Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 апр. 2018, 13:23 ч.

Операции на коляното - 2. тема

 • 8 795
 • 76
 •   1
Отговори
# 60
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 10 058
Ако е ревматоиден артрит, едва ли ще е изолирано проявлението само в едното коляно. Не знам.

# 61
 • Мнения: 2
Крака ми е раздвижен перфектно,аз дори спортувам вече активно с наколенка,но муслула още ми е слаб,и това пукана си продължава,но болка няма

# 62
 • Мнения: 13
Здравейте,

нека ви споделя моя опит с така често срещаната за съжаление травма - скъсана предна кръстна връзка.Историята е доста дълга, ще я поставя на колкото си може повече места, за да може повече хора да я прочетат и да не повтарят моите грешки.

Ноември месец - 2016, тогава на 28г при игра на футбол и балтия тип- неизживян селски футболен талант , паднах на земята, усещайки пареща болка в коляното. Тъй като до този момент, нямах никакви контузии и реално не осъзнавах сериозността на тази, реших да си доиграя мача на врата и след това се прибрах с колелото.. Болки имаше доста, сложих лед и реших, че на другия ден ще съм ок.. Да, ама не ! На сутринта се беше получил оток и коляното беше блокирало под прав ъгъл. Пуснах си отпуск и се запътих към болница Каспела в гр. Пловдив, за преглед при “Д-р” Георги Петров. Прегледът продължи около 2 минути, след като опита да ми разпъне крака докрай(болезнено и неуспешно) при което заключи - скъсан менискус..Все пак каза да се изчака 3-4 дни да спадне отока и да отида на вторичен преглед за окончателна диагноза. На втория преглед го попитах има ли нужда от ЯМР за да се подсигури, при което започна да повишава тон, едва ли не подлагам на съмнение качествата му..Доверих му се, понеже бях чул добри отзиви за него.. Насрочихме дата за операцията,която щеще да бъде с пълна упойка.

След като се събудих - на другия ден мина анестезиологът и вметна, че съм имал WPL синдром на сърцето и можело да ми се наложи да се подложа на сърдечна операция. Още в шок , отварям телефона, за да прочета за какво иде реч и влиза Георги Петров. Каза ми набързо, че контузията била малко по-сериозна и освен, че съм имал разкъсани два менискуса се оказало че и леко била разтегната предната кръстна връзка. Попитах как е протекла операцията, при което получих отговор : “Ок си, ще ходиш - в крайна сметка не си спортист, не си изкарваш хляба с футбол”  . Останах озадачен от този отговор, но нямах шанса да попитам какво има предивид, понеже вече беше забегнал от стаята.

Ден 2: За сутрешната визитация си бях подготвил въпроси, на които вечно изнервеният Петров не отговори, каза че ще мине по-късно, но това така и не се случи.

Ден 3: Изписаха ме (неофициално), като пак нямах шанс да поговоря с някой. Казаха ми само да закупя определена инжекция (на стойност 120лв) и да се разбера с доктора, кога да ми я сложи.


Уговорихме се и седмица след операцията отидох в кабинета му. Започнах с въпросите си, обяснявайки, че съм млад човек и активно спортувам различни спортове и че ми е важно да се възтановя напълно. На въпроса дали връзката е окей - бил се погрижил за всичко - щял съм да си спортувам спокойно и да не го мисля. Каква рехабилитация да проведа - нали съм бил млад човек, щял съм да ходя - това било достатъчно. На останалите си въпроси ми отговори по меко казано неадекватен начин - беше очевидно, че изобщо не помнеше какъв ми е случаят (пак казвам - действието се развива 1 седмица след операцията).

Понеже ежедневието ми е доста натоварено, както на повечето хора (работа, дете и най-различни ангажименти), не потърсих второ мнение тогава и започнах тренировки, набавяйки информация от нет-а. След това реших, че не достатъчно и минах 2 курса рехабилитации. Близо 3-4 месеца по-късно си ходех без никакви проблеми, но усещах нестабилност. Реших, че е нужно още време.. Минаха още 7-8 месеца, в които вече активно си карах колело из планините, играех скуош , но някак ме беше страх от футбола. В крайна сметка на 11-тия месец реших да пробвам и съответно при първия по сериозен спринт, коляното някак се изопна и аз паднах.. Изпитах сериозно отчаяние, но поне вече знаех, че трябва да си обърна наистина сериозно внимание.

Отидох при Д-р Тарълов в гр. Пловдив, който с теста тип “Чекмедже”  ми каза, че имам скъсана връзка и гледайки разрезите на коляното ми - нямало как да ми е правено нещо по нея. Отидох и на втори преглед при завеждащия ортопедия на Каспела - Др Генов. Той потвърди диагнозата, но по-интересното беше, че като видя в епикризата кой ми е правил операцията, каза “Ейй, ти пък точно на него (Георги Петров) си попаднал...”

