КОЗИРОГ или СТРЕЛЕЦ - бебчо ще е хубавец! - ДЕКЕМВРИ 2006!

• 25 043
  • 289
  •   1
Отговори
# 120
Моля, светнете ме какво е "фетална морфология" и в какво се състоят генетичните изследвания?
Аз съм на 33 години и помолих доктора, който ме гледа да ми пусне и изследвания за Даун. Той ми каза, че такова изследване се прави само в София и е опасно за плода, защото през корема на майката се взима материал за изследване от плацентата. Та тя -  плацентата, имало вероятност да се разкъса и тогава всичко отивало по дяволите, т.е можеш да загубиш бебчето. За момента се съгласих с него, но сега като ви чета, отново се замислям за това изследване. И ми е много чудно всички жени от провинцията, които искат изследване за Даун, в София ли трябва да ходят? И къде се правят генетични изследвания? Аз нямам в моя род хора с генетични болести, слава Богу, но ако искам да си ги направя, пак в София ли трябва да търча?
Шрю, на теб как ще ти го правят това изследване?
Гланг, моля те пиши след понеделник в какво се състоят изследванията, които ще правиш, кой ги прави и дали са по преценка на пациента, или по преценка на лекаря?
Защото понякога имам чувството, че ако ние не подбутаме докторите за нещо, те или няма да се сетят, или се правят на ударени.

# 121
А, и другите думи на доктора ми, като му казах, че искам изследване за Даун, бяха: "Я не се излагай!"

# 122
Изследването на Веси е част от пренаталния скрийнинг за синдром на Даун и някакви хромозомни дефекти - мери се вратна гънка или ако правилно го напиша нухална транслукация - прави се по принцип от добър специалист с видеозон между 11 и почти 14 седмица на бременността. Давам и линк но е на английски по темата http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/scans/nuch … ?_requestid=31075

То4но това е.Балагодаря,4е ме раЗбра. Hug
Надявам се притесненията ми да са напраЗни. Praynig

# 123
  • Vaudreuil Canada
По принцип тия изследвания не са задължителни - силно препоръчителни са при възраст на майката над 35 години или при някакви други притеснителни фактори, но те не дават и никаква гаранция, а само степен на вероятност да има някакво увреждане бебчето. Дори когато е много ниска тази вероятност въпреки всичко е възможно да се роди и увредено бебче. Така че тези на които не са им споменали за изследването не се шашкат - просто е до преценка на лекаря - нали за това учат толкова време за да взимат решения Simple Smile
Аз също го направих поради възрастта си.

# 124
Zdravei, V.Kuleva,
eto ti edin link, koito e na bullgarski i e obqsneno kakvo predstavlqwa izsledvaneto za koeto pitash:
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/663/68/

Dobre e purvo da se napravi биохимичен скрининг (троен тест) :
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/651/68/ 
i togava da se preceni kak da se produljat izsledvaniqta.

Ne se pritesnqvai nezaslujeno, vsichko ste e nared... Laughing

Uspeh.  Simple Smile

# 125
  • Düsseldorf
На мен ми казаха да ида за биохимичен скрийнинг на 26 юни чак, т.е. ще съм 16-та седмица, дали не е много късно се чудя...

# 126
Здравейте момичета, и на мен ми казаха за троиния тест, че се прави от 16г.с до 18г.с и аз ще си го направя в 17г.с за по сигурно.

# 127
Димито и всички момичета,не искам да ви стряскам,но небива да пазарувате индийси стоки и особено индийски памук!!!! #CrazyЩе ти обясна и за всички мами-как запова производството на индийсия памук и от там техните дрехи:още докато памука е растение в техните плантации се пръска с огромни количества пестициди които се натрупват в самото пашкулче с памук,което поема и се отлага!Пръскат ги срещу вредители!След като се обере памука се обработва с още химикали които са забранени в други страни,за омекотяване и оцветяване и които причиняват особено големи поражения на нервната система,а условията в които се произвежда са ужасни и затова е най-евтиния памук и дрехи вообще!!!Самите работници получават уврреждания и загиват,защото става въпрос за огромни количества отрови!Има данни за жени в Германия които рабоят в складове за получаване на дрехи от Индия,заболели от редица заболявания на нервната система и увреждане на мозъка,НО ТАМ ВЕЧЕ ИМАТ КОНТРОЛ НА ТЕЗИ ВРЕДНИ ДРЕХИ<А ТУК ЕДВАЛИ!!!!Затова,да знаете всяко евтино нещо ти излиза скъпо!Сега едва ли една рокля ще ви навреди,но не си копувайте повече дрехи,тарси български памук!!!Успех мамета,бях длъжна да ви кажа,все пак сме приятелки по ''СЪСТОЯНИЕ"  bouquet

Последна редакция: пт, 09 юни 2006, 11:16 от emsski

# 128
  • София
Ние ще правим биохимичен скининг в 16та седмица. Първия път не правихме, тогава се правеше в Майчин дом само и лекарката помисли, помисли и прецени, че съм много млада, за да има вероятност за Даун и реши да не ме разкарва.  Wink Но сега , до колкото знам, вече в моята клиника правят всичко и изпращат кръвта и т.нат. в майчин дом, така че ми се спестява разкарването и висенето и ще направим, пък и нашия татко вече мина 35, макар че до колкото знам за мъжете над 40-45 е препоръчително. На мен ми е все едно, като не ме разкарват нека го пуснат това изследване.
Иначе нали имаше спот дали се поема Васерман и СПИН от здравната каса, днес ходих да си правя кръвните изследвания в Цибалаб и питах лаборантката, тя ми каза, че не знаела точно, но май в някой случай , до колкото знаела, при беремнните на пример, се поемало от касата, но те не го правили по каса това, а само срещу заплащане. Така че аз няма да се възползвам от здравната аса в случая, защото първо трябва да вися при личната лекарка поне 1 ас да ми даде направление, а после да тръгна да търся в коя лаборатория го правят...то стана дълга и широка. Crazy

# 129
Шрю, на теб как ще ти го правят това изследване?
А какви по-точно изследвания за Даун ще правиш?Меренето на вратната гънка или друго по специално?

