Майчината кърма е единствената „суперхрана“, съдържаща всички хранителни съставки, от които се нуждае бебето за оптимален растеж. Майчиното мляко има както краткосрочни, така и дългосрочни ползи. Положителните резултати от кърменето не се изчерпват само в началния етап на детството – при възрастните, които са били кърмени, рискът от развитие на сърдечни болести, диабет и високо кръвно налягане е много по-малък, благодарение на уникалните качества на кърмата.

Кърмата съдържа освен хранителни съставки, като белтъци, въглехидрати и мазнини, които отговарят за оптималният растеж на бебето, и уникални биоактивни компоненти, които отговарят за развитието на имунната му система. Към тези биоактивни съставки спадат една специална група олигозахариди (HMO - human milk oligosaccharides), които се съдържат само и единставено в майчиното мляко. Доскоро ползите им не бяха напълно разкрити, въпреки, че са изследвани и изучавани в продължение на почти един век. Те са третият по големина компонент в кърмата, след мазнините и лактозата, съдържат се в най-голямо количество в коластрата, като намаляват постепенно в зрялото мляко.
 


Олигозахаридите в майчиното мляко (НМО) са изключително важни за здравето на бебето. Те служат за храна на бифидобактериите, насърчавайки растежа на „добрите бактерии“ и освен това имат функцията да „прихващат“ патогенните микроорганизмите и да ги извеждат от организма, като по този начин не им позволяват да причинят инфекции. Олигозахаридите повишават защитните функции на имунната система и намаляват риска от респираторни заболявания.

Тайните на този уникален компонент на кърмата – олигозахаридите - все още се разкриват от учените. Предстоят още много проучвания и изследвания в изясняване на ползите и механизмите им на действие, като развитието на имунитета, намаляване риска от алергии, развитието на мозъка и нерваната система и други. Очакваме ги!

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 10:02 от Редактор**