Тромбофилия - тема №6

• 72 356
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Дели, аз мислех също да си пусна изследване за усвояване на фолиевата и се чудех кое да направя- някакъв фоалт в серум май беше едното..Rolling Eyes или това, което препоръчваш ти- на Б9? Аз също съм хлмозигот по MTHFR и пиех до сега по 2/ден, но сега, като забременях, зпочнах по 1.

# 361
  • София
Бибиан, пускала съм фолат в серум - това е Б9.
За Б12 си знаеш.
Друго важно изследване е хомоцистеин. Той се повишава при дефицит на Б9 и Б12.

Стискам ти палци Flowers Hibiscus

# 362
  • София
Благодаря ти, Дели! Hug Аз хомоцистеина пуснах при Паскалева преди месец-два и всичко е наред там! Само за Б9 не знаех каква е разликата или е едно и също изследване и до сега не съм го пускала и пиех за по-сигурно по 2/ден. Сега малко ме е страх, а пък и Русев си ми беше дал доза по 1/ден постоянно. Та го намалих от вчера по 1 на ден. Б12 и Д ще пусна контрола след седмица-две отново, защото последния път се бях престарала с дозите и бях качила и двата доста, особено Б12 и Денис ме посъветва да почина малко и после по-нарядко да го пия, за да регулирам нивото му. И сега нямам идея какво е станало и дали съм понижила стойностите.

# 363
  • На север
Спокойно за Б9. И аз съм хомозигот и си го поддържам на горна граница даже само с едно хапче. Сигридов също ми каза по едно до края.

# 364
  • София
Дели, имам въпрос към теб...Тъй като искам да проверя витамините, вкл и фолиевата, това изследване ще ми свърши работа, нали?: https://www.ofertomat.bg/Izsledvane-na-Vitamin-V12-i-folieva-kis … -Ramus-p5072.html
Отделно да попитам, трябва ли да спра приема на Б12, метафолиевата и вит Д преди излседването?  Русев ми беше казал да спирам Б12 10-14 дни преди изсл., а вит.Д-не! Не знам при бременност как стоят нещата обаче... защото знам, че падат бързо витамините и после трябва да се наваксат и дали е ок? Аз при първото изследване пуснах след 10 дневна пауза и резултата излезе по-малко и преди приема им, а на следващата контрола, без да ги спирам, бяха супер нивата, дори Б12 бях покачила доста и Денис ме посъветва да почина 10-ина дни и после да ги започна през ден.( до тогава ги пиех всеки ден по 1)..

# 365
  • София
Бибиан,
Аз съм изследвала само фолат в серум (в Цибалаб). На изследването в рамус пише фолиева киселина. Нямам идея дали е различно изследване. Реално на организма му трябва фолат. Фолиевата киселина се преработва до фолат, за да се усвои.
Нандин ако се включи, ще даде по-добър отговор.

Относно това дали да спирам витамин преди изследване - аз съм избрала да не го спирам.
Причината е следната: моите нива на витамин б12 очевидно са ниски. За да имам нормално ниво, трябва да приемам витамини допълнително. За да мога да следя дали приемам достатъчно витамин б12, го изследвам без да го спирам. Защото ако го спирам всеки път, все едно си играя на йо-йо: спирам, той пада, аз се уплашвам и почвам да взимам по-голяма доза, за да наваксам - няма особен смисъл, нали? За витамин Д ситуацията е същата.
Единствено ако си била на инжекции, трябва да мине малко време, за да се поизчисти ударната доза от инжекцията.

