198-мо жарко НЕМСКО лято

• 63 341
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • Pavlikeni
Благодаря Ви момичета, благодаря! Още утре ще изпратя по пощата!
Толкова се отчаях, но ми вдъхнахте сила! Heart

# 151
  • Англия
Доказателство за получено писмо не доказва какво пише в писмото, но поне всява респект.
Такава е практиката. Ако се стигне до съд, той трябва да извади какво му е било пратено в това писмо. Никой не праща поздраеителни картички с обратна разписка 😉

# 152
  • В страната на бурите
Здравейте мами, извинявам се, че нахлувам в темата ви. Искам да помоля за съвет живеещите в Мюнхен, понеже нямам познати в района. Ще пътуваме до Бавария и пристигането ни в Мюнхен ще е към 22.30 на гарата. Хотелът е на адрес Schwanthalerstraße 121 (близо до трамвайна спирка Holzapfelstraße). В сайта на хотела пише, че е на 12 мин. от гарата пеша или 5 мин. с градски транспорт. Дали някой се ориентира в разстоянията и безопасен ли е районът да вървим в 11 часа пеша, при все че още няма да познаваме мястото наоколо? Има ли изобщо смисъл да вземем транспорт?

# 153
Можете да стигнете и пеша,  иначе това е на две- три трамвайни спирки от гарата. Виж го на гугъл мапс, не е далече. Гарата в Мюнхен е в ремонт, принципно е рисков район. Естествено, има полицаи, но все пак. Ако решите да вървите, внимавайте.

# 154
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
мами, които скоро са имали деца в начално училище, споделете моля:
нормално ли е да взимат по една буква на седмица?  newsm78

много бавно ми се струва.
детето даже ми обясняваше, че тези работни тетрадки явно и във втори клас ще ги ползва  hahaha
явно и на него му прави впечатление колко бавно учат.
кога започват ръкописно да пишат? аз не си спомням да съм писала печатно в училище, веднага започнахме ръкописно.... newsm78

# 155
  • Germany
asyalein, при нас почнаха с шрайбшрифт във втори клас. А за буквите конкретно не си спомням, но не се притеснявай ще чете и пише до края на 1 клас, то това е и целта им мисля Wink  И ние се гласим за училище другата седмица.

# 156
Ще чете и пише до Коледа, също ще смята до 10.
Темпото в началото е лежерно, бавно и кротко, после постепенно обемът материал и домашни се увеличава. Съобразено е с това, че децата са 6-годишни, до вчера имали пълна свобода в детските градини, не са свикнали на мируване по 6 часа с концентрация, работа и запаметяване.
Ася, ако смяташ, че темпото му е леко, занимавай го в къщи допълнително. На пазара има огромно количество работни тетрадки и учебни материали по класове и предмети, също безплатни листове за принтиране в нета.
Ръкописно ще почнат във 2-ри клас по програма, но ако класът е амбициозен и се справя добре, също ако учителката е от активните, може да почнат и в края на 1-ви.

# 157
  • Berlin
И ние сме така. Печатно в първи клас, сега във втори ще започват ръкописно. Моят успя да си свърши една тетрадка с буквите, Druckschreiben (май се казваше) и от едни мънички успя да приключи с 2 и сега май е на третата. На други деца от класа задачата им за ваканцията беше да си довършат тетрадката с буквите. На мен не ми допада, че всеки е със своето темпо, не вървят заедно и бързо.

# 158

Ася, ако смяташ, че темпото му е леко, занимавай го в къщи допълнително.

той не иска да го занимавам, много съм била нервна  Joy
иначе му разпечатвам разни неща, особено онези за ченгелчетата и вълничките, защото се ядосва, че не му изглеждат добре буквите и цифрите.
той и сега може да смята, по математика напредват по-бързо. класът е малък.

имаш ли линк къде да погледна за безплатни материали?
Скрит текст:
аз не съм кой знае колко амбициозна майка и съм оставила сега учителката да решава какво да е темпото.
обаче знам, че тукашната система има доста трески за дялкане, затова питам директно: трябва ли от сега да започна да го занимавам?
мъжът ми вкара сега английски по желание на детето.

днес учителката е паднала и сега е в болнични. не се знае до кога. Whistling

# 159
Идеята за работа на всяко дете със собствено темпо е, че се съобразяват конкретните възможности на детето. Няма как в клас от 25 деца всички да са еднакво добри, винаги има изоставащи или по- бързи.
Ръкописното писане се въвежда по принцип, в провинцията, в която съм, от 2. клас. Може и по- рано по преценка на учителката при определени деца.

# 160
  • Немция
По принцип можеш да говориш с учителката(ама пишеш, че тя е в болнични сега) да му дава допълнителни материали. През втория срок им дават , поне при нас е така, тетрадки за свободна работа (Lies mal heft, Zahlenfuchs) и всяко дете работи с различно темпо. За някои деца темпото е бавно, за други е идеално. Wink

Във втори клас започват с ръкописа, но имаше едно дете, което явно се е занимавало с ръкописа вкъщи и в началото на втори клас пишеше ръкописно много добре. Това дете ходи от предучилищна на английски в един езиков клуб, явно родителите му предлагат, а то има желание.
За мен допълнителни занимания са допустими, но по малко, не искам да се стигне до претоварване, без да искам.

# 161
Ася, интересен въпрос, по който ще има много разнопосочни мнения. Ще ти напиша моето мнение съвсем откровено.
Скрит текст:
Децата ми ще са в 9, 6 и 4 клас. Двамата големи са в гимназия, малката също ще запишем там, каквато и да е препоръката, макар да не очаквам изненади, от първите в класа е. Тоест имам опит, разнообразен, видяла съм какво ли не от учителите и децата си.
Първо - децата са различни, някои имат нужда от допълнителни занимавки, други не.
Второ - учителите са различни. Някои засипват децата с домашни, други си клатят краката и само маркират, трети по средата. Някои искат и очакват огромна родителска ангажираност, други се дразнят, ако родителят се занимава с детето допълнително.
Трето - дете, с което се занимават в къщи, си личи веднага. Не само като знания и умения, но и като поведение, концентрация, задълбоченост, подреденост, отношение. А и това влиза в оценката също.

Това, което бих препоръчала, е да наблюдаваш детето. Ако забележиш изявен интерес, търси допълнителни материали по темата, разпечатвай, занимавай го. Насила не. На игра. По немски е достатъчно да четете заедно. Книжките за Erstleser, 1 и 2 клас са леки и бързи, започнете с онези с картинки вместо трудните думи. Те тренират и паметта, не само четенето. По математика работи в посока смятане наум. Има едни игри с карти, много са полезни. И сега със смятане до 10, и после до 100, а при таблицата за умножение са незаменими. Каквото и да разправят тук, таблицата за умножение трябва да е в главата наизуст до края на 3 клас, непременно! Това помага по математика в следващите класове, когато скоростта е много важна.
https://www.amazon.de/Karteibox-Mathe-Klasse-farbigen-Karteikart … eikarten+1+klasse
https://www.amazon.de/komplette-kleine-Lernkarten-Karteikarten-W … atik+karteikarten
https://www.amazon.de/Rechen-Spiel-teilen-kleinen-Lernkarten-Kar … 4D7XKEVF45X15S6K7
Изчакай да видиш как ги занимава учителката им, как изисква, какво отношение има към темпото и домашните.
Всеки ден проверявай чантата, следи за домашната, питай за неясноти. Леко, нежно, без натиск и критика, хвали за всяко хубаво нещо, напредък и постижение.
Изчакай първата родителска среща.

Ние сме от умерено амбициозните родители. Ако детето е в горната третина по успех в класа, сме спокойни. Контролирам домашните всекидневно, но не помагам. Следя за пропуски и неясноти и давам допълнителни неща при нужда. При изявен интерес по тема или предмет, занимавам детето с него под формата на разговор или търся книги по темата. Инвестираме доста в книги, библиотеката ни е голяма. Децата ми са различни и имат нужда от различен тип подкрепа от моя страна. Големият изисква постоянен контрол, натиск и наблюдение, трудно дете е, макар и умен. Малкият пък е самостоятелна единица, отговорен и стабилен, но трябва да бъде редовно хвален, за да дава най-доброто от себе си. Дребосъчка иска наблюдение, но отдалече и дискретно, защото не си дава свободата и зле работи под натиск. Важно ни е доброто училище, добрата среда, не толкова оценките и първенството тук и там.

# 162
По принцип можеш да говориш с учителката(ама пишеш, че тя е в болнични сега) да му дава допълнителни материали.

говорила съм, имат свободна работа, той се занимава.

