Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 юни 2018, 22:13 ч.

Прахосмукачка робот- 15

 • 100 412
 • 760
 •   2
Отговори
 • Русе
 • Мнения: 5 300
Добре дошли в  темата за нашите незаменими помощници -
прахосмукачките роботи  Hug

Предишните теми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
 8, 10, 11
13 14

Моля, четете, информирайте се, изберете 2-3 модела и тогава питайте в темата. Ние, останалите потребители, няма как да знаем всички изисквания които имате

Кой робот да избера?

1. Какъв робот да си купя? Обикновена прахосмукачка или с моп.
2. Бюджет
3. Марката. Има ли за Вас значение тя или не.
4. От къде да го купя? Чужбина, БГ или Китай.
5. Екстрите


Насоки към горните въпроси


1. Има няколко вида роботи на пазара:

- само засмукват  - това са нормалните прахосмукачки робот. Всички роботи притежват смукателна мощност. Средната четка, както и страничните (една или две) насочват и повдигат боклуците и те биват засмукани в контейнер. В по-старите модели в средната четка се заплитаха космите и те се почистваха трудно. В по-новите модели средната четка вече е подобрена, гумена или силиконова, което не позволява заплитането на космите в нея, и не се налага да се чисти.
Разлики в марките: видовете мощност ( която е важно ако имате килими примерно, тогава се включва турбото за да изчисти по-добре), във височината, в броя четки, във вида на  филтрите... Тук избирате според изискванията си. Имате ли килими, домашни любимци, мебели под които да влиза робота, килими, алергии, мобилно приложение...


- сухо и мокро почистване с моп. Комбинирно почистване.  Не чистят/не се качват по килими.
Тук има два варианта:
I-  само със сух моп. В задната част има сваляем моп който спомага за събирането на финните боклуци.
II- с мокър моп. Пак в задната част има сваляем моп над който има контейнер с вода, който от своя страна навлажнява мопа. Т.е. един път трябва да пуснете да събере боклука, да изчисти и килимите а после да го пуснете да бърше.
Досега на пазара имаше само един модел, Брава на Айробот, който беше точно бършеш с моп. Има суха и мокра приставка. Коментарите, за съжаление, не са добри. Батерията се оказа слабото му място.
Китайските роботи обаче имат доста добри попадания на комбинирани роботи (засмукват и бършат с мокър или сух моп)
Обяснение пак за "мокрият" моп
 
Скрит текст:
Мокрият контейнер навлажнява мопа и той мие. Не се върти вода от чист на мръсен контейнер. Просто отпред смуче а отзад мокрият моп "мие", като водният контейнер периодично навлажнява мопа.
Т.е. за всяка стая или периодично мопа трябва да се препира за да не замазва мизерията от едната стая в друга.
Т.е. робот на който му трябва слугуване за да забърше пода с влажен моп.

2. Бюджет

Тук всеки според чергата. Има бюджетни китайки предлагани в бг магазини или китайските сайтове. Никой не твърди че са по-лоши от другите. Цени до към 500 лв
Среден клас- Да кажем от 500 до към 8-900 лв. Тук разнообразието е огромно и има невероятно добри модели. ЛГ, Румба, Шиоми, Мая...  Видеонаблюдението на ЛГ 12 серия в момента не работи за БГ и че цената иска следене-все пак аз я взех под 700 лв.
Висок клас - тук говорим за цени над 1000 лв. Последните серии на Румба и ЛГ.

3. Марката  и има ли тя значение за нас? Името на робота е последното, която трябва да Ви вълнува. То служи само като някаква гаранция за качество (доказано - не всеки път оправдано). Функциите, бюджета, МНЕНИЯТА  и екстрите са по-важната част.

4. От къде да го купя?
Независимо от къде го купувате, продавачът трябва да Ви предостави гаранция. Само ЛГ имат международна. Всички останали купени от чужбина трябва да се връщат до съответната държава. Китайците имат европейски складове и така се пести от от мито и ДДС. Амазон са известни с коректността си.  От където и да го купите, проверете дали някъде другаде го има на по-добра цена и условия.

5.Екстрите
Последно време кой знае какви екстри няма. Новите модели идват вече с мобилно приложение. То служи да командвате робота от телефона си, както и да следите статистиката. Можете да променята часа, мощността, от къде да тръгне и т.н.Може би бюджетните и базовите модели нямат такова. Преценете дали на Вас ви трябва такова.

Това би трябвало да Ви ориентира какво търсите. Aз лично, повече на въпроса "Кой да купя?" няма да отговарям. Изготвянето на този пост ми отне три часа и хиляди часове прекарани в темите. Уважавайте труда на другите.

