Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 юли 2018, 15:29 ч.

Какво правят Вашите ученици лятото?

 • 15 516
 • 93
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 307
Здравейте!

С какво се занимават Вашите деца през лятната ваканция? Изключваме четене на книги. Пращате ли ги на курсове, лагери, занимални и т.н.?

# 1
 • Мнения: 3 299
Дъщеря ми ще бъде тази година първи клас, но се наложи още от това лято да я запишем на лятна занималня. Там пишат всеки ден и играят. Общо взето това е. Най-много ме е яд, че откакто е тръгнала на ясла, тя реално няма ваканции. Почивките й са, когато ние излезем отпуска - т.е. 20 дни в годината. Ще усети какво е истинска ваканция като стане 4-5 клас някъде, обаче за сега това ни е единствения вариант. Усещам, че е вече доста уморена и чакам с нетърпение лятната отпуска, за да можем всички да си починем.

# 2
 • Мнения: 1 332
или са с нас на ваканция или са на зелена занималня или баба им ги води на почивка.

# 3
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 370
По стечение на обстоятелствата ни се налага поддържаме добро ниво на английския език и голямата ходи през ден на уроци по английски език. Но пък й харесва и не го усеща единия час. Периодично я записвам на лагери, последният беше еднодневен за праисторическия живот и мина неусетно. Оглеждам се за още такива.
Иначе играе със съседчетата навън, със сестра си, чете книги, решава задачи.
Скоро предстои море, селски приключение и в края на август отново на училище.

# 4
 • Мнения: 1 251
 Оставям и двете си деца да правят това което искат и намерят за добре. Единственото им задължение е да си четат книгите от списъка. Може и да не е много правилно, но смятам,че имат право да бездействат, ако учат добре през учебната година.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 679
Според възрастта, различно.
Най-голямата миналото лято помагаше в кантората 1 месец, докато ние с баща им почивахме. Тази година ще се редува с по-малката дъщеря през юли и август. Тя през следващата учебна година завършва гимназия, а втората дъщеря ще бъде в 10-ти клас. Така ще имат възможност да си заработят джобни, а аз ще почивам. През времето, когато едната е в кантората, другата може да си планира свободното време по своя преценка. Двете ще гостуват на племенницата ми в чужбина в началото на септември и после ще отскочат заедно до морето.
Третата ни дъщеря ще бъде в 5-ти клас. Беше вече на лагер от училище. В момента е на море с едните баба и дядо. Когато се върне, ще наблегне на задължителните книги. През август ще е с мен, с татко им и с Малчо на почивка и ще продължава с четенето. В началото на септември ще бъде с другите баба и дядо на вилата. Оставили сме я да почива активно това лято, защото много се измори през годината.
Малчо е на 4 г. Той още е "извън системата" и при него няма разлика. Този и другия месец ще си го гледам аз, а в началото на септември и той отива с баба, дядо и малката кака на вилата.

# 6
 • Мнения: 20 335
Оставям и двете си деца да правят това което искат и намерят за добре. Единственото им задължение е да си четат книгите от списъка. Може и да не е много правилно, но смятам,че имат право да бездействат, ако учат добре през учебната година.
Общо взето подкрепям, но с добавка, че дъщеря ми се занимава по 20 минути на ден по БЕЛ, 20-по математика и 20-по английски. В останалото време е волна птичка. Рисуването ѝ е голямата страст. Почти всеки ден е на плуване, защото има лека форма на гръбначно изкривяване и се надяваме да се оправят или поне стопират нещата с плуването. За щастие, аз работя основно от дома и навсякъде където мога да включа лаптопа и рутера работата ми върви, така че до септември не планираме връщане в София и беснеенето и кифлеенето навън с приятелки върви с пълна пара.

# 7
 • Мнения: 6 808
Синът ми завърши 5-ти клас на 15.06. След това беше 2 седмици на лятно училище от курса по английски, от понеделник до петък по 3 ч и 20 мин + 3 пъти седмично плуване. Накрая имаше изпит и сега е свободен през следващите 2 седмици. Четенето на книги е ясно, ходи и 3 пъти седмично на плуване. През другото време прави каквото си поиска. След 2 седмици заминава за 7 дни на летен лагер с изучаване на английски език и после пак е волна птичка до септември. Четенето и плуването ще продължат разбира се

# 8
 • Мнения: 2 864
Моята дъщеря ходи в понеделник, сряда и петък на  карате по 2часа е тренировката и на английски, неделя 2 часа ходи на рисуване, вкъщи чете книгите от списъка, решава по някоя задача, и пише домашните по английски.От 11до 13.07 ще е на обучение в археологически музей.

# 9
 • София
 • Мнения: 190
Моят син е бъдещ седмокласник. Оставила съм го да почива както намери за добре. Завърши с пълно отличие и не го карам да учи през лятото.
Беше на лагер в Гърция, след 2 седмици отиваме на семейна почивка.
Какво да ви кажа ..... ляга си много късно, спи до обяд, играе на компютъра и футбол по няколко часа.

# 10
 • София
 • Мнения: 307
Ясно.. общо взето и при Вас е свобода. И аз съм за почивка през ваканцията, но нищоправенето също не ми допада особено. Затова ще обмисля плуване например. Благодаря!

# 11
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 515
Уж не ги оставям да стоят без работа, а все имам чувството, че нищо не правят. Ходят на различни занимални и клубове по интереси, пътуваме и обикаляме нови места, ама като ги гледам, не са се обогатили особено 😂 иначе по цял ден ще четат, ама нищо смислено като цяло.

# 12
 • Мнения: 8 893
      От ПГ до сега- предстои седми клас, има задължително две седмици на някакъв летен лагер, но без преспиване- с прибиране у дома.Лагерите са сред природата и децата се занимават с различни спортове- ориентиране, стрелба с лък, катерене, каяци, езда и др. Две поредни години ходи по два месеца на плуване. После с мен на плаж, после -две седмици на планина семейно.

Междувременно чете книги, не го занимават с друго, освен в началото на септември малко преговор.

