Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 авг. 2018, 21:52 ч.

Кралски работи и клюки - 17

 • 58 946
 • 752
 •   1
Отговори

Анкета

Кой от царското семейство ви е най-симпатичен/уважаван/любим?

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

 • До сърцето...
 • Мнения: 2 519
Добре дошли в новата тема


Първият пост  е за
Князете на съвременна България от династия Сакскобургготски


Скрит текст:
Основател:
Фердинанд I - Княз на България (1887 – 1908)

След него Царе на България
•   Фердинанд I (1908 – 1918)
•   Борис III Обединител (1918 – 1943)
•   Симеон II (1943 – 1946)
Според някои, Сакскобургготски все още може да се титулува цар на българите, а не цар на България.
Според Търновската конституция царската корона се предава по низходяща мъжка линия – от баща при най-големия му син. Затова, през 1943 година, когато умира цap Бopиc III, титула и короната се наследяват от непълнолетният му син Симеон


Настоящи князе, княгини и техните деца

 
Традицията е престолонаследникът на рода да се титулова княз Търновски. Другите титли са дадени от Симеон ІІ по имената на българските столици, само Панагюрски е в чест на подвига на жителите му през Априлското възстание (иначе е трябвало да Охридски).
Симеон ІІ и всички негови синове-князе са учили във френски лицей в Мадрид.


•     Княз Кардам Търновски

      

    
Скрит текст:
Първороден син на цар Симеон II и царица Маргарита. До смъртта си през 2015 г. е първи в линията за наследяване на Българския царски дом.
     Роден 1962 г. в Мадрид. Учи в университета „Кларк“ (Clark University) в САЩ (философия и международна икономика), в университета „Пен“ пак там (агроиндустрия и хидромелиорации) и  защитава магистратура по селскостопанска икономика.
     Работил е в The Fountainhead Group(в Бразилия), агроикономист в компанията „GIC Group“ в САЩ, но най-дълго -  в испанската телекомуникационна компания „Телефония мовилес интерконтинентал“, като директор по маркетинга и ген.-директор на проекти.
     Женен е за испанската благородничка Мириам де Унгрия и Лопес. Има двама сина.
     През 2008 княз Кардам и съпругата му претърпяват тежка автомобилна катастрофа в близост до Мадрид, той остава в будна кома близо седем години. След дълга и тежка борба за поне някакво възстановяване, Кардам Сакскобургготски умира на 7 април 2015 година, в резултат на белодробна инфекция, като следствие от дългогодишното му обездвижване.
     Мир на праха му.


         •   Княз Борис Търновски. Борис ІV е престолонаследник.

        

        
Скрит текст:
  Роден е на 12 октомври 1997 г. в Мадрид, кръстен е на прадядо си цар Борис III и покръстен в традициите на източното православие.
       Борис е учил в "Европейския лицей" в родния си град, сега продължава обучението си в Австрия. Увлича се от политиката, изкарал е малък стаж в австрийският парламент.
       Говори испански, английски, френски и малко български език. Обича спорта и е голям фен на Реал Мадрид. Наследил е чувствителността към изкуството на майка си и интереса към музиката от баща си, като дори свири на китара.
        В Австрия се запознава с Александра Динева, с която се говори, че има връзка.

         •   Белтран Търновски

          

          
Скрит текст:
Роден на 23 март 1999 г. След Борис в редицата за имагинерния трон. Той е близо до майка си в Испания и е талантлив пианист.•   Княз Кирил Преславски

        

