Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 8

• 51 663
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
  • Paris, France
Много сте писали. Не съм изчела всичко.

Сребърна паричка, супер полезен пост. Благодаря ти. Искам да добавя, че за ИР мазнините, богати на омега 6 с супер вредни. Слънчогледовото олио е убиец за нас. Слънчогледовите семки, които са пълни с витамини и инозитол са полезни в някакво количество. Не е лошо да спрем да пържим за известно време. Олиото от гроздови семки и всичко гроздово е забранено за диабетици. Даже ресвератрол не им се отразява добре. За ИР без диабет и без повишена захар може, но няма смисъл.

Монтесума, прочете ли поста на Samt? Имаш право 2 пъти годишно на изследване на гликираният хемоглобин. То не е скъпо. Не може диабетик или ИР с висока и/или ниска захар да не си изследва захарта редовно. Част от лечението е редовното мерене на захар. Даже и аз мерех докато не установихме, че не се качва над 5.5. Тогава спрях. Високата, но и ниска захар нямат симптоми. Докато се усетиш ще си стигнала трудно обратими увреждания. Яд ме е, че не съм наблизо та да дойда с тебе до личната ти лекарка да си поговоря с нея. Престъпно е да седиш с такива анемии, липси, инфекции с години. Още повече лечението не струва милиони, даже не и сто лева, егати!

гликираният хемоглобин - при мене той винаги е бил супер нормален заради хипогликемиите. По принцип, за да е овладян диабета и да регресира (намалява) трябва да падне под 5.5%. Над 6.5 диабетът напредва и колкото е по-висок, толкова е по-бърз напредъка. Не е точно средна глюкоза от 3 месеца, а по-скоро от един. Доста хора са си показвали резултатите и единият месец е 8, а след 15 дена 6, примерно. Виждала съм и намаляване от 10 на 5 в рамките на месец и затова мисля, че трябва да се следи по-често ако има проблем.

Добавките - не мисля, че можем да дадем точни дози, защото всеки е различен и на всеки му липсват различни витамини и минерали. Омега 3 са опасни при липса на К1, Вит Б12 не се усвоява във всякаква форма от всеки. Метилкобаламин много хора не успяват да го отметилират. Вит Д е опасен ако се натрупа в излишък. В недостиг на селен йодът прави поразии, а висок селен не е добре също. Не сме се изследвали всичките, та да знаем какво липсва на всички. Магнезий ни липсва със сигурност.

Ще помоля тези, които са изследвали електролити и някои витамини да напишат тези, които са им на горна или долна граница, не само под или над референтни стойности. Да видим дали има закономерност някаква. Също да пишат какви диагнози имат или са имали, ако вече са излекувани.

Почвам аз.  Диагнозата ми беше Нетипичен инсулинорезистентен СПКЯ. При типичния ИР има висок тестостерон, а моят беше в норма и даже доста нисък, което е нормално след 40г. Щитовидни хормони и антитела в норма, полови хормони в норма, но LH леко висок (но в норма). Инсулин 11 на гладно, 190 на първи час и захар 10-11 на първи час. Оказах се с:

Б12 - под долна граница. Направо инжекции.
витД - под долна граница въпреки редовен прием. Още пия, още е на долна граница.
селен- висок, доста над норма
магнезий- под нормата.
калций- нисък, но в норма
калий- нисък, но в норма.
фолат- нисък, на долна граница.

Симптомите на СПКЯ, които при мене бяха болки в ляв яйчник, закъснявала и изчезнала накрая обилна менструация изчезнаха още през първите 2 седмици Метформин и диета. Отне ми около 6-12 месеца да вкарам липсващото в норма и 2-3 години да имам нормален ОГТТ тест на инсулин (захарта на 6месеца беше ОК) Старая се да ям само козе и овче месо от падания на трева животни. Ядки с омега 6 ям на воля сега. Като се сетя пийвам Б комплекс, витЦ и магнезий. Вит Д гледам да пия 2 пъти седмично. Това е при мене.

бебс06, е, чак вредно да е натоварването. Доста хора сме изяждали повече от 75грама глюкоза дневно всеки ден. Повечето дебели, разплути хора, с широка талия и плосък задник са ИР. Доста изследвания се правят, защото трябва да се разбере дали някой хормон е не както трябва заради ИР или имаш ИР, защото някакъв хормон е нисък/висок. Много е сложно. Ако ще се натоварваш, ядеш по минимум 200 грама въглехидрати на  ден 10 дена и отиваш сутринта гладна в лабораторията. Непременно трикратен инсулин искаш. Поне ще знаеш как стоят нещата. Успех и дано да си само ИР, че много лесно се оправя!

# 301
Благодаря ви за отговорите!

Samt, искам да сваля  12-13 кг.  На режим съм, но свалям бавничко общо взето и това е причината да си мисля, че имам проблем. Възможно е и обаче просто метаболизмът ми да се е забавил много, защото от доста години постоянно варирам с килата и то доста в големи граници. Все съм на периоди със здравословно хранене и после с отпускане и прекаляване с храната и вече нещата стават трудно, което е логично и сама си го причиних. Талията ми е 70 см. Трупам най-вече в долната част на тялото и най-трудно и последно свалям там. Sad  Също така кръвното ми е ниско и понякога ми причернява.

Искам да ви попитам от това обременяване с глюкоза не се ли качват килограми? Звучи ми малко кофти. А и още повече в допълнение с увеличаването на въглехидратите преди изследването.. Страхувам се да не загубя резултатите, които постигнах досега, че наистина много трудно ми се получават нещата.  Но ако е нужно, ще го направя разбира се.

# 302
  • София
Невена, по какво количество витамин Д приемаш седмично ?

Тъкмо бях се засилила да пиша, че много се преекспонира това с натоварването с глюкоза. Колко да е опасно още една порция 75г захар след стотици или хиляди такива порции..
Аз не спазих това с яденето на въглехидрати 10 дни преди това. Само предния ден изядох много картофки и други вкуснотии. Но бях сигурна, че имам ИР и това повлия. Талията ми не е над нормата, но пак имам ИР и то изразена. Тъй че - изследвания. И част от тях ще трябва да си самончазначиш, но щом пълнееш предимно надолу, явно такава ти е структурата.
А някой, който е кинта и 50, няма нужда да има талия 80, и 70 стига, за да има наличие на проблем. Така че това е малко относително според мен Simple Smile

Последна редакция: сб, 15 сеп 2018, 01:04 от The Catcher in the Rye

# 303
  • Paris, France
Бебс, талия 70 не е малко, но не е и ужасно много. Ниско кръвно и слагане на мазнини на задник и крака е много добре и не ми прилича на ИР. На мене от ИР ми изчезнаха бедрата. При липса на калории, ако си била на диета дълго време ИР не личи на ОГТТ, защото клетките ти постоянно се опразват. Тестът е чиста глюкоза, която много бързо се изчиства. Не е като да ти дадат с глюкозата мазнина или фруктоза, примерно.

Ако си била дълго време на диети, спри! Започни обратното! Да ядеш повече и да тренираш повече. В дългосрочен план помага. След дълги години глупави диети много хора стават ИР.

12-13кг не са много. В смисъл, че ако си стегната, с пропорционално тяло и тънка талия ще изглеждаш добре и с тях. Ако си отпусната и да ги свалиш няма да изглеждаш добре. Може да наблегнеш на силови упражнения. Те горят мазнина и ваят тяло.

А колко си висока и колко кила си в момента, ако не е тайна? Никак не звучиш ИР.

Качър, трябва да пия всеки ден по 10-20 капки. Пия когато се сетя. 40-50 седмично. Мързи ме и това е. Но в началото инжекциите помогнаха. На твое място бих сложила б12 и Д на инжекции в началото. Ти гониш резултат и бягаш срещу часовник в момента. Само да те предупредя, че от инжекцията б12 излиза акне. Нормално е, гадините, причиняващи акне кльопат б12. Ако не си предразположена, минава бързо, особено с витД. До Коледа може да ги слагаш а после да видиш дали има нужда.

# 304
  • София
Добре, а кой да ми ги сложи? Личната дали ще може?.Щото тука май само на хематолог, а сега не мога и с тях да се занимавам.
Не знаех за Д, че може на инжекции. Ще проверя.
Заради акнето също се поотказах, щото не съм свикнала да имам пъпки. Гадно.

# 305
Висока съм 170, а кг : 77..

Може би ще продължа с режима още месец-два и след това ще се посъветвам и със специалист! Ще трябва да включа и спорт задължително..

Иначе явно от написаното разбирам, че не е толкова страшно обременяването с глюкоза, тъй че няма да го мисля толкова.

А вие знаете ли добър ендокринолог в София? Simple Smile Тъй като с добрите лекари е много трудно.

# 306
Благодаря, samp! Ще  го направим гликирания хемоглобин. Чудя се дали има смисъл да ходи на лекар в Ямбол или в сряда ще  идва в София тук да я заведа при добър ендокринолог? Или да иде на двете места и да  сравним какво ще кажат.

# 307
  • Милано
Добре, а кой да ми ги сложи? Личната дали ще може?.Щото тука май само на хематолог, а сега не мога и с тях да се занимавам.
Не знаех за Д, че може на инжекции. Ще проверя.
Заради акнето също се поотказах, щото не съм свикнала да имам пъпки. Гадно.
Аз бях с абсолютен дефицит на вит.Д и съответно на калция...Не знаех и не забелязвах съмптомите(а бяха много!)..Така до операцията за отстраняване на щитовидната ми жлеза,тогава направих пареза...Лекарите твърдяха,че по време на операцията хирурга ми е отстранил и паращитовидните,но хистологията показа,че те не са отстранени.Изписаха ми Рокалтрол.Прибрах се в Италия продължих изписаната терапия от българските лекари,но симптомите се увеличаваха,а не намаляваха-скованост,лъкатушене на кръвното,депресивни състояния,невъзможност да клекна(за да взема нещо от долен рафт заставах на "4 крака",разтояние между зъбите,суха и късащата се коса...Личната ме изпрати на ендокринолог,първият потвърди изписаната терапия,но на вторият преглед (дойде и съпруга ми,защото се страхувах да оставам или излизам сама)попаднах на завеждащият на Ендокринология(Бог да го дари със здраве!) и той замени Рокалтрола със течен вит.Д3(в началото 100 000 IU на седмица,а сега съм на поддържаща доза от 25 000 IU на седмица ) и 1000 (на 2 приема х 500 калций )Симптомите един по един изчезнаха.До тази година,когато забелязах скованост в лявата ръка(ако нещо малко падне на пода ми беше невъзможно да го взема с нея)и подут нацепен и силно болезен език.Четох много и реших да изследвам вит.Б 12 И хомоцистеин.Личната ми не и се нрави много,че отивам и и казвам какво да ми изпише,но след дълъг и обстоен разговор винаги го прави,затова съм и благодарна.Вит.Б12 никакъв(много под долна граница и висок хомоцистеина.Назначи ми цианокобаламин(колкото и чудно да е в Италия в аптеките предлагат само тази форма).При последващо изследване Вит.Б 12 беше нараснал само с 0.010(!!!!),но хомоцистеина беше влязъл в горната граница. Поръчах си таблетки метилкобаламин(подезични от 1000 мг)Приемах един месец,направих почивка от 3 седмици и повторих изследването-вит.Б 12 почти в идеални средни стоиности и хомоцистеина идеален.Пих още един месец,сега съм в почивка пак,от понеделник почвам още един месец прием и след почивка ще направя контролни изследвания. Почти нямам скованост вече в пръстите и езика ми е нормален..След преживяното се научих да наблюдавам тялото си,защото знам,че то първо ни дава сигнали.Куркума приемам вечер х 1 ч.лъжица запарена с гореща вода със щипка черен пипер(вече 5 година).Чайчето ми преди да заспя е от глог,пасифлора и лайка😀И всеки ден движение(днес изминах с бързо ходене 21 км за 75 минути)Поздрави от мен и слънчева Италия!Бъдете здрави момичета!

# 308
  • София
Благодаря ти за споделената информация, много е полезна! Simple Smile
Взимала ли си с тези високи дози Д и К2, че нали без него не било добре?
20 км за час и 15 мин?! Уау. По маратоните с тичане 5км най- добрите бегачи ги взимат за около 20 мин.
1кг на седмица го имам за бързо сваляне аз. Нормално бързо.

# 309
  • Милано
Благодаря ти за споделената информация, много е полезна! Simple Smile
Взимала ли си с тези високи дози Д и К2, че нали без него не било добре?
20 км за час и 15 мин?! Уау. По маратоните с тичане 5км най- добрите бегачи ги взимат за около 20 мин.
1кг на седмица го имам за бързо сваляне аз. Нормално бързо.
Вит.К2 взимам в деня с прием на Вит.Д.Благодаря ти❤Сега докато е топличко предпочитам да съм навън,като се застуди ще измисля нещо за в къщи...имам  вело,освен на него...Приемам този вит.К2(органик е и е добър)

# 310
Паричке, много полезна информация! bouquet

# 311
  • На брега на реката
Добро утро,

Разбира се, че всичко е строго индивидуално, но всички виждаме, че хората, които не са запознати питат - от кое по колко, от коя форма и т.н.

