Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Помогнете да затворим фермите за кожи в България

 • 1 371
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Официално от 2013 г. в България съществуват три регистрирани ферми за американски норки. Фермата в с. Маджерито (област Стара Загора) е собственост на притежателя на най-голямата фирма за производство на пилешко месо у нас. Още с отварянето й фирмата оповести амбициите си в рамките на две години да достигне капацитет от 400 000 норки годишно. Срещу фирмата има подадени множество жалби от неправителствени организации и отделни граждани за неспазване на необходимите законови изисквания по отношение на екологичните, процедурни и технически норми. Въпреки нарушенията, исканията за прекратяване на дейността на фермата не са удовлетворени. В Интернет има петиция с над 22 000 подписа за затварянето й. Към момента тази ферма е причината България да е сред малкото европейски страни, в които производството на кожи от норки се покачва, вместо да намалява. Втоата ферма до с. Любен Каравелово (област Варна) е по-стара и е значително по-малка от тази в с. Маджерито. Срещу нея също са подадени жалби и сигнали за законови нарушения. Направените проверки от контролните органи, доказват голяма част от нарушенията. От началото на 2016 г. тази ферма временно е прекратила дейността си. Третата ферма до с. Чарган (област Ямбол) съществува също от 2013 г. Тя бе включена в регистъра на БАБХ след сигнал от неправителствени организации едва в края на 2017 г. До този момент фермата не присъстваше в регистрите на БАБХ, както и в отговорите на запитванията за броя на фермите, отправени от гражданските организации.

Както често се случва у нас, фактът, че този бизнес функционира извън рамките на българския закон и в пряко нарушение на европейски наредби, не притеснява нито производителите, нито държавните институции.

Моля, помогнете да затворим фермите за кожи в България като подпишете подписката. Повече информация за цялата кампания, може да намерите на сайта на Гражданската инициатива http://ngi.caai.bg/

# 1
 • Мнения: 2 560
Може и проблема да е в моя телевизор, но не видях формуляр или бланка, или нещо, което можеш да подпишеш онлайн. Бих подписала веднага, но нямам достъп до нито един от посочените пунктове. Предполагам и други хора са в моето положение.

# 2
 • Мнения: X
Подписах се преди 3 седмици, имаше пункт в метростанция Сердика, подписах се и онлайн. Дано каузата да успее!

# 3
 • Мнения: 2 560
Тъп въпрос- може ли линк към онлайн петицията? Ако е през фейсбук, аз не мога да подпиша,  защото нямам профил, а друго не намерих.

# 4
 • Мнения: 3
За съжаление, Народното Събрание не признава онлайн петициите и за това трябва да бъде на хартия. Ако не можете да подпишете на някое от местата, където се събират можете да подпишете индивидуално вие и може дори и ваши приятели. Пишете им в сайта или на имейл ngi.furban@gmail.com и ще ви обяснят всичко! Благодаря ви!

# 5
 • София
 • Мнения: 4 487
Подписала съм петицията.
Коя е "най-голямата фирма за производство на пилешко месо"?

# 6
 • Мнения: 3
Подписала съм петицията.
Коя е "най-голямата фирма за производство на пилешко месо"?
Градус

# 7
 • Мнения: 20
Най-голямата фирма за производство на пилешко  в България не е Градус.

Общи условия

Активация на акаунт