# 366
  • София
Дели, моята логика е същата, относно изследването на вит. Б12 и Д и се чудя защо докторите препоръчват спирането им преди изследване..Наистина ми е нелогично...Rolling Eyes Иначе, за фолата, ще се поинтересувам в другите лаборатории тогава! Благодаря ти! Hug

# 367
Момичета,иэписан ми е В 12 на инжекции преэ 5 дни, но не раэбрах хапченцата да ги спра ли или и тях да продължавам да вэимам по едно.
И още нещо се питам,след вливката на Интрап.поради повишени НК клетки,имунната ми система няма ли да е по-податлива на болести,3дни след вливката летим эа Иэраел и се притеснявам да не се раэболея,че е и лято.
Моля ви эа съвет,дали да не отложа эа другия месец вливката,ух....май се филмирам нещо 😞

# 368
  • София
Бубанка, ако ще правите опити естествено, вливката се прави няколко дни преди овулация.
Ако сте инвитро - преди трансфера.
Ако смяташ че пътуването е риск, направи вливката следващия месец. При мен не съм забелязала да сваля имунитета.

Относно витамините - ако си в такъв дефицит, че се налага да биеш инжекции, хапчетата няма да попречат.
Препоръчителната горна граница за Б12 е към 800.

# 369
  • София
Дели, може би е излишен въпроса ми, но нали и фолиевата не спираш преди да я изследваш? Решила съм да пусна и трите (Б12, фолат в серум и Д) в Цибалаб, защото в никоя друга лаборатория не открих да изследват фолат в серум, а само фолиева киселина..Rolling Eyes Дано лабораторията е добра, не съм пускала изследвания там..

# 370
Мисля, че изследването за Б 9 , фолат или фолиева киселина е едно и също и показва едно и също нещо.

# 371
  • София
Фолат в серум и фолиева е едно и също. Има и фолат в еритроцити. Той е и малко по-надежден показател, защото измерва активния фолат. Имаше преди време коментар в друга тема, че нивата в серум  (т.е. общият фолат или фолиева киселина) са били в норма, но в еритроцити е бил под долна граница и е бил засечен дефицитът при дамата именно така. Мисля, че с около 3 лева повече е изследването за фолат в еритроцити. Hands V

# 372
Здравейте момичета, доц. Русев ми назначи изследвания, но резултатите ми излезнаха след като заминах за чужбина и сега още не съм намерила лекар тук. Може ли да помогнете с разшифроването? Не можах да разбера имам ли тромбофилия и до колко са опасни мутациите? Благодаря предварително за помощта!
Повишени популации на НК клетките. Повишена НК активност. Повишени ТЛА. Хетерозигот по мутантен алел на PAI и MTHFR (677).
Фолиевата к-на да бъде –МЕТА форма х1тбл на ден. Ако се налага Вит В12, също да бъде метил-В12. Ако се налага прогестерон , да не превишава 200 мг на ден.
За вливане на 10 мл Интралипид 2-4 дена преди овулация и повторно 2-4 дена след положителен тест за бременност. Последно вливане в края на 8-ма – 9-та г. седмица.  Аспирин протект х1тбл през ден преди и по време на бременност. След положителен тест да се включи Фраксипарин (или Клексан) 0.4 през ден при динамично следене на антикоагулантната терапия (всяка 3-та седмица: брой тромбоцити и АРТТ). Вит Д х2000 ЕД дневно веднага и контролен тест след 3 седмици.

# 373
А това са резултатите от изследванията на б и д витамините

# 374
  • София
Хетерозигот по PAI и хетерозигот по MTHFR са две нискорискови мутации тромбофилия. Затова ти е назначена терапия с НМХ.

Витамин Д ти е нисък, под 20 мисля че се води дефицит.
Б12 също те е нисък - трябва да го качиш поне към 400-500, горната граница реално е към 800-900.
Фолат също ти е близо до долната граница.

При мутация в MTHFR има неусвояване на витамините от група Б, затова трябва да приемаш само бионаличните /метилирани форми - фолат /Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12.

Имаш и повишения в имунологичните изследвания - НК клетки и ТЛА агрегати. За първото ти е назначена вливка интралипид, за второто - аспирин протект.

Виж първа страница на темата - там е написано подробно за тромбофилията.

Общи условия

Активация на акаунт