебето, дори и това да каже "добър вечер" на таткото... Той бил голям, можел сам да се оправя ... Аз лично не съм съгласна с това твърдение и то ме отблъсна безумно от училището, макар да исках и аз да отида преди да ми разкаже. Само ще вметна, че на рекламата пише "съвети на водещи специалисти в акушерството и гинекологията" ...
Така че - УМНАТА! Simple Smile

# 231
  • Варна
Хаххаха малиии явно и в София е голяма драмата !
Не съм решила още дали бих си платила да  слушам такива неща.
В Добрич примерно една акушерка провежда такова у-ще май даже безплатно и им прави практически показна на майките и бащите как се къпе бебе, как се слагат памперси... това съм виждала по снимките, и после всеки бъдещ родител пробва всичко на кукли. Аз искам практика, щото на теория мога да си ги прочета нещата. Ясно ми е, че едно е на кукла друго е реална ситуация с истинско човече, но все пак... с таткото би ни било полезно да видим и нещо такова.
Кърменето няма да го коментирам... ще си прочета Азбука на кърменето и след това разчитам на близка акушерка и консултантка по кърмене, която прави домашни посещения преди време и за сестра ми и за близки приятелки, та сега съм й казала, че е мой ред .

# 232
Този, на който аз ходих, беше интензивен двудневен (събота и неделя по цял ден). Лекции изнасяха професори по неонатология, акушер-гинеколози, старши акушерки, анестезиолози и педиатри от УМБАЛ Св. Георги и частната клиника Селена, ако не се лъжа и от Майчин дом. Естествено, имаше и доза реклама на Чиполино, Канпол и т.н., но за мен и те бяха полезни, защото и от там взех някои идеи какво ще ми трябва и какво да купя. Пък и хубавото е, че можеш да си избираш на кои лекции да ходиш, т.е. идваш  на тази, която те интересува и си тръгваш.
Някои от темите бяха много интересни - за изследванията по време на бременността, кърменето, за първите дни на бебето, водно раждане, секцио, упойки и т.н. Отговарят на всички въпроси и дадоха много полезни съвети - в началото на какво да обръщаме внимание, симптоми, които могат да са притеснителни - кое е нормално и кое не, за жълтеницата, коликите, обличането на детето, показваха подробно как се къпе бебето, как се почиства носле, гънки, пъпче и т.н.. Много, наистина много неща и аз останах супер доволна.
Разбрах, че сте от Варна, ето тук има информация кога правят обученията http://www.izamama.com/index.php?page=school-varna
Има и програма. Виждам, че лекторите не са същите, а са местни, но програмата на интензивния курс е същата.
Дано съм ви била полезна!

Сега имам въпрос към раждалите мами, относно памперсите. Размерът за новородени 1 ли е и колко памперса приблизително на месец са нужни. И долу-горе от кой месец минава на по-голям размер? Simple Smile Малко странни въпроси, но тъй като планирам тук едно пътуване извън страната и по-големи покупки, имам нужда от малко ориентир.

# 233
Сега имам въпрос към раждалите мами, относно памперсите. Размерът за новородени 1 ли е и колко памперса приблизително на месец са нужни. И долу-горе от кой месец минава на по-голям размер? Simple Smile Малко странни въпроси, но тъй като планирам тук едно пътуване извън страната и по-големи покупки, имам нужда от малко ориентир.
Трудно е да се предвиди колко време ще се ползва размер 1 - зависи колко голямо ще се роди бебето и колко бързо наддава след това.
С първото ми дете минахме на размер 2 още през първата седмица (роден е 4.2кг), а до края на първия месец ползвахме размер 3 (5.6кг). Ако едно бебе е родено 2.5кг обаче нещата изглеждат по съвсем различен начин.

Няма да отида на лекция от акушерка дето не е стъпвала в болница, а само ходи и прави някви курсове колко е хубаво да родите естествено и после на гърдата ви веднага да засуче.... алоооо в нашите болници това не се случва !!!
И с двете ми деца се случиха тези неща (естественото раждане и засукването веднага след това). Да, в частна болница и с известна доза късмет, но се случи. Но решението ни, че това са важни за нас аспекти повлияха на избора ни на болница и екип, за да намерим такива, при които е най-вероятно да се случи това. Разбира се, нещата винаги зависят и от обстоятелствата при конкретното раждане, така че гаранция никога няма.

