Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 септ. 2018, 16:30 ч.

Есенно почистване

 • 5 120
 • 40
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • Мнения: 94
Здравейте! С настъпването на новият сезон се започва с разчистването на дома, гардероби и шкафове.. Интересно ми е как протича вашето есенно почистване, имате ли някаква рутина? Какво включва вашето есенно почистване?

# 1
 • Мнения: 76
За да не се натоварвам много действам на парче Simple Smile . Стая по стая. Сега се преместихме в нов апартамент, има още ремонтни дейности, но поне ми съвпадна с есенното почистване Simple Smile.
Първо са гардеробите и шкафовете. После баня, тоалетна. За десерт си оставям прозорците Simple Smile

# 2
 • WonderLand
 • Мнения: 1 514
Много сладурска темичка. Ние живеен под наем в гарсониера и размера и предвещава всяко седмично чистене да е основно, та реално не правя "есенно почистване", единствено дрехите въртя. Майка ми и свекърва ми обаче са в къщи и правят. Те оделят по един цял уикенд и действат от тавана към пода стая по стая.

# 3
 • Мнения: 37 810
Ние не правим такова вкъщи. Чистим си регулярно.

# 4
 • Мнения: 94
Аз си имам някои неща, които правя на есен и на пролет (освен, ако не се наложи и през останало време от годината) например - мия прозорците, килимите и пътеките също отиват за пране, подреждам гардеробите, изхвърлям дрехи, които няма да носим или са захабени, прибирам сезонните дрехи..

# 5
 • Мнения: 657
Вкъщи се чисти основно веднъж седмично и се поддържа през ден. За мен също не е по сезони, а по-скоро през някой почивен ден правя мащабни чистки. За мен е истинска терапия да изхвърлям ненужни дрехи, вещи и т.н. Grin Също така често правя размествания вкъщи, понеже ми е все тясно (още не сме си купили голямо жилище) и се опитвам да го направя с повече пространство за движение. Всичко е прибрано в кутии и нещата на показ са само рамки със снимки, книги и част от козметиката ми.

# 6
 • Мнения: 1 263
Аз не правя есенно почистване или пролетно.
Всъщност ако зимата е била студена, пролетно може и да има.
Веднъж на два месеца или по-често обирам паяжини, мия прозорци и минавам най-отгоре мебелите (най-високите точки) за прахоляк. Мия вратите и всички повърхности (плотове или шкафове) с разтвор на белина. И понеже терасата ми е неостъклена, минавам стените ѝ с мокър моп, потопен в вода и белина. След това пръскам с Райд.
Също така дърпам диваните и почиствам под тях.
Пролетно/есенно време прибирам дрехите във вакумиращи пликове и ги скривам на дълбоко.
Веднъж седмично мия от прах, баня основно мия, пускам прахосмукачка, минавам с нея по дивани и матраци.
Всеки ден или през ден мия под и тоалетна, пускам пералня, мия чинии и готвя.Stuck Out Tongue Closed Eyes
В готвенето, миенето на чинии и пералнята ме отменят по-често, в разлика от другите дейности...

# 7
 • Young and beautiful.
 • Мнения: 1 417
Чистя основно пролет и есен. Сега започнахме всеки ден по малко, за да не се уморим толкова Grinning почнахме с почистване и разчистване на шкафове, гардероби, секции от непотребни неща, бърсане на прах, изхвърляне на разни боклуци, излишни вещи, такива с изтекъл срок на годност и т.н. Продължаваме с бани и тоалетни, подове, основно разчистване на терасата, прибиране на барбекю, столове, пресаждане на цветя и прибирането им вътре, накрая прозорци и пердета. Горе-долу е това.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 160
И при нас пролетно и есенно почистване се изразява в миене на прозорците само. Иначе всичко останало гледам да го правя регулярно, а гардеробът ни е достатъчно голям, та няма нужда да въртя зимни и летни дрехи. Откакто имаме парочистачка ми е много по-приятно и лесно да чистя и не се затормозявам излишно.

# 9
 • Мнения: 76
И аз съм с две ръце за парочистачката Simple Smile

# 10
 • On the sea
 • Мнения: 1 623
Ние също не правим есенно почистване, единствено мога да изпера пердетата. Прозорците около тези дъждове се оказа, че ги мия през две седмици, така, че и те отпадат. Излишни вещи и мебели нямам, дрехи също. Всичко съм изхвърлила, само трябва да се сменят местата на летните с зимните, но дори и да не го направя, в гардероба са ми. В кухнята, като забележа, че има повече извадени съдове от определен шкаф изкарвам и останалите и го почиствам, там също изхвърлих всичко, което не се използва.  Понеже пазарим за ядене ден за ден и с срокове на годност не си занимавам, освен с тези на лекарствата. Банята почиствам регулярно с парочистачката и  не се налага основно почистване. Килими имам само два малки на размери, които мога да изпера по всяко време на годината.

