Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 68
Моля ви, помогнете ми! Бременна и с депресия! Много съм отчаяна...

Здравейте. Забременях преди 8 седмици чрез инвитро. Имаме си 3 деца. Но преди 5-6 седмици изпаднах в тежка депресия. Досега, в живота си за последните 19 години съм имала 3-4 депресии, продължили няколко месеца и след това със съответното лечение напълно възстановена и без лекарства. Това ми е 4-5 поред депресия. Чувствам се много отчаяна, защото нямам никакви емоции, не виждам никаква светлина, само негативни мисли за бъдещето, не мога почти да спя и да се храня. Нямам радост и удоволствие от нищо. Последните няколко седмици обсъждаме с ММ заради това състояние дали да направя аборт и да започна силни антидепресанти скед това. Не мисля, че ще мога да го преживея. От друга страна не мисля, че ще мога да изкарам още 30 седмици в тази агония от депресията ми. Може- би има някакви антидепресанти за бременни, но тогава ще се притеснявам постоянно за страничните действия за бебето.
Дори вече не изпитвам никакви чувства към тази бременност, сякаш вече искам всичко да приключи, а зная, че не мога да направя аборт.

Моля ви, посъветвайте ме какво да правя?

Има ли алтернативни методи за лечение - шуслерови соли, капки на Бах, билкови хапчета, синьо- зелени водорасли, които биха ми помогнали да видя светлинката и в същото време да не са вредни за бременността.

Моля ви, помогнете ми със съвети и изобщо какво да правя?

# 1
  • Мнения: 68
Днес имах среща с гинеколога и виждайки състоянието ми и след дълъг разговор ми каза, че тива ми състояние си е медицинско основание за аборт. Но какво ще ми е състоянието скед това, господ да ми е на помощ 😢

# 2
  • Мнения: 68
Може ли психотерапевта на форума да ми отговори, моля ви!

# 3
  • София
  • Мнения: 532
Здравейте,
Извинявам се, че се включвам толкова късно.
Според мен, преди да направите е аборт е редно да се посъветвате с психиатър, за да ви каже какви са изборите относно вземането на хапчета. Мисля, че освен стандартните антидепресанти има и препарати на билкова основа. Не съм убедена обаче, кои са по подходящи. В практиката си съм имала бременни жени на различни лекарствени препарати и са родили живи, здрави и интелигентни деца. Както вече казах, трябва ви специалист,психиатър.
Бихте могли да опитате и психотерапия. Депресията е нещо, което се повлиява ефективно от това.
Иначе, съм категорична по въпроса, че дори през цялата бременност да сте тревожна или в депресия, това няма по никакъв начин да увреди бебето. Важното е до раждането да сте "поизплувала" и пак не заради бебето, а защото на вас така ще ви е далеч по лесно..
Вие сама решавате, защото отговорността е ваша, но смятам, че е добре да пробвате, това което предлагам. Да видите дали ще има ефект и тогава да решите. Не знам до колко има време за това.
Още веднъж се извинявам, че чак сега откликвам
Даниела Тахирова - психотерапевт

# 4
  • Мнения: 68
Благодаря ви за отговора!
Да, вчера се срещнах с психиатър и предписват золофт . Уж бил по- безопасен, но като тръгнат да чета в един амер. форум/ блог някои майки с какви дефекти са родили децата си, много се отчаях и реших, че дори и да е минимален риска, не бих вземала хапчета, защото не бих могла да преживея , ако се случи това на моето дете.
Моля ви, кажете ми какви са тия хапчета на билкова основа?
Значи, говоря за доста тежка депресия имам - с големи усилия едва мога да сготвя нещо набързо или да отида до магазина, не мога да се храня. За 6 седмици отслабнах с около 8 кг. Повечето време лежа и не мога дори почти да се занимавам с трите ми деца. Нито ми се говори, нито искам телевизия да гледам. Страхувам се, че нямам помощ и това ме депресира много допълнително.
В такова състояние едва ли бих могла да утикам още 28 седмици.... Просто много затъвам без лекарства.
Уж вчера ходих на една групова психотерапия, но повечето беше теория. Моля ви, посъветвайте ме какъв тип психотерапия би ми помогнала? Но само с това надали ще стане, ако няма и лекарства.
Много зле се чувствам, цялата вътрешно треперя....
При депресия също се уврежда детето - отделя се хормоните на съреса - адреналин и кортизол и те влият в хумическите процеси при бебето.
Моля ви, пишете ми възможно по- скоро!
Благодаря ви!

# 5
  • София
  • Мнения: 532
Здравейте,
Ще ви отговоря в лично съобщение, за да не правя излишна реклама.

Общи условия

Активация на акаунт