Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 авг. 2018, 14:32 ч.

Малките деца и непознатите

 • 5 053
 • 42
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 2 825
Преди доста години, може би вече десетина, имаше нашумял случай за използвана снимка на малко дете, в кампания за набиране на средства за лечение. Родителите на детето бяха видели снимката и реагирали веднага. Това е единия неприятен начен за използване на детски снимки.
Друг - дете на морето, по бански или дори голичко и някой го снима, за да попълни личната си извратена колекция от снимки на деца.
Трети - снима дете, после с тази снимка прави фалшив профил и привлича приятелите на това дете. Представете си, че е някой, който живее/работи край училище и наблюдава децата, знае кое с кое дружи. Може да използва снимката, за да се сближи с тях. Децата са доверчиви.
Сигурно има още куп начини да се злоупотребява.

А,това последното ми звучи достоверно и добра причина да НЕ бъде снимано детето.
Всички други може да са истина,но...какво я бърка майката на детето?
Все едно ,понеже имам снимки във ФБ да речем,да ми пука,че някой чикиджия ги...ползва.Да е жив и здрав,нали аз не го виждам Grinning
Шегата настрана,благодаря ви за отговорите,сега ми се изясни Simple Smile

# 16
 • Sofia
 • Мнения: 9 325
Все едно ,понеже имам снимки във ФБ да речем,да ми пука,че някой чикиджия ги...ползва.Да е жив и здрав,нали аз не го виждам Grinning
Ако ще ползва снимки на децата ми много даже ме бърка. За това съм си заключила ФБ само за приятели и много внимавам с кого се сприятелявам.

# 17
 • София
 • Мнения: 2 825
Все едно ,понеже имам снимки във ФБ да речем,да ми пука,че някой чикиджия ги...ползва.Да е жив и здрав,нали аз не го виждам Grinning
Ако ще ползва снимки на децата ми много даже ме бърка. За това съм си заключила ФБ само за приятели и много внимавам с кого се сприятелявам.

Не,аз имах предвид моите снимки някой друг да ги ползва.То даже се е случвало.Бяха качени в порно сайт(не бяха голи),познат ги видя ,каза ми,писах им и ги махнаха.Чудо голямо.
Ползването на снимката като такава не мисля,че е повод за притеснение,но заснемането на дете с цел измама вече е друго нещо.Идеята за привличането на приятелчета в социалните мрежи е наистина плашеща и приложима.

# 18
 • Мнения: 12 043
Принципно съм против непознат да ми снима целенасочено детето. С каква цел ще го снима?

Иначе познати от парка или наши приятели, като си снимат децата, то и моят се нарежда, нямам против. Нямам против и да качват във фейса.

# 19
 • София
 • Мнения: 13 766
Аз съм забранила на мъжа ми да качва снимки на сина ни.

# 20
 • София
 • Мнения: 2 945
Едва ли 4-5 годишно дете има приятелчета в социалните мрежи Grinning То снимката си на паспорта не разпознава, какво остава друго
Вече тийн възраст е друго ... ама , там обикалят сами и недай боже някой да реши и ще го снима и ще злоупотреби и ще се чудите как е станало...
Отделно по социалните мрежи изобилства със всякакви снимки на всякакви деца... та ако някой реши да прави нещо или събира пари с фалшиви снимки, ще го направи и още как....
Законът забранява ( вече) да се снима дете без разрешението на родителите и това е, телевизии , медии , вестници , в училища и т.н., смята се за улеснение към евентуални злоупотреби... та родителите се филмираха напълно .... преди на никой не му хрумваше... даже се гордееха ако на някое събитие ТВ снима и излъчи в новините си точно еди кое си дете Smile  сега нямат право без писмен подпис .. и е презстраховане ... много пъти ненужно....
( виж на известните хора с пари, дето се плашат от отвличания,  там ,  по разбирам страха, и хич не им завиждам за парите , в това отношение.... да ми треперят дрехите да си пусна детето.... ужас )

# 21
 • София
 • Мнения: 19 307
Последно снимах и качих само една снимка на сина ми преди два месеца. Там даже лицето му не се вижда. Дъщеря ми /тийн/ не дава да й качвам никакви снимки.
Просто няма как да разреша на непознат да ги снима.

# 22
 • София
 • Мнения: 1 172
Все едно ,понеже имам снимки във ФБ да речем,да ми пука,че някой чикиджия ги...ползва.Да е жив и здрав,нали аз не го виждам Grinning
Ако ще ползва снимки на децата ми много даже ме бърка. За това съм си заключила ФБ само за приятели и много внимавам с кого се сприятелявам.

Извинявай, но кое те кара да бъдеш убедена, "че си се заключила достатъчно"?