        
Скрит текст:
  Кръстен е на чичо си княз Кирил Преславски. Роден е на 11 юли 1964 г. в Мадрид. Учи и завършва теоретична и квантова физика в Принстънския университет, но специализира финанси в Ню Йорк и Лондон.
От 30 години работи в лондонския хедж фонд „Джи Ел Джи Партнърс" (GLG Partners). Занимава се основно с испаноговорящия пазар. Създава „Bulgarian City Club“ (българския клуб в Лондонското сити). Бил е съветник на българския президент Петър Стоянов по макроикономика.
През 1989 г. се жени за Росарио Надал (кумува им настоящият крал на Испания Фелипе VI). Имат две дъщери и син – княгиня Мафалда-Сесилия, княгиня Олимпия и княз Тасило. През 2012 година, Кирил Преславски и Росарио се разделят.
И понеже темата е и клюки - Кирил с едно гадже - Мирейя Блан (Mireia Blanch)

         •      Мафалда-Сесилия Преславска

          

          
Скрит текст:
Първородната дъщеря на Кирил е родена на 27 юли 1994 г. Тя е сред най-популярните европейски аристократки, но предпочита да не парадира със синята си кръв. Вместо това заряза Мадрид, за доста по-спокойната Америка. Младата принцеса се представя като Мафалда Сакс-Кобурготска, но не използва титлата си княгиня Преславска. Идвала е броени пъти в страната ни и не я познава.
Княгиня Мафалда Преславска учи в колежа Бъркли в САЩ (неин състудент е синът на К. Вапцаров), като вече дава всички признаци на успешна певица, дори е издала няколко песни, които може да обедини в цял албум. Пее в не толкова модерен стил — „Чил аут“. И набира все повече фенове в социалните мрежи.

         •   Олимпия Преславска

        

Скрит текст:
Родена е на 14 декември 1995 г. Тя обаче е се е насочила към модата, тя има желание също да учи в американски университет. Стажувала е при Валентино, покрай отличните връзки на майка й с дизайнера.


         •   Тасило Преславски

        

        
Скрит текст:
Най-малкото дете на Преславският род е роден на 20 януари 2002 г. Той все още е ученик, но, също като баща си, си пада по водните спортове, състезател е по водни ски, кара с баща си сърф през лятото и ски през зимата.


•   Княз Кубрат ПанагюрскиСкрит текст:
Роден е на 5 ноември 1965 г. в Мадрид. Завършва медицина в Наварския университет в Памплона. Специалист по обща и храносмилателна хирургия. Испанското списание „Магазин“ го определя като един от двадесетте най-добри хирурзи в Испания.Бил е член на консултантския съвет на болница „Токуда“, в София.
На 27 октомври 2010 г. е въведен в Малтийския орден, който е известен най-вече с  благотворителната си дейност - откриване на болници, помощ за болни и бедстващи, служби за спешна помощ, специализирани центрове за възрастни хора и инвалиди и пр.
Семеен, има трима синове. Съпругата му, доня Карла –Мария, има собствена марка козметика – „Carla Bulgaria Roses Beauty”. Тази година двамата отбелязаха своята сребърна сватба с екзотична ваканция в Африка.

          •   Мирко Панагюрски

          

          
Скрит текст:
Роден на 26 април 1995 г. в Мадрид. Студент по медицина в Памплонският университет, иска да стане хирург като баща си. Определено е красавеца сред царските внуци и испанските медии го следят с интерес като един от желаните ергени със синя кръв.
От чичо си, княз Кирил, Мирко е наследил любовта към водните спортове – обича да кара водни ски и падъл-борт, запален сърфист и гребец.
Често се включва и в благотворителни мисии, бил е на международен лагер на Малтийският орден.


          •   Лукас Панагюрски  *

          

          
Скрит текст:
Роден на 15 юли 1997 г., той учи в същия университет в град Памплона, и също като по-големият си брат върви по стъпките на баща си.