# 11
 • Мнения: 2 199
Ох, всяко чистене у нас е основно. Само че, понеже е голяма квадратура, се чисти поетапно, стая по стая. Затова се получава, че всяко чистене е основно, защото като чистиш една стая от-до, време за останалите не остава, но пък докато се изредиш през всички, дошло времето отново да завъртиш цикъла. Мъка. Simple Smile

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 9 151
Два пъти годишно изривам всички шкафове в къщи - кухненски, гардероби, обувки, лекарства, козметика, играчки и т.н., изхвърлям излишното и подреждам. Есента мия прозорци и пера пердета. И това е. Пролетта пера и килимите и дивана, но сега не.

# 13
 • Мнения: 15 162
И аз правя нещо като есенно прочистване.... прозорци мия и аз два пъти в годината, есен и пролет, всъщност викам човек да ми измие само прозорците, защото в хола са ми френски , лошо отварящи се и не стигам да ги измия добре. Вече съм изпрала килима и чакам да дойде края на септември и да го постеля. Пак в края на септември началото на октомври след като сме си дошли от късна отпуска прибирам летни дрехи, такъми за плаж, сандали и вадя есенните. Междувременно изхвърлям остаряли летни неща, дрехи, бански, пижами, каквото не се носи и е за подмяна. Същото правя и на пролет с остаряли зимни неща, подменям и спално бельо, не всяка пролет, ако има нужда. Шкафчетата вкъщи почти никога не съдържат ненужни неща, регулярно ги разчиствам като не си давам много зор, по шкафче на уикенд. Бани, тоалетни, прахосмукачки и пр. се пускат регулярно всяка седмица, та там основно почистване не ми се налага.

# 14
 • Terra incognita
 • Мнения: 2 234
Започвам стая по стая. Кухненси шкафове- от- до. Изваждам всичко, избърсвам, изхвършям ненужното, пренареждам. Свалям пердета, мия прозорци. И така.

# 15
 • Мнения: 7 622
В ремонт сме, но от 1 месец открих фирма, която прави основно почистване на домовете. Мисля да си спестя голямото чистене след ремонта,  като ги извикам тях. Баня, дограма, прозорци, врати, стени, дамаски, Всичко това те го правят. От мен само подредбата. Grinning

# 16
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 249

Не правим есенно, пролетно и зимно почистване, чистим си регулярно.

Дори баните няма защо да се чистят много по-често от веднъж седмично.  Ползват се 2 пъти сутрин, 4 пъти примерно след работа + 2 душа дневно, дори по-малко от това при командировки. Реално след гости, банята е ползвана много повече пъти, отколкото когато сме си стандартно вкъщи цяла седмица. При семейство с деца пък, там бройката хора си е двойна спрямо нашата, или пък ако живее някой (или повече) родители вкъщи.

Прахосмукачката е робот, предишната я пусках като се сетя, в останалото време минавахме ръчно, новата се контролира и програмира и вече ще чисти, докато ни няма, но пак няма да е над 2-3 пъти седмично.

Големи килими нямаме, взех 2 съвсем мънички, които още не съм чистила, а останалото, като килимчето на душ кабината, постелката пред входната врата и т.н., си ги пера в пералнята като се сетя.

Прозорци мием като ни се сторят мръсни, на около 3 месеца да кажем, но не специално есенно или пролетно, не се цапат много.

Диванът ни е кожен и си го минавам веднъж месечно с препарат за кожа, на леглата имам матрачни постелки, които също пера в пералнята. Столовете също са с кожа и ги мия с нормални препарати.

Дрехи не местя, освен ако пак не ми хрумне да пренаредя целия гардероб. Grinning Сега съм на тази вълна тъкмо, та сгъвах всички дрехи с нова форма, но така просто. Обувките сменям м/у 2 шкафа, но става плавно, защото тук, където съм, има хора с боти и през август.

Перде имам едно, че само аз вкъщи харесвам пердета, пера го и него като се сетя, реално сигурно на 1/2 година веднъж.

Изобщо, нямам някакви сезонни почистващи дейности и не разбирам изхвърлянето на неща точно с пролетно или есенно почистване. Ако нещо не ми трябва, защо да не го хвърля веднага?

# 17
 • Мнения: 12
Намерих няколко прилики с chrissy, докато четох нейния отговор. Simple Smile
В нашето семейство основно почистване се състои 4 пъти годишно- всеки сезон. Но, тъй като сме семейство с дечица се налага да разчиствам всеки ден.
-Имаме прахосмукачка тип "робот", от която честно да си кажа, не съм кой знае колко доволна. С нея почиствам в хола и стаите на децата всеки следобед. Имаме и обикновена прахосмукачка на Philips без торбичка, с която почиствам кухнята и трапезарията. В спалнята пускам прахосмукачка веднъж седмично.
-Банята също почиствам веднъж в седмицата. Имаме вана, която почиствам след използване с течен прах за пране и гъбичка са съдове. Тоалетната и мивката- с Domestos.
-За измиване на паркета използвам прахосмукачката "робот", като измивам пода през ден, а понякога се случва и по-рядко.
-Нямаме много килими вкъщи, защото се цапат изключително много покрай децата. По принцип нямам време да ги изпирам всички поотделно и ги нося в специални фирми в началото на сезона.
-Прахта изтривам 2 пъти седмично във всички стаи с препарати на Medix, от които съм изключително доволна. Любим ми е лилавия с люляк, мирише уникално.
-Пускам пералня и сушилня 2 пъти дневно. Едната е с дрехите на децата, а другата с моите и на съпруга ми.
-Съдомиялна машина- 2 пъти дневно.
-Най-неприятна част ми е оправянето на шкафовете и гардеробите вкъщи. Старая се да не се трупат дрехи на купчини и да се сгъват веднага, след като ги извадя от сушилнята (освен, ако няма нещо за гладене). Преди да се роди малката, когато имах повечко време подреждах дрехите ни по цветове, някои на закачалки, за други пък се стараех доста при сгъването, ама си е много разправия. Сега само ги разпределям (панталонки на едно място, бодита на друго и т.н.) Stuck Out Tongue
-Прозорците избърсвам с препарат за стъкла всеки път, когато бърша и праха.
За други домашни дейности не мога да се сетя в момента, но ви пожелавам леко почистване. Wink

# 18
 • Мнения: 15 162
Оливия, възхитих ти се....ти чистиш доста, блазе ти, че намираш време, а си с две деца....аз ходя на работа и не мога толкова най-често, а ми се иска! Wink

# 19
 • В свой си свят :))))
 • Мнения: 484
Под и прах всеки ден, баните основно веднъж седмично, пердета в детската стая 4 пъти в годината, а нашите всеки месец. Кухня всеки месец основно с фурна, абсорбатор и т.н., прозорците преди ги миех 4 пъти в годината, сега усещам, че много се замърсяват и ги мия при нужда ( т.е. по-често ). Тапицерии и матраци пера 2 пъти в годината, а при топло време може и по-често, особено кухненските столове. Килим имам само в стаята на децата и го пера 2 пъти в годината ( сега ), докато бяха по-малки ми се е случвало и по 2 пъти в седмицата.

# 20
 • Мнения: 12
Оливия, възхитих ти се....ти чистиш доста, блазе ти, че намираш време, а си с две деца....аз ходя на работа и не мога толкова най-често, а ми се иска! Wink
Благодаря ти за милите думи!
 Честно казано понякога хич не ми се занимава с домашните задължения, но като свикна с тях - те стават част от ежедневието ми. Но аз не ходя на работа и съм преценила времето за чистене, така че да съвпада с времето, когато децата спят или съпруга ми си е вкъщи. Smiley

# 21
 • Мнения: 15 162
Замислям се и аз за прахосмукачка робот, поне боклучките едрите ще обира всеки ден, вие доволни ли сте? Много мразя разхвърляно и мръсно, но пустото време не стига за всичко!

# 22
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 249
Замислям се и аз за прахосмукачка робот, поне боклучките едрите ще обира всеки ден, вие доволни ли сте?
Аз лично съм много доволна. Тествах с прост и по-евтин модел за около 2 години, а наскоро си взех и такъв с повече функции. Но минава 1,5-2 пъти седмично у нас седмично.

