Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2018, 19:36 ч.

Може ли човек да “успее” в България?

 • 12 443
 • 181
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 3 980
Успеваемостта е субективна категория и едни хора се чувстват успели, ако са постигнали едно ниво на развитие, а други хора - от друго.
Като за начало трябва да имаш мотивацията и усърдието да успееш и да не търсиш движение по метода на най-малкото съпротивление. Ако мислиш, че завършвайки в чужбина и с 2-3 години стаж закупуваш апартамент, ще останеш с излъгани очаквания. А понякога може да си успял и без да си купил жилище, въ прос на приоритети.

# 16
 • София
 • Мнения: 3 718
Филологиите наистина сами по себе си са безсмислени. Преводачи под път и над път, учителите няма да ги коментирам. Според мен перспективни са инженерните специалности, ИТ и също логистика - интересно е и става все по-важно и скъпо.
Медиците са търсени, но учат минимум 10-11години. Навън взимат много повече от тук в България.

# 17
 • Мнения: 4 683
Аз съм си доволна от начина на живот, парите ми стигат.
В момента най-добре платени са ит.
Медицина, стоматология и фармация също.
Психологията е губене на време.
Ако можеш да намериш мъж, който да те издържа - детска учителка или учителка също не е лошо, защото се работи половин ден и имаш време за семейството.

# 18
 • София
 • Мнения: 47
И аз не бих препоръчала филология. В днешно време човек може да е успешен, да изкарва добри пари и да е удовлеторен от работата си без изобщо да се записва да учи в университет. Има хиляди курсове, от които може да се избере и да се пробва докато човек открия себе си. Освен това недей да живееш в заблуда, че ако идеш да живееш в Канада или някъде из западна Европа, да речем, ще си купиш апартамент и ще го изплатиш за 2 години. Там всички живеят под наем, или си плащат ипотеката по 30 години. Разбира се, че в България можеш да бъдеш успешен, постига се с труд, както навсякъде.

# 19
 • Мнения: 104
Наистина добри преводачи според мен не се намират под път и над път. Някои от хората с най-добри доходи, които познавам, са преводачи. Предимството е, че можеш да превеждаш за интернационални възложители, докато си лежиш по пижама в леглото и си пиеш кафето. И определено не всеки, който е завършил филология или лингвистика, става за преводач.

# 20
 • София
 • Мнения: 11 340
За мен най-важното в момента е знанието на чужди езици. Колкото по-екзотични, толкова по-добре платени. С немски и френски също се търсят много, започват на доста добри заплати.
Ако пък подплатиш езиците и с добра специалност в зависимост какво те влече - техника, финанси, компютри и т.н., то със сигурност няма да останеш без работа.

# 21
 • София
 • Мнения: 3 980
Търсенето на наистина добри преводачи е ниско. В общия случай и по-посредствените алтернативи вършат работа. Това е като с музикантите - има дарования, реализирали се на международната сцена, но са единици. Останалите преживяват.
За мен има смисъл от комбинация на език с някаква основна специалност, когато езикът се явява просто средство за комуникация.

# 22
 • Мнения: 20 336
Наистина добри преводачи според мен не се намират под път и над път. Някои от хората с най-добри доходи, които познавам, са преводачи. Предимството е, че можеш да превеждаш за интернационални възложители, докато си лежиш по пижама в леглото и си пиеш кафето. И определено не всеки, който е завършил филология или лингвистика, става за преводач.
Съвършено вярно.

# 23
 • Мнения: 7 445
Нима "да успееш" е равнозначно на "да изкараваш повечко пари"?

Измерваш ли успеха си с пари и имоти, можеш ли да го загубиш от кражба или инфлация то цял живот си бил беден.  Peace

# 24
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 292
Разбира се,че човек може да успее и в България.
Кадърните хора успяват навсякъде.

# 25
 • Мнения: 645
Естествено, че може. Понякога е въпрос и на доза късмет, но знания трябват определено, в зависимост от сферата. Аз работя  в банковия сектор, който като цяло е ниско платен, но заплатата ми е повече от добра (тук идеята ми е, че е до позиция, обем на работа, компания и т.н., не зависи точно от самата сфера). За целта съм била на два изпита и 3 интервюта. На 27 г. съм с 4 г. трудов стаж, като съм започнала от почти най-ниското стъпало в клон на банка - обслужване на клиенти и съм получавала едва 750лв. бруто. Човек не трябва да се отказва, а да се стреми постоянно да надгражда себе си и знанията си, да си поставя високи, но същевременно плавни и постижими цели. И най-важното - не съди за успеха по заплатата, особено в началото е трудно да се получава повече, когато нямаш необходимия стаж и компетенции. Успех, в каквато и сфера да избереш да се развиваш!

# 26
 • Sofia
 • Мнения: 1 355
Професия преводач не бих препоръчала на млад човек. До 3-4 години преводите ще се извършват с платформи и апликейшъни само и тази професия много скоро ще изчезне. Гледайте клипове за автоматизация и изчезващи професии и тогава вземете решение. За успех - зависи какви са целите - аз бих препоръчала на млад човек да поживее в технологично развита държава 1-2 години и тогава да реши каква точно ще бъде професията му.

# 27
 • Мнения: 25 087
Зависи на кое му викаш успех. Брат ми е завършил специалност, в която в БГ може и гладен да си остане. Но това е специалност и способности, които са ключови и много специализирани. Може да ги работи в една шепа места в света, съответно не е останал в БГ. Има идея някой ден да се връща, но го притеснява другият въпрос - липсата на нормална среда. Щото каква ти е файдата от пари и успех, ако всички наоколо са на ниско провинциално ниво.

Ако търсиш доволен бит и релакс, БГ си е идеално. Бира, ресторанти, малко забавления, всичко си е ОК.

Ако търсиш да станеш топ в професията, тук е провинциално, на дребно и няма да развиеш способности на световно ниво. Номерът е да си покажеш носа навън, да видиш как там се правят нещата и какво се търси, да си намериш клиенти, да им взимаш пари като за чужбина и да ги харчиш в БГ. Ако не те дразни средата, махленското, провинциалното.

# 28
 • Габрово
 • Мнения: 58
Може да успее ,няма да е лесно късмет тук там .С  много неща може да се занимава човек в България ,сега с тези евро -проекти .Стига да имаш старт ,капитал и упоритост става ,от личен опит казвам .

# 29
 • Мнения: 537
Здравейте! Аз съм на  17 години и от доста време си задавам въпроса мога ли да успея в България, мога ли само със знания и добър успех да имам хубава работа с добро заплащане, мога ли да се развивам? На къде да се насоча за успеха? И трябва ли да събирам 30 години пари за да си купя апартамент 🤔
Понеже знам че тук има доста по възрастни от мен, Вие доволни ли сте от работата, начина ви на живот, стигат ли Ви средствата които изкарвате ?


30 години ще събираш пари за да си купиш жилище почти навсякъде по света, дори с хубава работа. Ипотеката в днешно време е почти неизбежна.

Иначе можеш да бъдеш успешна в България, но да, трябват си знания и умения поне над средното.

Общи условия

Активация на акаунт