Операции на коляното - 2. тема

• 86 398
  • 709
  •   4
Отговори
# 660
Кръвната плазма за какво се влива и при какви случаи?
Ускорява процеса на заздравявянето и действа противовъзпалително. Прави се и при възпалителни процеси или износване на ставата примерно.
Лекарят ли ви препоръча тази плазма?
Знам, че повечето препоръчват хиалуронова инжекция в колянна става.
Да, включена е в пакетната цена за операцията.

# 661
Здравейте,
Някой получил ли е диагноза след ЯМР на коляното 'супрапателарен fat pad impingement синдром'? Това е моето заключение, наред с лезия на медиален менискус, което знам и отпреди. Благодаря!

# 662
Кръвната плазма за какво се влива и при какви случаи?
Ха, и аз щях да попитам същото - вчера ортопедът ми препоръча 5 сесии.
Става дума за заздравяване на сухожилие и на менискус.
Друг е въпросът, че чета, че няма място като единствена терапия при менискус, а при мен случаят е точно такъв - нямам друга предложена терапия за скъсания менискус освен това.

https://www.dryordanov.com/blog/m3jetn58tdldctla5o65e7mugcni54

'Вътреставното приложение на кръвна плазма и/или стволови клетки като единствена терапия НЯМАТ МЯСТО В ЛЕЧЕНЕТО'

# 663
  • София
Има изписано по въпроса много.
Прекрасни са плазмените инжекции, изключително ефективни.

Аз имам друг въпрос към скиорите.
Колко време след операцията се качихте на ски?
Оперираха ме 18 март, чувствам се прекрасно, според лекарите трябва да чакам поне година, най-рано февруари, но мен сън не ме хваща, в петък откриват сезона и ми се кара много.
Моля ви, споделете как беше при вас? И дали не поемам излишен риск, аз все пак ще се обадя в клиниката утре.
Трябва и наколенка да си взема.

# 664
  • София
Azzy, година се чака, когато става дума за състезатели. Съвсем нормално е след 8-мия, хайде за всеки случай да е 9-тия месец да се качиш на ски и да си караш лекичко и лежерно. Според мен откривай сезона през януари! Моите хора няма да ползват наколенки или ортези през предстоящия ски-сезон.

# 665
  • София
Много ти благодаря!
Ще стискам зъби още малко.

И за наколенките ще видим дали да ползвам, лекарят иска да ми изпише, но чета противоречиви мнения.

# 666
  • София
Сега, връщайки времето назад, отчитам, че дъщеря ми се качи на ски за няколко спускания 2 пъти през април - точно 7 месеца след операцията. Нямаше оплаквания, но не я и оставихме да кара по цял ден. Така, че да -стисни още малко зъби за всеки случай до края на месеца и се наслаждавай после пълноценно на зимния сезон!
Наколенките създават едно измамно чувство за сигурност и насочват вниманието към оперирания крак, докато другият остава на “заден план” и така стават “повторните бели”. Сега идеята е да натоварваш и двата крака равномерно.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 22:50 от Skiorche

# 667
  • София
Много ти благодаря отново!
Ще те послушам и никакви наколенки няма да слагам, и след януари ще се появя на белите писти Simple Smile
За всичко- толкова адекватни, кометентни съвети по темата и подкрепа, нямам думи!

Ще направя Хубер теста първо, после догодина, живот и здраве ще се попързалям.
Благодаря ти още веднъж!

# 668
  • София
Благодаря и аз за милите думи! Точно защото знам колко много въпроси възникват покрай реконструкциите на ПКВ и последващото възстановяване, всичко което съм научила и прочела през последните 2-3 години, особено повреме на  “задграничната” ни операция, го споделям, защото на практика нашите лекари оперират без много да обясняват и от там нататък те оставят да се оправяш сам, както намериш за добре.
Те самите не карат ски и са готови да те наплашат допълнително. (случвало ни се е и при двамта, БГ-лекари, на които сме се доверили). В чужбина хората държат и на проследяването на възстановяването. И Mamagamelar, която пише тук, ще потвърди.
За успешен старт на сезона още няколко неща:
1. Предполагам, че до този момент тренираш здраво и си уеднаквила мускулите на двата крака
2. Сега наблегни на динамични тренировки - подскоци на 1 и два крака, смяна на посоки, баланс, разтягане и т.н - предполагам, че рехабилитаторът ти знае как да те подготви.
3. Отиди на ски-тренажора на Г.М. Димитров и покарай там (виж в интернет - страхотен е)
4. И последно - бързай бавно! Wink. Видял му се е вече краят на голямото пазене, но бъди предпазлива! Избери да караш първоначално през седмицата, когато няма толкова народ по пистите и няма да се налага да правиш резки движения, за да спираш или заобикаляш някой. Също вероятността някой да те нацели и блъсне е по-малка.
Много хора карат с наколенка или ортеза след операция, но доколкото разбирам, тя е  само (както казва един мой приятел лекар) “против уроки”😉.
Все пак и аз ще попрочета още малко. Но логично е като има нова връзка, която държи коляното, да не се използва външна стабилизиация. Не, че наколенката нещо стабилизира изобщо:)).

