Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За какво служи хормонът Андростендион?

 • 37 790
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 376
Някой има ли представа каква роля играе Андростендионът през време на цикъла? Днес си получих и последните резултати от хормоналното изследване, и този хормон ми е малко над нормата. Та се питам - това хубаво ли е, или лошо, и в какъв аспект влияе.

# 1
# 2
 • Мнения: 3 152
И ТУК пише мъничко за него.
А ти носи ли ги резултатите при лекарката си?

# 3
 • Мнения: 4 399
Да ти отговоря накратко: не е хубаво да е повишен, така както не е хубаво за който и да е параметър да е извън рефентните стойности.
Андростендионът е основният прекурсор за производството на тестостерон и е мъжки хормон, който обаче има по-слабо андрогенно действие от тестостерона. Приема се като индикация за хиперандрогенемия. Често когато е повишен е повишен и тестостерона. Как е твоя тестостерон?
При мен и двата са леко завишениили поне на мен ми се струваше че е леко, според лекарите не било леко (мисля че аз имам андростендион 3.7 при норма 3.5). Явно че при тези хормони малко може да значи много. Казаха ми че при високи мъжки хормони може овуто да спре а ако не спре може да е некачествено. В общи линии от собствен опит се убедих че никoй не е в състояние да ти каже кои стойности на мъжките хормони са критични за забременяване. Всичко си зависело от тялото, при един едно било критично, при други, друго...

Надявам се това да отговаря на въпроса ти.

# 4
 • Мнения: 3 376
Благодаря на всички за отговорите. Стойността андростендиона ми е 3,554 при норма 0,40 - 2,40. Но за компенсация, тестостеронът ми е нормален - 1,75 при норма 0,22-3,9. Другият мъжки хормон - DHEA-S - също е в норма: 1,96 при граници 0,8-3,9.

Още не съм показала резултатите на гинеколожката. Току що излязоха и не съм имала време да си запиша час. Ще го направя или в края на тази седмица, или в средата на другата (след защитата на дипломната ми работа;)).

# 5
 • Мнения: 637
Да допълня това, което вече са ти казали момичетата. Андростендионът е ключов стероиден хормон, от който по различни пътища на метаболизъм се образува както тестостерон, така и естрадиол и естриол. Та в този смисъл не е задължително да е повишен тестостерона при завишен андростендион.

Освен това основният предшественик на андростендион е дехидроепиандростерона (от надбъбречната жлеза), а също и 17 - хидроксипрогестерона (от яйчника). Така че аз, без да съм ендокринолог, бих потърсила източника на увеличението. Доста по - вероятно е да идва от яйчника (ПКЯ обикновено).

Желая ти успешна защита! Simple Smile

# 6
 • Мнения: 108
Има ли значение на кой ден от месечния цикъл се провежда изследване на Тестостерон и др. мъжки хормони?

# 7
 • Мнения: 3 376
Ами би трябвало да има. На мен лекарката ми каза да си направя изследването между 21и и 24ти ден от цикъла (като имаш предвид, че моя е около 35 дена обаче). Преди години пък една докторка ми беше казала да го направя на 4ти или 5ти ден от цикъла... Странна работа. Не знам кое от 2те е било по-правилно, но зависимост между деня от цикъла и нивото на хормона явно има.

# 8
 • Мнения: 108
Благодаря за отговора Simple Smile
Аз попитах, защото досега лекарката ме накара да изследвам само другата серия хормони - LH, FSH, пролактин, естрадиол и прогестерон. Интересно ми е защо ооще не ми е казала да изследвам андрогените Thinking  ooooh! , защото доколкото разбирам те също влияят на репродуктивността....Ще трябва да я подсетя

# 9
 • Мнения: 3 376
Ами може би защото нищо не я е навело на мисълта, че може да имаш проблеми с тези хормони. Аз имах оплакването, че съм с леко повишено окосмяване. Освен това преди години правех повишен тестостерон. Може би за това реши да ми пусне андрогени.

А твоите проблеми какви са?

# 10
 • Мнения: 7 718
Човек не може да си изледва всичко и не трябва да се вглежда прекалено. Гризабела има някакво основание, но Naya не се вманиачавай много.

# 11
 • Мнения: 108
Подозренията ми за евентуални проблеми с тестостерона са, че аз също имам по-силно окосмяване от обичайното Embarassed  Blush . Досега никога не съм правила изследване на тестостерон, но преди години, когато отидох на кожен лекар за акне (може би преди 8 години) тя ми изписа Диан 35 точно поради подозрение за хормонален проблем, който поражда акнето. Препоръча ми да отида на гинеколог, но аз бях прекалено стресната и не отидох Banghead .......Просто реших че лекарката преувеличава, както повечето

# 12
 • Мнения: 108
Всъщност тогава имах и проблеми с менструацията -  доколкото си спомням идваше на около 12 или 15 дена......

# 13
 • Мнения: 7 718
Ако имаш съмнения по-добре се изследвай.

# 14
 • Мнения: 108
Май така ще направя.........

Общи условия

Активация на акаунт