Базедова болест - тема 7

• 44 980
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте и от мен ще бъда кратък. От 4-5 дена насам наблюдавам следния проблем при мен. Не е нещо фрапиращо но,все пак. Става на въпрос за ледени крайници  и то за краката като се пипна направо са студени. Отделно,че там изпитвам студ. Все едно съм си сложил краката в леген със студена вода.  Преди 2-дена ходих до личната гледа гърло нищо. Температура мерих малко преди   ходенето до личната 36,2 излезе тогава.  Искам да попитам някой да е имал този проблем? Може да е нещо от жлезата знам ли вече.. Личната вдига рамене вика ем нищо ти няма. Колкото до тирозола към началото на декември ще го спирам.  Това е засега от мен Поздрави!

# 451
Angelov255, никога не съм имала такъв проблем. Съмнявам се да е от жлезата. Успех със спирането на хаповете.

# 452
Здравейте! Вече е установено Базедова болест! Пия по 6 таблетки метизол плюс други хапчета. Скоро ще почвам по схема, FT4 започва да влиза в граници, но кофтито е, че симптомите остават. Вече не се търпи. Постоянно едно гадене на жлезата, зрението ми намалява доста, умора, болки по мускулите и отскоро болка отляво на жлезата. Ендокриноложката ми каза след схемата да отида, но ако се почувствам зле веднага да отида на преглед. Обаче не знам дали да ходя. Все пак са симптоми, които си ги имам по принцип, да не каже, че трябва още дълго време да минават и съм малко объркана.

# 453
  • София
Интересно ми е защо масово започват лечението с 6 табл. При мен ТСХ беше кръгла нула, трак-а много висок, но се колебаеха м/у 1 и 2 табл.метизол...д-р Влахов, Софиямед.

# 454
foxxy13, и при мен симптомите ми си ги имаше през цялото време, докато се лекувах. Е, малко понамаляха безсънието и сърцебиенето, но като цяло нямаше кой знае какво подобрение.

# 455
Ангелов, и аз съм със студени крайници. Свиват се кръвоносните съдове и краката ми стават ледени. Според мен е от хипофункцията. Като ти гледам температурата, а и знам от споделено от теб, че ТСХ ти е високо, вероятно и хормоните са паднали. Пред спиране на лечение си.
Забелязала съм, че в това време ми се случва и си "студувам" преди да пуснат парното, ама все краката студени, не на тялото да ми е студено. При хипер знаете, топло ни е, стъпала и длани се потят.

Фокси, колко време мина от старта на лечението? Мен като ме диагностицираха и за 2-3 дни на хапчета буквално дойдох на себе си. Не всеки реагира обаче бързо на лечението. На някои хора им трябват месец, два, че да се размърдат хормоните и да изчезнат някои симптоми. А и докато се наместят хормоните в желаните стойности, често при някои хора отнема малко повече време. С намаляване на дозата и стабилизиране на хормоните, ще изчезнат много от симптомите. Пробождания и опъвания имах в жлезата аз. Понякога и с хормони в норма.

Пуканка, в началото на лечението изписват повече таблетки с цел бързо овладяване на хиперфункцията. При ниска доза това може да се случи много бавно и нерядко може да е недостатъчно, за да реагира жлезата. А принципът е не от ниска доза да ти я увеличават при нужда, а от висока да я нямаляват. Да се тушира хиперфункцията и после плавно с намаляване да се овладее и да се докарат хормоните до нужни стойности.
Лечение с 1-2 таблетки се смята за поддържащо, но не и за стартова терапия.
Дозата се изчислява и спрямо възпаление в жлезата,симптоми, килограми, стойности на ФТ4 и ФТ3. При някои с хиперфункция ТСХ е 0,00 нещо си, но Т3 и Т4 са малко над горна граница, при други са двойно увеличени, при трети са тройно увеличени. Колко са стойностите им също играе роля при изписване на терапия, наред с кг, симптоми и т.н.
По-често се среща 6 таблетки стартово, но познавам хора на 8-10 стартово лечение, а аз лично съм започвала две от леченията с 4 таблетки и третото с 3 таблетки, като на фона на 3 таблетки, Т4 и Т3 не са били високи, както при началния старт на заболяването, защото вече се знаеше за него и се правеха контроли, да се хване рецидив.

