Базедова болест - тема 7

• 44 984
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
Като имах хипофункция тук в темата за хипо функция или Хашимото го прочетох. Много там го пиеха. Аз го пия за възпаление и болки в ставите (имам и други автоимунни).

# 421
Обърни внимание, дали не са били бременни, или планиращи бременност. Аз пък съм забелязала, че протект пият именно пациентите на Катя Тодорова, а немалко са нейните пациенти, които плануват бременност и имат освен аспирин протект, то и шепа с добавки, омега 3, магнезий, лимфомиозот, В12, Д, селен и т.н.
Преобладаващо докторите ни изписват само основното лекарство за жлезата и тук-там някой ако се обърка да изпише Селен. Повечето на своя глава се изследваме за витамин Д и В12 и си назначаваме сами добавки, но има случаи, които ендокринолог да назначи доза, спрямо изследванията.
Сами си изследваме и феритин, желязо и още куп неща.

# 422
  • София
Мери, благодаря ти за съвета, още в петък минах на 3 таблетки като ми каза и вчера доктора потвърди дозата.
След 4 седмици пак ще изследвам ft4, но този път и trab, за да определим основната доза, на която оставам. Докторката казва, че при мен trab още от начало не е висок, затова вероятно ще мина на 2 таблетки метизол поддържаща терапия.

# 423
Множко ми се вижда 4 седмици на 3 тиреостатика, при това потъване на ФТ4, но щом така е казала докторката. След 4 седмици общо от старта на лечението ще са минали около месец и половина, или два, нали?
Като те гледам как вървиш, май и на 1 таблетка ще си ок, като поддържаща доза. Но ако имаш доверие на докторката, слушай я. Аз само изказвам мнение, но не съм специалист.

# 424
При хиперфункция има ли промяна в антителата или те отговарят за хашимото само?

# 425
Има промяна, моят Тат беше 460 в началото на заболяването, тази година пак беше горе долу същата стойност. Хич не ги и мисля аз Тат и Мат, сега ги изследвах само защото имаше възможност.

# 426
Има промяна, моят Тат беше 460 в началото на заболяването, тази година пак беше горе долу същата стойност. Хич не ги и мисля аз Тат и Мат, сега ги изследвах само защото имаше възможност.
Защо не ги мислите?

# 427
А защо трябва да ги мисля?

# 428
А защо трябва да ги мисля?
Ами те не показват ли също,че има проблем в жлезата интересува ме понеже при мен тсх е в норма,но е нисъки върви все по надолу последно беше 0,530 при норма 0,350-4,940 т3 т4 мат са добре и тат е леко завишен 4,30 при норма < 4,11 питам,защото си мислех ,че клоня към хиперфункция пак в друга група една жена ми каза,че щом тат бил завишен означавала хашимото ли нещо такова

# 429
Докато ТСХ, Т4 и Т3 са в норма, повишаване на антителата, само по себе си, не може да даде яснота какво точно заболяване би се отключило.
ТАТ и МАТ може да се повишат както при Хашимото, така и при Базедова болест. Когато хормоните излязат извън норма, тогава може да се каже за какво евентуално се касае, като се вземат предвид и стойностите на антителата и ако се отключи хиперфункция, се изследва и ТРАК за диагностиката. И така в хода на лечението да се доуточни, дали се касае за АИТ на Хашимото (започващо с хиперфункиця или хипофункция, или Базедова болест.
Съвсем отделно пък, с хиперфункция може да протече подостър тиреоидит, при който няма увеличени антитела, но там симптомите са съвсем различни и започват много бърно.

# 430
Не е сама при Хашимото.
Не ги мисля специално аз, защото няма за какво. Първо, никой лекар не ми ги е искал, след като се установи, че имам проблем със щитовидната, не ги и споменават дори. После...ето, за толкова години опитах лечение с Тирозол, минах в ремисия, спадна Трак, после пак се активира, пак Тирозол, пак ремисия, на безглутеново хранене съм, на безмлечно бях, на ниско въглехидратно, пих куп добавки, и Тат продължава да си стои. Е какво да направя друго... проблеми ми е ясно, че винаги ще имам, след като ми е разбутана вече жлезата. Не мисля да се вторачвам чак толкова в неща, които явно все ще са си така.

Последна редакция: вт, 06 ное 2018, 09:49 от Lemy

# 431
Е в норма са ,но си е видимо,че тсх е нисък и тат леко повишен.Просто явно трябва да попаднеш на добър ендокринолог ,който не само гледа ,че като са в норма няма проблем и до там

# 432
Мимозка, освен да се следиш и да чакаш да видиш какво ще избие при теб, друго едва ли има какво да направиш.

# 433
Мимозка, освен да се следиш и да чакаш да видиш какво ще избие при теб, друго едва ли има какво да направиш.
Ами то вече нещо е избило при мен ,защото не се чувствам никак добре ,но не мога да намеря проблема и не мога да  стоя да чакам още неща да избиват няма на къде повече

# 434
  • София
Мери, аз също се учудих да стоя на 3 таблетки още 4 седмици.
Докторката каза, че ако сега намаля таблетките с повече ft4 може пак да се качи, а това, че пада не я притеснявало изобщо, а напротив и че било хубаво дето жлезата така бързо поддава.
Да пада ft4 не я притеснява, защото с установяване на постоянната доза бързо ще започне да се надига пак, доколкото разбрах. Но така или иначе имам притеснения, че не питах повече и не настоявах за 2 таблетки:))

Общи условия

Активация на акаунт