За съжаление, тази година малко се объркаха плановете, в началото на ваканцията детето и аз с него  бяхме в болница и сега още лекува последици./Пневмония/ Така се прекрати внезапно летния лагер, не го записах на плуване, плажът е разрешен в края на юли, а за планина нямаме още организация.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 782
Моят сега е при баба и дядо и съм го оставила да си почива,но с тях всеки ден чете,пише по 1 диктовка и решава текстови задачи-той ще е трети клас.Иначе досега всяко лято все пътувахме,но т.к.за това с ММ имаме други планове засега ще е на бабин дом до към 13 август, а ако се наложи и до 15 септември...

# 14
 • Мнения: 4 846
Дъщеря ми ще е трети клас, от 3та група в градината до миналата година включително ходеше на лятна занималня. Даже година не пожела и честно казано се радвам, защото видях че госпожата е взела 25 деца да гледа, а миналата година бяха до 15 деца максимум. Та сега освен четенето на книги и книжка със задачи, идва с мен на работа до обяд, и после е с баща и. При мен има деца и си играят добре.Баща и повече работи през нощта и през деня често е свободен. А забравих че беше и на лагер от училище!

# 15
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 700
Дъщеря ми скоро ще навърши  9години.2 седмици беше половин ден в лятна занималня с рисуване.
2 седмици беше на зелено училище.
Сега ходи на английски,чете книги и пише домашните за ваканцията.Следобед излизаме в 16.00 и или играе с децата на площадката или сме в Морската градина или на кино.
Следващите две седмици ще ходим на плаж до обяд,а после ще чете книга.В 16.00 излиза да играе.
През август сме 1 месец на планина,а в началото на септември 1 седмица на почивка в Гърция.

# 16
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 2 229
Моят син е на 12г бъдещ седмокласник,миналата и тази седмица е на уроци в ЛОГО 3  -20 часа БЕЛ и 20 часа Математика-подготовка за Американския колеж/ДАЙ БОЖЕ да влезем / Smile .Другата седмица е на курс по програмиране и изграждане на компютърни игри в IT step academy.Всичко това е по негово лично желание. Innocent Прочели сме разказите,научили сме наизуст половината "На прощаване",решаваме домашните от курсовете,кара скейт в парка при нас и чакаме времето да се стопли за море.Мислехме да ходим на плаж Събота и Неделя,но го дават лошо времето.

# 17
 • Мнения: 20 335
Прочели сме разказите,научили сме наизуст половината "На прощаване",решаваме домашните от курсовете
Наистина ли и ти си научила наизуст половината от "На прощаване" и решаваш домашни от курсовете?

# 18
 • Мнения: 1 291
Моето, на 11 години, прави това, което аз съм й планирала за ваканцията. Толкова години и по много ваканции - оплакване не съм получила. А обожавам да й планирам времето, знаейки че още 3-4 години и ще трябва да я оставя сама да решава. Разчитам на това, че дотогава ще е научена на голямо разнообразие и интереси в много области и няма да е съгласна на 18 години просто да кисне цял ден на кафе... А пък го планирам всичко така, че да учи всичко онова, за което в училище няма време или не се учи. Нагаждам го според учебната й програма напред и се съобразявам с финансите и времето на семейството, разбира се. От резултатите досега съм доволна. Ето конкретни примери: спорт - много плуване и игра с вода, тенис, колело вечер, скутер, федербал в парка, плюс винаги преглеждам за големи спортни събития, които да гледаме заедно - първенството в София по худ. гимнастика, баскетболни срещи (през Великденските ваканции) - всичко, в което сме добри българите. Семейни ескурзии - свързани с уроците й по история. За Римската империя обиколихме де що имаме из България разкопани римски места, с карта в ръка и допотопната Цезар 3 игра за компютър. Тази година - море в Турция, но с акцент върху Древна Гърция и град Троя и храмът на Артемида в Ефес. Намерих "Илиада" като комикс, ще я тътря в куфара. Ще взема книги, карти - хем география, хем история по ония земи. Тук, където живеем, учат "религии" (има го и като избираема матура), което значи, че между плажа и тъпкането в ресторанта ще философствам за родното място на Богородица и Свети Георги, сега на мюсюлманска територия. Много готвене - коктейли, сладкиши,  домашни сладоледи - нека експерементира и предпочита домашната храна. Природа - в момента чакаме 5 какавиди да се излюпят като рядък вид пеперуди, грижи се за един корен тиква за Хелоуин и ако не я полее - урокът е - ще изсъхне и няма да имаш.😉 Подменя лъжиците със захарна вода из градината за пчелите и хвърля на катериците стари ядки от шкафовете. От години се мъча да намеря ветеринар, който да ни води със себе си по фермите за 2-3 дни, но не случвам. Походите ще бъдат из Стара планина - тя обича да катери, хем е и оборудвана. Миналото лято солниците и птиците в Поморийското езеро бяха супер. 8 дни в Копривщица ни чакат. Събира БТС печати. Сега й преправям лесен вариант на Априлските дела - с празни страници тук-там, за да рисува сама по тях, ще разчитам на униформа на Райна княгиня (сега поне магазини за носии под път и над път). Музика - освен нейните си модерни песнички, все гледам да пускам и някакви емблеми в музиката и почвам бла-бла. Да умре човек от срам - английските деца не могат да запеят една песен на Бийтълс! За Копривщица ще нося нашите възрожденски песни. Музеи - много, по темата, каквото успеем, ще обиколим. Много гушкане с баба й. Четене - колкото успея да пробутам. Ще има и малко математика - иначе забравя. Много обичам ваканциите ни. Старая се всячески да са качествено прекарано време за всички ни.

# 19
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 2 229
Прочели сме разказите,научили сме наизуст половината "На прощаване",решаваме домашните от курсовете
Наистина ли и ти си научила наизуст половината от "На прощаване" и решаваш домашни от курсовете?
Аз си го знам цялото 8г-учих в у-ще с патрон Левски и 5г.с патрон Ботев

# 20
 • Мнения: 8 421
Голямата ще бъде в 4 клас, аз съм в майчинство. Ходи 2 пъти седмично на плуване, решава по 30-40 мин. задачи и чете с уговорката да чете, каквото иска. В момента е едновременно на втория Хари Потър и не знам кой Пърси Джаксън. До миналото лято я тормозех със задължителните книги, накрая осъзнах, че тормозя предимно себе си. Всеки ден сме в някой парк, а следобяд излиза с деца пред блока. Ходи и у бабите за някой друг уикенд, където нищоправи по цял ден. Море с нас, море с баба, ще видим дали с бебе ще се навия на традиционните палатки и това ще е ваканцията.

# 21
 • София
 • Мнения: 307
Уаауу.. Мари, невероятна организация - интересна и полезна! Адмирации! Hands Clap

Wishmaster, мисля, че denissa e от майките, които говорят в множествено число Wink

# 22
 • Мнения: 20 335
Да, предположих. Само да не вземе след години да се похвали "Сгодихме се".  Laughing

# 23
 • Мнения: 4 834
Мари, много добра идея за комикса на Илиада, ще ходя да търся. Страхотна оганизация, аплодисменти и от мен!

Ние ще ходим на море на Пелопонес, и тъкмо се чудех как да им приближа Илиадата подобаващо.
Иначе всичко им е планирано плътно. Семеен излет в Париж, ИТ Степ Академия (същия курс видях по-горе), интензивен английски език, 11 дни море в Гърция. Август семейна планина за 3 дни, Арт лагер за седмица, пак интензивен английски език. Уикендите ще са активни- местни концерти, посещения на Зоото с приятелчета. Тренировките ще са само в дните с английския, иначе изпускат, то е ясно.

На 18, 11 и 9 години са децата. Големият е свободен електрон и учи. Търси си лятна работа в момента. Лагерите и английския са за 2те малки. Ще празнуваме и 2 рождени дни. 11 годишния иска сам да си направи тортата, ще помагам. Laughing

# 24
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 2 229
Да, предположих. Само да не вземе след години да се похвали "Сгодихме се".  Laughing
Laughing

# 25
 • София
 • Мнения: 116
Аз ще се включа с едно интересно предложение, стартиращо съвсем скоро от организация, която ще се занимава с обучение, откриване и развиване на таланти от 10 до 17-годишна възраст.

Страничката е: www.facebook.com/apebulgaria/

Гледам, че доста хора са се включили вече. Някакви мнения по въпроса?

# 26
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 515
Аз ще се включа с едно интересно предложение, стартиращо съвсем скоро от организация, която ще се занимава с обучение, откриване и развиване на таланти от 10 до 17-годишна възраст.

Страничката е: www.facebook.com/apebulgaria/

Гледам, че доста хора са се включили вече. Някакви мнения по въпроса?
Не знам дали се опитваш да ги рекламираш, но от страницата не става ясно нищо. Засукани приказки и нищо конкретно.

# 27
 • Мнения: 12 532
За това лято съм планирала два забавни лагера, едно зооучилище, две седмици море, две планина, една седмица екскурзия в чужбина и още една кратка планина, ако успеем да вмъкнем някъде, и една седмица гостуване при леля си. През останалото време на вилата и на спорт, когато сме вкъщи. Общо взето не остава почти никакво време и се надявам да не решават да скъсят ваканцията.

# 28
 • Мнения: 20 335
Пепел ти на клавиатурата! Как така да съкратят ваканцията?

# 29
 • Мнения: 12 532
Ами, знам ли, всяка година нова простотия от МОН. Ето седмокласниците ще учат вече до 30.06, а досега е било до 15.06 мисля.

# 30
 • Мнения: 20 335
А, това за 7 клас е заложено в новия закон. Дъщеря ми ще бъде 7 клас, т.е. от випуска на опитните зайчета по новата прграма е, та го знам откакто приеха новия закон. Иначе, началото и краят на учебната година се определят със заповед на министъра още през август.

# 31
 • Мнения: 12 532
 До края на 12 клас обаче кой знае какво могат да измислят.

# 32
 • Мнения: 20 335
Ох, не ми се мисли. Купон ще дам като завърши и тя и се отърва от родната образователна система.

# 33
 • Мнения: 6 808
А приеха ли новите правила за НВО в 7-ми клас? Говореше се, че ще правят подробен преразказ на неизучаван текст, както и това, че ще се включва материала от 5 и 6 клас. И ще хване тези, които сега ще са 6-ти клас

# 34
 • Мнения: 20 335
Още не.

# 35
 • Мнения: 6 808

Благодаря. Дано да не го приемат. Все се чудят как да направят още по-трудни и стресиращи за децата, а покрай тях и за нас

# 36
 • Мнения: 20 335
Реших да гледам философски на нещата- каквото за нея, това и за другите. Иначе ще се гръмна.

# 37
 • Мнения: 6 095
Детето ми ще бъде 4-ти клас, придържам се към мнението, че ваканцията е за почивка - и без това са натоварени целодневно в училище през учебната година (още чакам да видя възрастния с 9.5-часов работен ден, започващ в 8 сутринта). Когато аз бях дете, абсолютно нищо не се правеше през ваканциите, пълна анархия. Сега като чета някои от постовете, ми се изправят косите. Абсолютно не приемам такова натягане на пружините.
И без това от училището им прекаляват с летните домашни, особено по математика (с такъв профил е училището), но и с тях не напъвам много. Колкото реши - толкоз.
Книги чете каквито и когато иска, на периоди - понякога по една дебела книга за 2-3 дни, веднага след нея - втора; друг път със седмици не отваря. И аз съм така.  
Като човек, учил и работещ в областта на езика и изкарал отлична оценка на приемен изпит по литература в СУ, ми е пределно ясно, че до осми клас задължителната литература е по-скоро за обща култура, която може да бъде придобита и текущо в рамките на учебната година. Така че не се задълбочавам много в списъците, предоставяни от учителките.
Ходи на занималня с английски по 1 месец, не толкова да учи езика, колкото че мястото е в двора на нашата кооперация Wink През останалото време е при баба си или с нас в офиса. Скоро ще започва да седи и сама. Ходи си на същия спорт, на който и през учебната година.
Пътуваме семейно общо около месец в рамките на ваканциите през годината (не само лятната), при късметлийски наредена година за родителите - и повече.

# 38
 • Мнения: 7
Дъщеря ми е на 8г. Скоро ни предстои прибиране към Варна и е много  развълнувана. Обича книгите, но и́ е трудно да чете на български, та това лято се надявам да се понаучи. Много бих искала да  я изпратя на дневен лагер, за да се отдели малко от нас, но се притеснявам, понеже ще е сама, няма си приятелки там и лагера може да има обратен ефект. Тъй като говори отлично английски, цяло лято се опитвам да комуникираме само на български. Ще се позанимаем малко и с текстови задачи. Тя учи по американска система и не са много застъпени. А ги намирам за много полезни и се опитвам да и́ ги поднасям, свързани с житейски ситуации. Сутрин ще ходи редовно на плаж с дядо, а аз и баба ще пием кафе. После игра със съседските деца. Поръчала си е посещения на музеи и аквапарка. А аз планувам и обиколки из близки интересни места. И почивка...

# 39
 • Мнения: 14 783
Иначе, началото и краят на учебната година се определят със заповед на министъра още през август.
Само краят. Началото е фиксирано в закона.

# 40
 • София
 • Мнения: 191
Относно четенето на книгите съм разбрала, че си е до човек, в случая до дете! Не му ли е интересно, ще пропуска страници, ще лъже и вас, че чете и се получава едно чисто губене на време. Нали знаете - насила хубост не става. Факт е обаче, че тези книги не се дават току така. Това са книгите с включени произведения, които ще бъдат изучавани в следващата година по български език и литература. Много е важно какви навици се създават на детето, важно е да знае кога си играем и не мислим за нищо и кога сме сериозни. Моето мнение е такова, децата имат две основни задължения - да бъдат деца и да учат! Може да съм по-строга някой път (дори когато всичко ми трепери отвътре), но знам защо го правя. Изхождам от това, че наистина искам детето ми да знае какво иска в живота. Да се забавлява всеки може Simple Smile Другото, за което се сещам, е че при баба се преговаря усилено таблицата за умножение. Който не си е сядал на Д-то през учебната година, щв учи и лятото.

# 41
 • Мнения: 8 893
Дъщеря ми е на 8г. Скоро ни предстои прибиране към Варна и е много  развълнувана. Обича книгите, но и́ е трудно да чете на български, та това лято се надявам да се понаучи. Много бих искала да  я изпратя на дневен лагер, за да се отдели малко от нас, но се притеснявам, понеже ще е сама, няма си приятелки там и лагера може да има обратен ефект.

Не се притеснявай, моят син беше ПГ, когато отиде за първи път на лагер сам, без приятели.Винаги има деца, които са сами,сприятеляват се.Всяка година децата чакат с нетърпение лагера.Препоръчвам Родни Балксни и Чудните скали.Вторият лагер е по- екстремен, с катерене, гребане, езда.Първият е по- скоро разходки из природатаци състезания по ориентиране.Ръководителите са много отговорни към децата

# 42
 • Мнения: 4 745
Моят син скучае и иска ваканцията да свърши и да бъде пети клас. Не е по ученето, но съучениците му липсват. Аз съм от тези дето искат ваканцията да е макс един месец. Работя, нямам възможност да му организирам летата. А той освен на компютъра други забавления не може сам да си организира. Не му харесват децата, които живеят около нас и по цял ден си стои сам. Дори ходя да търся свободни деца , за да поиграят. Ходи от време на време при майка ми-там децата му харесват, но и тя работи и не може да го взима. Абе с една дума за мен лятото е загуба на време и скука. Знам, че това мнение не се споделя от повечето мами във форума, но за мен си е така.

# 43
 • София
 • Мнения: 3 538
Хубаво е да почиват, имат нужда. Гадното е, че като са малки (1-2-3 клас), не мога да ги оставя сами. Нямам им вяра. Затова гледам да е нещо средно.
Големите юни са на занималня. После има малко море/планина. Следва месец и половина с баба на село. Там са всичките и анархията е почти пълна. Големите имат задължние да четат по малко всеки ден и да помагат по малко на баба си с гледането на малката.

# 44
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 2 229
Моят син скучае и иска ваканцията да свърши и да бъде пети клас. Не е по ученето, но съучениците му липсват. Аз съм от тези дето искат ваканцията да е макс един месец. Работя, нямам възможност да му организирам летата. А той освен на компютъра други забавления не може сам да си организира. Не му харесват децата, които живеят около нас и по цял ден си стои сам. Дори ходя да търся свободни деца , за да поиграят. Ходи от време на време при майка ми-там децата му харесват, но и тя работи и не може да го взима. Абе с една дума за мен лятото е загуба на време и скука. Знам, че това мнение не се споделя от повечето мами във форума, но за мен си е така.
Ох,не е лесно,но пък все още са малки.Аз като се сетя нашите ваканции какви бяха......Но баба ми се пенсионира на 55 и цяло лято при тях в игри,ходене да се къпем в реката,федербал,колелета,ластик и ,,,,,,,,,,Сега като гледам как 65 г.ходят да работят защото пенсията не стига,как да гледат внуци.А докато дойде нашият ред да сме баби,за да помагаме не знам какво ще е.

# 45
 • Мнения: 12 532
Кристина, запиши го на градски лагер или други занимания. Вие май сте от София. Има толкова много предложения, които са интересни за неговата възраст.

# 46
 • Мнения: 6 808
Кристина, мога да ти препоръчам летния лагер на Атмосфера спорт. Много добре е организиран. Сутрин ни гвизам и следобед ги връщат, всеки ден ги водят на различно място /един ден на Витоша, втория ден на басейн, третия ден на скално катерене и т.н./ Разгледай сайта им, ако искаш

https://asport-bg.com/letni-lageri-programi/

# 47
 • Мнения: 4 745
благодя момичета, ама то и моето дете не е от лесните. Внушил си е, че иска да общува само с някои деца и твърди, че другите са тъпи. Тази мода е от този година-миналата година постоянно търсеше деца, но преживя някои разочарования и се промени. има няколко много близки приятели, майката на единия ми се обади два пъти излизахме, прекарахме чудесно-но те имат финансови затруднения и не мога да ги карам да ги записваме  на лагер.  Сам с непознати деца няма да иска. Ходи и с майка ми на море -накъса и нервите. Иска да е голям сам да решава какво да прави. То и аз го искам. Страхува се да ползва градския транспорт и не може да отиде при децата които иска. Ние живеем извън София, но той учи в София. Абе сложна е нашата.i]

# 48
 • София
 • Мнения: 307
Тези линкове, които пуснахте са доста полезни. Честно казано, не знаех, че има толкова фирми, организиращи лагери. Хубаво ще е всеки, който е ползвал такива услуги, да даде препоръка.

# 49
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 594
Синът ми е на 8 и лятото както обикновенно си е в България ( та дано оправи българският).
Беше на лагер 2 седмици почити, много му е харесало. Тази година беше в българската група, догодина ще е в руската. Лагерът е с преспиване там и прилича много на пионерските лагери, които имахме на времето.
Иначе книги на английски от библиотеката, че само това не сме мъкнали.
Всеки ден е на тенис, 3 пъти седмично има урок по български. Явно госпожата е добра, защото след 4 седмици вече чете и на български. На тенис ходи и на повикване, т.е. когато някой си търси партньор. От време на време и уйкендите ходи да играе
Всеки ден решава по 60 задачи, и т.к. е във ваканция съм намалила броят  , иначе прави мин по 100
Ходи и два пъти седмично на частни уроци по плуване ( трябва да оправи стиловете, че много се дразня от бенгунско плуване)
Тази година успях да му организирам да отидеи на лов за трюфели.
Почити всеки ден ходи на плаж, кара колело и естественно играе с децата от махалата. Научил ги е да играят на ръбчета.
Чака да се приберем ние. Предвидила съм една седмица в София, с куп музеи и занимания ( събираме печати от 100-те национални обекта и 100-те национални кръчми. Иска да има блог и всеки ден пише за това какво е правил или къде е ходил. Изпращам му ми ги, проверявам и публикувам - поддържаме писането на английски. Има и канал в ютюб- за там също записва видеа

# 50
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 515
Честно, Титина, не съм от зле организиращите се, но не можах добре да си представя тази програма за 8годишен с всеки ден тенис, 60 задачи, почти всеки ден плаж, музеи, блог и 2 пъти седмично плуване и 3 пъти седмично бг.

# 51
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 594
Ами нормалната му програма, когато не е ваканция, вкл и училище освен всичко изброено. А тогава има и драма клас и карате. Той си ги избира сам, аз само одобрявам или не. 100-те задачи в училище му отнемат около 20 мин. В дните, в които не е на тенис има плуване. Учителката му по български идва в къщи.

Сега като се върна с племенника ми са ми направили един списък къде искат да ги заведа.
Например на лагера са имали славянска маса ( обяснявали са им за християнството, пускали са им неща на черковнославянски) и като ми разказват и ги попитах говорили ли са за ангелогласното пеене и им споменах, че наш роднина пее в  Йоан Кукузел, и сега искат да ходят и да слушат. Да определено това ще е екстра работа за мен, защото трябва да организирам всичко, но ще научим, и те и аз, куп нови неща


Когато ходим по музеи например предварително проучвам какви са гостуващи експозиции и гледам да го поднеса на ниво достъпно за неговата възраст и да го направя интересно.

Да вземем например "лова" за трюфели. Виждал е трюфел и го накарах да проучи ( това го правят и в училище) каквото може да отткрие. Това не е нещо ново за него, а и му помага да задава много въпроси , за нещата, които не е разбрал или са му интересни и не е могъл да намери информация


И главното, ангажиран е и не се занимава с глупости и да виси по цял ден на таблета

# 52
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 515
Ок, ясно 😀

# 53
 • Мнения: 6 095
Добре, как така станаха единствените алтернативи за прекарване на време от едно дете "100 задачи или висене по цял ден на таблета"? Аз малко по-иначе ги виждам нещата. Моето например на 10 е виждало таблет само за кратко у приятелчета, ползва компютър по малко и под контрол. Ама и 100 задачи не решава Simple Smile

# 54
 • Мнения: 6 808
60 задачи за дете завършило 1 - 2 клас не са нищо. Събиране, изваждане, умножение и деление. Решават се бързо. След 5-ти клас нататък съм почти убедена, че бройката им ще намалее драстично, тъй като самите задачи са доста по-трудни и изискват много повече време за решаване. Та не мисля, че го преуморява толкова - поне не със задачите де

# 55
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 594
100-те здачи е за да се поддържа нивото на математиката. Една ваканция ( например 3 месеца) без занимания по математика връща детето в развитието му 6 месеца ( под развитие да се разбира ниво на математика ). За английския това връщане е 9 месеца. Със 100-те задачи ( в нашият случай са 60), поддържа нивото на математиката, което вече има има. На 8 в САЩ завършват втори клас, неговото ниво на математика е 4 клас.

Писането на неща за блог, също развиват езикът. Той така или иначе си води дневник, само, че сега дневникът му е електронен.
Нищо ново не съм му сложила, ако съпоставяме с училището. Те така или иначе ги правят всичките тези неща там

Параход, аз пиша как е при моето дете, не знам как е при другите. Приятелите му тук са с аналогичен график.

# 56
 • Мнения: 12 532
Какви са тези 100 задачи, които се решават за 20минути и са на ниво 4-ти клас?
Моето явно е някакъв гений, щото досега лятната ваканция не й е връщала нивото нито по математика, нито по английски. За две седмици влиза във форма. Домашно по математика и БЕЛ никога нямат. По английски не е голямо и обикновено го пише към края на ваканцията.
По мат.предните две години ходи на по един математически лагер за седмица, но тази година ще пропуснем, че организацията е под всякаква критика.
Всъщност не е гений, защото нито 60, нито 100 задачи може да реши за 20мин.

# 57
 • София
 • Мнения: 2 649
Вие май не познавате Titina.
Винаги е искала да изпъкне.

# 58
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 594
yess, темата е какво правят вашите ученици лятото?. Ако исках да изпъкна, щях да кажа, както 80% от хората, че е на езиков лагер...и явно не ме познаваш
Дъждец, може и да си отглеждаш гений, но моето дете е посредственно и за това решава задачи.
Ето задачите, които решава: http://prikachi.com/images/226/9363226D.png

# 59
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 515
Титина, няма как да се подмине това😆 посредствено 8годишно, което решава 100 задачи за 4 клас за 20 минути...

# 60
 • Мнения: 2 864
Дъщеря ми ходеше на ментална аритметика и също решаваше много, но тези са различни като че ли.

# 61
 • Мнения: 20 335
Титина, искаш да кажеш, че всяка задача от прикачената снимка детето решава за не повече от 12 секунди?

# 62
 • Мнения: 6 095
Баси, хвърлихте ме в озадачение сега. Ние вкъщи сме двама бивши състезатели по мат. и през живота си не сме решавали по 100 задачи на ден, на каквато и да е възраст Simple Smile Пък дори и по 50. Всъщност през лятото не сме решавали и по една.
Детето ми също учи в математическо училище, ваканциите си почива 98% от времето и не съм забелязала да се "връща с 6 месеца в развитието" с всяко изминало лято.
Може би твоето го готвиш за НАСА Simple Smile Ама ММ е завършил и колеж в Северна Америка и всичките 7 в курса по висша математика бяха китайци и източноевропейци... та не знам Grinning

# 63
 • Мнения: 8 893
И аз съм много далече от летни занимания с училище, а бях отличничка и медалистка/ сребърен медал/Четях само книги през лятото, но имах четенето за забаеление.Днес очевидно нещата са други

Моят син,кскто и да го натискам, няма да решава през лятото задачи, най - много през септември.Но децата са различни, на някои липсва ученето
# 64
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 594
Искам да кажа, че това са задачите, които решава. Нормативът е 100 задачи за 20 мин. Преминава на следващото ниво ако ги прави за това време. Ако има грешки, го връщат отново и отново. В началото естественно не решава, докато не разбере логиката, после, това е обикновенна аритметика. Задачите са лесни, а начинът на изписването им е по американската система.

Тази снимка, която съм постнала е за деление с остатък. В началото са последователни, а на този етап от които е задачата са вече умесени. Има с по-висока и с по-ниска трудност.

тити , казах, че детето е посредственно в отговор на коментар на Дъждец , че нерешаване на задачи не връща детето в материала

Параход, казах, че нещата са за моето дете, за което решение сме взели аз и съпруга ми. Не искам да се меря нито с уникалността на някого нито с колежа в Северна Америка на друг...и смятам с това да сложа точка на дискусията

# 65
 • Мнения: 12 532
Явно системата на Кумон е такава.
Моето като го карам да решава, обикновено гледам да са някакви текстови или логически задачи. Съответно са малко на брой. Срам не срам, признавам, че в четвърти клас от един момент нататък позволявах да пише домашните с елката, ако бяха някакви сметки.
А кое на кое трябва да се раздели в пуснатия линк?  Първо ми заприлича на корен квадратен.

# 66
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 370
Така се изписва делението, и при нас е така. На мен също ми се виждат в повечко 100 задачи, щерката решава тест от по 10 разнообразни задачи (и часове, и количество, и текстови). Но да и дам десет теста, ще ме намрази Joy

# 67
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 515
Моите не отказват задачи през лятото, но уравнения и текстови задачи, защото това куца в чуждите системи.
Иначе ако искате решаване за време, дайте им КенКен, това е судоку с действия, тъкмо за лятото е 😉

# 68
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 2 229
А кое на кое трябва да се раздели в пуснатия линк?  Първо ми заприлича на корен квадратен.
И аз не разбрах?

# 69
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 370
Голямото на по-малкото.
Тия задачи и мен ме бяха вкарали в размисли, особено изписването на R при остатък, но се свиква Simple Smile

