Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3
... свързана с глаукома. По-специално с болни от тази гнусна болест.
Откриха ми глаукома през юни 2017. Живея в Германия от 5 г. Усетих, че нещо се случва със зрението ми и по-специално на дясното око. Започнах да виждам замъглено и потърсих лекарска помощ. Откриха ми глаукома. Очното налягане на дясното (проблемното тогава) око беше 48, а на лявото 42. За една година успяха лекарите да намалят налягането до 18/19, като се мени - ту на едното е по-високо, ту на другото. Казват, че целта е да се достигне налягане от около 13. Не успяват за момента.
За "късмет" съм чужденец в тази държава и мога да кажа, че не ми обръщат кой знае какво внимание в кабинета при лекуващия ме лекар. Знам добре немски. Задавам въпроси, интересувам се, и много питам, но никой не ми отговаря. Просто въпросите си ми отекват е така в кабинета. Само ми казват: "Да, да. Това е нормално". Каквото и да питам или мълчат или ми казват е така, че е нормално. Аз обаче усещам, че се влошавам от миналата година. Дясното ми беше замъглено. Сега последните 3 месеца започвам да усещам, че и остротата се влошава.
МНОГО МОЛЯ, ако някой има такова заболяване и ако намери някога време, моля, нека да се свърже с мен за да поговоря с него. Отчаяно търся човек в моето положение за да поговорим. Немога да си позволя да се лекувам в БГ, защото тук живея и поради лични причини не съм в състояние да се придвижа до там. Тук съм здравноосигурен и ми се ще да се възползвам от това.
Много бих се радвал, ако някой се свърже с мен.
Всичко хубаво на всички ви пожелавам! Бъдете здрави!

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 18:38 от bubanka

# 1
 • Мнения: 1 487
Търсете глаукомен специалист и не се задоволявайте с обикновен очен. Такива има в по-големите градове. Четете тук темите за глаукома. Аз се изморих да пиша. Цели лекции изнесох.......Не вярвам да сте правили денонощна крива, а е наложително.

# 2
 • Мнения: 4 165
Колкото и да си в чужбина, държавното си е държавно, а частното - частно. Ако можеш се насочи към някоя частна клиника, поне за потвърждаване на диагноза, а после лечението да ти поемат държавното осигуряване. Потърси Клиники по Глаукома или хирург глаукома в населеното място, където си или можеш да отидеш до. Не съм с немски, иначе да ти бях дала готова инфо. Глаукомата не е шега работа. Много се инвестира в проучването на това заболяване.

# 3
 • София,
 • Мнения: 4 260
И аз отчаяно търся всякаква информация за Глаукома и по точно за варирането на очното налягане. Дъщеря ми е на 12 години, недоносена 2 степен. Следена и преглеждана от най добрите офталмолози в бебешка и детска възраст, без констатирани проблеми. Има единствено астигматизъм, който почти израстна. Всичко беше наред, до миналата седмица. Обади ми се сутринта от училище, че я боли глава и вижда размазано, даже почти не вижда. Заведох я веднага на очен лекар, нямаше и 20 минути след кризата. Прегледаха я, много внимателно казаха, че си е добре и си вижда нормално. Няколко пъти я разпитаха какво точно се е случило и как е виждала. После и сложиха капки, за разширяване на зениците и пак я гледаха, нямаше много голяма промяна. Измериха и очното налягане и се оказа доста високо. На едното око 26, на другото 25. Има изменения на очните дъна, на стетоскопа се виждат. Извикаха ни в Токуда на другия ден и ни направиха остеометрия. Но тъй като е малка, а апарата е калибриран само за възрастни, не съм сигурна колко е достоверно.Резултата е доста притеснителен. Има доста участъци с по изтънена очна стена. Изписаха ни капки и ни казаха да почваме да ги слагаме 2 пъти  на ден и след три седмици на проверка. Загатнаха ми диагноза глаукома.  Направих веднага консултация с още дваманофталмолози, но те ме насочиха да търся детски специалист по глаукома, дори директно ме свързаха с очна клиника Визус и доц. Алексиева. Прие ни в клиниката и ни направи още изследвания. Прегледа ни много внимателно, засега и тя не е категорична в диагнозата. Кофтито е че изследванията пахиметрия и периферна диагностика са перфектни. Обаче налягането играе. Вчера беше много добре при прегледа 17 и 18. Но днес варираше странно. Първо беше 21 и 22, при второто измерване беше малко по ниско 17 и 19 в границите. След това сложиха капки упойка и правиха пахиметрия, след което на едното око налягането се повиши отново на 21. Сега иска да направим едноседмично мерене на налягането сутрин и привечер да видим какво ще е и пак ще говорим. Според нея се касае за вродена малформация, но още не може да каже категорично. Много съм притеснена и незная какво да правя.

# 4
 • Мнения: 170
Това, че пахиметрията и периметрията са добри не само не е " кофти", а  е много добре.Налягането трябва да се проследи  неколкократно и то да се мери по един и същи метод ( най-добре po Goldmann), за да е съпоставимо и резултатите да имат клинично значение.А то( налягането) не е някаква застинала , статична велична, а е динамично, варира.При меренето му , особено пък, чрез масовата въздушна тонометрия, могат да се отчетат какви ли не резултати , дори според това колко е влажна или суха очната повърхност в момента, да не говорим пък за удряне на въздушната струя в миглите , трепване/стресване по време на измерванео и какво ли не.Но само по стойности на налягането не може да се говори за глаукома.Може и да има очна хипертензия, може и това да няма. При всички случаи, освен, ако вече няма някаква много голяма  и патологична екскавация,  не е сериозно/смислено да се постави диагноза глаукома. При суспектни случаи, диагнозата може да бъде потвърдена или отхвърлена, само след сериозно и внимателно проследяване и анализ на промените ако има такива в няколко резултата от компютърна периметрия, ОСТ, стойностите на вътреочноното налягане и внимателен поглед на компетентен специалист пряко върху очните структури.Хубаво е да се проследят и снимки от фундус камера.Естествено, още в първия момент на възникване на съмнения в тази посока, задължително трябва да се огледат очните камери , да се измери степента им на отвореност, както и дали има/ няма пигментация на шлемовия канал.И нещо много важно- силната паника при измерване на очното налягане( което и без това често бива мерено доста компромисно) и при  провеждането на периметрията лесно може да даде неверни и подвеждащи резултати.Така че, спокойно, с разум, мислене и внимание- напред!

# 5
 • София,
 • Мнения: 4 260
А какво ще рече мерене на налягането по Голдман?
От днес започнахме да го мерим, сутрин и вечер. Водя я в един очен кабинет, но апарата им не е дигитален, а един с въздух, гледа в едно зелено балонче! И сутринта и сега го измериха по високо 25/24. Прегледаха я още две лекарки, на всички им става странно, само като кажа за какво сме там. И ни правят дори цялостен преглед. Всички казват ченима наистина екскавации. Последната лекарка дори пак и замери диоптъра и каза че според нея трябва да носи очилата постоянно, за да компенсира напрягането на очите. Вече незная какво да мисля, един казва да носи очилата само когато гледа на дъската в училище и е на по задни чинове, а други казват да ги носи и когато гледа на близо, тази днес пък постоянно, вече тотално се обърках. 🙂

# 6
 • Мнения: 170
Просто трябва да се постъпи в глаукомно отделение за пълни изследвания от  глаукомни специалисти.Всичко друго не върши работа в случая.
"Въздухът" из разни кабинети може да  бъде тотален въздух под налягане , ако измерването не се прави както трябва, а и налягането е само един от многото компоненти, които знаещ специалист трябва да вземе предвид.И то, както казах, необходима са няколко вида изследвания , които се правят през определено време, за да се изясни картината при суспектност. Не е като при крак-или е счупен, или не е.Относно налягането-всеки има индивидуален праг, над който налягането може да му влияе увреждащо.Някой пациент може да няма проблем с горногранично налягане, а други, особено при нормотензивна глаукома, да имат увреждания при далеч по-ниско налягане.Можем тук да пишем с часове, но вече беше казано много и няма полза да се стои, а напротив.Идете при глаукомен специалист, но не такъв просто с кабинет без оборудване-  и при такъв можете за мнение , при нужда,но като вече имате изследвания,които да представите.Сега  ви  трябва клиника.

# 7
 • Мнения: 4 165
ryann, понеже изглежда, че имаш някакъв опит в проучване на темата, защо направо не й кажеш къде да ги търси тия специалисти и кои са те.

# 8
 • Мнения: 170
Клиника по офталмология,Първо очно отделение, „Александровска" болница.

# 9
 • София,
 • Мнения: 4 260
Благодаря за отговорите и съветите!  Hug
Точно натам сме се насочили, посъветваха ме да се консултираме директно с Др. Чарита Ранкова. Утре ще я потърся и ще запиша час! Ако трябва ще влезем и в Александровска - в Очното за изследвания! Каквото е нужно ще го направим, но все още се лутаме,  защото всички лекари вдигат рамене и се чудят, не знаят какво да ни посъветват наистина. Много съм объркана! Наистина ще съм благодарна, за повече информация, съвети, контакти, може и на лични съобщения!

И още нещо тази вечер мерихме налягането по Голдман и стойностите бяха 19 на дясното око и 20 на лявото, което пак било високо, защото граничните стойности били от 14 до 17 ....

Последна редакция: ср, 27 ное 2019, 22:16 от <eiffel tower>

# 10
 • Мнения: 170
Боже... кой ви говори тези неща...за електроженист ли е учил...14-17 гранични стойности...Идете в глаукомното отделение, което ви посочих.Има си  и клинична пътека . При Ранкова, Костова, който и да е в отделението и слушайте тях.Със сигурност имат и диплома , и призната специалност " офталмология" с глаукомна насоченост.

Общи условия

Активация на акаунт