Аз лично съм с ИР и хипофункция и Хашимото. Декември 2017 ми бяха открити.  Тогава ми назначиха Сиофор и Цефасел /за 3 месеца, поради високи ТАТ - 314/. Цефасела го пих 2 месеца и докторката ми го спря, защото имах трудности с приема на Сиофор и понеже и двете лекарства дразнят стомаха, ми спря Цефасела. Понеже ТСХ беше спаднало, но ме с много, включихме и Еутирокс 25. Аз си приемах вит.Д3 5000 IU /заедно с него си преимах и вит.К2 МК7, но в следващи изследвания резултата ми беше 147nmol/L, лекарката ми каза да спра да го пия, че съм предозирана , да почина 1 месец и да започна Вигантол по 7 капки х 2 седмично. Аз обаче имах проблеми с бъбреците и го пих съвсем кратко.  От м.Май до м.Юли пих вит.Б12 и след ден-два направих изследвания.
вит.Д3 - 53,4 ng/ml
вит.В12 - 533 рmol/L
TAT - 136 IU/ml
Високите стойности на В12 , предполагам са поради това, че не изчаках поне 10 дни и тогава да направя изследванията, а ги направих почти веднага след спиране на приема. Вит.Д3 - на долна граница. ТАТ е спаднал значително, но още е над горна граница.
Относно Магнезия знам, че не е добре да се приема заедно с кафе, поради тази причина го пия привечер.  Вит.В12, трябва да се приема поне 6 часа след хормон, та го пиех преди обяд. Хората приемащи хормони за ЩЖ, трябва да съблюдават преима на останалите лекарства. В първия пост на тази тема, има доста инфо по въпроса.http://old.bg-mamma.com/?topic=1055252;topicrefid=4
Вит.Д3 и К2, бях чела /не съм 100% сигурна, че е така/, че не се приемат заедно, а с някакво отстояние, та аз лично вземах вит.К2 суртин, а вит.Д3-вечер.
В момента приемам Еутирокс 25/37,5 за хипото и Сиофор 3х850 за ИР и Магнезий 400 мг. Смятам м.Октомври да си пусна пак изследвания и при необходимост, да започна да приемам отново вит.В12 /метилкобаламин/, вит. Д3 /но се чудя коя форма - таблетката от 5000 IU или Вигантол/ и вит.К2 МК7.
Ето това са таблетките вит.Д3, които имам.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 15 сеп 2018, 08:40 от Бобулина

# 312
Аз витамини не съм си изследвала, защото постоянно пия, предимно органични на Garden of Life или Mega foods. Не чувствам и никакви признаци на авитаминоза. Понякога пия допълнително и вит. С, зависи какво ми е менюто през деня, ако е бедно на източници на витамини допълвам. Пуша, така че наистина се старая да не ми липсва вит. С. Пия го под формата на Ester-C Calcium Ascorbate с биофлавоноиди. Витамин Д също почнах по-редовно да пия, откакто установих, че това, че си го произвеждаме от слънцето, напоследък не е много валидно. Та откритите ми части на тялото постоянно са защитени с УВ фактори, отделно, че не стоя много на слънце.

Невена, правила съм няколко изследвания на електролити, ЛЛ всеки път ги гледа много внимателно, особено калия, защото знае, че съм на кето режим. Много ѝ харесват, но все повтаря "с калия внимавай, да не падне калия". Едно единствено изследване на магнезий съм правила, и това беше първото, профилактично изследване, при което открих, че съм с ужасно висок инсулин и от тогава почнах режима. Та магнезият ми беше 0,90 при реф.ст-сти 0,66 - 1,07. (не ми се струва нисък, предполагам, благодарение на фъстъците и шоколада, които доста си похапвах по онова време. Които пък чудесно са ми се отразили и на инсулина Wink ).

Казваш, че почти всички сме дефицитни. Аз от тогава доста редовно пия магнезий, защото забелязвам, че никога не достига в храната (приложението ми за хранене отчита и витамини и минерали). Та пия, ако не всеки ден, то поне през вечер, по 160 мг цитрат. Мислиш ли, че е ок, или следващия път да го изследвам и него отново?

Последна редакция: сб, 15 сеп 2018, 10:18 от Бледолилава

# 313
Висока съм 170, а кг : 77..

Може би ще продължа с режима още месец-два и след това ще се посъветвам и със специалист! Ще трябва да включа и спорт задължително..

