Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Русе
 • Мнения: 9 254
Искам и да попитам как българи, гърци и пр. Са забогатели, когато са нямали права.

 Преди да пропукаме теория, нека сме малко по-конкретни.Права са имали. Не са били роби.Но нека пък да видим колко точно са забогатели. И нека се фиксираме на преди 19 век. Също и колко са стигнали до образование. Братовчед ми, който учеше някаква социология в UK, докато следваше ми беше казал, че има статистики на броя на завършилите образование преди и след Освобождението. Не си спомням вече цифрите, но бяха много драматични.

# 16
 • Sofia
 • Мнения: 265
А, бе, я да се махате с тия глупости ! Турско присъствие. Понякога да му се прииска на човек пак така да ви "присъстват" , да ви вземат децата, да изнасилят жена ви, да изнасилят баба ви, а после вас, че да видим тогава дали с тая дипломатична, философска нотка ще се включите тука.  Как може изобщо да се създаде такава тема от БЪЛГАРИН !!!

# 17
 • Мнения: 12 700
В нашето село /а и в повечето/ още си стоят комшулуците /вратите на оградата към съседите, където по турско са бягали в комшиите/. В нашата къща предишните собственици са я зазидали, защото се скарали със съседа, но повечето си стоят.

Живея в турски район. Познати турци се оплакват защо се говори само за баташкото клане, а не се споменават масови кланета на турци /аз нямам исторически данни за тях/. Имало е и две страни на монетата. Общо-взето  както за нас един владетел е бил герой, а за съседна на нас държава е бил жесток окупатор.

# 18
 • Мнения: 5 490
Не знам тази тема,така формулирана, защо изобщо е оставена от модераторите.
Във всеки град,село,паланка има местност,чешма,връх наречени на трагични събития свързани със "съжителството".

# 19
# 20
 • Мнения: 4 236
  Те сигурно народните песни, запазени векове са били плод на стратегическа пропаганда и Балканджи Йово е герой от фентъзи поема
А! Дойдохме си на думата. Simple Smile

Започнахме да даваме литературни герои за промер в подкрепа на политическото изкривяване на историята.

Когато политиката целеше се поляризират добрите руснаци/лошите турци партията съвсем умишлено мешаше литературата с историята. Спомням си цели казармени поделения и заводски смени водени под строй да гледат образователния "Време разделно". При много наивници това даде ефект.
Житието на Св. Георги Нови и то ли спада към литературните произведения на комунистите?

# 21
 • Мнения: 5 622
Робство в класическия смисъл, тоест купуване и продаване на хора на пазар за роби е имало в самото начало след Османското завоевание на българските земи. Има документи за това. Като например този документ http://old.bg-mamma.com/?action=post;topic=1042297.15;num_replies=20
От него става ясно, че българка на име Маргарита от Боженци е била продадена на пазар за роби, купена  и изпратена във Венеция. Подразбира се против волята й.
Това си е чисто робство, откъдето и да го погледнеш.
Докога е продължила тази практика, тоест докога победеното население е било с робски статут, не е известно точно. В един момент явно тази практика е прекратена. Както е сложен край и на еничарството, отпада с това и кръвният данък.
Може би правилното е, че първоначално е имало турско робство, което по-късно и преминало в турско владичество, тоест касаело се е за отнемане на държавността, правото на самоопределение и др.
Този въпрос е време да се изясни официално, но явно такава воля няма.

ПП Препоръчвам на тези, които ги вълнува темата, да прочетат целия материал. Много е интересен. Има си запазени документи из архивите на други европейски земи и слава богу. Така можем да научим чрез официални документи, грижливо водени и съхранявани, какво се е случило у нас след 1396г.

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 12:04 от Ън

# 22
 • София
 • Мнения: 5 406
Айде, и народното творчество се оказа хибридно оръжие. Големи измекяри и наглеци налазиха форума напоследък.

# 23
 • Варна
 • Мнения: 9 376
Новото ни "образование" започна да дава резултати!

# 24
 • Мнения: 9 680
Интересно защо тази тема се започва точно покрай новините за смяната на турските имена на местности в Старозагорско.

Интересно е също така защо я пуска човек, живеещ в Канада или поне това казва информацията в профила му.

Лично държа да ми отговори защо го интересува какво и как мислят за турското робство живеещите в България - научна дисертация ли ще пише или ей така да си чеше езиците със съседите канадци на барбекюто в събота.

Както и държа, понеже вече съм го споменавала многократно из темите без резултат, модераторите да осъществят все пак някакъв контрол върху троловете, щото аз ги виждам, те не ги ли виждат не знам.

