Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 авг. 2018, 18:57 ч.

Въпрос за децата. Кое е по-добре

 • 2 853
 • 13
 •   1
Отговори
 • сф
 • Мнения: 345
Здравейте,
Набързо ще опиша казуса си, защото ми е спешно. Разделени сме от 4 месеца, децата са на 3 и 5. С бащата се виждат 2 дни седмично с преспиване. Аз сутрин за водене на градини ползвам детегледачка. Сега тя напуска и аз съм в търсене на нова. А бащата предлага той да идва всяка сутрин, той да ги води... те тъкмо свикнаха на режима, който установихме и аз се успокоих и се притеснявам, че да го виждат всеки ден вкъщи няма да им се отрази добре. Мисля, че ще им се събудят някакви надежди, че ще живее пак с нас. Аз самата не искам да го виждам всеки ден у дома... въпроса ми е, според вас в позитивна или негативна посока би се отразила на децата тази схема с всекидневното водене от баща им. Моето мнение е, че е по-добре всеки да ги гледа в неговата си къща. Интересно ми е вие какво смятате.

# 1
 • Мнения: 7 302
Едва ли някой може да ти даде отговора, който търсиш. Ти си познаваш децата. За мен подобни отношения са много удобни, но преди много години когато се разделих с БНД не функционираха, защото той си правеше сметки и опити да се съберем, а аз бях категорична че няма как да стане. Ако и при теб положението е подобно - оправяй се сама без да го допускаш да минава установените граници ( от горчив опит ), ако обаче е различно - възползвай се докато можеш.

# 2
 • Шумен
 • Мнения: 5 104
Ние минахме през подобна ситуация, с тази разлика че не се случваше всяка сутрин (графика ми беше 2 на 2). Първоначално ставаше сутрин и идваше, после сам се отказа от тази схема и взимаше децата да спят при него.
При нас нямаше надежди може би защото той след като се изнесе от вкъщи заживя с приятелката си, сам не е живял.

# 3
 • Мнения: 118
Както е споменато вече, ситуацията е деликатна и индивидуална - зависи и от схващанията на самите деца, и от намеренията и поведението на бащата. Добре е да се уверите дали той има някакви цели или надежди, за чието изпълнение да вижда перспектива чрез децата. Ако такива неща отсъстват, то няма никакъв проблем в този случай. Децата в тази възраст, макар и малки, са достатъчно емоционално интелигентни, за да разберат новия начин на живот на баща си, както и семейната ситуация, едва ли ще хранят напразни илюзии, по-скоро за тях ще бъде радостно да го виждат толкова често.

# 4
 • сф
 • Мнения: 345
Аз дори не съм 100% сигурна, че те ще се объркат и ще имат надежди, които да ги объркат. Но подозирам, че той има скрити надежди, макар и неосъзнати и съм убедена, че аз много ще се напрягам

# 5
 • София
 • Мнения: 8 491
След като ти ще се напрягаш и не ти е добре - няма да се съгласяваш.
Намери си друга гледачка или ползвай някоя  неработеща съседка.
За да са добре децата трябва даимат спокойна и уверена майка.
Мисли за себе си за да можеш да си гледаш децата, да не се нервираш и разболяваш.
Той какви планове си прави - негова работа. Да е мислил на време.
Ако много иска да помага - да плаща на гледачката.

# 6
 • Мнения: 118
Но подозирам, че той има скрити надежди, макар и неосъзнати и съм убедена, че аз много ще се напрягам

Точно тук е тънката граница - дали усещате със собствената си интуиция, която е достатъчно надеждна за един такъв случай, какви могат да бъдат намеренията на бащата и дали е възможно той отново да започне да храни надежди. Ако го прави, децата мигновено ще усетят това и то ще резонира върху тях, независимо дали някой от вас дава знаци за тези надежди, или дали подсказва с държанието си за тях.

# 7
 • София
 • Мнения: leet
Аз не съм сигурна, че деца на 3 и 5 години осъзнават какво значи раздяла, каква е новата роля на баща им и въобще разликата. Едва ли имат някакви конкретни очаквания, камо ли надежди. Просто не са осъзнати чак до такава степен и нямат никакво понятие от разликата във взаимоотношенията при семействата и при разделените двойки. Имам няколко познати, които се разделиха с бащата на малките си децата и жените го изживяха по един или друг начин, но за децата мина ако не съвсем безболезнено, то почти.
От тази гледна точка се присъединявам към съвета да си го направите както на Вас ви е удобно и приемливо.

# 8
 • Мнения: 118
Нямах предвид, че са осъзнати (не и повечето) за социални роли, мястото на майката и бащата и прочее... Но определено разбират, че татко вече няма да участва в семейството по стария начин, че вече "нещо е различно", че има промяна и нещата не са, както до сега. Това не е задължително да води към тревожност, ако самите деца не са предразположени към такава.

# 9
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 2 527
Здравейте,
.... А бащата предлага той да идва всяка сутрин, той да ги води... те тъкмо свикнаха на режима, който установихме и аз се успокоих и се притеснявам, че да го виждат всеки ден вкъщи няма да им се отрази добре. Мисля, че ще им се събудят някакви надежди, че ще живее пак с нас. Аз самата не искам да го виждам всеки ден у дома...
значи ако децата свикнат на режим с няколко детегледачки не е проблем , а ако свикнат с родителя си е ..... ти не си у ред.  Laughing
както казваш ти самата не искаш да го виждаш. ти, а не децата. защо това твое желание трябва да го вменяваш на децата си ?
постави се на мястото на бащата - ти да си отделената от децата и да искаш да ги водиш всеки ден. дали ще ти е добре ?  ако да - значи си на правилният път.

# 10
 • Мнения: 474
Bibs, да се поставяш на мястото на бащата е непродуктивно. На 3г и на 5г познават ролевите игри ( в конкретния случай воденето на детска градина от мама/тати/баба/дядо) и се съобразяват с евентуални граници (щом мама не може идва детегледачка). Според мен правилата не бива да се променят без обяснения защо, за колко време и т.н
Аз бих рискувала да взривя статуквото на децата като приема ВРЕМЕННО и след 100000000 обяснения защо тати ще ги води на детска градина и докога ( докато дойде новата детегледачка ). И мантрата на психолозите: “Вината за това не е ваша” при обясненията за НОВАТА роля и КРАТКАТА промяна.
Успех! Flowers Bouquet

Скрит текст:
Пък ако бившия се изживява като многострадална Геновева: аут! 

# 11
 • сф
 • Мнения: 345
Аз за врвмвнно съм ок. Той иска да е за постоянно и да не наемам гледачка

# 12
 • Мнения: 3 818
Като самотен родител, на когото се налага да ползва помощ от детегледачки и при все, че им изгубих бройката за три години, аз бих приела това решение. Бащата няма да се откаже току така, защото детето е прекалило да речем и нещо се е засегнал или защото си е намерил друго дете/ работа. А и спестяваш пари. Да не говорим, че за децата едва ли ще отрази зле да имат редовен контакт с баща си. Тъй като при мен тази опция липсва, аз бих се съгласила с удоволствие. Но пък аз не познавам човека и конкретната ситуация. 
Мжя братовчедка след 20 години брак имаше тежък развод. Но бащата продължи да има ангажимент към малкото дете като водене на тренировки например.

# 13
 • сф
 • Мнения: 345
Те се виждат през равни интетвали и два дни седмично са при него. В крайна сметка му казах, че този вариант не е добър, но ако иска да има повече контакт с тях, винаги съм отворена към измисляне на други опции. Но всеки да си ги гледа у тях. Ако бях ок той да е вкъщи всеки ден, вероятно не бихме се разделили. Благодаря на всички за споделените мнения

Общи условия

Активация на акаунт