Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Подправки в саксии 2-ра тема

  • 47 507
  • 553
  •   1
Отговори
# 540
  • In transit
  • Мнения: 6 741
На 2 пъти имах лавандула в саксия, на южна тераса я гледах- не става и не става. Не я преполивах. Не знам какво й беше криво
Аз досега една съм уморила, ама имам чувството, че и втората няма да издържи дълго и мисля да я дам на майка ми да я засади в двора. Странното е, че долу пред блока има две лавандули в каменна саксия, които нищо им няма и си растат супер.

# 541
  • Мнения: 2 642
Аз го измивам, изтръсквам го хубаво от водата и после го нарязвам и слагам в найлонова торбичка във фризера.
Скрит текст:
Ето го  моя босилек насят от семена
А нарязан ли трябва да е за фризера? Аз сложих в найлоново пликче една шепа листа, но като ги извадих да видя как ще са (за проба), потъмняха до минути. Освен да пробвам да го наситня, да видя така как ще е.
Извинявам се за късния отговор - да, нарязвам го и го слагам в пликчета..

# 542
  • Мнения: 133
Здравейте, с това позакъсняло лято от гледна точка на температури почти всички подправки започнаха да се развиват по- късно. И както се очаква сега още расте босилека, ментата и джоджена също както и магданоза ми.
Дайте съвет какво да правя с тях, защото скоро ще се захлади трайно? Босилека ще го обера тези дни. Ментата и джоджена ги бях подрязала като за зимуване, а те пак тръгнаха. Магданоза го прибрах преди седмица, че беше доста студено, но започна да жълтее и го изкарах пак на балкона....пощуря да расте.
Помагайте със съвети моля.

# 543
  • Мнения: 8 012
Береш и сушиш. Магданоза може да се съхранява и в торбичка в камерата,  в смисъл разпределяш го в малки пликчета на доза за едно готвене.

# 544
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 9 492
Ментата, джодженът и магданозът могат да си презимуват навън. Важното е да не се създават условия за измръзване на корените им. От опазването на магданоза няма особен смисъл, защото на втората година връзва цвят и семена, т.е. не е толкова във вида подходящ за готвене. За крехък и нежен магданоз семена се засяват всяка година. Джодженът и ментата са многогодишни.

# 545
  • In transit
  • Мнения: 6 741
Да ви кажа как реших да съхранявам тази година подправките. В зехтин. Слагам в силиконови формички за мъфини измити и добре подсушени листа от босилек или салвия. Заливам ги с малко зехтин и ги слагам във фризера да замръзне зехтина. На другия ден ги вадя от формичките и ги прехвърлям в найлонов плик и обратно във фризера. Така после мога да ги сложа в ядене и да са свежи.
Магданоза го нарязах на ситно и го натъпках във формичка за лед. Пак залях със зехтин и замразих. После и него сложих в торбички. Пробвала съм да го замразявам или суша магданоза, не ми харесва изобщо на вкус. Босилек сушен става, но замразен не ми харесва. Листата мента ги замразих, а майка ми ме зареди със сушена.
Напълнила съм и фризера с малки бурканчета с готово песто.
Мащерката и розмарин могат да зимуват навън.

# 546
  • Далечният изток
  • Мнения: 3 227
Аз си нарязвам магданоз и го слагам в малки кутийки, примерно от маргарин, във фризера. Същото с босилек, зелен лук, девисил и др. Надписвам капака и си ползвам цяла зима.

# 547
  • Габрово
  • Мнения: 3 896
Здравейте, с това позакъсняло лято от гледна точка на температури почти всички подправки започнаха да се развиват по- късно. И както се очаква сега още расте босилека, ментата и джоджена също както и магданоза ми.
Дайте съвет какво да правя с тях, защото скоро ще се захлади трайно? Босилека ще го обера тези дни. Ментата и джоджена ги бях подрязала като за зимуване, а те пак тръгнаха. Магданоза го прибрах преди седмица, че беше доста студено, но започна да жълтее и го изкарах пак на балкона....пощуря да расте.
Помагайте със съвети моля.
Саксиите с магданоз аз свикнах да си ги прибирам вътре, въпреки че са в стая която не се отоплява, но пак са на светло де. Поливам си ги колкото да не е без хич, те пак растат макар и дребни... и напролет като се изнесат на слънце на терасата, растат много добре отново. Чудесна работа ми вършат докато порасне новата реколта магданоз достатъчно за бране. Не оцеляват всичките растения, но пак са повечето и растат хубави едри листа от раз като се изнесат. Иначе да, до лятото вече са направили цветоносни стъбла но за начало на "сезона" са си супер.

# 548
  • Мнения: 1 133
Здравейте, пишете, че мащерката издържа навън.
 Ще може ли да издържи както си е на двора? Засадих за проба две стръкчета, купени за прясна подправка от магазина.
От клонките получих две малки храстчета това лято, не знам да ги местя ли в саксия, да ги оставям така ли, много са ароматни:)


И салвия имам и в саксия, и на двора, тази в почвата е полудяла


И майораната ми на свобода..предполагам, че ще издържи вън, тя е като ригана  многогодишно.


Опита ми с лавандула само две стръкчета, но ще пробвам пак

# 549
  • In transit
  • Мнения: 6 741
Щефи, страхотни подправки имаш! Heart Eyes
Мащерката може да я оставиш така, ще има да береш и зимата, но може и да си изсушиш малко. Салвията също я остави в земята, ще презимува, но ще спрат да растат листата. Може и да я поорежеш, на пролет ще избият нови клончета и листа, ако я оставиш след време ще имаш голям и висок храст.
Майораната също зимува на открито.

# 550
  • Мнения: 1 133
Mikkey, благодаря:), Не знаех, че салвията може да стане обемна.
Слагах тази година, кое, къде ми падне, за догодина замислям една леха от 15-20м. за експерименти.

Риган суших на етапи, режех цъфтежа, сега ще го местя, да има някаква подредба, а и е по нисък, няма място да го засенчва маточината.

Босилека не харесах сорта и догодина ще търся друг.

# 551
  • Мнения: 6 807
На мен ми се развали босилека за съжаление. Лятото от момента в който му изрязах нацъфтелите връхчета и почна да ми расте на пръчки с малко листа, а беше като храст преди това. Не знам какво не направих както трябва. Средата на септември го прибрах в нас, до прозореца ми е саксията, но стана още по-зле. Окапаха му листата лека полека, някои почерняха, изсъхнаха....Едва ли ще стане вече. Догодина нов. Иначе розмарина се държи все още. Дано той оцелее. И него го прибрах със саксията.

# 552
  • Мнения: 5 445
Момичета, някоя от вас пробвала ли е да си отгледа майорана в саксия на терасата? Някакви особености има ли? Днес си взех тези семенца и се чудя, дали на вилата в земя да ги ръсна или тук за зеленинка в сандъче? Благодаря!
Скрит текст:

# 553
  • In transit
  • Мнения: 6 741
Дени, нищо особено няма в отглеждането и според мен. С тази разлика, че си бях купила готова саксийка. Като троскот расте майораната. Зимните температури не я плашат. Пробвай и на двете места да я посадиш.

Общи условия

Активация на акаунт