Ние с дъщеря ми имаме уговорка да пита за "парола", когато някой иска да я вземе от площадка, училище и т.н. Казала съм и, че дори да е някой познат и й каже, че на мама й е станало лошо, или съм някъде зад ъгъла, докато не каже паролата, да не тръгва с него. Но.. дали го спазва, не знам със сигурност.
Моята е малко страхлива, но много лесно без да мисли се повежда по чужд акъл. Например : Не плува много добре. Тази година на морето с една топка я залъгваха да влиза все по-навътре и по-навътре...И тя изобщо не се усеща. От това най-много ме е страх

# 23
 • Мнения: 343
Аз също се опитвам да обясня на голямата ми дъщеря ( почти на 4г) да не тръгва с непознати , да не се крие , да не следва непознати деца.  Че ме разбира съм сигурна , но е дете и за съжаление не го спазва всеки път. Имахме преди няколко месеца прединфарктна случка и до ден днешен не съм убедена , че целта не беше да използват дете , за да вземат моето. Не зная ще спра ли някога да настръхвам , като го разказвам. Бях с приятелка и дъщеря ми в столичен парк. Има нещо , като леки хълмчета , рядко ходим в този парк и тя не познава децата там. Заиграва се с едно момиченце и започват да изкачват и да се спускат по въпросните хълмчета , аз се движа почти зад нея , но отстрани на хълмчетата и наблюдавам , дали след всяко спускане ще се изкачи по другото хълмче. В след едното спускане , детето не се изкачва , не я чувам и да плаче , в случай че е паднала. Веднага с приятелката ми се раздеряме , аз от едната страна на хълмчетата тя от другата. На близка пейка виждам позната с мъжа и , тя тръгва да търси дъщеря ми в 3та посока. Над 10 мин . се лутаме и нищо. На около 500-600 м. от въпросните хълмчета има детска площадка. Оставям приятелката ми около хълмчетата и тръгвам към ДП , където виждам дъщеря ми с въпросното момиченце и родителите й и двете с балони с хелии в ръка. Балона на моята доста по - голям и лъскав от този на другото момиченце. Помолих я да върне балона , който аз не съм купувала на детето , от което го е взела и тя ми отговори , че е неин и са и го купили. През цялото време жената ме наблюдаваше , мъжа мръдна в страни. За съжаление бях толкова ошашкана , че изобщо не реагирах адекватно , според сегашните ми разбирания, бях благодарна , че виждам детето си отново. Сега сигурно ще си кажете , тая плявка не си е гледала детето , а се е заприказвала , пък после , къде е изчезнало. Изобщо не беше така , изгубих я за няма и 20-30 сек. от поглед. Явно те са ги повели в обратва посока , знам ли ... До ден днешен нямам обяснение , как толкова бързо се развиха нещата. Стана дълго , за което се извинявам !

# 24
 • Мнения: 12 043
Ужас!
Това е един от най-големите ми страхове!

Добре, че сте намерили веднага детето.

# 25
 • Sofia
 • Мнения: 9 325
От както съм родила изпитвам панически ужас, че някой ще ги открадне. Всички около мен смятат, че съм луда, но аз продължавам да твърдя, че в България деца се крадат. До 8-9 год не смеех да ги изпусна от поглед дори в кварталната градинка. Освен това децата имат магическото свойство да се телепортират.  Laughing Гледаш го на 2м от теб, отклоняваш си погледа за 3 секунди, за да си запалиш цигарата, връщаш си погледа и детето го няма. След 30 секунди паническо оглеждане го откриваш на другия край на площадката.  ooooh! Никога не разбрах как го правят.

mumpeto, какво обясниха въпросните родители? Според мен това е крайно съмнително поведение. Не знам дали не бих викнала полиция, ако ми се случи.  newsm78

# 26
 • Мнения: 343
Ох, Савина, точно затова сазах , че реагирах крайно неадекватно. В началото се окопитвах от стреса и не говорих с никого , освен с дъщеря ми , а след 15 мин. , когато вече ги потърсих за разговор , тях ги нямаше. Да , връщайки се много пъти към случката , си мисля , че трябваше да позвъня на 112 , но с прилива на емоции , който идва след 10 минутния шок тогава не помислих за това  .

# 27
 • София
 • Мнения: 2 945
И какво ще кажеш на полицията?
За малко загубих детето от поглед, търсих я, намирам я на 500 метра на детска площадка с друго дете с което играеше и родителите на детето са й подарили балон? Арестувайте ги !
Едва ли някой ще се трогне и въобще трудно се доказват подобни неща.
( и изобщо ако са искали да сторят нещо, не че не е възможно де, са това време сигуно са щели да набутат детето в някой автомобил, знам ли)

# 28
 • Мнения: 12 043
Може пък и нищо да не е било, просто да са били любезни и да са купили желания балон. Майчиното въображение може да изрисува какво ли не....
Можело е да питате майката защо са тръгнали натам, а не са ви потърсили....

ПС: Неслучайно има една приказка: "Да не ти се случва това, което майка ти ти мисли!"....и допълнение "...а това, което жена ти мисли, че правиш!"

# 29
 • София
 • Мнения: 1 362
Аз пък мисля, че точно балонът прави действията им съмнителни.
Без да му купуват нещо лъскаво, не бих била толкова мнителна, защото може да са решили, че детето е изгубено, може да го хванат за ръчичка, да се оглеждат, да търсят, но да му купуват балон и да го водят в друга посока е доста подозрително.

Общи условия

Активация на акаунт