Един от най-четените форуми е пълен с такива простотии и лъжи, че рано или късно целия форум ще е един фейк нюз.

# 25
 • Мнения: 837
Например мнението на грузински летописец: "Когато османците превзеха Константинопол, слънцето помръкна."

# 26
 • Мнения: 4 236
Е, той си го казва в началото - темата е да провокира. С какво цел, той си знае.
Аз лично отказвам да храня трола.

# 27
 • Sofia
 • Мнения: 14 722
  Те сигурно народните песни, запазени векове са били плод на стратегическа пропаганда и Балканджи Йово е герой от фентъзи поема
А! Дойдохме си на думата. Simple Smile

Започнахме да даваме литературни герои за промер в подкрепа на политическото изкривяване на историята.

Когато политиката целеше се поляризират добрите руснаци/лошите турци партията съвсем умишлено мешаше литературата с историята. Спомням си цели казармени поделения и заводски смени водени под строй да гледат образователния "Време разделно". При много наивници това даде ефект.


Държиш се като глупав 7-класник, който е научил нещо си... и си въобразява, че знае всичко.
На това у нас му викат "не учи баща си как се правят деца".
А народните песни не са останали благодарение на руснаците, комунистите, извънземните, марсианците, пришълците - а благодарение на това, че травмата е била достатъчно силна, така щото народът - като единен организъм с памет - да е намерил за нужно да прехвърли историята в трайната си памет.

А поведение като твоето - на току-що оперило се петле, което се хвърля към големите петли, в животинския свят би довело до много бързото преминаване от състояние на многообещаващ мъжки към вечеря за някой вече утвърдил се такъв.
В човешкото цивилизовано общество води до иронични усмивки, ако си на 10 - 14 и откровени подигравки и насмешки - ако си на повече. Ти на 14 ли си? Държиш се като такъв.

# 28
 • Sofia
 • Мнения: 14 722До колко девширме/набор може да се оприличи на обрисуваният от комунистите "кръвен данък"?


Имало е периоди и места, когато / в които е може да се нарече точно с тези думи - не е бил доброволен акт -  и периоди / места, когато / където е било напълно доброволно и желано от родителите.Някой изобщо вярва ли, че за 500 години османците са се опитвали да ни помохамеданчат, но не са успяли?


И да и не. Т.е. имало е периоди (отново, и области), в които е било целенасочено и насилствено. Но като цяло - не, през повечето време не са имали подобна целенасочена (било то насилствена или поощрителна) политика - но пък, разбира се, в повечето случаи промяна на вероизповеданието би се приела по-скоро положително.Доброволно и желано даване на децата от родителите никога не е имало! Ако ти имаш достоверна информация, моля да подкрепиш с източници.
За вероизповеданието също, щом е доброволно и положително прието, защо са зверствата?
Копривщица, Батак  - не съществуват ли ?
Щом е не е било лошо, защо българското население е искало освобождение?


"Пази Боже сляпо да прогледа". Точно това е разказът - една майка напълно доброволно и с огромно желание дава детето си, то наистина преуспява.
изобщо, имало е от всичко - в различни моменти, в различни области...
Същото се отнася и до смяната на религията. Доброволна смяна е била рядко срещана, предполагам - но едва ли чак пък никога. Сещам се за "цигулар на покрива". Не се отнася за тук и тогава - но... за място и време, в което / където религията е била също толкова важна част от живота на хората, не като сега.

Копривщица е бил процъфтяващ град преди Априлското Въстание, впрочем. Изключително напредничав,с високообразовано население. Пълната противоположност на Батак - и с изцяло противоположни причини. Който е толкова тъп да отрича Батак би следвало да обърне внимание на Юго и Толстой. Макар според някои и те навярно са жертви на комунистическата пропаганда, появила се някакви си има-няма 100на години по-късно.  Mr. Green +/-

# 29
 • Монреал
 • Мнения: 821
В изданието на Кеймбридж на история на България се каза, че България е подложена на по-голям натиск за ислямизация, която често е насилствена, точно заради тази и позиция.
Нали?
Османската империя 500 години неуспешно се е мъчила да ни смени религията, въпреки цялата си армия и религиозни служители?

Борис обаче го е направил за 2 години напълно ефективно с несравнимо по-скеомни ресурси.

Извод - ако (!!!) наистина някой османски император е искал да ни помохамеданчи, щял е да го направи за нула време.

Легендата за Балканджи Йово е литературна драма, не представителна извадка от историята.

Общи условия

Активация на акаунт