Ева, как си? Надявам се се чувстваш по-добре.

# 456
За добавките при нашето заболяване. Какво да проверим, преди да предприемем прием на добавки. Всеки от нас е различен, има различни нужди и не е задължително при споменатите да имаме липси. Подхождайте с едно наум и просто да си знаете, къде може да има проблем, с какво да си помогнем.
Авторката споделя, че това няма да ни излекува, но може да намали значително симптомите при заболяването.
Някои от познатите ни добавки не са споменати тук. И все пак:

http://gravesdiseasecure.com/supplements-for-graves-disease/

# 457
Зимата в къщи съм с 3 чифта чорапи, и пак на моменти са ми ледени краката.

# 458
Merelenda, в момента съм на почти 30-тия ден от лечението. Спадна ми хормона на 20-тия, когато пуснах нови изследвания. В началото беше 37 и нещо, сега е 25, остава да стане и в граници 21.
Хормонът бързо влезе, проблема е със симптомите. Аз доста време отлагах да ходя на лекар и се влоших стабилно. Лекарката каза, че ако след схемата не се оправя ще влизам в болница да ми правят разни вливания венозно. Имам още месец и половина, два, до края на схемата и ще видим какво ще бъде положението.

# 459
Предполагам за Т4 говорим?
Имаш още време. Споко. Мисля че до болница за вливания няма да стигнеш. Ако говориш за Т4 хормон, много добре реагира. Ако горната граница е 21, значи като слезе към 16-18 ще се чувстваш много добре.
Идеята е да е някъде около средната стойност на референтните дадени граници. Като влезе в тези желани норми, сама ще усетиш разликата. Сега е още високо и затова има симптоми.
Но да кажем, че някои симптоми не изчезват, дори хормоните да са в норма. Поне не при всички. Но тия неща обикновено се случват когато заболяването е от години, човек прави рецидиви, не се подлага на операция. По-често в тези случаи. Разбира се, има изключения.
Ако преди не можех да заспя и по цяла нощ се въртях, бях нервна и все ми беше топло, спях по 3-4 часа и ставах убита, то сега заспивам рано, рядко издържам до 23-24 часа, по-често около 22:00 съм заспала, спя 6 часа и ставам рано сутрин. Дори да стана в 4:00 часа, спала съм 6 часа, повече не мога, но не е като да се въртя цяла нощ.
Да се успокои хиперактивността, сърцето, още един месец и би следвало да усетиш подобрение.

# 460
Да, за Т4. Ами то проблема е точно това, за втори път се случва при мен. След 3 години уж напълно здрава, преди година почнах да усещам пак симптоми ама си викам нищо ми няма, всичко е шест. Моят годеник ме навиваше да ходя на лекар, ама аз упорита, че всичко ми е наред и сега положението е доста зле със симптомите. И аз не мога да спя тук за 2 седмици съм спала общо сигурно 10 часа. Въртя се по цяла нощ и това си е. Просто не мога да заспя, а имам ужасна нужда от сън, защото сутрин ставам с главоболия, гадене, яка умора. Напоследък забелязвам как се уморявам докато ям и просто не мога да ям. За месец съм отслабнала с 8 килограма и продължавам да слабея. Макар че аз бях доста качила и сега свалям, което е окей. Но кофтито е, че свалям заради заболяване и не знам ще спре ли това отслабване. Confused

# 461
Ще спре отслабването.
Мисля че ти трябва още малко време. Още около месец. Т4 добре реагира, но все пак не е все още в норма и е нормално да имаш симптоми на хипер. Дай му още време. После ще намалявате плавно хапчетата.

# 462
Благодаря!
А как се справяте с жегата през зимата? Като има включено парно в колата и полудявам. Обаче на годеника ми му е студено, аз съм по блуза и откача от жега. Вкъщи по същия начин...

# 463
Никак. Като ми е било жега, просто си ходех по къс ръкав вкъщи.
Ама сега съм в леко хипо и ми е студ. И краката са ледени.

# 464
Жега през зимата... Rolling Eyes на мен все ми е студено.

Общи условия

Активация на акаунт