Сбъдваща, ти нали си в Ba-Wü?при вас е по-различно, все пак Байерн и Ба-Вю се водят с добра училищна система.
при нас е средна работа  Whistling
благодаря за линковете

Скрит текст:
детето ми изявява интерес към съвсем различни неща, за които откровено му е рано - ток, пиротехника, мултимедиални инсценировки и подобни  Crazy
разбира се, че го подкрепям, но и аз имам своите граници.
скоро правих с него машина за сапунени балони. накрая се ядосах, защото я направихме и нямах подходящ съд за сместа за балончета  Twisted Evil най-трудната част успяхме да направим и на финалната пряка запецнахме. Crossing Arms

книги не иска да му чета. той си разглежда сам някакви по-техничеки. много обича да разглежда каталози  Crazy на Мерклин, на разни фирми за табели и подобни.
като беше по-малък трябваше от каталога на Мерклин да му "чета" приказка - имало картинки и текст, значи е приказка  Shocked

аз сега ходя в училището и водя АГ (Arbeitsgemeinschaft) на 2 и 3клас деца.
правим експерименти.
още след първия път се наложи да сваля летвата, не че нещо кой знае колко амбициозно да си бях наумила. правихме сапунени балончета и експерименти с тях. исках да записват резултатите (не повече от 4-6-7 думи общо и то в таблица) и ми казаха, че им е много, не искали да пишат.
в трети клас пишат ales, вместо alles  newsm78
второкласниците едвам си написаха имената  Rolling Eyes

иначе са ми поверили по-будни и не толкова диви деца, концентрират се и имат желание и мотивация.

класът на детето е супер разнороден от към когнитивно ниво. директорката каза, че цялата когнитивна палитра е в този клас. 13 деца са.
според мен, а други майки са на това мнение, учителката е überfordert. Whistling
на теория има супер идеи и ми харесва какви цели си е поставила, на практика е друго. Rolling Eyes

аз засега само наблюдавам, защото все пак е доста рано, но си се чудя и не искам да изпускам влака.
иначе детето се нагажда и гледа да не си навлича неприятности и общо взете ще се влачи на първа скорост, само и само да не си развали комфорта. Rolling Eyes

не мога да преценя дали е засипан с домашни, аз не съм имала в началното училище.
да кажем изписва 3 реда с една буква или с някоя цифра и да оцвети картинка само там, където е буквата/цифрата. свързва картинки, които започват с една и съща буква.
вчера имаше да смята около 5-6 задачки. наум смята от ДГ.

Последна редакция: чт, 06 сеп 2018, 23:49 от asyalein

# 163
погледнах линковете....
незнам дали ще се занимава с подобни карти. newsm78

за събиране и изваждане му направих една игра с доминото и едно зарче с плюс и минус.
така я бях направила, че да има и победител.
нещо подобно ще трябва да измисля и с таблицата за умножение. ако няма тръпка, само с едни "голи" карти няма да се занимава.... за сега математиката не му е проблем.

по-скоро липсата на интерес към книги ме дразни (аз обожавам книги), също и някакви странни идеи, че малките букви са ненужни и няма да ги учи и пише и подобни "бръмбари". Whistling

# 164
И аз мога да споделя подобен опит като този на Сбъдваща.
Моите в момента са в 12, 9 и 4 клас. Тримата са толкова различни, колкото не може да бъде при едни майка и баща. Голямата е с ADHS, средния е с дислексия, малкия е нормален, но много амбициозен.
Голямата обича да чете, средния заради дислексията подбирам какви книги да му давам заради шрифта, малкия почна да чета, в началото насила, но вече сам. Това лято изчете 3 книги, като едната беше Хари Потър 2 част - направо съм щастлива.
Не гоня за оценки, защото видях, че при тях със зор не става.  Като го дадох лежерно и сами започнаха да се подобряват и да искат по-високи оценки. Дори дъщеря ми от неразбираща математика и ходила на Schülerhilfe, сега помага на съученици, което в моите очи е повече от супер.
Интересите им навън са различни, там не натискам. Почвали са едно, спирали са, почвали са друго, пак са се връщали на първото. Стига да им е интересно и не ми пречи на учебния процес, оставям ги да се занимават.
За учителите мога са да плюя или да пея хвалебствия. Заради некадърни педагози за малко да си изгубя едното дете, другото повтаря клас. Мога цяла тирада да изпиша.
За мен най-важното е детето като ходи на училище, да го чувства не като задължение, а да има увлечение и докогато може да си запази желанието да ходи, че системата им тук е отврат.
Ако имаше домашно обучение, със сигурност щях да ги обучавам у дома, но за съжаление системата им не позволява.

Общи условия

Активация на акаунт