# 669
  • Португалия
аз съм писала вече за наколенките, че нашият доктор ги забрани
в първият мач, все пак сложи магарето, защото слуша хората- те много говорят, и съветват, и объркват общо взето...но веднага я свали- пречи на бързината, при смяна на посока, при въртеливо движение...

за възстановяването- мнението на нашия доктор, е че  не е приключило, докато....не се получат равни на предишните резултати
в случая на моята дъщеря- да си върне скоростта на спринт
още не се е случило, вече 13 месеца след скъсването, и 11 след операцията
по простата причина, че за всеки елемент от възстановяването( опън, напън, сила, мускул, издръжливост...), се иска специфичен комплекс от упражнения, а денонощието е само 24 часа, и дори дисциплиниран човек като моята дъщеря, не успява с всичко
( до операция беше всеки ден на физиотерапия, след операцията- от3 до 5 х седмично + най- малко 3 тренировки; в момента , вече завърнала се в активен спорт- 3х седмично тренира издръжливост и експлозивност, и 2 х седмично с отбора + мачове ), и успоредно с това - останалите си задължения в училище, животът си върви...

за проследяването - до освобождаването й от проследяване, докато й позволи да се завърнв в активен спорт- всеки 3 до 4 седмици на доктор
изокинетичен тест- 2 пъти преди да я освободят+ hop test, но не беше в оптимални граници ,затова продължаваме обследване през 3 месеца
основната причина- хипер мобилността, която е основна причина за скъсването, и желанието на доктора да следи психологическото развитие също- много често, атлетите натоварват повече неоперирания крак, заради недоверие в способностите на оперирания
при изокинетичен тест се вижда идеално, дори само по графиките

# 670
  • София
E, няма скоро да ви стигнем, след всичко, което описа. Такива тестове в БГ просто не се провеждат. Всичко е “на око” и затова си е опасно за хората, които се занимават професионално със спорт. Браво на детето -мъжко момиче! Моето ще е на ски след 2 дни!
Безаварийно на всички, които отново се завръщат към любимите си спортове!

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 12:12 от Skiorche

# 671
Привет,
Моля за помощ, дали всъщност не трябва да получа наградите "Дарвин" за годината.
След травма преди месец, и ЯМР който показа частично скъсан менискус (имах го и отпреди) и частично скъсано сухожилие на квадрицепса, отидох и за физиотерапия. Здрави кръстни връзки.
Физиотерапевтът установи, че имам и накъсвания на мускула на прасеца на същия крак, които с ЯМР-то не бяха видяни. Поиска да обръсна прасеца, за да приложи неговите процедури, и май да сложи някакви лепенки. Днес сутринта обръснах крака от петата до под коляното, но с доста въртене на коляното наляво-надясно, за да го обръсна като хората (за първи път ми е, с обикновена бръсначка). Нямаше нов инцидент като хлъзване или удар. Без да ме боли по време на процеса, след това цял ден в целия крак имам изключително неприятни усещания на болка, схващане, изтръпване и т.н. Очевидно съм травмирал още менискуса, вероятно и съм доскъсал сухожилието на квадрицепса с тези усилия. Смятяте ли, че може и да съм скъсал и връзка?

# 672
  • София
Очевидно съм травмирал още менискуса, вероятно и съм доскъсал сухожилието на квадрицепса с тези усилия. Смятяте ли, че може и да съм скъсал и връзка?
Смятам, че нито едно от трите не се е случило с “тези усилия”. Успокойте се и си започвайте физиотерапията. Мъжете сами си бръснат краката преди операция на връзка или на менискус и със сигурност не се влошават от тази процедура. Ако се късаше връзка от бръснене на крака, 1/2 от
човечеството щеше да куца:))).
Мисля, че проблемът при Вас започва да прилича повече на психологически. Нищо страшно не се е случило!!!

# 673
  • Португалия
Sunglasses
съвсем сериозно- след като премине първоначалната болка от скъсването, има хора продължават да живеят така- не са спортисти, не се подлагат на операцията

# 674
  • София
Mamagemelar
В сряда сме на Back in action test и ние.
Не сме в БГ, де Wink. Съчетахме го с първата зимна почивка за сезона.
Ще докладвам после.

Общи условия

Активация на акаунт