Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 436
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
Violea, не мога да ти изпратя лично съобщение.  Би ли споделила тук подробности- синът ми няма в съобщението си линк към сайт за студентско настаняване.  Това студентско общежитие към унивеситета ли е,  и как става записването за него?

Мога да разкажа само за университетите Фонтис в Айнховен и Аванс в Бреда. Във Фонтис подадохме документи за кандидатстване на 01.04. На 13.04 вече имаше потвърждение за условен прием. В средата на юни изпратиха връзка към фирма за студентско настаняване - не е общежитие, а блокчета, в които се отдават стаи на студенти първа година /Хубавото на този университет е, че за първокурсниците настаняването е гарантирано. Стаите са между 370 и 500 евро/. Избрахме стая, резервирахме я с мейл и получихме договора. Плащането е с банков превод. Все още чакам допълнителни реквизити и не съм направила плащането. За Аванс бяха казали, че на 02.07 пращат код за достъп до www.studentroomsbreda.com. на студенти извън ЕС. На 09.07 дадоха код за достъп и на студентите от ЕС. Имаше информация, че стаите са ограничен брой и "който превари, той завари". Действително, когато влязох в сайта, имаше 34 стаи, така че действах бързичко - директно в "кошницата" и платих с кредитна карта. Не знам как е с другите университети. Общежития тип кампус със сигурност няма, но предполагам, че всички работят с някои housing агенции и или има информация на сайта на университета, или биха могли да ви насочат при запитване. Надявам се да е полезен отговорът ми и стискам палци при всички да се наредят нещата. Simple Smile

# 181
Благодаря за изчерпателния отговор. Синът ми  ще е в Бреда ,  но в  NHTV. Мисля, че там вариант с осигуряване, или поне шанс за настаняване през университета няма. Ние  наехме , но понеже чух Бреда, ми стана интересно. А и в процеса на търсене на квартира, попаднахме на няколко частни общежития в Бреда, които ме заинтригуваха. Синът ми като отпътува наесен ще ги проучи подробно. Нека сме подготвени за другата есен, ако и малкия ми син се запъти натам.

# 182
Момичета, днес посетихме университета NHTV в Бреда. Първите ми впечатления: мрачно и дъждовно време /дано не е в повечето си дни такова това сиво и подтискащо време!/, строителна площадка отстрани до университета- реновира се корпуса на геймдизайна/ ще е на ново място/, университета- отворен, всеки може да влезе, никой за нищо не е спиран/...Изобщо- кипи живот и по време на ваканция!
От информационния център ни се извиниха няколко пъти, че ни посрещат в този си вид, но се подготвят усилено за новата учебна година. Упътиха ни и видяхме две гейм-лаборатории, които били само малка част от това, с което подготвят бъдещите си гейм-дизайнери- бяха празни, без студенти и всичко изглеждаше някак носталгично...
Малко останах разочарована! Не знам...синът ми също не се впечатли особено! Но мечтата му е да продължи да учи там...остави си немалко светлина и надежда, като ми заразказва, колко било интересно и вълнуващо създаването на една игра,  според думите на едно негово приятелче, студент сега там.
След това отпътувахме до Saxon в Енсхеде/Еншеде...Еее, друга Холандия- слънчево, топло! Посрещнаха ни и ни упътиха до кампуса за геймдизайн/ на едно от изложенията на Унифай знаем, че от тази година имат нова специалност/, дори присъствахме на някакво парти на завършващи студенти там!
Не знам защо, но на всички ни хареса повече това, което видяхме в Енсхеде. И със сигурност ще остави трайно по- хубави впечатления от това, което ни посрещна в NHTV.
Тайно се надявам лошото и дъждовно време да не промени настроението и нагласата на моето момче за Бреда, но искахме да усетим малко от холандското образование, макар и в"затворените му врати"!

# 183
Ходенето на място, още дори преди да се вземе решение за кандидатстване, е нещо, което силно препоръчвам. Моят човек си избра университет така, след ходене до няколко, предлагащи специалност, към която проявява интерес.

# 184
Здравейте!Синът ми завърши 11 кл. и една от опциите,която обсъждаме е кандидатстване в университет в Холандия.Спряли сме се на този в Делфт,специалност  компютърни науки.Някой може ли да сподели мнение за университета.Труден ли е приема,тъй-като се води топ университет и предполагам,че критериите са високи?Поне така ни казаха от  Unify.
И един въпрос за академичната справка.Когато гимназията е профилирана и съответно има нулева година,трябва ли да се включват оценките по предметите,които се изучават в 9 кл,но реално влизат в свидетелството за основно образование.
Благодаря предварително за всяка информация!

# 185
Здравейте , имам въпрос какъв финансов документ се изисква от родителя при сключване на договор за квартира. ( от работата ,от НАП ??) Припомням синът ми е приет в Saxion и търсим квартира в Енсхеде. Ще ходим на 23 юли на място , надявам се Господ да е с нас и да свършим работа . Приемам с много голяма благодарност всяка помощ по този въпрос .
Ние също сме приети в Саксион . Как си намерихте квартира.

# 186
Ние използваме Unify засега ни съдействат за всичко .Приети сме в Саксион и търсим квартира в Есхеде.

# 187
Ние използваме Unify засега ни съдействат за всичко .Приети сме в Саксион и търсим квартира в Есхеде.
За двама . Ако има някой , който може да помогне , много моля да пише.

