Какви любопитни експерименти можем да направим в домашни условия?

Много от съвременните родители са загрижени за ранното обучение на своите деца. Буквално от пелените започват да ги учат да четат и смятат. Но много малко от тях се сещат, че най-малките могат да се обучават и на по-сложните естествени науки – физика, химия, биология. И при това – без никакви трудни формули и определения.

Ако се огледаме около себе си, ще открием, че всичко, което ни заобикаля, има физична и химична природа, а това е толкова интересно за децата. Да се обяснят простите научни понятия под формата на весела игра е по силите даже на тези, които отдавна са забравили какво са учили в училище.

Физика, химия, биология за най-малките? Та това изобщо не е сложно! Нужна е само малко фантазия и детето само ще започне да моли за все повече нови опити. А те ще му бъдат от голяма полза, когато се сблъска с тези науки в училище.

 
Физика за деца

Децата обичат да си играят с вода. С помощта на няколко прости опита те ще могат да изучат някои от нейните свойства. Например, как да обясним на детето, че водата се изпарява – изчезва, а после пак се връща. Много просто. В началото вали дъжд, образуват се локви, които на слънцето бързо изсъхват – изпаряват се. Но водата не изчезва завинаги. Тя се събира в мънички капчици, които се разтварят във въздуха. Когато се съберат твърде много, стават тежки и отново падат на земята под формата на дъжд.

Опит 1: Налейте в 2 еднакви чаши равно количество вода. Едната покрийте плътно, а другата оставете открита. Оставете чашите на слънце и ги забравете за няколко дни. След това се сетете за тях и проверете в коя от тях е останало по-голямо количество вода. Обяснете на детето, че капачето не позволява на водната пара да отлети във въздуха, както капчиците от откритата чаша са избягали бързо и лесно.

Опит 2: Разрежете парче плат на няколко еднакви парчета и ги намокрете. Едно прострете на слънце, друго – на сянка, третото трябва да се развява от вятъра (напр. на балкона), четвъртото прострете в стая, в която няма въздушно течение, петото нагънете на няколко слоя, а шестото смачкайте на топка. Заедно с детето засечете някакво време и определете кое от парчетата ще изсъхне най-бързо. Обяснете му какво се случва.

Опит 3: Поговорете за твърдото състояние на водата. Напълнете догоре една неголяма бутилка с вода. Запушете я не съвсем плътно с помощта на парче фолио и я поставете във фризера. След няколко часа я извадете. Покажете на детето как тапата се е повдигнала – ледът заема повече място, отколкото водата в течно състояние.

Посипете няколко парченца лед със сол и наблюдавайте как започват да се топят. Обяснете, че солената вода замръзва при много по-ниска температура от чистата.

Опит 4: Вземете един буркан, напълнете го с вода до половината и разтворете в нея 2 супени лъжици сол. Потопете в получения разтвор едно сурово яйце. То ще изплува! Това се случва, защото солената вода е по-тежка от чистата, даже е по-тежка и от яйцето. След това вземете чаша с чешмяна вода и започнете да наливате бавно в буркана с яйцето. То ще започне постепенно да се спуска надолу, докато не легне на дъното като потънал кораб. Добавяйки чиста вода, вие намалявате теглото на солената, яйцето става по-тежко от нея и затова потъва.

 
Химия за деца

Въведението в химията е отлична игра за малките деца, особено ако и вие самите се забавлявате с тях. Във всеки дом могат да се намерят подръчни материали, с помощта на които ще можете да им обясните тази „трудна” наука.

Опит 1: Невидимото писмо

Това е най-простият и увлекателен химически опит, известен от многобройните детективски и приключенчески романи. Напишете или нарисувайте нещо на лист бяла хартия с мляко. Изчакайте да изсъхне. След това нагрейте листа над запалена свещ и - о, чудо! – на него ще се появят ясни кафеникави знаци.

Вариант: Същото, но без нагряване. Напишете нещо на листа с лимонов сок или разтвор на лимонена киселина. После разтворете във вода две капки йод и внимателно намажете с този разтвор хартията. Буквите ще се появят така ясно, както и при опита с млякото.

Опит 2: Киселина или основа

Направете си домашна лаборатория за изучаване на киселинността на някои вещества. Пригответе два разтвора – киселинен (вода с оцет) и алкален (вода със сода за хляб). Пригответе отвари от различни плодове, зеленчуци, билки. Последователно прибавяйте към тях по няколко капки от киселинния и алкалния разтвор и наблюдавайте дали има промяна в цвета. Резултатите от опита можете да нанесете в красиво оформена таблица.

Опит 3: Игра с „живия” желатин

За целта ще ви е нужен колоиден разтвор – в четвърт чаша вода добавете 10 g сух желатин и разбъркайте, докато набъбне. След това загрейте течността на водна баня (не повече от 50° С), така че желатинът да се разтвори напълно. Вземете парче полиетилен и излейте върху него разтвора. Оставете го да изсъхне. От полученото желе можете да изрежете с ножица някаква фигурка – рибка, слънце, цвете и др. Сложете фигурката върху парче домакинска хартия и подишайте над нея. Тя ще започне да се движи! Чрез вашето дихание вие нагрявате желатиновата маса и я овлажнявате от едната страна. Желето леко увеличава обема си и затова започва да се движи.

Опит 4: Да си направим кристали

Направете си наситен разтвор на сол – така че ако добавите още сол, тя да не може повече да се разтвори в него. Оформете някаква рамка, например от парче жица. Потопете я в разтвора и я оставете за няколко дена. Ще забележите как на рамката започват да се появяват кристалчета сол. А ако се въоръжите с достатъчно търпение, може да получите потресаващ с красотата си резултат!

 
Биология за деца

Опит 1: Растения в яйчени черупки

Този опит е особено подходящ за времето около Великден, когато имаме на разположение много и красиво украсени яйчени черупки. За целта ще са ви нужни само още малко пръст и овесени зрънца. (Овес можете да намерите в зоомагазините при храните за птици или под названието „Трева за котки”.)

Пригответе си кора за яйца, в чиито гнезда ще поставите празните черупки от великденски яйца. Смесете зрънцата с пръстта в равни пропорции. Насипете внимателно сместа в черупките и ги поставете на слънчево място. Не забравяйте да поливате редовно вашата малка „градинка”. След седмица ще се радвате на зелените стръкчета, които сами сте си отгледали.

Опит 2: Оцветяване на живи цветя

Благодарение на този експеримент детето ще може да наблюдава движението на водата в растенията. За целта ще са ви нужни някакви бели цветя (карамфили, рози и др.), вазички или други подходящи съдове, нож, вода и сладкарски бои в различни цветове. Напълнете вазичките с вода и я оцветете в различни цветове с помощта на сладкарските бои. Отделете един стрък от цветята, а на останалите подрежете стъблата с помощта на остър нож (ножицата не е подходяща за целта) под ъгъл 45° в топла вода. Постарайте се да преместите максимално бързо цветето във вазата с боята, притискайки среза с пръсти, така че да възпрепятствате контакта му с въздуха (защото в такъв случай в микропорите на стъблото ще се образуват въздушни мехурчета, които ще попречат на водата да се придвижва свободно). Потопете по този начин по едно цвете във всяка вазичка.

След това вземете отделеното цвете и разцепете стеблото му по дължина от края до средата на две части. Подрежете краищата по същия начин, както другите цветя. След това натопете едната част на стъблото в един вид боя (напр. синята), а другата част – във вазичка с друг цвят (напр. червения).

Остава ви да почакате, докато оцветената вода се вдигне по стъблото на растението нагоре и оцвети венчелистчетата му. За това са нужни около 24 часа. В края на експеримента не забравяйте да изследвате всяка част от цветето (стебло, листа, цвят), за да видите пътя на водата.

Опит 3: Разпознаване на миризми със завързани очи

За този експеримент ще са ви нужни няколко чашки, в които да поставите парченца от различни плодове (лимон, банан, портокал), листа от ароматни растения (мента, босилек), кафе и една кърпа.

Завържете очите на детето с помощта на кърпата. След това последователно поднасяйте към носа му различните чашки и го накарайте да познае какво има в тях.

Опит 4: Откриване наличието на нишесте

С този опит можете да опитате да откриете дали в различни хранителни продукти се съдържа нишесте (картофи, маргарин, кисело мляко, майонеза и др.). За целта е нужно да капнете няколко капки йод върху опитния образец и да наблюдавате дали ще се появи тъмносиньо оцветяване.