Много ме е яд, че не попитах какво представлява изследването и какво по точно ще ми правят.  Embarassed  След прегледа във вторник веднага ще дам отчет.

danielad, оф ама и твоята е една  Confused ......дано скоро се види краят на ходенето ти по мъките  Hug

# 130
Момичета, аз сигурно съм най-голямата патка и се плаша много от тези неща, за които се правят изследванията, за които говорите  Rolling Eyes

Прочетох всичко от линковете, които е дала cherami и настръхнах цялата. ДАЖЕ почвам да усещам леки болки, за които ме е страх сега да не са някакви контракции!... Shocked

Но като си ползвам акъла и се отдам на размисъл, гледам, че има вероятност и тези изследвания да не покажат верен отговор. Както в единия случай - висок риск, така и в другия случай - нисък риск. А и онова уж по-сигурното изследване, амниоцентезата, пък води и то до риск от спонтанен аборт ... или може би увреждане на бебчето! Малък, не-малък, щом не е напълно сигурно, както при даването на урината например, ... newsm78, се питам дали изобщо има смисъл да го правя...? ...Или просто да си остана вярна на молитвичките и да си се моля на Господ да ми е здраво бебчето и да го износя и родя лесно...

# 131
GlenC, моите лични наблюдение са нещо на което не разчитам. Чета официалните сайтове и статистиките и те ме ужаасяват.при жените с най-голям риск от 150 диагнозирани положително  само една ражда увредено дете!!!!!е, значи ги раждат щом имаме данни.Щом не е сигурно, а диагностичния, по-сигурния тест, крие риск от аборт ,за Бога, как можем да решим да махаме деца, за които НИКОЙ не може да каже със сигурност какви са. Въпроса ми е колко жени се решават на аборт въпреки шансовете за здраво дете?
Sarra, ако се мислиш за патка значи сме две като със сигурност държа байряка. Сутринта от пет съм пред компютъра и анализирам информация.А без молитви то е ясно сме за никъде - трябва да помним това. Ще се моля за теб и всички мами тук поименно. Аз лично имам около две седмици да взема това решение и съм попаникосана малко. А понеже някой питаше за градовете в Пловдив в Торакс също го правят. ако някой знае за безплатно място...?

# 132
  • София
Момичета, много се шашкате! все пак ОГРОМНАТА част от бебенцата се раждат напълно здрави! И аз така се шашках с дъщеря ми, и кошмари сънувах и изобщо...толкова бях уплашена, че не е истина. Но сега съм невероятно спокойна. Може би защото вече веднъж съм го минала и всичко е било ОК и съм видяла, че това освен да те натоварва нищо друго не прави. Спрете да четете плашещи неща. Не си помагате така. Защо не оставите лекарите ви да решат кое е най-доброто? Не знам, може би защото съм попаднала на лекарка, на която имам пълно довеие не се съмнявам в нищо, което казва. Първия път ми каза - няма да правим БХС, аз - ОК. Сега ми каза - в 16 седмица БХС, аз пак ОК.  Laughing Първия път искаше да ме прати на фетална морфология, между 18 и 22 седмица, ама забрави да ми даде телефона и адреса на д-р.Томова май беше  newsm78 , аз понеже не исках да се занимавам с това  Joy, си притраях. Като се сети да ме пита ходила ли съм вече бях преминала седмиците, в които се прави. И съответно се разминах. Така де, и без това ме гледаха на всеи 3 седмици, ако имаше нещо нередно щеше да се види, така или иначе. изобщо в това отношние съм адски доволна. Не ме е плашила излищно д-рката, даже напротив, адски много се успокоявах след всеки преглед.
Дайте го малко по-ведро!
Я кажете, как сте с килограмите?

# 133
Термин на 22.12.2006 г. Това ще е второто детенце !!!
Успех на всички майчета!

# 134
По принцип ако искаме да проверим дали има някаква вероятност  плода да е увреден е хубаво да се направи биохимичния скриининг за синдром на Даун и дефекти на невралната тръба. Ве4е съм го правила веднъж и сега смятам отново да го направя!
Бързам да уточня, че същият е задължителен, когато възрастта на майката е над 35 г. или ако е имала някакви предишни проблеми (спонтанни аборти, извънматочна бременност и т.н. - какъвто е моят случай). В другите случаи е препоръчителен и то по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог.
Самият скриининг включва вземане на венозна кръв и попълване на въпросник - нишо пове4е. Резултатите са дотатъчно точни и насочват лекарите дали е необходимо да се прави нещо по-нататък или не. Под нещо по-нататък имам предвид амниосцентезата.
При първата ми бременност скрининга беше достатъчен. Не се наложи въобще дори да се замислят за нещо друго.
Сега чакам отново времето (между 15 и 19 гестационна седмица) за да отида отново за скриининга.
Отделно съм с отрицателен резус фактор и трябва да правя проверката и за антитела - голямо ходене ще падне!  Grinning
Важното е да не се притеснявате излишно и да не се плашите предварително за щяло и нещяло.
Успех на всички майки!

Общи условия

Активация на акаунт