Започнах да чета вече сериозно за Скъсана предна връзка и така достигнах до заключението, че всичко трябва да се случи в София, избрах си Д-р Хубенов. Обадих се за час за преглед и с очудване разбрах, че няма свободен в следващите 2 месеца. Както и да е, запазих си час. Дойде време за прегледа и преди да вляза минах през ЯМР-то в клиниката на Папрат 7 (270лв). Д-р Хубенов провери коляното, както и ЯМР-то и даде диагноза Скъсана предна кръстна връзка. Разбрахме се за ден за операцията - още 2 месеца след прегледа.

Операцията беше със спинална упойка, доста неприятно е, но поне си в съзнание и виждаш какво става на монитора. Докторите Хубенов и Атанасов бяха много внимателни и ми показаха и обесниха какво точно се случва по време на операцията (дава се и диск със запис).

Тук дойде и може би най-интересния момент от всичко - съобщиха ми, че менискусите ми са и са били напълно здрави и по-тях изобщо не е работено. Дефакто излиза, че Георги Петров - богът на колена е предположил, че имам скъсан менискус, отворил е, но е видял, че е в грешка и е затворил, без да ми се обеснява после какъв всъщност е бил проблемът. В епикризата ми от Каспела пише - “извършена беше менисцектомия” 😄 Това е - просто поредният случай на източване на касата, но поне можеше да ми се каже, че имам проблем с връзката, а не да си губя времето в тренировки, рехабилитации и празни надежди.

Както и да е, гледаме напред както казват нашите спортисти. Имаше доста болки след операцията и самото излизане от упойката беше неприятно, но поне този път бях убеден, че си заслужава. В клиниката на ул.Тракия 46 (там се провеждат операциите)  - целият екип беше много внимателни, отзивчиви. Отговориха ми на всички въпроси, без да нервничат и да бързат. На следващия ден ме накараха да си вдигна крака, който беше с шина - успях, въпреки че доста болеше откъм самия разрез. На другия ден ме изправиха на крака и ме разходиха из коридора. След като изтече престоя ми там, се разбрахме да се върна в СФ на 12-тия ден, за да ми махнат конците и да започнем рехабилитация. Междувременно ми дадоха списък с упражнения, които да правя вкъщи - сутрин, обед и вечер, за да възтановя малко от малко мускула.
Физиотерапията на място представлява : 1) Електро-стимулация, Ултразвук, Масаж, Леки упражнения във фитнеса, както и магнит с лед за изпроводяк. След тези процедури се чувствам като прероден - определено помагат и днес (3-ти ден откакто ги започнах) виждам стабилен напредък и ходя сравнително свободно.Надявам се да се възтановя напълно.

Тук е моментът да спомена, че операцията е едва половината работа, другата половина зависи от вас и последователността ви. Слушайте докторите, физиотерапевтите и изпълнявайте! В цената от 2800 лв влизат : имплантите,операцията, 5 дни рехабилитация и инжекция с кръвна плазма. Нека да ви сумирам грешките си :

1) Бързане и подценяване на ситуацията.
2) Недостатъчно четене по въпроса.
3) Сляпо доверие на неправилен човек.
4) Лягане на операционната - без ЯМР.

Такива контизии е имало и ще има, надявам се повече хора да прочетат това и да разберат, че такива травми не са за подценяване и сериозно могат да ви объркат живота.

P.S : Диагнозата за синдрома на сърцето, която ми беше дадена в Каспела се оказа неправилна. Правете си изводите за въпросната болница, след като и самият завеждащ на отделението по Ортопедия знае какви кретени работят под него, но нищо не прави..

Искам само да отбележа, че богът на Коленете се намира в София, Софиямед и се казва доц. д-р Антони Георгиев. В спортните среди е познато име.  Бях се интересувала за майка ми, но тя в крайна сметка прецени да направи процедура в Атина, защото там живее и към момента нямаше възм. да пътува.

# 63
 • Мнения: 1
Привет, преди малко повече от месец ми направиха и на мен операция на пателата. Чудех се дали някой от вас е ходил на рехабилитация извън София, някакви по-специални процедури да се правени.

# 64
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 10 058
“Богът” Тони Георгиев е вече малко паднал бог, прегоря май и доста си повярва. Доста недоволни съм чувала. Е, цените при него вървят нагоре, но качеството - за съжаление надолу.

# 65
 • Варна
 • Мнения: 173
Здравейте,
въпрос към тези със скъсан менискус: Имате ли болка нагоре по бедрото, и тазобедрената става?
Имам ЯМР - скъсан медиален менискус и костно-мозъчен едем.
Запазих час при д-р Калин Михов, Варна за 22.06.2019, първият свободен час!
Да обездвижа ли крака или да си ходя леко-леко.
Боката е поносима, но непрестанна.

# 66
 • София
 • Мнения: 11 636
“Богът” Тони Георгиев е вече малко паднал бог, прегоря май и доста си повярва. Доста недоволни съм чувала. Е, цените при него вървят нагоре, но качеството - за съжаление надолу.

+1

Толкова арогантно същество е, че никога не бих си причинила той да ме оперира.

# 67
 • Мнения: 5
Операцията на предна кръстна ми я направиха в Дианабад. Тук като чета мнения и коментари все едно ви правят операция на сърце или ви ампутират крайник. Операцията на кръстна връзка  е супер стандартна и рутинна. 1 месец след операцията ходя нормално, карам колело и нямам никакви болки. Операцията ми я направиха без резонанс и без никакви предварителни прегледи, защото не е необходимо, един средно интелигентен нормално спортуващ човек, когато скъса връзка го разбира на секундата. И на другия крак като я скъсам пак ще си я направя в Дианабад - Бързо, Лесно, Професионално и Евтино !!!

# 68
 • Мнения: 871
Колко отпуск може да се ползва след операция на кръстни връзки на коляното?
Моля, ако някой има пресен опит да сподели?

# 69
 • Мнения: 5
След операцията ти дават 30 дена болничен от болницата в която си оперирана, след това трябва да си вземеш направление от личния лекар за ЛКК(лекарска комисия). Намираш лекарска комисия. Носиш им направлението и епикризата и те ти продължават болничния месец за месец. Вт

# 70
 • Мнения: 871
След операцията ти дават 30 дена болничен от болницата в която си оперирана, след това трябва да си вземеш направление от личния лекар за ЛКК(лекарска комисия). Намираш лекарска комисия. Носиш им направлението и епикризата и те ти продължават болничния месец за месец. Вт

Така направих. Питам защото НОИ възрази срещу болничния за 4-тия месец и го анулира в последствие?, а реално ти не си възтановен за да обикаляш по строежи и да висиш в НАГ примерно и се чудя кяква да правя. Мотива им да го анулират е че надвишава разрешения срок за това заболяване.

# 71
 • Мнения: 5
Аз съм трети месец в болничен. Диагнозата в болничния е изкълчване, разтягане на неизвестни, нещо подобно пишеше. Не знам колко може да се ползва за тази диагноза. На 20 юни ми изтича болничния и ще видим дали ще ми дадат за още месец, но реално щом  имаш издаден болничен от лекарска комисия не виждам логика да не бъде признат, нали това е идеята на лекарската комисия, всеки месец да прецени дали си работоспособен или не.

# 72
 • Мнения: 467
Операцията на предна кръстна ми я направиха в Дианабад. Тук като чета мнения и коментари все едно ви правят операция на сърце или ви ампутират крайник. Операцията на кръстна връзка  е супер стандартна и рутинна. 1 месец след операцията ходя нормално, карам колело и нямам никакви болки. Операцията ми я направиха без резонанс и без никакви предварителни прегледи, защото не е необходимо, един средно интелигентен нормално спортуващ човек, когато скъса връзка го разбира на секундата. И на другия крак като я скъсам пак ще си я направя в Дианабад - Бързо, Лесно, Професионално и Евтино !!!
При кого в Дианабад и колко ви излезе като цена?

# 73
 • Мнения: 871
“Богът” Тони Георгиев е вече малко паднал бог, прегоря май и доста си повярва. Доста недоволни съм чувала. Е, цените при него вървят нагоре, но качеството - за съжаление надолу.

+1

Толкова арогантно същество е, че никога не бих си причинила той да ме оперира.

+1

Бях само на преглед при него и това ме отказа. "Арогантно същество" много точно го описва. А на физиотерапията ходех с едно футболистче, което беше след 2-ра операция правена в Гърция след първа неуспешна при Тони. Може и да не зависи от оператора, не знам, ама явно и не му върви в 100% от случаите.

# 74
 • Мнения: 5
Операцията на предна кръстна ми я направиха в Дианабад. Тук като чета мнения и коментари все едно ви правят операция на сърце или ви ампутират крайник. Операцията на кръстна връзка  е супер стандартна и рутинна. 1 месец след операцията ходя нормално, карам колело и нямам никакви болки. Операцията ми я направиха без резонанс и без никакви предварителни прегледи, защото не е необходимо, един средно интелигентен нормално спортуващ човек, когато скъса връзка го разбира на секундата. И на другия крак като я скъсам пак ще си я направя в Дианабад - Бързо, Лесно, Професионално и Евтино !!!
При кого в Дианабад и колко ви излезе като цена?

Имплантите са 2 по 1000лв + 200 лева избор на екип = 2200. Там само 2ма доктори правят операции - Дамянов и Тимушев, няма значение кой ще те оперира и двамата са много добри

Общи условия

Активация на акаунт