91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов"- тема 3

• 83 975
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
  • София
За "в" клас вероятно говорите за г-жа Римпова.
Вероятно, да. Благодаря много!

# 256
  • София
Отзиви за госпожа Каназирска по немски и като класен моля?! До тук май само това знам.

По впечатления от преди почти 10 години - много добър преподавател, строга, изискваща, но и много даваща. Не мисля, че ще ви разочарова.

# 257
  • дядовата ръкавичка
Горното ми напомня да питам, някой знае ли дали има нови немци на мястото на заминалите? И ще влизат ли те  в 8 клас, ето това бих питала аз на родителската... Понеже дори и само два да са часовете с тях седмично, пак помагат за отпускането на децата в устната комуникация.

Русалке, има нови немци, даже май трима. В сайта на немския отдел са профилите им.

# 258
  • София
Айяла, не бях погледнала там. Благодаря за инфото. Той и минимумът е 3, за да се поддържа старата бройка чужди преподаватели.
Чух коментар на девойките за някакъв колоритен немец със странна брада.

# 259
  • столицата
Да се чува нещо за родителска, че много въпроси ми се насъбраха?
Наборката още не се е прибрала и по телефона нямаше време да ми обяснява. Имена на учители не помнеше, но по МАТ вече няма да е г-жа Христова. Аз също съм с добри впечатления от нея. Проблемът е , че обемът материал, който трябва да вземат е голям, а броят часове ограничен. Наред с това по новата учебна програма материал от по-горните класове е свален в 8 клас - комбинации, пермутации и т.н.
Нямам идея коя ще е новата учителка по МАТ на 9 класове. Дано да се харесат.

# 260
Здравейте на всички и от мен!

Не съм предполагал, че ще се регна някой ден точно във форума на бгмама, ама какво да се прави...
Следя темата от половин година и съм я чел от началото. Синът ми е от зайците Simple Smile тази година.
Идеите ми за "светлото" бъдеще на детето включваха завършвайки средното си образование да знае немски и английски на ниво С1-С2 и след 6 год. англ.език в училище и 5 год. в Британика, удачния избор беше 91 НЕГ. За съжаление "светлото" бъдеще взе да потъмнява - миналата седмица направо ме отчаяха с това започване на англ. от ниво А1 в 9 клас /то това се учи в 3 клас/, а днес нов бонус - в 8Б клас сме. Сега се оказа, че и немски няма да научим... Чудя се щом ще трябва да ходим на частни уроци по немски и по английски за постигане на едни нормални цели какво изобщо правим в 91 НЕГ? - Това беше малко риторичен въпрос, разбира се това е най-елитната гимназия каквото и да значи това, само дето не гимназията е елитна а децата в нея са едни от най-добрите и я правят такава, явно и това няма да е задълго...
Съжалявам за дългото въведение ама ми е първи пост и ми е криво.

Имам молба ако има тук родители на деца които сега ще са 10 клас /без лайстунг паралелките/, а са били преди това при г-жа В.Г в 8Б, моля дайте някаква информация как е минал 9 клас по немски - децата наваксалили са пропуските, усетили ли са, че са по назад по отношение на знания от дошлите от другите 8ми класове или не са забелязали нещо по-различно в това отношение?

Иначе във връзка с едно по-горно питане - днес са им казали, че през втори срок ще имат по 3 часа седмично с немски преподаватели (това за 8 клас).

# 261
  • София
Хайде да сме обективни. Страхотно беше да се почва от В1/В2 в 9 клас по английски (така беше и голямата ми дъщеря, така са и малките), но не с идеята, че децата научават английския на ниво С1/С2 накрая само с училищни занимания. Несериозно е да се вярва в това. Но часовете им просто не бяха скучни (каквито сега ще бъдат, ако не се намери начин да се заобиоли наредбата на МОН посредством работа с допълнителни материали, съобразени с нивото на класа), не се тъпчеше на едно място,  пишеха се есета на актуални теми, играеха се игри на английски. НО искащите сертификати си ходеха/ходят на курсове и уроци още от 9 клас, надграждат знанията си навън. Училищният английски несъмнено им е в полза, подпомага подготовката им за изпити за нива, но сам по себе си не е достатъчен, нужна е допълнителна работа. И точно по тази причина училището, а и много други, в които езикът не е основен, регистрира супер високи резултати на матурата по английски.

За немския не мога нищо да кажа, понеже децата ми са в набор, на който в 8 клас ВГ не е предавала. Надявам се някой да сподели, че  нагоре децата се справят въпреки пасивите от 8 клас. Сещам се за аналогичен случай с А. Капчина. Децата, които бяха при нея в 8 клас, вече завършиха, познавам 2 от тях, едното успешно следва в Германия, не зная дали е ходило на уроци. Другото със сигурност не е, изкара с висок резултат С1 в 12 клас и към днешна дата следва в България.

Последна редакция: пн, 17 сеп 2018, 19:24 от пенсионирана русалка

# 262
  • столицата

barbapapa, къса клечка е Б паралелка, но по отношение на английския мисля, че за вашия набор ще намерят разумно решение . Русалка го е посочила по-горе. Наборът на сегашните 9-класници ще е с проба -грешка как да прилагаме обучение по АЕ от А1 с деца със средно ниво А2-В1. Пък и винаги може да изберете руски като втори език. Назад в темата бе споменато, че госпожата  по РЕ е добра.
И наред с това, в НЕГ наистина разбрах, какво значи детето ти да попадне в "добра среда". Мотивирани деца, подпомагани от добри преподаватели /не визирам само по НЕ/ дават отличен краен резултат. Не мислете, че в другите гимназии всичко е прекрасно.

