198-мо жарко НЕМСКО лято

• 63 346
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Книгата ще е от Дядо Мраз (тази година той щял да ни носи подаръците Laughing), не ми върши работа библиотека или втора употреба. Гледах за идеи в нашата селска библиотека, но нямаше почти нищо. До голяма библиотека в града нямам време да ходя. Иначе и аз разгледах подробно амазон, но там почти нищо не се вижда от книгите вътре. Crossing Arms Аз иначе поръчвам всички книги в селската ни книжарница, трябва да им се прави оборот да не фалират. Grinning Половинката има задача тази вечер да обикаля пак книжарниците в града, да хареса нещо и аз да поръчвам след това в нашата книжарница.

# 541
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Синьо, трудно е....
аз като гледам при нас Талия има все по-малко избор. трябва да търся онлайн и да поръчвам да ми донесат там брой за разглеждане. виж дали това не е опция за теб  Peace аз поръчах към 14ч. и на другия ден в 10ч. беше там. разгледах и я върнах.
понеже детето иска да прави нещо с ток и светлина, та търсех книга като за него, нещо сам да може да прави.
уви, книгите бяха за по-големи деца и се наложи аз да се задълбая в темата и да измисля/сформировам подарък.

и аз процедирам като Сбъдваща. понеже нямаме място за много книги, та прибягвам до библиотеката.
иначе те разбирам.

# 542
asyalein, не знам какво точно с ток и светлина търсиш, но моят мъж щял да купува някакъв такъв комплект на хлапето. (Ето тук https://www.edunikum.de/ също има много идеи.) Аз за книга го пращам, той какво гледал. Laughing Беше ми ясно, че няма да хареса книга... И при нас остана само Thalia (ужас!) и при това не особено голяма. Затова поръчвам само в малки книжарници, не искам и те да изчезнат.
Снощи се разрових малко по-дълбоко онлайн и намерих чудни книги с оригами, но все на английски. А детето иска само да прави. Май ще му сложа тази, която имам вече + хартия и ще гледаме упътвания онлайн. Все пак Дядо Мраз е изпълнил точно останалите точки от списъка. Simple Smile

Книги и ние взимаме от библиотеката редовно, но за всеки празник подарявам и книга. Simple Smile Детето е свикнало и вече само си поръчва.Party

# 543
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
asyalein, не знам какво точно с ток и светлина търсиш, но моят мъж щял да купува някакъв такъв комплект на хлапето.

неее, тези не искам, той иска сам да си измисля модела или сам да пробва. тези неща ще трябва мъжа ми да ги сглобява.

взех му нещо съвсем различно: breadboard с различни led лампички, кабели, кондензатори и подобни и да муши, да тества.
ще ми нарисувам схема как да свърже  лампичката с батерията. Crazy
ако му хареса, ще му взема и други компоненти.

# 544
  • Berlin
Това намерих аз скоро, докато търсих подаръци за децата - https://www.amazon.de/ThinkFun-11241-Circuit-multilinguale-Version/dp/B01HGM8OCK/ Аз взех друг тип обаче, не с ток. Simple Smile

# 545
asyalein, аз дадох общ линк към комплектите, иначе ей това ще е нашият. Поне мен няма да ме закачат да се занимавам. Whistling Аз доколкото схващам, всички комплекти имат по няколко зададени модела за сглобяване и на практика можеш да си правиш каквото си искаш. (Инженерът вкъщи рече, че неща на тази марка се използвали и в професионалините среди и били добри. Да видим...) У нас и с Легото така се играе – някакви причудливи машини обикалят насам-натам. Laughing

Поръчах книжка с оригами на английски. Картинките изглеждат достатъчно подробни, но ако трябва ще помагам с текста. Трябва да дойде утре.

# 546
Весела Коледа! Бъдете здрави,щастливи и по-добри! Flowers Evergreen TreeWine GlassChristmas Tree

# 547
  • Немция
И от мен весела Коледа и една щастлива Нова Година! Hug  Simple Smile

Синьо, хареса ли се подаръка с електро-комплекта? И моят, големият, Бибитко би се заинтригувал от подобен сет, затова събирам мнения.

# 548
Честито Рождество, мили дами! Бъдете здрави,  Господ да пази вас и близките ви!

# 549
Здравейте и честита нова година! Нека бъде успешна за всички!
Извинявам се, че нахълтвам в темата, но ще се радвам, ако някой ми отговори на въпросите. Четох във форуми, но не открих това, което търся.
Въпросът ми е относно записване на дете на 7 години и половина в немско училище по време на учебната година - какви документи е необходимо да се представят в училището. Детето идва от България и в момента е в първи клас тук. Ще пристигнем февруари или март. За
малко градче в Баден-Вюртемберг става въпрос.
Ако някой може да ми отговори, ще бъда много благодарна. Дори може да задам още въпроси. За да не се разводнява темата ви, нямам против и лично съобщение.
Благодаря предварително!

# 550
За записване на дете в начално училище трябва акт за раждане (най-добре извадете от общината многоезично копие) и адресна регистрация. Трябва да попълните на място в секретариата на училището бланка с обща информация и координати за семейството. Евентуално може да поискат копия на личните карти или паспорти на родителите. Също документ, който ще издадат от настоящото училище - отпускно или там както се казва- добре е да го преведете. Ако може, поискайте и документ, удостоверяващ изучаваните до момента предмети, хорариум часове и оценки, ако има. Началните училища са районирани по местоживеене, тоест ще има точно определено училище, в което да можете да запишете детето - попитайте, когато се регистрирате на адрес. Хубаво е да вземете международен ваксинационен паспорт с всички сложени до момента ваксини на детето - мисля от ХЕИ се издаваше.
Полезна група по темата https://www.facebook.com/groups/1434478580113054/?ref=bookmarks

# 551
На мен ми поискаха и номер на здравна карта. Плюс акт за раждане и удостоверение за граждански брак. И двете бяха с превод на английски и нямаше проблем, но най-вероятно е изключение. Отпусно не искаха, то ние и нямахме такова. Питаха само по колко години в кои държави е учила и на какви езици. В началото на май я записахме.

Последна редакция: ср, 02 яну 2019, 13:23 от Анонимен

# 552
Да, всяко училище си има особеностите и собствен поглед над нужната информация.
В нашето начално училище здравни карти не искат, но името и телефоните на личния лекар и педиатъра - да.

Тая тема я влачим от лятото, а е вече януари.

# 553
Ако има нужда някой да пуска нова.
Между другото, официално ги признах дойчовците за най-големите пиромани на Планетата. Не предполагах, че от частни къщи може да се възпроизведе едночасова заря с такива колосални размери. А бях много горда с варненската новогодишна заря. Май се състезаваха руски с немски къщи, на миризма и пушек също го докараха като на война. Joy Че и купонджии.

# 554
И при нас тазгодишния гърмеж беше по-дълъг и по-впечатляващ от миналогодишния. Всички от квартала се събират на площада малко преди 12 и там се гърми, пие шампанско и народа се прегръща и целува. После пак по къщите за довършване на купона.

Общи условия

Активация на акаунт