Иначе явно от написаното разбирам, че не е толкова страшно обременяването с глюкоза, тъй че няма да го мисля толкова.

А вие знаете ли добър ендокринолог в София? Simple Smile Тъй като с добрите лекари е много трудно.
Почти сходни сме като фигура и килограми.Аз съм 176 и бях до преди месец 79 кг,а сега съм 74 кг.И аз не свалям бързо (х 1кг на седмица максимум).Странното при мен е че имам седмици със нулев спад но със 2-3 см от обиколките,обяснението на моя приятелка фитнес инструктор е,че спортувайки правя мускул(а той тежи,за разлика от "сланинката"и няма нейният обем).Тя препоръчва мерене всяка седмица на обиколки  и избягване на кантара.😀

А ти какъв режим на хранене спазваш? При мен свалените кг на месец са 2-3 макс, а май ще става и още по-трудно.. Много тегава работа е човек да трябва да бъде търпелив.

# 314
  • Варна
K.Lera, настръхнах като те четох, всички си патим от некомпетентни доктори. И аз сега се чудя от къде да я подхващам, че ми намериха куп неща за проследяване , но тук всеки "специалист" гледа неговото си и лекуват на парче, никой не иска да види цялостната картина, че не те и слушат като им обясняваш.
Скрит текст:
Личната пък в последно време ,все няма направления, кара ме да чакам по 15-20 дни да влезем в следващ месец ,за да ми даде евентуално и така се получава по 1 направление месечно, пък на мен ми трябват повече и по-бързо да се случат нещата, та търся варианти и на частни прегледи ,но не става всичко на веднъж ,че си е цифра .
Всъщност исках да попитам откъде може да се купи този натурален витамин К2, виждам че не си в България, отнякъде може ли да се поръча ?
Бубулина, а твоя витамин К2 какъв е ? Според мен е по-добре витамин Д на капки, вземи си другия път Вигантол, като свършиш с тези. Не е скъп.
bebs06, ще ме извиняваш, нова съм в темата, обаче 70 см талия ми се струват съвсем, съвсем ОК, при твоят ръст. Имаше някакви съвсем елементарни тестове за измерване на подкожни мазнини , като стиснеш кожата между два пръста / заедно със сланинките , ако имаш такива / и мериш с линийка. Има излишно количество мазнина ,ако кожната гънка е над 2.5 см .Това ще ти покаже най-грубо, имаш ли омазняване или структурата ти е такава , талията ти някога била ли е под 70 см, всъщност ? Не се заяждам и нямам за цел да съм груба.

Сега ви чета,  да си направим снимки профил анфас на цЕло тЕло Wink , да си вземем мерки,  теглилки и прочие и ще го направя и аз днес или утре. За талията съм ужасена , мисля че е над 100 Bowtie

От електролитните , имам изследвания на Калий, Натрий, Хлориди, Калций и Фосфор. Всичко ми е в норма. Витамин Д и В12 не съм изследвала все още , но много неща се събраха на куп , но от месец си ги приемам профилактично и се чувствам по-жизнена някак , само че, откакто ме "алкализират " с цитрати , сякаш влияят на усвояването на някой от двата и се чувствам една идея по-изморена .

Скрит текст:
Имам и още болежки и всичко се струпа последните месец -два. Но, колкото повече чета , стигам до извода ,че всичко идва от неправилна обмяна. И аз ще трябва да намеря свестен специалист ,но откъде , като повечето са на принципа да си претупат прегледа и да си усвоят парите. Вчера, пък на каква "гинеколожка" попаднах, не е за разправяне, но исках само някъде да ми вземат проба за цитонамазка и да ми е готова до 1-ви, личната тогава щяла да има направления и да отида на някой по-свестен, поне изследване на полови хормони да ми пусне. За ендокринолог сигурно декември ще се доредя за направление.Извинявайте ,за отклонението

А, да и някой, ако си е правил някакви дневни менюта със повечко зеленчуци, с растителни мазнини  и по-малко белтъчини от животински произход / може би риба трябва да е / , в рамките на 1400 ккал дневно, моля да напише количества и примерни менюта за 3 дни . Да мога да почна от някъде. Досега съм  правила диети все с повечко ядене на меса , яйца и подобни, гледам ,че някой има спомени за мен от темата за ВМ- НВХ, но сега трябва много да щадя бъбреците и да не се вкиселявам допълнително.

Общи условия

Активация на акаунт