Други видове роботи:

- само за миене. Скуба - пуска чиста вода от единия контейнер а събира мръсната в друг.  Няма моп и не може да служи като прахосмукачка. Не преминава през прагове и лайсни. Спряна от производство.

- робот за прозорци стени- Hobot на Irobot. -много отрицателни отзиви по сайтовете.По-удачен за големи прозорци.Не успява да измива ъглите.Ако се ползва в баня-не трябва фаянса да има релеф.

- косачка робот -Изборът да се прави според квадратурата на райграса.Косачката само се прибира и зарежда.Има сензор да дъжд-тоест прибира се тогава и после пак излиза.Трябва да работи всеки ден или през ден в зависимост от гъстотата на тревата.Ако е по нарядко окосеното ще задуши новата трева.Програмират се веднъж и това е.


Разни други обяснения:

Програмите: Най-прецизна е клетка по клетка-робота минава 3 кв м на зиг заг после периметъра на тези 3 кв,и започва следващите 3.Накрая отново минава по обиколката на цялата стая.
Зиг-заг програмата е ясна,а тази на спирала е за да почисти само конкретно място.
Едно от най-задължителните неща в един робот е средната четка. Тя спомага за повдигането на всички боклуци и прах и по-лесното им засмукване. Страничните са в плюс но голям
Засега най-купувани и с най-малко оплaквания в темите са Румба, LG и Nеato, Шиоми
Преди закупуване проверете цената и на консумативите. Цената на оригинална батерия на Irobot е 120 лв. Намират се неоригинални в Амазон или Алиекспрес за 30 евро. Подменят се също четките и филтъра, като няма строго фиксирано време на което се сменят.
Новите модели са вече с достатъчно мощни батерии така, че вече не е толкова важно да се погледне капацитета й, но все пак го имайте предвид. При правилна експлоатация батерията трябва да издържи поне две години.
Роботът трябва да стои постоянно на док станцията

Обяснение на Renydent за разликата между Брава и прахосмукачките с моп
Скрит текст:
Не знам и как да обясня ,че Брава няма нищо общо с мокрия моп на роботите 2 в 1.При Брава има натиск и се движи напред -назад имитирайки ръчното миене с моп. Докато другите роботи вървят и мопа върви след тях т.е. няма търкане.Освен това ако не е пуснат робота  първо/без моп/,ефекта на замазването ще е пълен.Освен това робота ако мине по мокрото преди да е изсъхнало четките се овлажняват и събирането на прах после е неефективно.

Анкетата от предходната тема:

Румба - 46 (34%)
LG - 16 (11%)
Xiaomi- 21 (15%)
Neato - 11 (8%)
Miele - 0 (0%)
Ilife- 15 (11%)
Друга марка - 22 (16%)
Самсунг - 4 (3%)

Сравнителна таблица на роботи Румба

Още една таблица за Roomba
http://www.irobot.com/For-the-Home/Vacuuming/Roomba.aspx

Сравнителна таблица на LG

Сравнителна таблица на LG ( на испански)
http://www.lg.com/es/aspirador-robot-hombot

Сравнителна таблица на Neato  

Сайтовете от които купуваме роботи най-често: Само LG имат международна гаранция. Другите марки следва да се върнат към сайта от който са закупени. Myrobotcenter е удовлетворил рекламация на съфорумка, заменяйки дефектният с нов.
Мyrobotcenteр
Irobotbg
Amazon.co.uk
Най-често оферти и намалени  роботи  пускат в испанският Амазон.
https://www.amazon.es/

БГ сайтове за продажба на китайски роботи с местен сервиз

https://brosbg.com/prahosmukachki-c82,0

http://dedal-robot.com/

https://mobisector.com/
https://www.irobotforyou.com/

Магазинът за Maya
https://store.mclimate.eu/product/prahosmukachka-robot-maya
Полезни коментари за Maya от темата

ФБ група. Споделят повече за Ilife
https://www.facebook.com/groups/795791053941687/