# 70
 • Мнения: 1 291
Две неща искам да добавя по темата, която много харесах и ми подейства мотивационно, но в последствие малко се промени. Надявам се, всички ще се съгласите с тях.
Първото е, че не можем да съпоставяме нашето детство с това на децата ни. Какво сме правили или неправили ние като деца - това няма вече значение. И да сме бездействали през ваканциите, и да сме само спали и играли, животът сега е друг. Тогава имаше само по 1 час детско следобед (аз съм динозавър малко, дете на 80-тте), вратите не се заключваха и комшиите ни черпеха с току що сварено сладко от череши. Но и при такова безгрижие, аз лично пак бях много активна. Трябваше да ходя на опитно поле през лятото, съответно сега предагам много занятия по ботаника на детето си, просто опитно поле вече няма. Има обаче чудни начини да я приуча да обича и да се грижи за растения и животни - посещение на приют за кучета, отглеждане на пеперуди, знания за пчелите, има страхотни книги и документални филми, музеи. Ходех на детски клуб в читалището всеки ден от 10 до 12 часа. Сега го няма това, съответно търся начини тя да се събира с деца в парка. Имаше и такова нещо: даваха ни поръчение от Партията. Що баби съм питала дали не искат помощ и като ме пратеха да им купя хляб, чувствах се като генерал след спечелена битка. Важно е на децата да им се намира работа, да им се дават задачи - да готвят, да почистят улицата, да помогнат на някой грохнал човек. Приучва на отговорност, развива човека емоционално и личностно. 10 кила хартия едва ги събирах - това ми е било моето учене да рециклирам и пазя планетата. А сега има фантастични филми, програми, каузи на същата тема. Планета или пластмаса на Нешънъл Джеографик ми е много силна, намирам я за важна.  Просто се иска организация. Трябваше да събирам и предам липа и билки тогава. Защо сега да не й намеря на нея да бере ягоди, домати. Разбира се, че цял ден няма да издържи, но и един ден на полето да й организирам само, пак е добре. Тук в Англия има една детска програма - снимат какво правят децата на същите години по света. Работят на 11-12 години във фабрики, на полето, сглобяват яйцата на Киндер, живеят в мизерия, разделени от родителите и т.н. Дори за ден през ваанцията да влезеш в чуждите обувки, това са безценни знания за детето.
Специално за история, география и литература, аз съм голям фен. По мое време не се пътуваше, ако спиш в хотел, лепваха се да те следят от милицията, нямаше и хотели, нямаше и автобуси, тур. агенции и т.н. Така си и седях в моя град, за което родителите ми не са виновни. Древна Гърция и Римска империя ми бяха сухи, скучни, тъпи, един учебник и толкоз. Нямаше как лятото да ме заведат дори до Пловдив, да видя с очите си. Хановете ми бяха толкова далечни и само бой с тояги и коне. При днешните възможности човек да пътува, да отседне, да посети, ей така - да си отърка сандалите в Амфитеатъра или да направи 2 тигела из Плиска, ами грехота е направо да не се възползвам. Искам да й предложа по-визуално, по-лесно за възприемане и на историята, и на географията, и на литературата, защото добре познавам нейния начин на учене (дали възприема най-лесно слухово, визуално или чрез четене, или с преживяване). Отделно, така се е случило, че съм учила туризъм, пък отделно станах даскалица - направо професионално ще се изложа, ако не създам най-страхотната лятна програма на детето си, тейлор-мейд. Считам, че всеки съвременен родител, с толкова помощ от интернет, туризъм, музейно дело, медии, ютуб видеа, страхотно книгоиздаване, евтини платове за създаване на ханска шатра в двора или пък пресъздаване на роклята на средновековната Десислава, всеки родител може да го направи това днес. Само трябва да е вдъхновен, да е организиран и да действа. Бъдете вдъхновени, момичета, използвайте всички страхотни ресурси на новия 21 век. Децата, които отглеждаме днес, няма как да са отгледани като в ония години, когато ние сме били деца. ❤

# 71
 • постоянно
 • Мнения: 6 897
BlushКумон е една допълнителна подготовка , която в Англия , а както Титина е писала и в Америка се радва на популярност и успехи.
Има много позитиви  , но и недостатъци .

Моят син ще ходи на екскурзия , ще кара колело, ще ловим риба , ще ходим на палатка.....

# 72
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 594
Мари, погледни индийците как решават математика , използват кокалчетата на пръстите на ръцете. Факири са. Или пък руснаците със сметалата.
Права си децата много се впечатляват от такива филмчета в интернет. И се опитват да научат и копират нещата. Ние след едно посещение в Плиска, си правихме лъкове, че учи и децата как да правят. И е интересно.
Което за мен е много ценно, че откривам ( преоткривам) нещата през неговите очи.

# 73
 • Мнения: X
Нашето момиче ще е петокласничка.
През лятото беше на 2 лагера за по 5 дни досега и ще има още един за 5 дни след седмица почивка. Първият беше за млади детективи със скаутите на палатки и до езеро, а другите два са СТЕм лагери за млади инженери. В единият програмираха и кодираха, а вторият е по роботика, астронавтика и 3Д графичен дизайн.

През другото време почти всеки ден прави по 7-8 страници от закупено помагало по математика, АЕ, ФЕ, соц. науки, изкуства, география, граматика и пише по 1-2 есета с думи за диктовка. По около час и половина на ден й отнемат.
През другото време се занимава по интереси с четене, учене на готвене, шиене, крафтс, рисуване, помагане със строежа на къщата, изчисляване на размери, правене на анимации и прочие.

Ще имаме и семейна ваканция до ловна хижа и до див хабитат на полярните мечки където ще се запознае с дивата природа  суров вид и ще разгледа много забележителности из съседните околии.

# 74
 • Мнения: 1 314
В нашия град има спортна занималня, която дъщеря ми посещава втора година. Прекарват целия ден извън града в бягане, колоездене, игри сред природата, пикници, леки преходи, а когато ги върнат вечерта, имат и плуване (всяка вечер). Ходиха за 10 дни на спортен лагер в Камчия. В общи линии тръгват в 11 на обяд и си я прибираме към 20 часа.  Доволна е, а ние сме спокойни, че не прекарва деня си затворена вкъщи с телефона или лоша компания. 
През учебната година, от гореизброеното, остава плуването (6 дни седмично).


# 75
 • Мнения: 12 046
Тези 100 задачи, които се коментират - това от тази ментална аритметика ли е?

# 76
 • Мнения: 6 235
Последните 2 лета курсове по английски /не ходи през годината/ и останалото време почивка и шматкане напред назад. Завърши 6ти клас. Трябваше доста по-рано да започна с това, първи и втори клас ходеше на език, но му беше много трудно и го спрях. За нас удачният вариант е през годината да не ходи на език, а през ваканцията, хем да не губи тренинг с българската дъъъъъъълга лятна ваканция, която някои години му се отразяваше много зле.

# 77
 • Мнения: 26 513
Тези 100 задачи, които се коментират - това от тази ментална аритметика ли е?

Kumon. Според някои те прави гений, според други е половин секта и те учи да задобрееш в решаване на задачите на Kumon.

Деветгодишният ми си чете списъка от летните книги, от време на време е на вила или село и това е. Посети няколко опери на Античния, та отметнах и гръко-римската, и оперната култура. Гледа си рибките, мотае се, има и посещение при баща си. Мисля, че е достатъчно. Миналото лято кара английски до края на юни, това лято - почивка. Аз съм против задачи и работни листове през лятото - то идеята е да назадне и забрави, за да се научи как бързо да включва в режим и да наваксва, а и да осмисли материала по нов начин.

За програмиране все още не е питал, ама само да пита, няма да му се размине:)

# 78
 • На село (близо до Лондон)
 • Мнения: 1 206
Интересни идеи за ваканцията, на мен свят ми се зави от някои само докато ги прочета. Не е ли прекалено това планирано римско-гръцко запознаване и почивки с елементи на обучение?