# 188
Sami76 -  в академичната справка влизат оценките от дипломата за средно образование. Ако я изготвяте в началото на 12-ти клас, тасм ще фигурират оценките от 10 и 11 клас, ако я правите след първи срок на 12-ти калс, то там ще бъдат добавени и оценките от 1 -я срок.

dimi2000 - при проучване на университети в които може да се изучава гейм дизайн (  работихме бавно , защото на практика синът ми друго не е имал намерение да записва), проучихме и двете места в Холандия. Всички мения за Бреда бяха силно положителни. В Саксион, по това което ми споделиха учили там геймдизайн - нивото на обучение не е добро, цари хаос и подготовката на децата не е на ниво.  Нека и други учещи геймдизайн в Саксион се включат, моите придобити впечатления са силно в полза на Бреда.
Вече няколко пъти синът ми получава от Бреда мейли в които от унито споделят за усилената работа която кипи около новия корпус, и го уверяват, че наесен ще влезе да учи в съвсем нова и модерна сграда. Пускат му и  линк към виртуална обиколка на училището. От думите на деца, учещи там - тази специалност изучавана в NHTV   е на  много високо ниво.
Знаеш за опита на сина ми с Кьолн. Положи неимоверни усилия младежа, изпитите бяха тежки и продължителни...е, не му се получи... Но относно ходене и зарибяване... ми не виждам голям смисъл , поне не и в нашия случай - ходенето до Кьолн и опознаването на университета само увеличи кофти чувството, когато разбра, че на един от етапите в процеса на кандидатстрване е отпаднал. Мисля, че заради това някак си не успя да се зарадва напълно на приема в Бреда, който по принцип също не е лек.  Разбирам да посещаваш унита, ама там, където приемът е по документи и на  практика  от залягането върху  оценките от дипломата си го  осигуряваш . Само мерак да имаш.
В случай като вашия, какъвто беше и нашия - приемът пряко зависи от изпитния процес. И ако едно дете е мотивирано да се занимава точно с това, едва ли кой знае каква допълнителна мотивация може да получи  с посещение в унито. Най много да се садне излишно, ако не го приемат.
А времето... ми то си е такова... холандско...мокро, влажно. Половината от площта им е отвоювана от блата и мочурища, няма какво друго да очакваме.  Купувайте  ръкавици, шапки и шалове - българските слънчеви деца  трябва да са добре подготвени за влажния им климат.  Към квартирата на сина ми има градинка с масичка и стол. Младежът от който я пренаехме му сподели, че това е  едно много ценно качество - защото така имаш шанса да използваш всеки слънчев лъч.  

# 189
  • София
От думите на деца, учещи там - тази специалност изучавана в NHTV   е на  много високо ниво.
Подкрепям. Синът ми започна да учи там логистика (което за NHTV не е от основните специалности) и впечатленията му са, че там на ниво се учат компютърните науки и медия. Не и логистика. Сега е във Fontys, където е друга работа - там си намери мястото.

Колкото до времето - човек винаги се влияе от времето, каквото е, когато посещава място за пръв път. Това е неизбежно и е подсъзнателно. Точно обратното впечатление имам пък аз от Бреда. Когато бях там беше едно слънце, красота, влюбих се в това градче.

Купувайте  ръкавици, шапки и шалове - българските слънчеви деца  трябва да са добре подготвени за влажния им климат.
Според мен трябва по-скоро да купуват непромокаеми якета и обувки, зимите не са чак толкова студени (както и летата не са горещи). Най-подходящо е да се носят повече и по-тънки дрехи, за да може да се обличат и събличат на пластове.

# 190
Моят син, след ходенето си на място, както и няколко деца - студенти там, също казаха, че не е толкова студено, колкото мокро. А според моя човек - страшен ветрилник.
Първото му впечатление беше, че никога не е виждал толкова равна земя и толкова много вятър. Smiley

# 191
Според мен трябва по-скоро да купуват непромокаеми якета и обувки, зимите не са чак толкова студени (както и летата не са горещи). Най-подходящо е да се носят повече и по-тънки дрехи, за да може да се обличат и събличат на пластове.

Aз като си го представя моя син на колело през зимата... все тези три зимни аксесоара ми излизат  в ума Wink
Но съм накупила  непромокаеми обувки и якета за всяко време.

# 192
G..D..,благодаря за отговора!Аз също съм съгласна с твоето мнение за академичната справка,но в училището на сина ми се заформи спор,тъй-като те включват и оценките по предметите,които реално се изучават в 9 клас,но с учебниците за 8-ми клас и влизат в свидетелството за основно образование.Накрая стигнахме до консенсус и въпросните оценки няма да бъдат вписани.

# 193
G..D..,благодаря за отговора!Аз също съм съгласна с твоето мнение за академичната справка,но в училището на сина ми се заформи спор,тъй-като те включват и оценките по предметите,които реално се изучават в 9 клас,но с учебниците за 8-ми клас и влизат в свидетелството за основно образование.Накрая стигнахме до консенсус и въпросните оценки няма да бъдат вписани.

Точно така! Академична справка е непълна диплома всъщност. Издава се тогава, когато кандидатстването тече преди средното образование да е свършило и е един вид гаранция, че кандидатстващия ще завърши средното си образование с хорариум часове изискуем от унито в което кандидатства, т.е. ще завърши с абитур - степен на средно образование, което позолява кандидатстване .

# 194
bloomnicer, Sash, Silent Smile  благодаря за полезната информация.
Ще летим на 30.07 да занесем багаж, оригиналите на документите и да видим какво ще направи с институциите им. Не съм на ясно дали е записал час в общината или не. Каза , че всичко на куп може да свърши чак през септември. Така са отговорили от  от унито.

Общи условия

Активация на акаунт