          •   Тирсо Панагюрски  *

          

Скрит текст:
Роден на 3 юни 2002 г., той все още е ученик, но се очертава в него да надделее творческият ген на майка му.
* няма скорошни снимки, рязани са от обща.•   Княз Константин Асен ВидинскиСкрит текст:
Княз Константин-Асен Видински е роден на 5 декември 1967 г. Учи икономика в Мадрид, получава магистърска степен от Колумбийския университет в САЩ. Работи като директор на банка “Родшилд“ за Испания, а вече е в местния филиал на британската банкова група “Барклис“. Отговаря за няколко страни и пътува често.
Съпругата му (Мария Гарсия да ла Расия и Гортасар, също аристократка) е личен сътрудник на посланика на САЩ.
Константин-Асен е един от кумовете на сватбата на испанския крал.
На 20 ноември 1999 г. се раждат близнаците им Умберто и София - най-чаканите царски внуци. Те носят имената на брата на царица Йоанна – крал Умберто, и на испанската кралица София. Българският княз и съпругата му са кръстници на инфанта София, а Фелипе и Летисия - на София Видинска.


          •   Умберто Видински
          •   София Видинска

Скрит текст:
Близнаците учат в Мадрид, живота за тях е забавления, спорт (за Умберто се че обича тенис, водни ски, ) и отговорност пред рода Сакскобургготски.


•   Княгиня Калина БългарскаСкрит текст:
Калина Сакскобургготска е родена на 19 януари 1972 в Мадрид, Испания. Завършва френски лицей и английски колеж в Мадрид. Следва в Лондонската академия по изкуствата и филология в Германия.
От всички деца на Симеон, тя е най-тясно свързана с България.
През 2002 Сакскобургготкка сключва брак с испанския мореплавател Антонио „Китин“ Муньос Валкарсел. в двореца „Царска Бистрица“ в Рила. Бракосъчетание е извършено от софийския и пловдивския (католически) епископ Георги Йовчев.
Хубава семейна снимка:

Детето на Калина е родено в България.
Калина и Симеон Хасан кандидатстват и получават българско гражданство през 2013.
Сакскобургготска е изявила желание да се състезава за България в турнири по конен спорт.

          •   Симеон-Хасан Муньос

          

Скрит текст:
Симеон-Хасан Муньос е роден на 14 март 2007 в Университетската болница „Лозенец“ в София, България. Кръстен е по каноните на Източноправославната църква в параклиса „Св. Иван Рилски“ на резиденцията Царска Бистрица
Симеон-Хасан е кръстен на дядо си и на неговия добър приятел и благодетел на семейството, покойния марокански крал Хасан Втори. Момчето, както повелява традицията, учи във френски лицей, но в Рабат. Любимият му предмет е географията, което не е чудно, имайки предвид, кой е баща му. Увлича и по историята, което не е необичайно за наследник на едни от най-прочутите кралски династии на Европа - Кобург, Савоя, и е потомък на крал Луи Филип.
Но това което взема от баща си - голямата доза адреналин и енергичност, го прави нoвaтa нaдeждa в бoйнитe изĸycтвa (тpeниpa ycилeнo oт гoдинa и пoлoвинa c мoнacи в мaнacтиp Paбaт). Maлĸият oбичa дa cтpeля и вeчe e xoдил нa лoв. Ocвeн тoвa e eдин oт мaлцинaтa 11-гoдишни xлaпaци, yпpaвлявaли яxтa.
Единствено Симеон-Хасан говори български от всички царски внуци. Той  гoвopи c майка си  и дядo cи Cимeoн Caĸcĸoбypггoтcĸи изключително на  бългapcĸи. Малчуганът говори свободно още четири езика: испански  (с баща си), арабски (с приятелчетата), френски и английски (в училище).
Симеон-Хасан, който бе удостоен с титлата княз, когато навърши четири годинки, още преди да проходи, яздеше пони в двора на „Царска Бистрица“. Той вече се справя отлично с конете, плува и кара ски в Атласките планини и на Боровец.
Maлĸият Cимeoн Xacaн е свикнал да се ce cpeщa c бoгaтитe ĸpaлe нa Mapoĸo (ĸpъcтeн и нa бaщaтa нa Moxaмeд VI, нacтoящият ĸpaл нa Mapoĸo и е близъĸ пpиятeл нa Kaлинa и Kитин) и чecтo игpae c дeцaтa владетелите.
За да осъзнае неусетно, но завинаги, от какво потекло е, Симеон Сакскобургготски му подарил албум със семейни снимки на неговите дядовци царе - Фердинанд и Борис III, както повелява семейната традиция за онагледяване на родовата история. Според нея на внуците се подаряват такива албуми, които разказват нагледно родовия епос.


Предишните теми:

Последна редакция: чт, 30 авг 2018, 15:54 от Радика

# 1
 • о`майна лунна нощ е
 • Мнения: 3 029
Благодаря за новата тема и за положения труд да се систематизира цялата тази информация. Признавам - трудно помня родата, но ето, че винаги може да си опресня познанията.

# 2
 • Мнения: 1 093
Радика, искрено благодаря за положения труд. За мен бе истински интересно.🌹

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 4 565
Радика, благодаря за темата!

# 4
 • Мнения: 6 845
И аз благодаря! Беше ми интересно да разбера повече за нашата царска фамилия.

# 5
 • До сърцето...
 • Мнения: 2 519
Благодаря, момичета! И на мен ми беше интересно.

# 6
 • Мнения: 2 839
Благодаря за темата.
Мафалда е симпатична.

# 7
 • Мнения: 15 623
Много хубаво начало на настоящата тема!

# 8
 • SE
 • Мнения: 7 962
Хари и Мегън. Роклята ми харесва, но не е за нея. Цялостната ѝ визия е много добре, но ако беше с дълга рокля или до коленете щеше да е по-добреКато ѝ гледам краката имам чувството , че всеки момент ще се счупят.

Не, не и не! Меган трябва да забрави за тази дължина с тези криви крака.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 020
Радика, неуморна си! Kissing Heart
От синовете на Симеон най-симпатичен ми е Кирил, колкото и да прилича на баща си. А от внуците Мирко ми се видя готин, както и Мафалда Simple Smile

# 10
 • Мнения: 616
Напълно съм съгласна с мнението на LilaC за жената на Макрон. Не мога да я гледам. Толкова противна ми е.

Съвпадение на тоалетите. Тази дължина не е за Мегън. Краката й изглеждат още по-жилести.


От така наречената наша династия не съм особено заинтересована. Не са истински наследници на нашите царе. Но може би младите са ми по-приятни от синовете и дъщеря му. Симеон Старши ми е най-неприятен.

# 11
 • Мнения: 970
Радика благодаря за отделеното време. Много добре се е получило и ми беше интересно да прочета!
Аз днес се разхождах в Windsor и знамето беше вдигнато Simple Smile

# 12
 • Мнения: 2 459

Настоящите князе, княгини и техните деца  на съвременна България от династия Сакскобургготски
не ми харесват и не ги възприемам,  първо - защото не говорят български с изключение на Симеон, който го е учил
в детството си, обидно е че всички говорят свободно  няколко езика, но не  знаят български,
и второ - външния им вид също ,особено Калина, дори няма какво да се обсъжда за тях, толкова са безлични..
лично мнение.

Може би Мафалда-Сесилия Преславска е  малкото изключение..

# 13
 • До сърцето...
 • Мнения: 2 519
Настоящите князе, княгини и техните деца  на съвременна България от династия Сакскобургготски
не ми харесват и не ги възприемам,  първо - защото не говорят български с изключение на Симеон, който го е учил
в детството си, обидно е че всички говорят свободно  няколко езика, но не  знаят български.....

Калина и Симеон-Хасан говорят свободно български, дори са български граждани.

# 14
 • Някъде там
 • Мнения: 3 122
Радика благодаря за темата.Интересна информация.
Мафалда ми е симпатична. Другите са ми странни.Калина ми е извънземна.
Аз за разлика от вас харесах Меган.

Общи условия

Активация на акаунт