Майчинството счетоводно-77

• 57 385
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
Чери, не може ли да ме уволни дисциплинарно само при свикване инспекция на труда, имайки предвид че съм си подала такова уведомление с входящ номер?
А за болничният - не трябва да го прекъсвам и по този начин не може, така ли да разбирам?

# 136
  • Бургас
Мисля, че не беше нужно да уведомява БТ, ако докаже, че не отговаряш на изискванията за позицията, имаше нещо такова и като гледам такива ги върти, трябва да видя какво точно пишеше в КТ.

Не може да те уволни в болничен и те пази закрилата, ако си на постоянен трудов договор.

П.П Има ли друг на същата позиция в предприятието, като гледам закрила не се прилага , когато се съкращава позиция и се прилага избор...та може да събира доказателства за този избор.

.......Тази закрила при уволнение включва забрана за уволнение на бременната работничка или служителка с предизвестие, освен в следните случаи, изчерпателно изброени в КТ: закриване на предприятието; отказ на бременната работничка или служителка да последва предприятието или поделението, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност; когато бременната заема длъжност, на която е възстановен незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност; при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор. Закрилата включва и забрана за уволнение на бременната работничка или служителка без предизвестие, освен в следните случаи, също изброени в КТ: когато бременната бъде задържана за изпълнение на присъда или бъде дисциплинарно уволнена. При дисциплинарното уволнение е необходимо предварително разрешение от Инспекцията по труда.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 22:05 от Cherry^Blossom

# 137
На постоянен трудов договор съм и има още 4 жени на моята длъжност.
Друго мисля-ако беше решил да ме уволнява дисциплинарно можеше още днес да го направи, не е длъжен да спазва реда забележка итн?

# 138
  • Бургас
събира доказателства, за да докаже обективно, че не можеш да си изпълниш задълженията по ТД.....иначе ако е чистото дисциплинарно уволнение, то трябва уведоми Инспекцията. Моят съвет е да си пуснеш болничен.

Или събира доказателства за инспекцията, за да получи разрешение за дисциплинарно, щом те е накар и да се разпишеш. Макар, че това ако мине през съда с качествен адвокат, ще падне веднага. Толкова време до сега нямаш забележки/нали?/ и прояви и изведнъж стана недисциплиниран работник, точно като забременя.......чиста проба дискриминация, освен всичко друго, че ако тръгне по тая лайсна, може да искаш, освен от съда да падне уволнението, обезщетение и да го минеш и  за дело за дискриминация........ей как ги обичам такива "тарикати"

# 139
Какво значи "събира доказателства"?
В петък съм на преглед и ще уведомя АГ за болничен.

ПП: не, нямам забележки до момента, за една година запоатата ми е вдигана 3 пъти, тъй като беше доволен от работата ми и така бях доста доверен човек и на когото може да се разчита

# 140
  • В полите на Пирин планина
Щом ти е връчена "забележка" - тя също е дисциплинарно наказание. За същото нарушение няма как да наложи и ново наказание, т.е. да те уволни дисциплинарно.

# 141
  • Бургас
Най- вероятно ще я уволнява дисциплинарно и за да получи разрешение от инспекцията, събира писменни доказателства.
Или просто ще я съкрати, защото не може да изпълнява длъжността и обективно ще го докаже с тези забележки, които очевадно е накарал да се приемат щом са и разписани.......връзва си гащите.
За какво беше забележката и имаше ли основания? Следващият път като ти връчи такава и те накара да подпишеш, ако не си съгласна, напиши всичко в кратък текст и се подпиши...

И все пак толкова години без забележки, повишения и т.н, стигне ли се до съд......тежат тези неща повече от колкото дисциплинатни забележки след подадено уведомление за бременност.

Какво пишеше в забележката и основателна ли беше?

# 142
В забележката са изброени две точки по чл 188 от КТ за уронване името на фирмата, а самата забележка е подвеждане на ръководството и неизпълняване на трудовите задължения.
Сега ще пиша на ЛС

# 143
Whiskas, а защо подписваш нещо такова...Как се очаква да можеш да го оспориш, след като си го подписала, т.е. си се съгласила....

# 144
Almond eyes, след връчването й помолих няколко пъти (счетоводителя беше там също) да отида до стаята да си прочета членовете и да реша дали да подпиша при което ми беше заявено "Или подсписваш сега или викам двамата свидетеля, че си го отказала" ....
Когато човек не е напълно запознат с правата си, в такива ситуации го притискат

# 145
  • София
Здравейте!
В момента съм втора година в майчинство, синът ми навършва 2 години на 12-ти юли. Бременна съм с второто си дете и на 10-ти юли излизам в 45-дневен болничен. Така се получи, че датите се застъпват с 2 дена.
Въпросът ми е дали трябва да подавам някаква декларация именно за тези 2 дена (от 10-ти до 12-ти юли), в които ще се застъпят майчинствата? И ако да - към работодателя ли само подавам 45-дневния болничен и съответната декларация.
Благодаря Ви много.

Здравейте!
Преди време се обърнах към вас относно горния казус.
Вчера подадох документите си за излизане в 45-дневен болничен, съответно приложих Приложение 1 към чл. 3, ал. 2 и Приложение 8 към чл. 4, т.6 (на основание чл. 54 КСО)
Но от Счетоводството ми изпратиха още една декларация - Приложение 7 към чл. 4, т.6 (на основание чл. 53 КСО), където се попълват промени в обстоятелствата и според която прекъсвам отпуската си.
Въпросът ми е дали с последната декларация не се връщам реално на работа и по този начин губя правото си да застъпя майчинствата? Правилно ли са ми изпратили от Счетоводството тази декларация?
Много ви благодаря!

# 146
  • София-Младост
Приложение 7 е за втората година, т.нар. майчинство. Може да са ви я изпратили да си я имате...

# 147
  • София
Благодаря, Ала-Бала. Според тях е нужно да се предостави на НОИ. Не знам с каква цел, затова реших да се консултирам, за да не стане объркване.

# 148
  • София-Младост
Благодаря, Ала-Бала. Според тях е нужно да се предостави на НОИ. Не знам с каква цел, затова реших да се консултирам, за да не стане объркване.
Сега се върнах назад в публикациите и видях, че ти си ползвала втора година за първото дете. И Имаш 2 дни застъпване и съответно прекъсване на отпуска за първо дете, затова се декларира в тридневен срок това обстоятелство. Затова са ти дали тази декларация, като попълваш частта за промени в обстоятелствата.

# 149
  • София
Сега се върнах назад в публикациите и видях, че ти си ползвала втора година за първото дете. И Имаш 2 дни застъпване и съответно прекъсване на отпуска за първо дете, затова се декларира в тридневен срок това обстоятелство. Затова са ти дали тази декларация, като попълваш частта за промени в обстоятелствата.

Разбирам! Много ми е объркващо с всички тези декларации, но сега ми се изясни Relieved
Много, много благодаря!!!
Хубав ден! Nature High Brightness

Общи условия

Активация на акаунт