Мнение за китайски робот Xiaomi Mija ( първа генерация)
Скрит текст:
Машинката чисти със силна тяга, навигацията е наистина интелигентна. Не се блъска в мебелите и даже разпознава много тънки крака и заобикаля висящи листа на растения.Не засмуква кабели. При обхождане на помещенията си съставя карта, която допълва постоянно (в движение сканира препятствията от различни ъгли и научава повече за терена). Това ми е първия такъв робот и не мога да сравня силата на звука с други модели - не е много тиха, но голямата прахосмукачка е по-шумна.
Пуснахме робота без да сме минали предварително с голямата прахосмукачка и събра всичкия видим боклук и доста невидим   - като обем  токова, колкото изважда и човек-чистач. Нямам високи килими, на плочки, паркет, пътеки и нисък килим почисти отлично. Батерията стига за почистване на целия апартамент (около 60м2 чиста площ без мебелите) и повторно пускане, когато вече се изтощи по време на чистенето. Роботът сам си намира базата, ако тръгне от нея. Когато го поставихме ръчно на балкона, почисти, потърси базата и след като не я намери, любезно помоли да го сложим близо до нея. Прочее, говори само на китайски. Съобщава кога започва или продължава да чисти, кога му е пълен контейнера и т.н.

Почиставнето на четките е лесно с приложения инструмент, хепа-филтъра е достъпен и едв ли ще е труден за смяна. Четката не бе събрала косми (в гнездото й има малки четчици, които я предпазват от оплитане), но имаше омотана връвчица. За такива случаи инструментът за почистване има вградено малко ножче.

Тестове за машината можете да видите на тези линкове: https://m.youtube.com/watch?v=R9kyuV24N70 - разопаковане и маневри на сложен терен
https://m.youtube.com/watch?v=4ISsTV4E33E - почистване на различни повърхности
https://m.youtube.com/watch?v=Gs48LtyMuBg - сравнение с флагмана на Roomba.

Мнение за китайският Ilife 5s
Скрит текст:
Аз да си докладвам, че продължавам да съм доволна от iLife 5s - щъка редовно из къщи, сам се прибира да се зарежда; вече го докара дотам, че да не може да си напълни цялото контейнерче (което с двама човека и четири кучета, които носят кал отвън - косми не ръсят особено - си е цяло постижение). С бърсането с парцала не е така добър: забелязвам, че се губи повече и засяда на места, на които не засяда, ако прахосмуче, а ако не е идеално изсмукал преди това, се затруднява от дребни прашинки (буквално). Но съм възхитена от изпълнението като прахосмукачка и съм доволна.

Мнение за Roomba 980
Скрит текст:
Здравейте, след покупката на Irobot Roomba 980 и нейното подробно тестване в къщи, ето и резултата от него:
 Определено това е първокласен робот който се справя отлично с почистването,  работи методично, безпроблемно открива станцията си, има приложение за него, което е направено лесно и интуитивно. В него може да откриете всичко необходимо, като:
     -състояние на робота и оставащи живот на консумативите
     -седмичен програмата
     -списък на последните 30 поставени му задачи
     -настройка на всички функции на робота и методи на почистване
     -подробно писание за извършената работа с налична карта за всяка задача, почистена площ в кв.м. , време на работа
      дали е посещавала зарядната станция по време на задачата, дали е спирал за пауза
     -технически спорт
В къщи го тествахме доста упорито, преди да го пуснем за първи път, почистих ме със стандартната прахосмукачка, след което той успя да събере още шепа мъх и боклуци.  После оставих децата да направят порядъчно количество боклук по земята от различно естество като трохи, парчета луканка и кашкавал, остатъчни обелки, хартиени изрезки и други. Поставихме за тест и една от двете виртуални стени който са в комплекта към робота. За да го ограничим само в тази стая, резултатът бе отличен, беше събрал всички боклуци, като същевременно му поставяхме и допълнителни трудности като премествахме столове да видим дали ще се обърка. Явно навигацията му е систематична и се актуализира постоянно, тъй като след като засечеше че има преместен стол,той преминаваше отново около него за да го почисти, а на предишното му място се връщаше да почисти отново, разбира се срещаше се и с някое детско краче изпречило се на пътя му, но никога не ги удари. Също ще отбележа че е доста внимателен с мебелите, не се удря в тях, само леко докосваше краката на столовете. Навигацията му е систематична и почиства от стая в стая, случва се да излезе от стаята докато почиства и да отиде в друга, но после се връща и почиства всичко. Когато открие по замърсена част автоматично се връща по няколко пъти за да я почисти добре, работи относително тихо, единствено е по шумен когато превключи на максимална мощност, което се случва когато се качи на килим примерно, но това е с цел по добро почистване. Разбира се и тази функция се управлява от приложението и може да бъде настроена. Ще отбележа че наистина преминава прагчета и не се оплита в кабели, което е доста важно според мен. Лесно и безпроблемно открива станцията си.
  Изводът който мога да направя е че това наистина е един интелигентен робот който се справя доста добре с почистването. Като минус бих добавил че на няма възможност да се управлява през приложението като дистанционно (напред, назад, наляво, надясно), но може би това ще бъде изчистено на по късен етап. Като цяло цената му не е ниска, но пък за сметка на това получавате първокласен робот на реномирани производител с традиции, който се справя отлично с почистването и притежава всички възможни най-нови технологии.