# 263
Galemar това с "добрата среда" е така и наистина е нещо много положително, оценявам го, а и е голям фактор за цялостното по-нататъшно развитие на детето.
Русалке все пак си мисля, че ако англ. ез. се учи както преди /9кл-В2; 10-В2+, 11-С1, 12-С1/ няма нужда от допълнителни уроци освен един курс накрая за сертификат CAE, но това е лично мое мнение. Иначе и на мен надеждата ми остава, че в по-горните класове нещата ще се понаваксат. Малко ме безпокои, че момчетата /поне моя/ ако не ги натискаш Wink и изискваш от тях лесно ще тръгнат по по-лесния път, и ако още в 8 клас се случи това - не е добре.

# 264
  • София
Аз мисля, че НЕГ и 164 ГПИЕ ще кротнат и ще се приравнят на хартия с нивата по наредба. Но не  е нужен учебник, за да се предават неща на по-високо ниво. Ще е свързано с повече бумаги, тъй като няма вероятно да рискуват да поискат закупуването на учебници и помагала на В1+. Но дори  и да се разпечатват листа, пак става.
Това всъщност важи и за немския, ако наистина в наредбите на МОН е заложено като финално ниво В2.1 по основния език. Онези горе не мислят с главите си. В НЕГ , 73-то, 35-то, двете немски частни и още в редица гимназии в страната тече обучение за ДСД на ниво В2-С1 в периода 10-12 клас. В Германия се следва в 99% от случаите с С1, тук-таме някое хохшуле да преглътне В2. Как си представят дамите и господата, че  учителите по немски ще се ограничат с преподаване до В2, та това обезсмисля изцяло обучението по програмата.Глупост след глупост творят МОН-човци, нендаминати са.

# 265
  • където и да е,само да не съм сама
Русалке,благодаря за инфото.
Да ти кажа честно,започва вече да похаресвам НЕГ😉
Според думите на детето няма как да е по-зле от миналата година и пак според нея/и коридорни мълви/ са им се паднали добри преподаватели по основните предмети.

Радвам се,че тази година ще има часове с немец за осмокласниците.
Миналата година, при нас това бе сведено до едно незабележимо присъствие и то само в един час през втория срок. Нещо като инспекция по-скоро ми се стори.

И аз съм на мнение,че няма смисъл от уроци с цел презастраховане. Детето ги почна чак след НГ и според учителката,при която беше е наваксала пропуснатото, но това тепърва ще мога да кажа дали е така.

# 266
  • София
Приятна изненада е и наличието на Информационни технологии в Лайстунг паралелката тази година. Колко ще ги научат е друг въпрос, но предмета е факт.

А отностно решението на МОН за ниво А1 в 9-ти клас за втори и B2.1 за крайно за освен език, напълно подкрепям мнението на русалка за пълната липса на разсъдък. Ето виц, който е за 1-ви клас, но вече е плачевно актуален и за 9-ти:

Първи час по втори език, английски. Преподавателката казва:
Ученици, моля затворете Facebook, Instagram и Tweeter - направо си изключте смартфоните, защото сега ще учим английската азбука - започваме с буквичката "А" Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 сеп 2018, 01:11 от Uprising

# 267
  • София

Радвам се,че тази година ще има часове с немец за осмокласниците.
Миналата година, при нас това бе сведено до едно незабележимо присъствие и то само в един час през втория срок. Нещо като инспекция по-скоро ми се стори.

Със същото впечатление останах и аз за немците в 8 клас. Присъствието беше по скоро инцидентно, отколкото известно по програма събитие.
Радвам се за осмокласниците за положителната промяна в тази посока.

# 268
  • София
Питайте, хора, днес на родителската ( визирам майките на зайци). Трима нови немци, които със сигурност не са запознати с изискванията за ДСД, тепърва ще се учат, значи няма да ги пуснат да предават на 11 и 12 клас  ДСД със сигурност, на десети биха могли.  Девети клас ДСД така или иначе нямат немец. Тогава за новите германци остава да си предават съответния предмет в лайстунг класовете. Спокойно остатъкът от хорариума им би могъл да бъде запълнен с регулярни часове със зайците. И голямата ми девойка, и малките, в 8 клас  си имаха часове с немец по програма, не инцидентно.Да не говорим пък, че 12 клас учат до май месец. Трите часа седмично  на К.Б, Б.М и К.М след това, за цели два месеца, също могат да бъдат пренасочени към други класове. Даже и по-рано реално може да се направи това  при добра организация. Немците се занимават предимно с подготовка за ДСД и когато през декември изпитът вече е зад гърба на децата, учителите на немския отдел не се ангажират с подготовка за матурата по немски. Това става в часовете на бг преподавателя.

# 269
Здравейте на всички и от мен!

Иначе във връзка с едно по-горно питане - днес са им казали, че през втори срок ще имат по 3 часа седмично с немски преподаватели (това за 8 клас).

Извинявайте, ама това с 3-те часа с немски преподавател е супер бонус Simple Smile (надявам се все пак директорката да е взела под внимание написаното в жалбата и да е предприела някакви действия), защото миналата година в 8 Б клас, а мисля и в другите 8 класове нямаше и един час с немски преподавател седмично.

Иначе за тези, които са в 8 Б, за съжаление ще трябва да кажа, че ние без уроци не минахме. В началото беше защото ние със съпруга ми не сме немско говорящи, после беше, за да навакса нивото на другите паралелки.
Сега дъщеря ми е 9 Ж, с класен госпожа Гюлеметова, ще съм благодарна за отзиви за госпожата (аз доколкото знам повече мнения са много положителни, но все пак Simple Smile )
Успешна и спорна учебна година на всички Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт