Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 авг. 2018, 20:20 ч.

Висше образование...специалност?!

 • 5 127
 • 38
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте! Следващата година ми предстои да завърша и да кандидатствам, но нямам идея с какво искам да се захвана. Буквално през 2 дена си сменям мнението. Мислех си за криминална психология, но се учи много време. След това се чудех само за психология, но не съм чувала да е много търсена професия. Сега разглеждам икономиката и логистиката. Някой ако е учил някоя от тези четири специалности или е запознат може ли да ми даде някаква информация. Като например заслужава ли си, с какво се кандидатства на тези специалности, каква работа може да се търси после и всякакви полезни неща...?

# 1
 • Мнения: 1 927
Който не знае какво да учи избира икономически специалности Simple Smile Поне моите наблюдения са такива.

# 2
 • Мнения: 168
Само мое лично мнение - аз много обичам психологията, но никога не съм искала да кандидатствам, защото ми се струва трудна реализацията, има прекалено много психолози, а и в нас не е широко разпространено да се допитваш до психолог.

# 3
 • Мнения: 1 575
Първо помислете кое ви върви най-много в училище. Кой предмет ви е най-силен, за да кандидатствате с него. После може да стесните кръга на търсените специалности.
За психологията....психолог се става трудно и после работа има само за добрите, които лесно се отсяват. Също така за да станете присхолог трябват доста пари и не говоря за самото обучение в университета. След завършване психолозите самите те подлежат на психотерапия, за която заплащат на терапевта си и чак след този процес на себеосъзнаване и познаване, може да започнат работа. А за екзотики като криминална психология е добре да си дадете много добра сметка дали сте способна да го работите това, защото е вързано с работа с криминално проявени за какви ли не престъпления и това прави работата неподходяща за жена поне според мен.
Също така питате с какво се кандидатства...очевидно имате интернет, може лесно да проверите по сайтовете на университетите, където има тези специалности.

# 4
 • Мнения: 2
1. Заради това, че осъзнах че в психологията няма реализация се отказах. Криминалната психология се учи и доста време и също не е оферта.
2. Проверих доста сайтове и информацията, която предоставят, почти винаги е неточна и се обяснява се само колко е престижна тази специалност. Опитах и с предметите които най-много ми вървят, но все още нямам реална идея относно всичко. Честно да кажа, чудех се и за специалността "Химия и английски", но още се чудя дали бих искала наистина да стана учителка. Заради това питам за мнения от хора, които може би имат по голям поглед над нещата.

# 5
 • Мнения: 3 997
Химия и английски език добър вариант. Не е задължително да станете учител, но си струва:
- заплатите започват да растат. Ако Б.Б си изпълни обещанието до края на мандата учителите ще вземат основна заплата около 1500лв.
- регламентирано работно време
- 48 дни платен годишен отпуск + 8 дни, ако станете синдикален член
- възможност за допълнителна работа под формата на лекторски, частни уроци или нещо друго в свободното време
- двойна специалност като химия с английски ще даде възможност за работа в езикова гимназия
- докато завършите доста учители ще се пенсионират, т.е ще има търсене на учители и възможност за реализация
Обмислете по-сериозно  тази възможност.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 152
От икономическа до икономическа специалност разликата може да е много голяма. Сега университетите бълват всякакви безумни специалности, само и само да привлекат студенти. В този ред на мисли в икономическите ВУЗ-ове специалностите, които си струват отделяне на време, са не повече от 2-3. Също има значение и университета, защото вече във всяко селце и паланка има икономически факултети.
Ако точните науки са ти по вкуса, аз бих насочила към някоя инженерна специалност и то пак след по-внимателна пресявка.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 718
Отвори сайтовете на университетите. Там много ясно пише с какво се кандидатства. Гледай в секция Прием. Има минималните балове. Прецени къде ти е силата и за коя специалност имаш шанс. Набележи определени специалности и разгледай учебните им планове. Там пише по години какво се учи. В 12 клас наблегни на подготовката за изпитите.

# 8
 • Мнения: 90
Как се изчислява бала за диплома за средно образование?

# 9
 • София
 • Мнения: 2 718
Зависи къде ще кандидатстваш и къде учиш средното.

# 10
 • София
 • Мнения: 112
Здравей, съветвам те да помислиш още. Аз например реших какво ще уча когато бях последна година в гимназията. Тъй като членувах в журналистическия клуб на школото, отделно и в клуба по литература се насочих към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет. Исках да уча специалност, в която няма висша математика и икономика, тези материи са ми доста чужди. Съответно обожавам литературата и ми се получава писането, обичам и да комуникирам с хора. И затова записах Връзки с обществеността, задочно, за да мога и да работя и да трупам стаж и опит. Бяха едни прекрасни четири години, пречупих начина си на мислене и всичко, харесвам си специалността. В момента дори има още по-интересни и търсени специалности. Погледни в джобса какво се търси, кои са професиите на бъдещето, помисли какво ти се работи, каква позиция ти се заема и съответно в какво си добра.

Съветът ми е да изкараш матура, която няма да ти трябва после за кандидатстване, ако имаш висок успех.

Пожелавам ти успех да намериш това, което ти харесва и да имаш едни прекрасни студентски години и професионална реализация след това!

# 11
 • Мнения: 139
Икономика - Финанси е много добър избор.
Психология също. А вече в НБУ има и специалност - Криминология - магистърска степен.

# 12
 • Мнения: 4
аз па обмислям самоубийство вече съм 12ти клас и се въртя напред назад. Толкова малко време ми остава - мислех архитектура, после ИТ, после пък рисуване, 3д анимации, гледам в чужбина и абе въобще главата ми е навсякъде. Майка ми много не отделя внимание, нито гледа и тя университети, нито ми помага да търся курсове.... Моля ви се помогнете ми в пълна дупка съм, мисля накрая право да се запиша в СУ има голям шанс да ме приемат, но пак нямам време трябва да ходя на курсове....

# 13
 • Мнения: 1 575
Много ми е интересно как ще запишете нещо просто ей така...изпити трябват, високи оценки, класиране и приемане. Като имате толкова разностранни интереси подайте документи за повечко изпити, имайте предвид, че се плащат, кандидатствайте на много места и дано ви приемат. Ама вие се лутате между архитектура с приемни изпити математика и рисуване, ИТ с приемен изпит математика, право с приемен изпит история и литература...ще ме извинявате ама няма толкова надарени хора. Рисуване хората учат по 2 години, за да влезат архитектура, а математиката във УАСГ е една от най-трудните.

# 14
 • Мнения: 4
Добре мерси за гадния отговор. Просто ще избера право в крайна сметка тъй като съм такава хуманитарна паралелка, пък и архитектурата няма никаква реализация в България. От 16 годишен се лутам и е ужасно трудно да се избере, защото веднъж избрал трудно можеш да се прехвърлиш другаде. Математиката, колкото и да съм любознателен, съм пропуснал ужасно много в тази тъпа паралелка в която нямахме и един свестен учител по математика от 8ми клас. В чужбина пък много от моите другари са се насочили там, но кой знае какво може да стане там - дали ще им омръзне и ще се върнат, дали ще ги смачкат таксите и т.н. Каквото и да правя съм в задънена улица, живота не е лесен, но няма такъв вариант в който да се откажа.

Общи условия

Активация на акаунт