Майчинството счетоводно-77

• 57 392
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
  • В полите на Пирин планина
Няма как да се прехвърли отпускът за гледане на дете на баба, която не е осигурена, а само пенсионерка. Може да се върнете на работа и да получавате 1/2 от обезщетението, а бабата просто да гледа детето. Друг вариант е да я назначат някъде фиктивно на работа и тогава да ѝ прехвърлите ползването на този отпуск - -тогава ще получава обезщетението тя в пълен размер.

# 121
Няма как да се прехвърли отпускът за гледане на дете на баба, която не е осигурена, а само пенсионерка. Може да се върнете на работа и да получавате 1/2 от обезщетението, а бабата просто да гледа детето. Друг вариант е да я назначат някъде фиктивно на работа и тогава да ѝ прехвърлите ползването на този отпуск - -тогава ще получава обезщетението тя в пълен размер.
Благодаря 🙂

# 122
  • София
Здравейте! Търся съвет дали може да се прекъснат взаимоотношения с работодател по време на майчинство (2-ра година). Случаят е следният: искам да се върна на работа този септември и да прекъсна майчинството, но и да започна нова работа. За тази цел трябва да подам предизвестие сега, да прекъсна майчинството и да кандидатствам на ново място. Имам неизползван платен годишен отпуск за 2016,17 и 18 година за над 50 дена (това са почти три пълни месеца и съответно, заплати, 2016 бях бременна, излязох в болнични след един спешен кабинет и оставих над 20 неизползвани дни). Ето на какво не можах да намеря отговор : 1. Има ли причина да НЕ  ми изплатят не използвания отпуск? (постоянен трудов договор) 2. Имам предизвестие 2 месеца - може ли да ми тече предизвестие докато чистя натрупания отпуск? Предполагам, че така ще направят, ще ми пуснат отпуска да тече, и накрая каквото остане ще го изплатят. Ако изчакам и не напусна до края на майчинството (февруари 2019), ще ми "изгори" ли неизползвания отпуск от 2016? Благодаря предварително! Flowers Four Leaf Clover

# 123
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Търся съвет дали може да се прекъснат взаимоотношения с работодател по време на майчинство (2-ра година). Случаят е следният: искам да се върна на работа този септември и да прекъсна майчинството, но и да започна нова работа. За тази цел трябва да подам предизвестие сега, да прекъсна майчинството и да кандидатствам на ново място. Имам неизползван платен годишен отпуск за 2016,17 и 18 година за над 50 дена (това са почти три пълни месеца и съответно, заплати, 2016 бях бременна, излязох в болнични след един спешен кабинет и оставих над 20 неизползвани дни). Ето на какво не можах да намеря отговор : 1. Има ли причина да НЕ  ми изплатят не използвания отпуск? (постоянен трудов договор)Не 2. Имам предизвестие 2 месеца - може ли да ми тече предизвестие докато чистя натрупания отпуск? Да Предполагам, че така ще направят, ще ми пуснат отпуска да тече, и накрая каквото остане ще го изплатят. Ако изчакам и не напусна до края на майчинството (февруари 2019), ще ми "изгори" ли неизползвания отпуск от 2016? Не Благодаря предварително! Flowers Four Leaf Clover

# 124
Здравейте! Днес получих превод от 11 лв., а преди 5 дни от 7 лв. .. Терминът ми беше 1 април миналата година. Какви са тези суми? В СО не отговарят на телефона.

# 125
Здравейте! Бихте ли ми помогнали с информация за това какъв е срокът на НОИ да обработи декларация по чл. 50 и 51 от КСО? Подадена е на 3-ти юли, а все още стои надпис “В процес на обработка”.
Предварително благодаря ! Simple Smile

# 126
  • София-Младост
Здравейте! Бихте ли ми помогнали с информация за това какъв е срокът на НОИ да обработи декларация по чл. 50 и 51 от КСО? Подадена е на 3-ти юли, а все още стои надпис “В процес на обработка”.
Предварително благодаря ! Simple Smile
В рамките на дсет работни дни плащат, така че малко преди това минава и обработката.

# 127
Здравейте! Днес получих превод от 11 лв., а преди 5 дни от 7 лв. .. Терминът ми беше 1 април миналата година. Какви са тези суми? В СО не отговарят на телефона.
Може би доплащане за миналата година след годишното преизчисление.

# 128
Здравейте,
Имам следния въпрос -

Преди 2 месеца казах на работодателя ми, че съм бременна (като връчих на счетоводството уведомление за бременност по чл. 313) и от тогава той сякаш нарочно започна да следи изкъсо работата ми и да ми се правят ежедневно някакви забележки.
Днес получавам "ЗАБЕЛЕЖКА" по чл 187 от КТ за неспазване на задълженията ми, която ме накара да подпиша - та, въпроса ми е - има ли право да ме уволни сега, въпреки че съм дала уведомление за бременност? Защитава ли ме КТ с това уведомление или сега мога да бъда дисциплинарно уволнена?
ПП: Също така мисля да изляза в болничен от 01.08 до края, тъй като нямам нерви, които да си хабя излишно - та може ли да ме уволни и тогава?
Моля, за малко информация.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 13:46 от Whisskas

# 129
Не може, ако си на постоянен договор. Дано не те подвеждам, но поне това съм чела, че са казвали тук момичетата.

# 130
Здравейте, бременна съм в 4месец до 04.09 съм в отпуска и мисля след това да изляза в болничен до края.Осигуряват ме на 776 лв въпросът ми е колко болнични ще получавам долу-горе?Благодаря предварително

# 131
  • Across the Multiverse
620 лв.

# 132
Благодаря много!А ще ми обърка ли нещо майчинството болничния Simple Smile

# 133
  • Сливен
Имам следния въпрос-вчера малчо направи една година,термина ми беше 20.07.2017,счетоводителката каза че на 18.07.2018 ще подаде нужната декларация за удължаване на майчинството за втората година.От прочетеното в темата "На коя дата изплащат майчинството" разбрах,че в началото на август трябва да получа сума изчислена на майчинство 510 лв за дните до 20.07 и на по-късен етап за останалите дни до края на юли,изчислени на база 380лв.Така ли е?
Този месец имам 3 превода от НОИ-един на 3.07 със сумата за юни и два много странни 11.94 лв на 5.07 и 5.04 лв на 10.07,за които не намирам информация на страницата на НОИ.
Дали е това преизчисление за което се писа наколко поста по-нагоре?

# 134
  • Бургас
Може да те уволни дисциплинарно, та излизай овреме в болничен. Ако не прекъснеш болничният. няма да има реално разлика.

Общи условия

Активация на акаунт