Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 май 2018, 08:24 ч.

Познай коя е книгата - 16

 • 17 491
 • 217
 •   1
Отговори
# 195
 • Мнения: 3 992
Сейнт Добри, интересно започва. Не ми е познато, но искам да я прочета. Ще следя за заглавието.

# 196
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 17 201
това не е книга, като книга, Simple Smile а спомени.
без претенции за висока художествена стойност или 100% истинност - просто София, каквато я помни човека.
писана е 1947. Simple Smile което обяснява защо са 30 000 с новодошлите и защо от Симеон до Неофит рилски е от единия край на града до другия Simple Smile
забавна ми е. обичам да чета за стара София.  

забравих Simple Smile
не е загадка, само забавление, докато някой предложи загадка.
вие сте Simple Smile

# 197
 • Мнения: 1 746
Коя е последната книга, за стара София?
Обичам такива книги.

# 198
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 17 201
Коя е последната книга, за стара София?
Обичам такива книги.

извинете ме. Simple Smile залисах се Simple Smile

# 199
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 17 201
нещо тематичноЦитат
Когато преди няколко години посети, или по-скоро основно претърси „...“, авторът на тази книга откри в тъмния ъгъл на една от кулите следната дума, издълбана в стената от нечия ръка:

 

ΆΝΑΓΚΗ

Тези потъмнели от старост главни букви, врязани дълбоко в камъка, с ясно доловимите, свойствени за готическия краснопис очертания и извивки, които издават, че са били написани там от средновековна ръка, поразиха силно автора главно със злокобния и съдбоносен смисъл, вложен в тях.

Той се запита, помъчи се да отгатне чия изтерзана душа не бе пожелала да напусне земния живот, без да остави върху челото на старата църква отпечатък на престъпление или злощастие.

По-късно боядисаха или изстъргаха стената — не се знае кое от двете — и надписът изчезна. Впрочем, кажи-речи, от двеста години вече постъпват все така с дивните църкви на средновековието. Как ли не ги осакатяват — и отвън, и отвътре. Свещеникът ги пребоядисва, архитектът ги остъргва, после идва народът, който ги разрушава.

И тъй, днес няма нито помен от загадъчната дума, издълбана върху мрачната кула на „...“. Нищо не е останало и от неизвестната участ, изразена тъй сбито и тъй печално, освен недълговечния спомен, който и посвещава авторът на тази книга. Човекът, който бе я написал върху стената, е изчезнал преди няколко столетия от числото на живите, думата е изчезнала на свой ред от стената на църквата, а и самата църква ще изчезне може би скоро от лицето на земята.

Тази дума даде повод за настоящата книга.

Март 1831 година

# 200
 • Мнения: 3 992
Умберто Еко или Дан Браун?

# 201
 • София, България
 • Мнения: 1 788
Март 1831 ... едва ли е Дан Браун.
И Виктор Юго не е  ...

# 202
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 17 201
Simple Smile
 
Цитат
„...“ и днес още е несъмнено величествена и вълнуваща старина. Но колкото и хубава да се е запазила тя въпреки напредналата си възраст, не можем да не съжаляваме и да не се възмущаваме от безбройните посегателства и осакатявания, нанесени от времето и хората на този внушителен архитектурен паметник без капка почит към Карл Велики, който е положил основния й камък, нито към Филип Август, който е сложил последния.

До всяка бръчка по челото на тази стара кралица на нашите катедрали личи неизбежно и белег от рана. „Tempus edax, homo edacior“, което аз охотно бих превел по следния начин: „Времето е сляпо, а човек е невежа“.
...

рядко може да се срещне по-хубава архитектурна страница от фасадата на „...“ с трите готически портала, с назъбената, сякаш извезана ивица на двадесет и осемте кралски ниши, с огромната централна розетка между двата странични прозореца — подобна на свещеник, застанал между дякона и поддякона, — с високата изящна галерия от детелинообразни сводове, която поддържа на крехките си колонки тежката тераса, и най-сетне с двете мрачни и масивни кули с плочести стрехи, хармонични части на великолепно цяло; всичко това се разгръща пред погледа разнообразно и стройно с безчислените статуи, скулптури и резби, мощно обединени в спокойното величие на цялата фасада. Необятната каменна симфония, колосално дело на един човек и на цял народ, единна и сложна като „Илиадата“ или като народния епос, с който се родее, дивно произведение, за което са дали своя принос всички сили на една епоха, от всеки камък на което блика под стотици форми въображението на работника, овладяно от гения на художника строител. Човешко творение, с една дума, могъщо и плодотворно като божествените творения, защото е заимствувало техните две най-характерни черти — разнообразие и нетленност.