# 23
 • Мнения: 15 162
Замислям се и аз за прахосмукачка робот, поне боклучките едрите ще обира всеки ден, вие доволни ли сте?
Аз лично съм много доволна. Тествах с прост и по-евтин модел за около 2 години, а наскоро си взех и такъв с повече функции. Но минава 1,5-2 пъти седмично у нас седмично.
И аз това смятам да направя, една приятелка поръча от китайчетата, доволна е, , може да взема нейната за проба! У нас се минава два пъти седмично.....по девет часа съм на работа и вече нямам сили! пода мия през уикенда задължително в четирите стаи! Whistling

# 24
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 6 449
Не правя сезонни почиствания, а регулярни. Веднъж седично идва дом.помощница и чисти основно и веднъж седмично аз чистя поддържащо. За повече нямам сили, както и за по-голям обем работа каквато е сезонното почистване. Периодично обаче разчисвам шкафове и гардероби и не знам от къде се натрупват толкова много неща за изхвърляне.
Прозорци се мият поне веднъж месечно, понякога се налага и по-често, заради трафика по шосето пред нас, че става мазало иначе. Всъщност, реално имат нужда от миене веднъж седмично, не че го правя де.

# 25
 • Мнения: 76
А някаква идея как се почистват вертикални щори?

# 26
 • Мнения: 7 622
А някаква идея как се почистват вертикални щори?

В пералнята. Навиваш всеки ламел на руло и го пускаш на програма за деликатно пране, по възможност без центрофуга.

# 27
 • Мнения: 15 162
А някаква идея как се почистват вертикални щори?

В пералнята. Навиваш всеки ламел на руло и го пускаш на програма за деликатно пране, по възможност без центрофуга.
И аз така направих ама ги съсипах...слагах нови ooooh!

# 28
 • On the sea
 • Мнения: 1 623
А някаква идея как се почистват вертикални щори?
Аз първо ги мокря, после ги пръскам с един препарат за пране на килими, съвсем внимателно ги търкам с една четка с не много твърд косъм и изплаквам с водоструйката. Стават като нови!

# 29
 • В свой си свят :))))
 • Мнения: 484
А някаква идея как се почистват вертикални щори?

В пералнята. Навиваш всеки ламел на руло и го пускаш на програма за деликатно пране, по възможност без центрофуга.
И аз така направих ама ги съсипах...слагах нови ooooh!

Навиваш на руло, слагаш ластиче и мушкаш в един от онези пликовете с цип, които са за бельо и така переш. А бе като цяло са си гадост и аз съжалявам ,че ги сложих....

# 30
 • Мнения: 15 162
Жабке, направо ме е страх да пробвам втори път по този начин? Sad

# 31
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 312
Вкъщи нямаме килими.Пера пердетата,почиствам прозорците.
За прозорците използвам парочистачка.
Преглеждам гардеробите.Изхвърлям летните дрехи и обувки,които повече няма да носим.
Почиствам основно кухненските шкафове.

# 32
 • София
 • Мнения: 6 637
Не правя есенно почистване, нито пролетно. Старая се да отмятам чистенето често, по малко но редовно, за да не се налага да си вземам отпуск или да ползвам почивните дни за да чистя.

# 33
 • Мнения: 449
И аз нямам сезонно почистване. Освен прибиране/изваждане на дрехи и обувки. Почиствам основно редовно, за да не ми се събира много на веднъж, първо че е досадно, второ - изморително.

# 34
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 6 449
При мен сезонното почистване е " прочистване" на дрехи и боклуци, които няма да се ползват вече.

# 35
 • В свой си свят :))))
 • Мнения: 484
При мен сезонното почистване е " прочистване" на дрехи и боклуци, които няма да се ползват вече.

Опитвам се да не задържам вещи, които не се ползват повече от 1 година и въпреки всичко всеки път се изненадвам колко сме затрупани.

# 36
 • Мнения: 15 162
Да, и ние така...за година се натрупват сума ти безполезни неща! Тамън днес хвърлих две торби дрехи на детето...! Wink

# 37
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 6 449
Много бързо се натрупват всякакви вещи - и нужни, и ненужни. Установила съм, че боклукът е непобедим Simple Smile Колкото и да се отърваваш от него, той пак те налита.

# 38
 • В свой си свят :))))
 • Мнения: 484
Много бързо се натрупват всякакви вещи - и нужни, и ненужни. Установила съм, че боклукът е непобедим Simple Smile Колкото и да се отърваваш от него, той пак те налита.

Точно по този повод, съпругът ми се шегува с мен Simple Smile)) Време ни било да сменим жилището, за да се освободим за известно време от излишни вещи....Всяко едно местене ми е идвало хем тежко, хем разтоварващо, защото в такива моменти изхвърлям безумно много неща....до следващия път...

# 39
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 6 449
Като знам какво трябва да разчистя, не ми се и мисли за местене Simple Smile

# 40
 • Мнения: 15 162
Аз изхвърлям периодично, мразя да ми е натрупано!

Общи условия

Активация на акаунт