За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 260
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • София
  • Мнения: 11 700
Сигурно и на някя от вас се е случвало да бие прекалено сметана. Днес правих опит за сладолед и тъй като не бях разбивала досега течна, не знаех етапите. Набързо се надигна, после леко спадна и стана .............
И процедурен въпрос - миете ли бъркалките след всяко разбиване че аз 3 пъти го правих - съответно след жълтъци, сметана, белтъци. Но сладоледът стана, оказа се фасулска работа.
Избила си я, ти направо си я пребила,  на хубаво домашно масло. Добре ще е да го изстискаш през тензух за да се отдели водата му, остава бътермилк , както ти е написала Poni69, може да я вложиш в сладкиш, там където е указано по рецепта, иначе ... аз ако нямам необходимост от нея я изхвърлям. Няма дълъг срок на годност. Това масло също няма дълъг срок на годност.
Бълкалките  винаги ги измивам и подсушавам , ако ще разбивам белтъци, това е задължително, за  смеси другите не е.

# 541
  • Мнения: 12 692
Освен за сладкиши, ако месите хляб и подобни също става да се вложи течността, която ви се е отделила. Хляб, питка, закуски, мекици... замесени с такова нещо или със суроватка стават много вкусни. Суроватка от домашно сирене съм си замразявала точно за месене, на порции, предполагам че и това ще може да се замрази ако не ви е до него сега, а не искате да го изхвърляте.
За маслото ясно - отцеждане, по принцип май се изплаква и с вода за да няма млечен остатък и да трае повече, но вашето едва ли да е количество дето да се задържи дълго, ще си го изядете с кеф.

# 542
  • Мнения: 3 360
От къде мога да купя натурално крема сирене в голяма разфасовка, трябва ми около един килограм?

# 543
  • София
  • Мнения: 19 249
Вече започнах маслото, не е много - от сметана 250 мл колко масло е...
Току-що синът ми превяви претенции за някакви мъфини, така че ще замине там.
Не съм и мислила, че за има-няма минута ще изкарам масло. Както съм писала, въпреки немалката си възраст нямам опит с течна сметана, това ми беше сефтето.
Благодаря за отговорите и хубав ден на всички!  bouquet

Последна редакция: ср, 12 сеп 2018, 10:46 от Cuckoo

# 544
  • Мнения: 2 774
Чела/гледала съм два варианта за спасяване:
Вариант 1:Според Марта Стюърт, ако се добави малко неразбита сметана, към пребитата и се разбие отново - сметаната ще се оправи.
Вариант 2: След охлаждане на пребитата сметана се пробва да се разбие отново.
Но не съм провала нито единия вариант...

# 545
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
понякога атм. налягане играе роля и независимо колко кратко и напълно правилно разбита, сметаната си става на масло. Peace
забравих обаче дали при ниско или високо  newsm78

ir74, да това е идея. ама блокчето пак не става хрупкаво.  Rolling Eyes
иначе аз скоро лепих пуканки и динкел попс с разтопени машмелоус.
ама не е много здравословно  Whistling

# 546
  • Мнения: 178
С коя подправка мога да заменя кимион кой ми липсва в момента

# 547
  • Мнения: 9 107
Какво ще правиш?

# 548
  • Мнения: 178
nen-40 кюфтета

# 549
  • Мнения: 9 107
нищо не се доближава до вкуса на кимиона.
Като иммам предвид, че много хора правят  кюфтетата с чубрица,  или риган (така овкусяват каймата) мога да предложа да пробваш с някоя подправка от тях. Едната само и черен пипер. Аз като човек, нехаресващ чубрицата на кюфтета вече, бих заложила на риган и черен пипер Simple Smile

# 550
  • София
  • Мнения: 11 700
нищо не се доближава до вкуса на кимиона.
Като иммам предвид, че много хора правят  кюфтетата с чубрица,  или риган (така овкусяват каймата) мога да предложа да пробваш с някоя подправка от тях. Едната само и черен пипер. Аз като човек, нехаресващ чубрицата на кюфтета вече, бих заложила на риган и черен пипер Simple Smile
Също не съм за чубрица, а за наситнен магданоз, риган, черен пипер,  сол

# 551
  • Мнения: 9 107
а, да - магданоз също.

# 552
  • Мнения: 1 953
Здравейте, колко грама тесто ми трябва за тава с определен диаметър, за тънка пица?

# 553
  • Мнения: 9 107
колко  ти е определения диаметър обаче? 
Аз си правя повече тесто, разточвам, или раздърпвам,  колкото ще е кръгчето на пицата , останалото си го събирам и по-късно, или на другия ден правя  друга пица, пърленка, или нещо такова.

# 554
  • Русе
  • Мнения: 5 203
Вместо кимион малко смлян чимен можеш да им сложиш на кюфтаците, още мащерка, риган, но всичко е въпрос на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт