С какво ви дразнят свекървите - тема 96

• 57 150
  • 800
  •   1
Отговори
# 135
  • при късмета
Добре де, Абсурт, като е работен ден и двамата родители са на работа, толкова ли е зор на бабата да е на деня на всяка цена? Какво ще ѝ стане ако е в друг ден и с какво оправдаваш отказа ѝ да се съобрази с родителите? Тя явно е свободна щом може и да пътува през работен ден, но това не се отнася и за родителите. Кой трябва да се съобрази при това положение?

# 136
  • някъде в орбита...
Кой е по-важен? Внука или кой на кого е родител?
Някои неща е добре да ги четеш, преди да ги публикуваш...

Права си, ама то трябва поне средна интелигентност, за да се обадиш и да кажеш, че няма да се празнува рождения ден сега.
Това е добре да се знае. За следващия си рожден ден ще звънна на всичките си баби и лели, да ги предупредя че няма да има роднинско парти. А за рожденни дни на дребните ще добавям и тези по мъжова линия. Така де, кой ще се занимава да кани, като може да звънне и непокани хората на несъществуващо тържество... Rolling Eyes

# 137
  • София
Добре де, Абсурт, като е работен ден и двамата родители са на работа, толкова ли е зор на бабата да е на деня на всяка цена? Какво ще ѝ стане ако е в друг ден и с какво оправдаваш отказа ѝ да се съобрази с родителите? Тя явно е свободна щом може и да пътува през работен ден, но това не се отнася и за родителите. Кой трябва да се съобрази при това положение?
Какво като е работен ден, тя да не би да иска да я посрещнат на гарата с червен килим и духовата музика?
А, като не я искат, защо не са вдигнали телефона и да ѝ кажат да не идва?

За да се почувства велика снахата, като я отреже ли?
Толкова дребнавост в млади хора, е потресаваща.

# 138
  • при късмета
И да не я посрещат на гарата си е ангажимент. Трябва да я посрещнеш поне вкъщи. А имат планове да си излязат семейно.
И на снахата изобщо нямаше да ѝ се налага да я реже, ако свекървата не се беше самопоканила, нали?  Отрязването е резултат от действията на свекървата. Снахата не е звъннала, само за да я отреже, нали?
Дребнавост е да се самопоканиш у някого в работен ден и после да се сърдиш, че са те отрязали. Или да оправдаваш подобни действия

# 139
  • Blondeville
Защото най-вероятно те ще са на работа докъм 5-6, ще вземат детето от ясла/детска/училище и ще идат някъде тримата, после ще се приберат чак вечерта. Кога точно би успяла бабата да прекара пълноценно време с внучето?

Аз тази драма не я разбирам, може би защото дори собствената си майка бих попитала кога е удобно да мина да я видя, по повод или без. Абсолютно нищо обидно не виждам да се пита “Вкъщи ли сте, удобно ли е” и тн. Естествено, че бабата ще си види внучето, ще му се порадва, ще му даде подарък. Какво пречи това да е в първия възможен неработен ден, когато ще може да отиде през деня, не вечерта, и да му се порадва нормално?

Започвам да разбирам откъде идват неразбирателствата. В голяма част от казусите все си казвам, че са битовизми, все ми се струва, че младите са твърде наострени. Но като виждам, как доста хора считат, че те и техните желания са в центъра на вселената, ми става ясно как се получават драмите. А колко по-лесно е да се комуникира, да се пита, да се правят планове заедно, а не самосиндикално и тн.

А не е ли най-лесно бабата просто да попита “Кога е най-удобно да мина да видя детето и да му донеса подаръка?”. Нищо лошо няма в желанието ѝ да си види внучето, но едно е “Аз съм решила да дойда да празнуваме утре”, друго е “Може ли утре да намина да видя детето и да му донеса подаръка?”.

Не усещаш ли колко дребнаво и комлексарско е такова мислене?
Детето има един ден, който му е рожден.
Какво по- нормално да мине да го поздрави и да му даде подаръка?
За каква аудиенция с писмено едномесечно предизвестие да се пазари?

Къде видяхме изискване за празнуване?От какъв зор ще я черпи снахата след нам си колко дни и месеци?
Та, жената просто е искала да си даде подаръка и да си целуне внучето на рождения му ден.
Нищо повече.
Не се е натискала да дойде, че да я черпят.

# 140
  • София
Обаждаш се за да поканиш, ако се празнува. До сега не знам да е станало практика да се обаждаш, ако няма да празнуваш
Съгласна. Така действам за празниците в нас от доста време. Обаждам се навреме, разбира се, за да може хората да си направят плановете, не в последния момент.
А не е ли най-лесно бабата просто да попита “Кога е най-удобно да мина да видя детето и да му донеса подаръка?”. Нищо лошо няма в желанието ѝ да си види внучето, но едно е “Аз съм решила да дойда да празнуваме утре”, друго е “Може ли утре да намина да видя детето и да му донеса подаръка?”.
Да, и това е вариант, съвсем нормален, според мен.

# 141
Виждам, че свободните съчинения продължават. А снахата я няма да внесе яснота. Защото бабата може да е казала, че мисли да дойде утре да види внучето, което има РД / самопоканва се😜/, а когато са ѝ казали, че не е удобно се е отказала. Пак е вариант.
И се чудя как би реагирала снахата, ако бабата само бе позвънила да честити РД.
Незаинтересована и скръндза ли щеше да е?

# 142
  • Варна
Абсурт, според твоята логика семейството трябва да е на линия винаги, по всяко време, безусловно. Сякаш са деца. Не са. Те са големи хора, вече семейни, които имат право сами да решават за себе си и детето си и не дължат отчет никому.

Да, нормално е бабата да мине и да прегърне внучето за празника му, но когато живеят в различни градове най-нормалното нещо на света е да се чуят предварително и да се уточнят кога, какво, как ще стане. Няма значение кой ще се обади пръв. И да, след като "децата" не са се обадили предварително явно трябва да се направи изводът, че засега или няма да се празнува или празнуването по някаква причина се отлага. И пак НЕ дължат отчети никому. В случая бабата пътува, така че според мен е редно ТЯ да се обади първа и да попита какво са планирали и как най-удобно да се нагласят нещата за всички. С лека доза дипломатичност и от двете страни всичко се решава леко и безболезнено. Не са се обадили да я уведомят, защото вероятно и през ум не им е минало, че такава самодейност ще развие бабата.

Така се случи, че тазгодишния РД на дъщеря ми беше точно неделя. Имаше планирано парти с деца на обяд, после докато се приберем и разтоварим нещата стана време за танците, на които ходи. При приключването на танците вече беше ранна вечер и предвид, че родителите ми живеят извън града, а на другия ден аз съм на работа, а детето на градина, нямаше как да хукнем нататък за да се почерпим с нещо. Ами не са се сърдили, аз на следващия ден им изпратих по едно парче от тортата, другия уикенд детето беше там и са й дали подаръка и това беше. И през ум не им е минало да се разпореждат кое как ще стане, да се самопоканват и какво ли още не. Това смятам за нормално.

# 143
Ох,дами,пак съм аз,със свекървата с писмото и внуците й изроди(в предната тема си споделих това).

Не съм чела първа част на сагата, но правилно си се ориентирала за заповед и ограничаване на контактите. От опит- ще започне да дебне и децата и да им говори идиотщини. Много внимавай.

# 144
  • волно калдъръмче
Вече си смучеш от пръстите. ...
Изказът ти е елементарен и махленски. Въобще не очаквам точно ти да разбираш написаното. Първо, ставаше въпрос за планове и, второ, ти сама реши да вкараш и темата за родителството. После ми се правиш на неразбрала.

# 145
  • София
Колкото и търкания да сме имали със свекърва ми и през ум не ми е минавало до ограничавам вижданията и с децата до "когато на мен ми е удобно". Пък и покани за РД да и отправям. Обажда се, идва и ги вижда. Ако сме планували заведение е добре дошла. Все пак за рожденника тя е баба, няма как да й откажа да го види. Не виждам нищо лошо в поведението на въпросната свекърва.

# 146
  • София
Според мен приниципът "внуче по всяко време на разположение на бабата" е нож с две остриета, защото като го има в едната посока, трябва да го има и в обратната, а все пак и бабата е човек и има право на лични планове  и удобство.

# 147
  • при късмета
Тази година рождения ден на детето, мина дори без нас, родителите. Избра ескейпрум и точно поради тази причина имаше и възрастово ограничение за гостите.
Имаше и второ парти, на което бяха бабата и дядото, роднини и приятели с по-малки деца, които нямаше как да са на основното. Но можеше и да не го правим.
Ние не се тръшкахме, че няма да сме на рождения ден, представям си да го беше направила майка ми или свекъра.
Миналата година сестрата на мъжа ми спретна такъв цирк, дали го направи и тази година е риторичен въпрос

# 148
Нашите баби са се натрисали в детски клуб, с куп пищящи деца, точно защото не можеха да си представят, че няма да са поканени и да са център на света, със софри и сръдни. Ми потресоха се подобаващо, и повече не си го причиниха, вече ни вярваха, като им кажем, че в определен ден ще празнуваме с деца, а в друг с тях- ако желаят Simple Smile
Иначе смятам, че децата не са цирк, който трябва да е готов за представление по всяко време. Който уважава празника и детето, ще намери начин да го уважи без цирк.

# 149
Ей, т'ва с панаирите и изцепките по повод РД никога няма да го разбера. А някои и на самите тържества си позволяват създадат напрежение. Какво постигат? Показват, че са вселенски център ли?

Общи условия

Активация на акаунт