Мнение за ILife V3S
Скрит текст:
Здравейте, искам да споделя моя опит с ILIFE V3S Pro.  
Четох темата и в крайна сметка реших да не скачам на скъпи модели. Поръчката дойде от Германия за една седмица директно при мен, без митница. В комплекта има резервни четки и 2 хепа филтъра.

Преди всичко - по мое мнение това не е прахосмукачка, а метла робот. Ако имате килими няма да ви свърши работа. Вкъщи имаме само твърди подове - паркет и теракот - и робота се справя чудесно! Ползваме го всеки ден вече 10 дена и сме изключително доволни.

Като материали и качество на изработката нямам никакви забележки. Роботът мете добре, има следните режими: отложен старт, почистване на ъглите на стаята, почистване на конкретно място, автоматично се прибира на станцията за зареждане.

По мои наблюдения, за да измете добре стая му трябват толкова минути, колкото квадрата е стаята. Има сензори за стълби и не пада по тях. Справя се добре с препятствия от вида на столове и маси.Крайна оценка: като съотношение цена / качество този робот няма конкуренция - в момента излиза около 240 лв. Предполагам, че на 11 ноември, когато са големите намаления в Китай, цената ще е още по-ниска. Силно препоръчвам този модел Hands Ok HandСравнение между Румба моделите 880 и 980.
Скрит текст:
При 880 има един режим на почистване - почиства хаотично като минава по 100 пъти през едно и също място. Чисти дълго време. Примерно хола ми, който е 38 кв.м го чисти около 40 минути.
980 има три режима на работа - автоматичен (същия като този на 880), Once Cleaning Pass (минава по веднъж през едно място) и Two Cleaning Passes (по два пъти).
980 има и три mode-a - автоматичен (автоматично усилва всмукателната си мощ когато открие замърсена повърхност), Eco-Mode - почиства с ниска мощност през целия цикъл на почистване с цел да удължи времето за почистване и Performance Mode - винаги с най-висока мощност. 980 има опция за почистване на ъглите, която може да бъде изключена. Управлява се изцяло от приложението на телефона, няма дистанционно.
След почистване прави report за колко време е почистила помещението, колко кв метра е почистила и прави карта на почистената площ.
880 има витруални стени, които са и навигатори.
980 има само два вида стени (лъч и кръг) и няма нужда от навигатори. При отворени врати в апартамента го почиства целия и се връща обратно на докинг станцията без да има нужда да бъде навигирана.
И двата модела са предназначение да почистват до 185 кв метра жилищна площ и са с по-дълъг живот на батерията в сравнение с по-ниските серии. Предназначени са за семейства с килими и домашни любимци.
Аз лично очаквах 980 да има повече предимства, които обаче се изразяват основно в дистанционното й управление от телефона, статистики и карти, които има след всеки цикъл на почистване.
В заключение - 880 е перфектен модел и може би малко съжалявам, че просто не си купих една нова батерия, а вместо това взех 980. Не виждам чак толкова много плюсове, които да оправдаят толкова по-високата й цена.
Със сигурност 980 би се харесала много на притежателите на 5, 6 и 7ма серия, но тези с 8ма надали ще намерят големи разлики.

Инфо за Xiaomi Second Generation
Скрит текст:
Моделът Xiaomi Mi robot 2 Roborock се отличава с изключително интелигентна система за систематично почистване. Посредством лазерни сензори, които се въртят на 360 градуса и сканират 1800 пъти в секунда и 3 процесора, които следят движението на робота в реално време, прахосмукачката следва възможно най-ефективният алгоритъм за планиране на почистването. Xiaomi Roborock разполага с мобилно приложение за контрол на всички финкции на робота, чертаене на прецизна карта с почистените зони, а също така и възможност за чертаене на виртуални стени и опция за повикване на робота на определена точка. Мощната литиево-йонна батерия 5200 mah осигурява почистване до 150 мин.! Ротиращата основна четка, високата всмукателна мощност от 2000 Pa и възможността за използване на сух или мокър моп, чрез резервоар за вода осигуряват ефективно почистване на Вашия дом или офис. Xiaomi Roborock притежава датчици за разпознаване на типа на повърхността, която почиства, така че да оптимизира мощността си в зависимост от настилката. Роботът разполага с миещ се HEPA филтър, може да прекосява препятствия от 2 см и да се движи по наклон до 20 градуса.

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 10:03 от AnMary

# 1
 • Мнения: 15 125
Записвам се в темата. Ще чета сравнения и отзиви. Замислила съм се за робот, но още се колебая заради цената... Thinking

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 233
Това с "мизерията " много ми хареса.
Евентуално да добавим ,че видеонаблюдението на ЛГ 12 серия в момента не работи за БГ и че цената иска следене-все пак аз я взех под 700 лв. jijibiji пък направо удари джакпота- около 650 лв мисля че излезна нейната.
Може би към точка 1 да се добави ,че робота без средна четка по скоро е като ел метла.
Както и за турбото,че има доста хора с килими.
Благодаря Еличка за новата тема.Дано този път се чете наистина. Първа стр е направена супер така че ще има препратки.

# 3
 • Русе
 • Мнения: 5 300
Добавих. Това за четката има в другите обяснения.


Без очи останах да пиша в тоя малкия прозорец и все да гледам предварителния преглед.... И за къв... го правя..Thinking

За днес стига толкова. Ако има нещо за редакция, и утре е ден.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 226
Ели_дечкин, много благодаря за труда. Renydent, на теб също, винаги полезна Kissing

Аз успях да поръчам LG 12 серия за около 500лв с доставката, но още не съм го получила и не смея да се зарадвам предварително Grinning. Като дойде обаче, обещавам да споделя какъв е резултата Simple Smile Надявам се да е до края на др.седмица Simple Smile

# 5
 • гр. София
 • Мнения: 3 653
jijibiji, може ли линка отново?

# 6
 • София
 • Мнения: 10 599
Ели, чудесно си се справила.На когото не му се чете , колкото и инфо да има, все ще си пита наготово.
За Мая да кажа, че има лек търкащ момент, не влачи само моп.Месец вече само тя мие у нас и подът не е мръсен.Но да, мия й мопа , сменяйки я от стая в стая, което става за секунди.Мен ме устройва.
Утре съм решила най-накрая да изчистя с нормалната прахосмукачка и да пъсна една парочистачка на пода и отсега ми се реве.Simple Smile))
Научих се на хубавото!

# 7
 • Мнения: 4 610
Супер си, Ели! Много изчерпателен и подробен пост.

# 8
 • Русе
 • Мнения: 5 300
Нали си знаете, че заслугата е и Ваша, на всички които изказват мнения тук  Hug Аз просто го събрах

ДХ3, моля те копирай от другата тема някое ревю за Мая за да го сложа тук Praynig

# 9
 • София
 • Мнения: 8 311
Засега запис. И се замислих, че не съм споделила негативите на моята. После ще седна да ги понапиша.

# 10
 • Мнения: 1 272
Пишете, че трябва да има средна четка непременно, и това ме разколебава за Мая...Наистина ли е фатално, гледам, че ползващите Мая са доволни. Поръчах я, а сега се чудя дали да се откажа

# 11
 • Мнения: 15 522
Нали си знаете, че заслугата е и Ваша, на всички които изказват мнения тук  Hug Аз просто го събрах

ДХ3, моля те копирай от другата тема някое ревю за Мая за да го сложа тук Praynig

Ели_дечкин, не съм ДХ3, но дали няма да е по-добре да сложиш линк към темата, в нея има отговори от самата фирма на зададени въпроси или линкове към въпросите и отговорите, те са някъде след 31 стр. мисля и към някое ревю става, просто темата за Мая стана големичка и не съм сигурна, че някой ще чете наред, ако е линк към нея. Peace

# 12
 • Русе
 • Мнения: 5 300
Лабрекс, и аз това мислех ама кой ще я прочете темата? 1-2? Другите ще влизат директно с бутонките наред   Laughing

Аляна, никакво отказване  Naughty След време, дано да е много, вече ще имаш мнение и ще знаеш какво търсиш, и какво да си купиш. И без това поне един цял месец ще си влюбена така, че хич няма да ти е има или няма средна четка  Mr. Green

# 13
 • Мнения: 3 585
Да се запиша. Слава Богу вече с робот прахосмукачка вкъщи. Simple Smile Две години четох и се чудех, а то толкова хубаво било да има кой да чисти вместо теб. Голямата прахосмукачка напълно я пенсионирах!

# 14
 • Мнения: 15 125
Пускат ли ги на промоции тези роботи?

 newsm78

Общи условия

Активация на акаунт