И всичко, което казваме за фасадата, важи за цялата църква.
...
 Но нека се върнем на фасадата на „...“ такава, каквато я виждаме сега, когато се възхищаваме благоговейно от строгата величествена катедрала, която е вдъхвала страх по думите на един от нейните летописци: „Quae mole sua terrorem incutit spectantibus“.

Три важни части не съществуват вече. Най-напред, стълбата с единадесет стъпала, която я е издигала над земята. После, долната поредица статуи, които са запълвали нишите на трите портала; и най-сетне — горната поредица, която е украсявала галерията на първия етаж с двадесет и осемте най-древни крале на Франция, като се почне с Хилдеберт и се стигне до Филип-Август с „императорската ябълка“ в ръка.

Времето е премахнало стълбата, повдигайки бавно и неудържимо нивото на Сите. Но макар и да е погълнало едно след друго под прилива на парижкия паваж стъпалата, които са подчертавали величествената височина на сградата, времето все пак й е дало повече, отколкото й е взело, защото то е оставило върху фасадата тъмната отсенка на вековете, която превръща преклонната възраст на архитектурните паметници в истински разцвет на тяхната красота.

Но кой е повалил двете редици статуи? Кой е опразнил нишите? Кой е издълбал точно в средата на централния портал този незаконнороден ъглест свод? Кой се е осмелил да вмъкне в него редом с арабеските на Бискорнет тази безвкусна, отрупана с резби врата в стил Луи XV? Хората; архитектите, днешните представители на изкуството.

# 203
 • Мнения: 25 117
GrinningGrinningО, доста тематична загадка, да GrinningGrinning

# 204
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 17 201
ще кажеш ли отговора?
Скрит текст:
боя се, че някой може да се оплаче, че съм обсебила темата Flushed

Цитат
И така, за да обобщим накратко казаното дотук — три вида посегателства обезобразяват днес готическата катедрала. Бръчки и брадавици по епидермата — дело на времето. Издевателства, грубости, наранявания, разрушения — дело на революциите от Лютер до Мирабо. Осакатявания, ампутирвания, изкълчвания, „реставрации“ — дело на професорите, подражаващи на гръцкото, римското или варварското изкуство в духа на Витрувий и Виньоле. Академиите унищожиха дивното изкуство, създадено от вандалите. Към вековете и революциите, които поне рушат безпристрастно и величаво, се присъединяват рояк школски архитекти, обучени, признати, дипломирани, които унищожават съзнателно, водени от лошия вкус, и заместват, за да увековечат Партенона, готическите дантели с цикориите от времето на Луи XV. Магарешки ритник на умиращ лъв. Стар, засъхващ дъб, нападнат, гложден и разяждан от гъсеници.

# 205
 • Мнения: 3 992
Парижката Света Богородица?
Определено е някаква загадка, нещо свързано със стара църква в Париж. Някой заключен в църква?

# 206
 • Мнения: 25 117
Не ща да го пиша, защото нямам готовност със загадка Simple Smile
Но ми харесва да следя какво се споделя в темата, да си харесвам нови четива

# 207
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 17 201
Парижката Света Богородица?
Определено е някаква загадка, нещо свързано със стара църква в Париж. Някой заключен в църква?

Simple Smile Simple Smile Simple Smile ти си Simple Smile Simple Smile Simple Smile

https://chitanka.info/text/4283/16#textstart

хепи, попаднах на това Simple Smile Simple Smile https://chitanka.info/text/36687/2#textstart ще има какво да чета Wink

# 208
 • Мнения: 3 992
Еха! Познах. Отдавна съм я чела, признавам си и не бях сигурна. По-скоро по дедукция.
Момичета, нямам възможност веднага да пусна загадка, затова ще помоля за малко търпение. До довечера ще пусна, но може и към 22ч да е.

# 209
 • София, България
 • Мнения: 1 788
Eee, ако е Парижката Света Богородица съм аз Simple Smile Въпреки че се усъмних в себе си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт