Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 4 326
Здравейте на всички,
Имам въпрос и ще се радвам да чуя мненията ви. По колко смятате, че е Ок на ден да гледа едно дете ТВ или телефон/таблет. Питам, защото нашето дете (на 6 г.) все още е силно ограничено. На практика никаква ТВ, от време на време клипчета на телефона (по 20-30 мин). Въпросът ми е провокиран от това, че понякога тя "изтрещява" буквално от скука, имаме и малко бебе, но пък жена ми е твърдо против висенето по телефони и таблети. Вероятно е права, разбира се, но все си мисля, че някаква образователна ТВ или дори детски филмчета биха били полезни за развитието на детето. Разбира се, в детската им пускат ТВ, така че не е съвсем да гледа като индианец телевизора.

И така, предварително благодаря за вашите мнения!

# 1
 • Мнения: X
Между 25 и 36 месеца препоръките са детето да не гледа телевизия повече от 1 час на ден. По тази логика ми се струва, че 2 часа на ден е ОК.

Полза от телевизията (образователна имам предвид) за момента не е доказана. Както и някаква кой знае каква вреда - естествено изключваме кървави холивудски екшъни, порно и подобни работи, говорим за подходящо за възрастта съдържание. Единствената полза от ТВ би била, че няма да "изтрещява". Според мен родители, които се опитват да ограничат телевизията и най-вече устройства като смартфони и таблети са прави като цяло, стига това да не е за сметка на нещо друго (някой да се побърка от поведението на скучаещо дете) и да не е някакъв див фанатизъм.

А пробвали ли сте да ангажирате по-голямото дете да помага нещичко, дори да е символично, с малкото? Това би могло да се превърне в игра и същевременно да заздрави връзката между двете деца, защото голямото сигурно се бори със сериозна ревност.... Иначе предполагам, че лятната ваканция е най-проблемна, защото от септември ще има училище + занималня, като си е вкъщи ще трябва да си работи по уроците, а в свободното време да си гледа книжки, да рисува, да си играе с конструктори, приятелчета и т.н. и т.н. Не е ли горе долу такова ежедневнието на едно 6 годишно? Simple Smile

# 2
 • Мнения: 73
Според мен 20-30 мин. са добре,  да кажем най-много час за телевизор или таблет/телефон , но не повече. Времето е прекрасно за разходки и има толкова много занимания за децата. Едно време като нямахме смартфони или таблети какво правихме. Имаше толкова много игри. Каране на колело, игри с топка, рисуване, разходки в парка. Има толкова много занимания за децата. Трябва да им се отвлича вниманието с игри и развлечения. Това е моето мнение по въпроса. Много се зомбират в днешно време с технологиите и забравят за простичките игри и забавления.

# 3
 • Мнения: 9 917
Мисля, че малко телевизия на тази възраст не би навредила.

Блещенето в екран на смартфон, пък и на таблет според мен е по-вредно.

# 4
 • Мнения: 17 518
Каква е причината за ограничаване на телевизията на детето? Съдържанието или вредата за очите?
Съвременните телевизори не са толкова опасни за очите както тези от предишните поколения. Даже ми се струва, че гледането на клипчета на телефон или таблет много повече натоварват очите.
На ваше място бих пускала подбрани неща на телевизора. Същото, което детето гледа на телефона, но използвайки телевизора като монитор.
Като съдържание на дете на тази възраст спокойно можете да пускате анимационни или игрални детски филми, музикални програми и т.н. Регламентирайте времето за гледане – например един час след вечеря и два часа в почивен ден или както там прецените, определяйте вие какво да гледа и така няма да имате проблеми със зомбирането и облъчването на детето с неподходящи според вас предавания и филми.

# 5
 • Мнения: 4 109
Според мен, освен че ограничава децата до блещене в екрана и осакатява въображението им,  големият проблем на телевизията са рекламите. В този ред на мисли, по-добре е да се подбират филмчета от нета, като по този начин се избягва промиването на мозъка с консуматорско мислене. Отделно, дори по бебешки програми, съм виждала филмчета с толкова истерично съдържание, което стимулира твърде много мозъка, претоварва го и го прави до някъде зависим в желанието му да получи отново подобен стимул, а всичко останало, което не идва на готово и за което трябва да се размърда и потруди, става скучно и безинтересно. Доводът „за”, че ще има за какво да си говори с децата в градината/училище, за мен е тотално безпочвен.
И, за да не ме сметнете за фанатик, ще споделя, че пускам на 3-годишното си филмчета на компютър за по половин-един час дневно, няколко пъти в седмицата, когато не можем да излезем и всичко друго му е омръзнало. Сега лятото не е гледал изобщо.
Четем книжки и си говорим, когато не мога физически да участвам в игрите му, защото имаме и бебе. Когато върша нещо, го въвличам да ми помага, от което той изпитва удовлетворение и се учи на разни неща. Таткото във всяка свободна минута си играе с него. Смятам да поддържаме тази линия докато е възможно, после си става навик и, надявам се, осъзнат процес на избор на занимания.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 15 269
Чак пък никаква телевизия на 6 години.. Вижда ми се прекалено. Че дори ние като деца сме гледали телевизия. Не знам каква е нормата, но сигурно половин-един час, че и два в някои дни му се събират на моя син. Не виждам драма, стига да не се блещи цял ден в телевизора и това да е за сметка на играта навън, да речем. Виж, телефон и таблет не използва. На компютъра сяда понякога, пуска си песнички, игри, филмчета. Пак гледам да не седи повече от половин час.

# 7
 • Мнения: 12 282
Аз лично пускам телевизия, където гледа детски филми и Нешънъл и таблет по-рядко, пак детски филмчета или песни.

Колко време е редно, не мога да кажа, всеки, както го чувства.

# 8
 • Мнения: 1 447
в момента, в който някое от децата ми  каже, че му е скучно, го оставям без никакви забавления и съвсем скоро си намира  само развлечение. вече не се случва да скучаят, но преди е имало случаи. ако на някой пък му е толкова скучно, веднага мога да му намеря работа. нито съм някакъв забавлител, за да му осигурявам нонстоп купон, нито пък искам да стане поредния осакатен млад човек, който не може да се забавлява с нищо друго, освен с тъпия си телефон или с някакви "забавлителни" добавки.
децата ми са на 4.5  и 7.5. гледа се малко телевизия, май основно малкият. телефоните, таблетите и лаптопите са абсолютно забранени, макар да се намират обилно в нас. сами си намират с какво да се забавляват. скоро каката си купи със спестените си пари книга и даже си я чете без никой да я кара. измисля някакви игри, рисува, реже, лепи....
когато ходим на вилата дори няма тв. играят по двора, садят някакви неща, събират трева, играят по детски и на детски игри.....
ако някой е изтрещял си има хаос за оправяне, винаги има за чистене, пране...така че няма да скучае. 

# 9
 • Мнения: 6 266
При нас на тази възраст беше средно около час на ден. Телевизия, DVD или ютюб на компютър; таблети и смартфони не ползваме.

# 10
 • Мнения: 6 399
Ваканцията разрешавам по 1 час на ден телефон, телевизия той така или иначе много много не гледа, по 1-2 филмчета за Пес Патрул, примерно.
През учебната година - 1 час телефон събота и неделя, вечер някое детско филмче от тв 20-30 минути, но той не се сеща всяка вечер.
Не толкова заради очите аз, ами защото не ми се иска да свиква с мисълта, че това са единствените забавления в живота. За рекламите съм обяснила, че аз неща от телевизора не купувам GrinningVery Happy:D
Като се приберем тримата вечер, вечеряме, играем на разни игри тип Не се сърди човече, карти с Ангри бърдс, строим със строители и подобни. Вече ако и двамата с баща му сме много уморени, тогава прибягвам до Пес Патрула GrinningVery Happy, но гледам да не прекаляваме.
Събота и неделя също понякога се уговаряме да не гледа телефон, но да пуснем някоя от дългите анимации - Коли, Самолети, ала-бала.
На 5 и половина е.
Обаче ако имах бебе и трябваше и малкия да забавлявам...най-вероятно по-честичко щях да прибягвам до телефона, признавам си.

# 11
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 987
понякога тя "изтрещява" буквално от скука, ... но пък жена ми е твърдо против висенето по телефони и таблети.

на детето явно му липсва input.
има дни, в които нямам възможност да правя нещо с детето или няма деца на детската площадка, с които да си играе и също наблюдавам подобно изтрещяване.
в такива дни по ТВ разрешавам да гледа образователни предавания - тематични, как се прави това или онова, как се пречиства водата, как се строи влак, подобни.
на таблета има достатъчно образователни аппс (нещо като тетрис, за учене на английски, за правене на музика), но гледа и филмчета.

вчера бяхме цял следобед навън и гледа около 10 мин. филмче вечерта.
ерго: като жена ти не иска да виси на таблет или ТВ, да му подсигури алтернативно занимание.

аз ако забраня медиите и детето излиза в градината и я наводнява с маркуча, защото "гаси" пожари  Crazy
та, честно, предпочитам да му намеря аз занимание...

защото не ми се иска да свиква с мисълта, че това са единствените забавления в живота.

точно и при мен това е водещо, затова минавам през аргументацията, че това са медиуми, чрез които да научи нещо и затова само образователни неща  Peace
лошото е, че моето дете се аргументира добре и си пуска филмчета на английски и ми обяснява, че това е образователно предаване - учи английски  Joy

# 12
 • София
 • Мнения: 19 668
Както е модерно да се казва, голямо предизвикателство е да се осигурят забавления за две деца през лятото.
Аз лично разрешавам.

# 13
 • Мнения: 38 424
За. Не ограничаваме от нищо. Резултатът 14 г. по-късно - нулев интерес към телевизия.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 1 795
Моите са малки, но и моят подход е такъв. Не ги ограничавам и виждам, че когато ТВ не е забранена не драпат на всяка цена да се залепят пред нея. Гледат малко, омръзва им и търсят нещо по-интетесно.

Общи условия

Активация на акаунт