# 234
Радвам се, че темата за секцио и естествено раждане завърши без "бой" Satisfied

Олеее, въобще не помня кой номер памперс кога сме сменили. Както Ада казва, зависи колко кг ще се роди. Ако идеята ти е да се възползваш да ги вземеш по-евтини, вземи и 2 и 3. По-големите винаги ще вършат работа. Виж и в нета, има таблици за тегло за бебета според месеците, да ти е гоооооре-долу някакъв ориентир.
Въй, да си извъйкам аз, съвсем забравих, че пак памперси трябва да купувам Laughing Rolling Eyes . И бебешка чанта да мъкна. Мале колко бързо се забравят тези неща, като си мислиш че винаги ще помниш....пък дъщеричката ми е на 2г 3м, не е като да са минали 15 Laughing

# 235
  • Карнобат
Днес минах фетална при д-р Троянчев.Останах доволна от прегледа и наистина всичко си обяснява.Пълен обрат,защото се оказа че вместо момче чакам момиче,но не това ме притеснява.Стреснах,се че околоплодната ми течност била малко и можело към края на бременността да имам проблеми и с високо кръвно.Мисля да се обадя на моето АГ и да му кажа.Супер съм притеснена за бебето.Иначе е няма проблеми с бебка и даже се развива много добре,само това ме притеснява с течността.Започнах да чета в нета,ама се отказах за да не плаша много.

# 236
Памперсите са според теглото на бебето. Моята мома беше 3800 и само едим голям пакет единица използва, после един голям двойка и 2рия месец беше на 3ка със сигурност. Не се запасявайте с 1 и 2, може накрая да са ви излишни. Ако пък ви трябват винаги може да вземете още. И към темата който може да си ги купи отвън. Моите идват от Англия всеки месец и са по качествени и евтини ползваме Памперс. Бях купила един кашон от кауфланд на Памперс е няма такъв боклук полски и пропускаха навън към бодито, а от Англия си идват английски за техния пазар

# 237
Като за начало аз планирам да взема малък пакет от размер 1, който е 2.5-5 кг. От следващия размер 4-8 кг вече ще взема от по-големите пакети. Ако съм запомнила правилно водеща е долната граница, едно голямо бебе спокойно може да започне и с размер 2.
Не знам от къде идват тези вярвания, че кърменето е нещо сложно, изискващо специални умения и знания. Никога не съм ползвала консултанти или разпитвала приятелки. В интерес на истината дацата ми ги дадоха веднага след раждането, дори след секциото в БГ, акушерките бяха супер внимателни, помогнаха ми да  сложа бебето на гърдата и после всичко си идва супер естествено.

# 238
Кърменето ми беше страхотно удоволствие и нямам търпение да кърмя. Само който не е кърмил поне 6м, не знае какъв кеф е и за майката и детето. В началото е болезнено докато се свикне и от двете страни, но после освен усоволствие е и лесно и най-вече полезно. 💗

# 239
  • Варна

Цитат
Не знам от къде идват тези вярвания, че кърменето е нещо сложно, изискващо специални умения и знания. Никога не съм ползвала консултанти или разпитвала приятелки. В интерес на истината дацата ми ги дадоха веднага след раждането, дори след секциото в БГ, акушерките бяха супер внимателни, помогнаха ми да  сложа бебето на гърдата и после всичко си идва супер естествено.

Идва от там,че имам доста близък поглед от 3-те ни родилни отделения в града !
Та тук освен, в частната болница, където трябва да родиш само, ако всичко е ок, защото инак бебето веднага се мести в друга болница поради липса на специалисти и апаратура бебето се дава няколко часа дори след секцио !
В АГ-то ни, където раждат повечето жени и където имат специалисти и апаратура след едно секцио ти дават бебето на 3-я или 4-я ден ! За нормално раждане наистина ти го дават малко по-късно след раждането, ама акушерките не са никак мили и любезни в съдействоето за кърмене,защото имат супер много работа ......повечето от тях... винаги има изключения разбира се !
Факта е такъв, че акушерките са супер малко на брой на огромното аг отделение ! Приятелка посред нощ спаси новоредно бебе от съседната стая щото се задавило, майката звъняла на звънеца паникьосана, а акушерката, ЕДИНСТВЕНАТА такава на смяна вечер е една за 2 етажа ! Това преди няколко години !
Само за пример ще ви дам, че по една програма се ПЛАЩАШЕ на акушерка да помага на родилките, да подкрепя кърменето като консултант , а след това обратната връзка от майките беше, че нито една не е получила такава покдрепа от въпросната акушерка !
Е, такова е във Варна !!!! Разбира се има изключения.... но на фона на големия ни град работата е трагична !

Isabella.Fletcher, за съжаление нещо имената на лекторите не ме впечатлиха на първо четене в програмата за Варна Sad

Общи условия

Активация на акаунт