Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 600
 • Мнения: 38
Момичета, има ли някой който да ми услужи с темплейт за пълномощно в което да са включени всички действия, които се очаква да предприема от името на сина ми?
Имам предвид - НАП, НОИ, ЕЗОК, банки и прочие?
Все още ли е удачен вариант сметка в Уникредит Банк или Paysera?

# 601
 • София
 • Мнения: 11 503
Все още превеждам пари при нужда на девойката през Уникредит, а тя си тегли от  Hypovereins. Simple Smile Но в града й има Хипоферайнс, а не навсякъде случаят е такъв, помня, че нямаше клонове/банкомати примерно в Аахен, в Мюнстер... Затова проверете. Иначе с paysera. Разбира се, може и без "иначе".  Simple Smile

# 602
 • София
 • Мнения: 1
Моля ако някой има координати на много добър учител по немски език да ми ги прати на лични. Необходима ни е сериозна подготовка на ниво С1. Благодаря!
За София става въпрос.

# 603
 • Мнения: 1 061
Здравейте!
Да се наредя и аз, за юрнека пълномощно.
 За пратките да споделя говорих с DHL и тази година имат промоционални цени студенти.
 От Добрич до Фрайбург ще ми струва 46,80 за 2 работни дни.
TNT - 43.20 пак 2 работни дни

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 14:42 от pe6exodka

# 604
 • Мнения: 4 715
G.D сега прерових пощата: VPD ot uniasist сме получили на 2 август, преди това сме им писали  2 пъти:отговрите бяха- получихме на 5.7 документи, на 27.06 плащане,работим, но срока е 4 do 6 седмици от получаване на документи и плащане и
Übrigens: Die VPD gilt ein Jahr gerechnet vom Ausstellungsdatum. Sie können die VPD somit alternativ für eine Bewerbung zu einem späteren Semester verwenden.
Дано да имате късмет с тях и да получите по-бързо документа, но подготви младежа за тези неприятни моменти 0 на нас ни трябваше за Аугсбурги му беше последното 5 желание, така не беше драма за него - само аз се вбесих на уж безупречната немска система.

# 605
 • София
 • Мнения: 11 503
...само аз се вбесих на уж безупречната немска система.
Не е било нужно да се вбесяваш, знае се, че далеч не е толкова прецизна и безупречна системата им по отношение на документация. Голяма бумащина си цари и там. По разните секретариати служителите невинаги са достатъчно добре информирани и се почва едно ходене тук и там, докато намериш кой да ти отговори.

# 606
 • Мнения: 337
Момичета, има ли някой който да ми услужи с темплейт за пълномощно в което да са включени всички действия, които се очаква да предприема от името на сина ми?
Имам предвид - НАП, НОИ, ЕЗОК, банки и прочие?
Все още ли е удачен вариант сметка в Уникредит Банк или Paysera?

За пълномощното в часта за банката бих те посъветвала да отидете до клон на банка и те да ти кажат какво да напишете. В Булбанка го гледат под лупа и ако нещо не е написано нещо, не можете да го направите.
Скоро дъщеря ми си откри нова сметка. В Булбанк имат сметка от 18-25год , която има преференции /почти няма такса и всички плащания са безплатни/ . Беше доста на бъзо и забравила да си поиска он лайн банкиране, мислила че  като има профил в банката тази сметка автоматично ще си излезе. Да, ама не, след като си замина и реши да я ползва се оказа,че няма он лайн банкиране. Отидох в банката с пълномощното и ми отказаха услугата, защото не пише,че може да  активирам и деактивирам он лайн банкиране. Те ме посъветваха , да извадим ново пълномощно и да отидем при тях да ни кажат какво да пишем.

# 607
 • Мнения: 19
Във връзка с пълномощното в частта за банките да допълня–синът ми имаше сметка в Райфайзенбанк и съответно дебитна карта към сметката.Когато замина за Германия тази дебитна карта беше за всеки случай в него, ако нещо се наложи. Срокът на дебитната карта изтече и ние с мъжа ми като пълномощници отидохме в банката да получим новата карта и съответно да я изпратим. Да подчертая, че в пълномощното изрично беше написано, че имаме право да връщаме,получаваме, сменяме, стари и нови дебитни карти и т.н. От Райфайзенбанк изрично ни отказаха да ни дадат новата дебитна карта, защото служителката ни обясни, че такава била политиката на банката и нямало никакво значение какво пише в пълномощното. Те на пълномощници карти не давали. В крайна сметка се оказахме в абсурдната ситуация, че ние като пълномощници можеше да изтеглим всички пари от сметката и да я закрием, но банката не е съгласна да ни даде дебитната карта. Така и стана изтеглихме парите и закрихме сметката. Още не съм намерила време да обикалям в другите банки, за да проуча при тях какви са условията. Така че най-добре първо да се пита в банката.

# 608
 • София
 • Мнения: 1 575
Относно сметките, за мен най-удачният вариант е сметката да е на един от родителите, с допълнителна карта за студента. Така без проблем можете да получавате нова карта. Ние също първоначално бяхме открили сметки на всеки един от младежите, но това наложи да внасям пари по две сметки, промениха условията за внасяне, при евентуална смяна на карта не беше сигурно дали ще можем да получим новата, затова и ги закрихме. Сега имам сметка на мое име, с допълнителни карти за младежите. Вече баткото е работник и не му трябва, та при изтичане няма да издавам за него.
Относно пълномощно за банките, някой от тях освен упоменаване на всяка една операция, нотариална заверка, изискват и заверка в самата банка. Затова е задължително да се консултирате в банката. Всичко това отпада, при сметка на името на родител.

Чета с интерес кандидат студентските емоции. Чаках да споделите и за резултатите от матурите. С удоволствие съпреживявам вашите емоции. Успех на всички! Да ви приемат в най-желаните Университети! Много късмет, при намирането на жилища!

# 609
 • Бургас
 • Мнения: 840
Успех на всички кандидатстващи тази година, ние сме догодина. Сега си чакаме резултата от ТМС и днес на 13 казаха, че ще излязат резултатите и само рефрешваме.

# 610
 • София
 • Мнения: 11 503
Успех на всички кандидатстващи тази година, ние сме догодина. Сега си чакаме резултата от ТМС и днес на 13 казаха, че ще излязат резултатите и само рефрешваме.

Нямам идея кой ви е казал, че ще излязат днес резултатите.. На официалния им сайт си стои датата  30.06. Да, вероятно може ден-два по-рано , но повече от две седмици- едва ли.
https://cip.dmed.uni-heidelberg.de/tms-info/tms-info/index.php?i … is_und_auswertung
На първия ред Simple Smile

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 13:44 от пенсионирана русалка

# 611
 • Бургас
 • Мнения: 840
В деня на изпита в залата са казали и от детето ми е информацията.

# 612
 • Мнения: 550
Внимавайте с допълнителните карти издадени към ваши сметки с имената на студентите. Дори и ваша сметка при получаване на картата и съответния ПИН се подписва студентът. Ако нямате пълномощно при изтичане срокът на пластиката, само вие няма да може да я получите. Проверете това в обслужващата ви банка.
Успех на кандидатстващите тази година!

# 613
 • Мнения: 337
. Да подчертая, че в пълномощното изрично беше написано, че имаме право да връщаме,получаваме, сменяме, стари и нови дебитни карти и т.н. От Райфайзенбанк изрично ни отказаха да ни дадат новата дебитна карта, защото служителката ни обясни, че такава била политиката на банката и нямало никакво значение какво пише в пълномощното. Те на пълномощници карти не давали.
В никоя банка не дават картата на пълномощник /поне в тези ,които сме проверили/ . Може да искаш  да ти я издадат по рано срещу заплащане. Ние така практикуваме

# 614
 • Мнения: 1 276
Здравейте, надявам се да не ви е писнало от мен и моите въпроси! Искам да ви попитам в RWTH Aachen дали има бакалавърски програми изцяло на английски? Ще бъда благодарна, ако ми отговорите. Heart

Общи условия

Активация на акаунт