Майчинството счетоводно-77

• 57 435
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Хора, понеже нищо не разбирам ще помоля тези от вас, които са наясно да ми обяснят. С предната ми бременност бях назначена фиктивно на работа при една роднина, там плащах всеки месец здравни осигуровки на стойност 37лв. Обаче сега съм бременна с второ и понеже фирмата вече е затворена се налага да ме назначат във фирмата където работи свекъра ми. Там счетоводителката днес ми заяви, че ако съм назначена на минимална заплата ще трябва всеки месец да внасям по 170лв осигуровки. Ако съм назначена на 1000лв примерно - ще внасям всеки месец грубо по 400лв. Защо е така? Защо досега съм плащала 37лв, а сега изведнъж ми казват такава голяма сума? Казах и досега по колко съм внасяла и тя ми казва, че не е възможно. Моля ви, обяснете ми, че вече се обърках :/

ПП: Само да уточня, че сега ще ме назначават. Ще се водя известно време на работа.

# 166
  • София-Младост
При "известно време на работа" ще дължите и удръжките и начисленията върху заплатата. Т.е. това, което обикновено се дължи от работника и това от работодателя.
За да се плащат само здравни, трябва да ви назначат и да излезете в болничен.

# 167
При "езвестно врее на работа" ще дължите и удръжките и начисленията върху заплатата. Т.е. това, което обикновено се дължи от работника и това от работодателя.
Значи сега  ако ме назначат на 1000лв заплата, ще плащам по 400лв грубо всеки месец докато се водя на работа, а после като излезна в болничен ще плащам само здравните осигуровки - 37лв на месец, в продължение на цялото майчинство, така ли?

# 168
  • София-Младост
При "известно време на работа" ще дължите и удръжките и начисленията върху заплатата. Т.е. това, което обикновено се дължи от работника и това от работодателя.
Значи сега  ако ме назначат на 1000лв заплата, ще плащам по 400лв грубо всеки месец докато се водя на работа, а после като излезна в болничен ще плащам само здравните осигуровки - 37лв на месец, в продължение на цялото майчинство, така ли?
Да, така е. Здравните според мен са по-малко, но принципа е ясен.
И съвет...ако имате 400лв. на месец, заделете си ги. И да ви назначат на МРЗ. Така или иначе обезщетението ви ще се върти около МРЗ, 510 за момента...+ спестени 400.
Освен, ако предходните 24 месеца не сте били на висока заплата.

# 169
Да, така е. Здравните според мен са по-малко, но принципа е ясен.
И съвет...ако имате 400лв. на месец, заделете си ги. И да ви назначат на МРЗ. Така или иначе обезщетението ви ще се върти около МРЗ, 510 за момента...+ спестени 400.
Освен, ако предходните 24 месеца не сте били на висока заплата.
Извинявай, но какво е МРЗ?

# 170
  • София-Младост
Минимална работна заплата.

# 171
При мен не работи линка за Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО от първа страница.
Отваря се, но при бутон "справка" нищо не мърда ?
Някой има ли подобен проблем ?
Има ли алтернатива да проверя дали счетоводство са подали към НОИ болничния ?
При мен работи. От сайта на НОИ не можеш да разбереш дали счетоводството са подали болничния.
Мелисандра, МРЗ = минимална работна заплата.

# 172
Благодаря Ви!!

# 173
А има ли как да разбера дали са го подали от счетоводство, различно от това да питам тях, тъй като работодателя ми казва "Като имат време тогава" 😠

# 174
Аз не знам да има друг начин, освен по старомодния - звъниш и  питаш счетоводството.

# 175
Gigito, въпроса беше риторичен.

Здравейте, имах болничен от 02.06 до 02.07, който беше продължение. От болницата отказаха да ми го продължат без комисия, която имаше дата след 30 дни. Работодателя ми не би ме чакал 1 месец за да представя документа. За това отидох до ЛЛ който ми издаде болничен от 03.07 до 13.07.
Сега обаче са му го върнали този болничен. Следователно работодателя ще получи писмо за това. Как да реагирам... Не разбирам как работодателя ще ме чака 30 дни аз да мина на комисия ... Плюс че от другата седмица влизам в болница и не чи трябва удължение за цял месец.
Може ли да ме насочите какво да правя или към кой в НОИ да се обърна
След болничен издаден от ЛКК не може да се издаде болничен еднолично от един лекар.
ЛЛ няма въобще да може да изпрати този болничен в НОИ. Говорете с работодателя за някакъв друг отпуск, който в последствие да коригира. Друг вариант е да търсите друга ЛКК.

# 176
След болничен издаден от ЛКК не може да се издаде болничен еднолично от един лекар.

Здравейте, влизам със сходен казус. Интересува ме дали е невъзможно, само ако става въпрос за продължаване на болничния? Имам болничен от ЛКК до 19.07. вкл. След това ще ползвам 3 дни платен отпуск. Възможно ли е следящият АГ да ми издаде еднолично нов, първичен болничен за 14 дни, с начална дата 25.07.? За нова ЛКК няма смисъл, тъй като 45-дневният за майчинство трябва да започне от 11.08. (реално от 13.08. като първи работен ден в периода).

# 177
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
А има ли как да разбера дали са го подали от счетоводство, различно от това да питам тях, тъй като работодателя ми казва "Като имат време тогава" 😠
Точно от сайта на НОИ с Пик може да се провери дали болничният е подаден от счетоводството.
Не се подвеждайте по грешни коментари.

# 178
Pantera666 може ли линк, защото аз от сайта виждам само кога болничното заведение е подал БЛ. Ако наистина се вижда и счетоводството кога го подава смятам, че линка ще бъде полезен за всички.
Извинявам се, ако съм подвела някого.

# 179

Общи условия

Активация на акаунт