Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 септ. 2018, 10:23 ч.

Дете на година не разбира никакви думи

 • 4 129
 • 25
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 40
Здравейте,  второто ми дете навърши 1г. И макар да се повтарям пак имам притеснения дали всичко е в норма. И по точно да няма аутизъм. Пълзи от 9месечен но още не е проходил. На площадката не обръща внимание на децата въпреки че те му се радват а само на играчките и катерушките. Струва ми се че не разбира речта. Не мога да го науча да показва колко голям ще порасне и други подобни. Като питам за тати и бати не ги търси с поглед. Иначе има очен контакт с мен. С по голямото си братче не играе много, но от време на време му се смее на номерата. Като кажа името на брат му и той като че ли повтаря но без да осмисля. Иначе понякога  имитира което правим: пляска с ръце, плези се и т.н. С играчките също играе горе долу еднакво. Бие ги, хвърля на земята.  Но понякога успява да сложи един два ринга на пръчка. Най много ме притеснява че не разбира и не проявява интерес към деца. Бихте ли споделили опит и трябва ли да го заведа на специалист. При личната ще ходим след 10 дни.

# 1
 • Куциндрел
 • Мнения: 19 574
Както казваше нашата педиатърка - децата до 3 години са си самодостатъчни. На една година е нормално да не обръща внимание на другите деца. А и че не е проходило още също е нормално.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 5 454
Никакви думи ли не разбира? Стандартното там, "къде е лампата" или подобни, тоест да разпознава имената на две-три неща и да се обръща към тях при споменаване? Може да не са тате и бате. При дъщерята първото, към което се обръщаше, беше лампата, на около 10-месечна възраст.
Аз бих изчакала някой месец със специалиста - повтаря срички и движения, което е добре.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 40
Ами да никакви. Като му кажа не, например да не пипа опасни неща, понякога се обръща и ми се усмихва. Но по скоро реагира на острата ми интонация. Случва се да се ядосам и да повиша тон и рязко да го взема и да го тупна по дупето. Тогава му е смешно... Като го извикам по име понякога се обръща но когато съм по настойчива. Наистина  не се сещам за дума която разбира..

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 5 454
Закъснява наистина, но при доста деца е само закъснение на говора и наваксват. Щом има някаква имитация, аз лично бих изчакала. Но ако прецениш, заведи го при специалист, не вреди, а може да помогне.
Моят син е с аутизъм и до момента, на 5 години и половина, не имитира. Изобщо.
Соченето с ръка също е важен маркер. Около година е средната възраст, на която се появява. Ако твоето дете сочи, според мен нямаш грижи, а ако не сочи, може да започне в следващите месеци.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 40
Здравей Магдена, мисля че още не сочи. Понякога вдига едната ръчичка леко напред и нагоре и бърбори нещо, но май не е типичното сочене към предмет който иска.

# 6
 • Мнения: 38 246
Обръща ли се по посока на шума, когато има такъв?
Проверете слуха.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 40
Като му попречим нещо което иска да направи се обръща към нас и реве докато не му угодим. Например иска да излезе на балкона но аз затварям вратата и той почва да реве и гледа към мен. Това ми се вижда нормално и нещо като комуникация към мен...

Да. Обръща се.  И като цяло е много любопитен когато в полезрението му попадне нов предмет. Много се разсейва от предмети около него и това ми е проблем при приспиване още от малко бебе. Чудя се как като е толкова любопитен не е научил името на нито един предмет.

А иначе постоянно повтавям: това е топка, това е биберон, бати и т.н. И показвам. Като го попитам къде е еди кое си... никаква реакция.

Магдена, кога се усъмнихте за сина ти че  има проблем. Извинявай за любопитството ми.  Аз до скоро изобщо не се тревожех и някак отведнъж се притесних като прочетох това и онова. Четох че недостиг на витД може да отключи аутизъм и си дадох сметка че сега лятото спрях да му го давам.
 А като стана на 11 месеца минахме на кисело мляко и той така го хареса и дали защото бяха жеги но мина само на мляко и спря всякаква друга храна. И сега се чудя да няма недостиг на витамини с този близо месечен режим само на кисело мляко и солети.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2018, 11:34 от Не се сърди, човече

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 5 454
Ами след година и осем-девет месеца. Помня, че когато се роди сестра му, все още не бяхме особено притеснени от забавянето, макар да го бяхме забелязали; а той беше на година и осем месеца тогава. На година и десет месеца за пръв път го заведохме на лекар, но воденето на лекар донякъде беше подтикнато от съвета на една приятелка, която е лекар невролог. Но при него и досега няма нито сочене, нито имитация, нито говор, нито нито кой знае каква комуникация, тогава освен това не разбираше нито една дума и не се обръщаше на име.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2018, 11:41 от Магдена

# 9
 • Варна
 • Мнения: 40
Благодаря Магдена.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 283
нищо не ви пречи да го консултирате, колкото по-рано, толкова по-добре
видях че сте от Варна, в Карин дом имате добри специалисти-и психолози и логопеди.
най-малкото ще се успокоите или ще ви дадат насоки за работа
дащеря ми не говореше до 2г8м
и въпреки дуднете на околните че се психясвам, заведох я в детската психиатрия, оказа се с говорен проблем, слава богу отхвърлиха аутизъм
дълги години работихме с логопеди и психолози, докато навакса
така че ранната интервенция е от изключително значение

# 11
 • София
 • Мнения: 588
Аз също бих ви посъветвала да се консултирате с лекар,за ваше успокоение.
Иначе имам близка,чието дете е с аутизъм.Сега е на 3.Но още като по-малко имаше някакви притеснителни сигнали:почти никога не се обръщаше,когато го повикаш по име/не правеше често зрителен контакт/беше изключително упорита-решава,че иска нещо и докато не го получи пищи истерично и дори е имало случаи да се блъска във входната врата,защото иска да влезе/не се заиграваше с деца,обръщаше внимание само на по-големи-примерно 10 годишни и то за много кратко/не казваше никакви думи...дори и стандартните ма-ма,та-та и т.н.
Според мен обаче при всяко дете биха могли да се проявят различни симптоми...Така че нищо не пречи да чуете
 професионално мнение.Стискам палци да няма проблем! Simple Smile

# 12
 • Варна
 • Мнения: 40
Благодаря ви. Непременно ще се консултирам. Аз повече се притеснявам от това че не разбира или поне не показва че разбира. А бях чула че децата обичат да показват какво могат. За проговарянето знам че може и да е по късно. В този смисъл може би е по удачно да го заведем на невролог и психолог. Благодаря още веднъж и ще пиша за развитието.

# 13
 • София
 • Мнения: 526
.........Иначе има очен контакт с мен............
Калина, бих ви посъветвала да сте по-спокойна. Гооляма част от нещата, които описвате не са свойствени за деца на 1 година. Пояснявам, примерно с моите деца - и двете проговориха късно - над 1 година и половина/ е, казваха дежурните ма-ма, та-та, че и ба-ба/, ако не и повече. Проходиха над година и няколко месеца, преди това пълзене, или за ръце/моите/. Но това, което ми е по-важно - имах усета, че ме разбират, не ми беше нужно да ми обясняват нещата Simple Smile Между двете ми деца има разлика 5 и половина години. Малкия имаше за подвижна играчка баткото - а аз не съм го карала да показва бати и тати, просто с времето всичко се донареди.
При всички деца развитието е много, много индивидуално, не правете сравнения в никакъв случай. Дори само да вземем предвид, че имате зрителен контакт с детето си, е съществено. Имам и наблюдение от моя приятелка с аутистично дете - там такъв контакт липсваше...Но от позицията на майка и страничен наблюдател, мога да кажа, че от голямо значение е емоционалното състояние на мама - като скачени съдове сме с децата си...
Нищо не ви пречи да се консултирате с педиатърката си, тя може да ви даде насоки какво да очаквате при вашето детенце на тази възраст.
Постът ми стана дълъг, извинявам се, за което, но пожелавам на авторката спокойствие и всичко да се нареди Flowers Four Leaf Clover

# 14
 • Варна
 • Мнения: 40
Pilito, много благодаря за съвета.  И аз съм се убедила че децата се влияят много от настроението на майката. Знам и че са различни. Забелязвам го и при моите момченца  още от раждането на малкия.  Но големият  на година доста неща можеше, рано проговори и много обичаше деца. Едва проходил се втурваше да ги прегръща. А малкия гледа леко свенливо и свежда поглед понякога все едно че се засрамва... но може да си е черта от характера му. Аз съм леко хипохондрик. Като чуя и прочета нещо решавам че и моя случай е такъв😲. Иначе малкият ми се вижда подвижен, игрив, катери се по мен,  радва се. Досеща се като го взема да го приспивам и се дърпа ако не иска да спи, като влезем в банята се сеща че ще го къпя и гледа към душа, взима и си слага бипката, понякога и шишето сам надига... някак си изглежда в час😊. Дано наистина нещата да се подредят и ще се постарая да не изпадам в паника.

Общи условия

Активация на акаунт