Моите три имат малка ваканция от 5 седмици само. Една седмица бяха на музикален лагер и една на сем. почивка. През другото време тренират тенис, ходят по състезания; занимания в къщи включително 30мин математика. Играят на игри, както реални в градината и виртуални по компютъра. Реално си почиват, гледам добре да се отегчат и сами да си намират с какво да се занимават- четат ( по желание и то само единия), катерят дървета в градината, борят се, някакви състезания си измислят.

# 79
 • Мнения: 12 046
Има ли други държави, където лятната ваканция е толкова дълга?

# 80
 • София
 • Мнения: 2 649
Не е ли прекалено това планирано римско-гръцко запознаване и почивки с елементи на обучение?
Прекалено е

# 81
 • Мнения: 7 739
И двете ми деца ходят лятото на уроци по математика, български език и английски. В момента пробваме как би им се отразил немския език. Ако тръгнат добре ще им го оставим за втори език. Не си мислете, че са натоварени много. Даже хич не усещат, че ходят на уроци.

# 82
 • Мнения: 8 893
Не е ли прекалено това планирано римско-гръцко запознаване и почивки с елементи на обучение?
Прекалено е

 За три -четири месеца ваканция е прекалено според вас, запознаването с изкуството, ходене на културни мероприятия. А всеки ден математика през пъти по-кратка ваканция- не е прекалено. Странни критерии.

И двете ми деца ходят лятото на уроци по математика, български език и английски. В момента пробваме как би им се отразил немския език. Ако тръгнат добре ще им го оставим за втори език. Не си мислете, че са натоварени много. Даже хич не усещат, че ходят на уроци.

Има ученолюбиви деца ,които няма да усетят, има и послушни, които колкото и да им е тежко, няма да възроптаят. Но като цяло, не намирам особено смислено и редно ученето през лятото, все пак ваканцията е за почивка.

# 83
 • Мнения: 20 335
Горещо подкрепям идеята, че ваканцията е за почивка, но ученето може да се дозира и организира по начин, който не пречи на почивката. Дъщеря ми всеки ден учи по 20 минути по английски и български с мен и около половин час по математика с баба си, която е пенсионирана учителка по математика. Час- час и половина в краен случай се събират и то с почивки. През останалото време е с приятелки, на пикници в планината, на водна пързалка или обикновен басейн, плаж на морето, рисуване (защото тя твърдо вярва, че е бъдещ знаменит графичен дизайнер Simple Smile ) и всякакво беснеене с ролери и колело. Тази организация ѝ дава възможност през учебната година да учи спокойно, без стрес и да има време за допълнителна работа със сборници, без това да пречи на игрите и тренировките ѝ. Тази година ще е 7 клас, но за разлика от съучениците си през уикендите ще почива, а няма да е на курсове. Ефективността на тази организация съм проверила със сина ми, когато беше седмокласник.

# 84
 • Мнения: 12 532
Не е ли прекалено това планирано римско-гръцко запознаване и почивки с елементи на обучение?
Прекалено е

 За три -четири месеца ваканция е прекалено според вас, запознаването с изкуството, ходене на културни мероприятия. А всеки ден математика през пъти по-кратка ваканция- не е прекалено. Странни критерии.
И мен ми се сториха странни  Rolling Eyes

Дъщеря ми дотук има около седмица прекарана вкъщи между различните пътувания и лагери. Пет-шест седмици само се събират от семейните почивки и пътувания. Ние обожаваме да ходим на планински преходи и не знам, ако ваканцията беше по-кратка, кога щяхме да ги вместим. Зимата и пролетта не са толкова подходящи.

# 85
 • Мнения: 20 335
Идеална си е дългата лятна ваканция. Точно такава дълга трябва да бъде. Да могат децата да усетят лятото и почивката.

# 86
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 2 229
Колко да е дълга ваканцията?!Ако ги питаме тях-щеше да е 3 месеца училище и останалото време за почивка.

# 87
 • Мнения: 20 335
Точно толкова колкото е- цялото лято. Междувпрочем, ваканция не означава тотално бездействие. По-горе съм писала с какво се занимава дъщеря ми през ваканцията.

# 88
 • Мнения: 12 532
Цялата работа е, че част от родителите или ги мързи, или не им се занимава да поразгледат какво харесват децата им и да ги запишат на подходящи занимания. По-лесно е да ги пращат на училище и да не са им на главата. Ето тук има и родители от чужбина, където ваканцията е многократно по-кратка, и въпреки това децата правят доста на брой упражнения на ден, ходят на спорт, лагери, кръжоци и т.н. Всеки родител може сам да прецени от какво и по колко има нужда детето му, стига да има желание.

# 89
 • Мнения: 20 335
Съвършено вярно. На училището се гледа много повече като на социална услуга, отколкото като на място за учене.

# 90
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 2 229
Съвършено вярно. На училището се гледа много повече като на социална услуга, отколкото като на място за учене.
Така е защото не всички могат да си позволят финансово да издържат на напъна.

# 91
 • Мнения: 20 335
Далеч не само за финанси става дума, а за мисъл и ангажираност.

# 92
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 700
Подкрепям Уишмастърова.
През ваканцията има достатъчно време за почивка,но това не означава тотално бездействие.
Сутрин - плаж.После почивка.Ходи и в една творческа работилница ,където се занимава с рисуване и театрално изкуство.
По 1-2 часа всеки ден работим с дъщеря ми и не се опалакала.
Чете си книгата следобед,решава си задачите.Малко английски и български.
В 16-17ч.излиза да играе.
Но тя не е бебе,че цял ден само да играе.Не одобрявам и целодневното шляене по улиците.По-добре е да бъде ангажирана с нещо полезно.Спорт например.
Бяхме и 1 месец на планина.

# 93
 • София
 • Мнения: 307
Благодаря на всички за отговорите! Лятото се търкулна, иде време за школо!
Успех на всички малки и големи ученици! И на техните майки Grinning

Общи условия

Активация на акаунт