Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 1 343
В сайта на НОИ има възможност да си изчислиш прогнозна сума на обезщетението. Трябва ти ПИК код, който трябва да си вземеш лично. След това пишеш кога ти е термина, то си изчислява автоматично назад, а за тези месеци напред можеш да напишеш сама. Т. К. Или пишеш същото или си въвеждаш сума, ако си болничен. Така най-вярно можеш да видиш разликата. Като там изчислява дневно сумата , а тя е в зависимост от работните дни в дадения месец, за който трябва да се плати.

# 46
 • Мнения: 414
Аз друго знам. Взима се осигурителния доход, а не това, което реално ви се плаща. Осигурителният доход по време на болничен е средното дневно трудово възнаграждение 18 месеца назад по работните дни. Болничният е 80% от него. Ако не сте имали последните 18 месеца някакво увеличение на заплатата, няма да се отрази болничният изобщо.
Най-добре попитайте в темата, която са дали по-нагоре или пишете мейл на НОИ.

# 47
 • Мнения: 241
Добро утро 😀 и аз съм тук и смятам да съм и във всяка следваща тема , като досаден таласъм 😂 изписали сте света пак , но ми показвате и пропуските ми . Явно трябва да се срещна със счетоводителя и да видя как стоят нещата с бъдещето ми майчинство . До колкото знам имаме право и на някакви други пари , но засега не съм запозната с това и да не звуча като луда , ще пиша като разбира или ако някой и а инфо да сподели . Иначе да си кажа , че искрено ме накарахте да се смея , за "доброжелателите и техните съвети " още ли им се вързвате ?!? И от опит колкото повече им обръщате внимание и повишавате тон толкова повече ще ви се месят . И аз имах период в живота си в който страдах , искаха да живея заради хората и мнението им . Но след това срещнах книжките и учебниците по психология и разбрах , че трябва да нося отговорност единствено и само за собствените си действия , мисли и дела . Да уважавам правото на избор на всеки и да не допускам да си врат носа в мойте дела . И колкото по неочаквано отговориш на " непоисканите съвети на доброжелателите " толкова по добре за мен самата . Пробвайте може и на вас да ви хареса . И все пак аз се водя от тази мисъл :Ти имаш своя път. Аз имам моя.
Колкото до правилният път, той не съществува.
Желая ви хубав ден , и не позволявайте да ви го развалят , все пак не нещата които ни се случват а начина по който ги възприемаме е важен . 😘

# 48
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 349
Здравейте февруарски мами, аз съм мартенка и искам да се включа по повод болничнитв, т.к. съм счетоводител и освен това предната бременност я изкарах от 12 г.с. с билнични до края без прекъсване. Та, ако излезете в болничен сега или малко по-късно, и нямате прекъсване до 45 дневния болничен за бременност и раждане, майчинството се измислява на база 18 месеца ПРЕДИ първият ви болничен, който примерно е бил в 12 г.с.. Но ако сега излезете в болничен, после сте един месец на работа, после пак болничен и така до безкрай до 45 дневния болничен, се взимат 18 месеца назад от 45 дневния болничен. Тоест съвета ми е, Ако излизате в болничен,нека той да е БЕЗ прекъсване до 45 дневния ви такъв и няма да сте ощетени по никакъв начин от към майчинските.

# 49
 • Мнения: 335
Браво на момичето счетоводител!  Благодаря много и за полезния съвет! Моят случай е същият, и аз съм в болничен от 13 г.с. И ще е без прекъсване.  Жалко, че дори и с ПИК от НОИ пак не виждам осигурителния си доход назад, понеже съм държавен служител и доходите явно са засекретени.  До този извод стигам, тъй като от както работя това (вече 10 години)  няма данни в регистрите за този период....  Странна работа. Само виждам болничните си назад в годините и в момента и каква сума ми е изплатена. Е,пак е полезно.

# 50
 • Пловдив
 • Мнения: 385
Ирина, и аз така знам. Благодаря за точното обяснение за болничните!

Усмивка, много ми харесва твоята философия и поглед върху нещата от живота Simple Smile
 
Хубав ден на всички! Simple Smile

# 51
 • Мнения: 414
Благодаря, Ирина! Много ми помогна и на мен, тъй като казуса ми е малко по-сложен и се бях омотала с тези болнични. Иначе се взима не сумата на болничния(80%), а осигурителния доход(100%) като се смята майчинството, нали?
Искам да се възползвам и да те попитам, когато си в болничен имаш един осигурителен доход, него го въвеждам на брутно възнаграждение в калкулатора за майчинство, а на нетно, същият ли? Защото, ако смятам нетното, както се смята попринцип, излиза дори по-малко от самия болничен(80% от осигурителния доход).
Освен това майчинството се изчислява 24, не 18 месеца назад. Това май е от скоро. Виж и калкулатора в сайта на НОИ.

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 10:38 от elfy_985

# 52
 • Мнения: 49
Здравейте мами и бъдещи мами! До сега само ви четях, но е време и аз да се включа Simple Smile На 24 години от София съм, първа и мнооого желана бременност, в 14г.с. с момиченце (мечта ми е!). През май месец, официално станахме семейство, с много красива сватба и месец след нея, още след първия опит, видяхме двете мечтани чертички. Следя се при д-р Василева и мисля, че ще родя при нея, много я харесвам , много ми допада и като човек и ме кара да съм спокойна. За сега мисля, да избера Вита, за появата на моето момиченце, има ли друга мама с планове за раждане там? При мен гаденето и провърщането отиминава, но пък съм с хрема и от няколко дни с много червено гърло и суха кашлица, голяма мъка, но какво да се прави... Чета ви с голям интерес, пожелавам на всички лека и спокойна бременност. Simple Smile

# 53
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 349
Здравейте момичета, първо се извинявам за периода, наистина е 24 месеца назад, а не 18.. скоро не съм го проверявала и затова карах по спомен. После обезщетението се смята върху осигурителния доход, или брутно трудово възнаграждение, а не върху чистата сума на евентуалните болнични или нетната заплата. Аз също съм използвала калкулатора на НОИ, с доста голяма точност успява да изчисли среднодневното парично обезщетение,което всеки месец е различно заради работните дни. В алкулатор се въвежда първо брутното възнаграждение, после нетното. Така че е много вероятно да имате месеци, в които да вземете повече от заплатата си, когато сте в майчинство, примерно ако дните са 23.
В сайта на НОИ се правят справки за осигурителен доход, не знам как е при държавните служители. Аз имам ПИК код и от НАП, там също се вижда подробна информация, така че пробвайте и от там.. не ми се вярва осигурителните доходи да са такава държавна тайна... макар че знае ли човек... 🤗🤗🤗

# 54
 • Мнения: 414
Благодаря ти отново, Ирина! Hug

# 55
 • Мнения: 1 208
radiyordanova, за д-р Ралица Василева ли говориш? От Тина Киркова или друга?
Аз съм при д-р Василева в Тина Киркова и също много си я харесвам. Вече от много разнопосочни места получих страхотни отзиви за нея и се надявам и при нас всичко да е с успешен край Simple Smile
Благодаря за безценната информация за счетоводните тънкости, за сега няма да излизам в болничен, разбрах се с шефа да си работя от вкъщи.
Днес ни изиписват без кървене и в добро здраве. Желая на всички ни да сме все здрави и без никакви проблеми по време на бременността ❤

# 56
 • Мнения: 49
Dundiu86 , говоря за д-р Мая Василева, изобщо не съборазих, че с тази фамилия, не е една докторка, надявам се при теб всичко да е наред и да се прибирате скоро Simple Smile

# 57
 • Мнения: 704
Относно майчинито осигураване, гледат се най-малко 12 месеца назад, не 24. Преди беше 6, но заради твърдите злоупотреби и схеми, ги направиха 12.
Ако няма общо с коментираното от вас, извинения. Просто останах с такова впечатление.

# 58
 • Мнения: 33
astinedd, това, което си публикувала според мен се отнася до условията изобщо да имаш право на майчинство. Тоест трябва да сме работили поне 12 месеца, за да имаме право на майчинство. А вече за определяне размера на обезщетението се взимат последните 24 месеца преди излизане. Така го разбирам аз, дано не ви заблуждавам.

# 59
 • Мнения: 1 024
astinedd, това, което си публикувала според мен се отнася до условията изобщо да имаш право на майчинство. Тоест трябва да сме работили поне 12 месеца, за да имаме право на майчинство. А вече за определяне размера на обезщетението се взимат последните 24 месеца преди излизане. Така го разбирам аз, дано не ви заблуждавам.
Точно така е. За голямо съжаление обаче масовата практика в България е да те осигуряват на минимален праг, а не на реалното ти възнаграждение...

Общи условия

Активация на акаунт